Gekneusde rug: behandeling en herstel

Gekneusde rug: behandeling en herstel Het zal je maar overkomen: een harde val op de rug, een slag of een stoot tegen de rug. Het gevolg: de rug is gekneusd. Sommige mensen hebben de pech dat dit hun overkomt. Een gekneusde rug kan zeer pijnlijk zijn. De wervels of spieren zijn het vaakst aangedaan. Het geneest ook niet zomaar. Soms duurt het herstel veel langer dan verwacht. Oefeningen kunnen helpen bij het herstel.

Gekneusde rug: oorzaak

Een kneuzing van de rug ontstaat nooit zomaar: wervels, spieren en huid worden hard tegen elkaar samengedrukt. Dit komt meestal voor bij een val, een slag of een stoot tegen de rug aan. Denk hierbij aan een val van een paard, de fiets of motor, vallen op straat, van een trap vallen of tijdens het sporten. Ook bij een gevecht kan er een harde klap tegen de rug aankomen. Zowel kinderen als volwassenen kunnen een kneuzing aan de rug oplopen. Kinderen vallen vaker tijdens het spelen en lopen hierdoor een verhoogde kans op een kneuzing. Volwassen bedrijven eerder gevaarlijk sporten of voeren werk uit waarbij de kans op vallen aanwezig is. Ouderen lopen eerder de kans om uit te glijden of te vallen door onbalans.

Doet een kneuzing pijn?

Er wordt wel eens gezegd dat een kneuzing meer pijn doet dan een botbreuk, en dit klopt ook. Botten bevatten geen zenuwen, waardoor een botbreuk geen pijn doet. Wel raken pezen, spieren of botweefsel rondom de botten vaak beschadigd bij een botbreuk, waardoor een botbreuk pijn doet. Een gekneusde rug doet in nagenoeg alle gevallen pijn. Deze pijn is het ergst op de eerste en tweede dag na het ongeval. Daarna neemt de pijn normaal gesproken iets af, maar kan nog zeer lang aan blijven houden.

Met een beetje pech kan een gekneusde rug zelfs na één jaar nog pijnlijk zijn. Hoewel de pijn dan veel minder is dan in het begin, zal de rug vooral bij bepaalde bewegingen of houdingen nog gevoelig of pijnlijk zijn.

Pijnstilling

Bij rugpijn door een kneuzing kan het beste pijnstilling genomen worden. Dit heeft een zeer goede reden. Door pijn zijn we snel geneigd het lichaamsdeel te ontlasten. Een rug die niet meer in beweging komt, zal heel snel verstijven. Stijve spieren zorgen voor nog meer pin. Al snel zit je in een vicieuze cirkel van pijn en stijfheid, waar moeilijk uit te komen is. Pijnstillers verminderen de pijn, waardoor je de rug blijft gebruiken. Dit bevordert het herstel. Bij lichte pijn kan volstaan worden met paracetamol. Bij zwaardere pijn zal de arts vaak een pijnstiller voorschrijven, soms in combinatie met een ontstekingsremmer. Diclofenac is hier een bekend voorbeeld van. Wel moet men voorzichtig zijn met deze middelen: ze kunnen de maagwand irriteren. Ontstekingsremmers zijn vaak nodig bij een ernstige kneuzing om een ontstekingsreactie en zwelling te voorkomen.

Ruggenwervel of spieren gekneusd

Vaak zijn beiden gekneusde: zowel de ruggenwervel als de spieren. Omdat deze hard tegen elkaar aangeduwd worden, ontstaat in de meeste gevallen schade aan beiden. Toch kan het voorkomen dat alleen de wervel of alleen spieren gekneusd raken. Dit maakt het echter niet minder pijnlijk. Vaak is er wel een bloeduitstorting gezien op de plaats van kneuzing. Adertjes springen door de grote klap op de rug, waardoor er onderhuidse bloedingen ontstaan. Deze verdwijnen vanzelf na enkele dagen tot weken. Het lichaam heeft tijd nodig om al het bloed op te ruimen.

Oefeningen voor de rug

Vaak merk je dat na enkele dagen tot weken de rug stijf wordt, omdat je stiekem onvoldoende beweegt. Vooral wanneer pijnklachten lang aan blijven houden hebben we wat sneller de neiging om meer rust te gaan nemen. Hoewel overbelasting niet nodig is, is beweging zeker aan te raden. Lichte oefeningen dwingen je om bewust je rug te bewegen.
  • Mensen die een kneuzing hebben overgehouden door een val van een paard, kunnen beter zo snel mogelijk weer gaan paardrijden. Paardrijden is een ontzettend goede oefening voor de rugspieren. Stap echter nooit met angst op een paard maar laat je goed begeleiden. Een nieuwe val op de rug kan soms voor erger zorgen.
  • Een goede oefening voor de rug: zitten op een grote bal (skippybal, trainingsbal, fitnessbal). Ga als een plank op de bal liggen met de handen op de grond en de voeten op de bal. Beweeg naar rechts en links en houd jezelf recht met behulp va de buik- en rugspieren. Zittend op de bal beweeg je alle kanten op en houd jezelf in evenwicht met behulp van de buik- en rugspieren.
  • Probeer veel te lopen: zitten en liggen werkt niet bevorderend. Lopen kan de eerste tijd wel pijnlijk zijn doordat de rug belast wordt. Wissel daarom wandelingen tussendoor af met zitten.
  • Gaan de klachten echt niet over of blijven ze gelijk neem dan contact op met een fysiotherapeut. Deze kan bekijken of behandeling noodzakelijk is.
© 2013 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gekneusde rug: herstel en bewegingGekneusde rug: herstel en bewegingEen gekneusde rug ontstaat als gevolg van een val, stoot of klap tegen de rug. Meestal zijn de ruggenwervels gekneusd, s…
Gekneusde rib: behandeling en herstelGekneusde rib: behandeling en herstelGekneusde ribben doen erg veel pijn. Vaak ontstaan ze als gevolg van hoesten of door sport. De behandeling door een arts…
Gekneusde pols: behandeling en herstelGekneusde pols: behandeling en herstelEen gekneusde pols komt vaak samen met een verstuiking van de pols. Wie zijn pols gekneusd heeft, voelt veel pijn, ook i…
Gekneusde vinger: symptomen & behandeling van vingerkneuzingGekneusde vinger: symptomen & behandeling van vingerkneuzingWat is een gekneusde vinger en wat te doen bij een gekneusde vinger? Een gekneusde vinger of duim is meestal het gevolg…

Oren dicht of verstopt? Zo krijg je ze weer openOren dicht of verstopt? Zo krijg je ze weer openAls je oren dicht of verstopt zijn kan dat heel vervelend zijn. Je kan jezelf wel goed horen, maar je moet veel moeite d…
Hoofdpijn en een bloedneusHoofdpijn en een bloedneusEen bloedneus overkomt iedereen wel eens, vaak is dit het gevolg van een slag of stoot, neuspeuteren of een beschadiging…
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 30-01-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.