8 tips tegen stress tijdens werk en studie
Heb je vaak hoofdpijn, een hoge bloeddruk of ben je vaak duizelig? Stress kan de oorzaak van dit alles zijn. Veel mensen ervaren een burnout door hun werk of studie. Ze voelen zich overspannen en kunnen zo het werk niet loslaten om zich te ontspannen. Er zijn echter genoeg manieren om om te gaan met stress zonder medicatie of andere middelen. Veel van de oorzaken van stress zitten in de manier waarop en hoelang je werkt. Daarnaast zijn gezonde voeding en goede slaap erg belangrijk om stress te voorkomen.
Doe de moeilijkste taak het eerst
Doe de allermoeilijkste zaken als eerst zo vroeg als je opgestaan bent of bij je kantoor bent aangekomen. Belangrijk is dat je daarvoor niets anders gedaan hebt zoals je mail of Facebook checken, hierdoor word je alleen maar afgeleid. Definieer de dag van tevoren wat je allerbelangrijkste taak is: iets wat niet kan wachten of iets wat je heel graag af zou willen hebben. Leg alles klaar wat je nodig hebt en begin er de volgende dag direct mee. Het klinkt misschien raar: als je het moeilijkste doet aan het begin van de dag begin je de dag toch gestrest en met een slecht humeur? Het tegendeel is echter waar, als je voor twaalven al de moeilijkste taak van de dag af hebt zullen alle andere taken veel makkelijker en vloeiender gaan. Daarbij zal je aan het begin van de dag deze taak volledig geconcentreerd doen. Je hebt immers nog geen andere dingen gedaan die afleiding in je hoofd veroorzaken. Hierdoor krijg je meer gedaan en zal de rest van de dag veel minder stressvol zijn.
Neem genoeg kwalitatieve pauzes
Het is bewezen dat bij marathonsessies op werk of studie de concentratie na 1.5 a 2 uur drastisch afneemt. Daarnaast word je er gewoonweg moe en ongelukkig van wanneer je te lang achter elkaar werkt. Ook zal je eerder geneigd zijn om je grenzen op te rekken door middel van allerlei ongezonde stimulantia zoals suiker, nicotine en te veel koffie. De combinatie van al deze elementen leidt tot enorm veel stress. Op het moment dat je om de anderhalf uur een korte kwalitatieve pauze neemt kan deze stress enorm worden verminderd. Belangrijk is hoe je de tijd in deze pauze besteedt: blijf niet in het kantoor of achter de computer hangen. Loop een blokje om, praat met wat collega's in de kantine of ga even in het zonnetje zitten. Echte rust krijg je door zo min mogelijk na te denken.
Eet weinig suiker, vooral 's ochtends
Producten waarin toegevoegde suiker in verwerkt zijn zullen de suikerspiegel dramatisch hoog doen pieken, hoger dan van nature aanwezige suikers in voeding zouden kunnen doen. Als je 's ochtends veel suikers eet zal je lichaam gewend raken aan de hoge suikerspiegel. Deze zakt na een tijdje weer waardoor je vanuit de zogenaamde ''sugar's high'' in een dip belandt. Vervolgens zal het lichaam heel veel meer behoefte aan voedsel krijgen. Ten eerste omdat suikers bestaan uit lege calorieën waardoor je niet vol raakt. Ten tweede raken de hersenen verslaafd aan de dopamine die vrijkomt bij het eten van suiker, hierdoor zal je continu trek hebben in suikerrijk voedsel. Dit is afleidend omdat deze trek je tijdens je werk kan storen. Daarnaast heeft ongezond eten een slechte invloed op je energieniveaus. Tenslotte zal de schommeling in de suikerspiegel ervoor zorgen dat je ook schommelingen in het humeur krijgt waardoor je heel onevenwichtig en onvoorspelbaar wordt. Dit kan schadelijk zijn in sociale situaties.
Slaap genoeg, en dan met name in cycli
In de westerse wereld wordt veel slapen vooral gezien als voor de zwakkere mensen. Door minder te slapen is er meer tijd beschikbaar om nuttige dingen te doen. Hierbij kijk je echter alleen naar de kwantiteit van de werktijd en niet naar de kwaliteit. Wanneer je weinig slaapt zal je namelijk veel minder geconcentreerd zijn en daardoor veel minder werk binnen een bepaalde tijd afkrijgen. De mens slaapt daarnaast in cycli, zie
hier voor meer uitleg. Hierdoor is het beter voor je nachtrust om ofwel 6, 7.5 of 9 uur te slapen in plaats van 6 of 8 uur. Probeer tenslotte genoeg tijd in te plannen om rustig op te staan zonder al te veel afleidingen. Hoe je de dag begint heeft een enorme invloed op het vervolg van de dag.
Doe genoeg dingen die je echt leuk vindt
Stress wordt doorgaans veroorzaakt door te veel werk verspreid over een te lange periode. Dus zonder periodes van herstel en rust. Probeer te ontdekken wat je zelf echt leuk vindt: misschien is het fietsen, koffie drinken met een vriend, wandelingen maken met je vriendin of een schietspel spelen. Maak hiervoor elke week een paar keer tijd voor. Zorg ervoor dat wanneer je tijd aan deze activiteit besteedt er geen afleidingen zijn, zet bijvoorbeeld de smartphone uit. Doordat je je gedurende deze periode echt kan ontspannen zal je hierna frisse energie hebben om weer aan het werk te gaan.
Kleine to-do lijstjes
Je kan verzeild raken in to-do lijstjes als je het niet slim aanpakt. Schrijf niet zomaar taakjes op zoals ''de was ophangen'' of ''Robert terug mailen.'' Denk eerst na wat voor taken deze dag het belangrijkst zijn. Schrijf de 5 belangrijkste taken op en order ze naar prioriteit, de belangrijkste boven. Dit zijn je 5 doelen voor vandaag. Werk ze van boven naar beneden af en vink ze af wanneer je er klaar mee bent. Probeer duidelijk te omschrijven waaraan je precies gaat werken. Niet ''werken aan mijn studie'' maar wel ''hoofdstuk 4 van
Bedrijfseconomie Voor Jou lezen en samenvatten.'' Hoe concreter hoe beter. Je zal merken dat het op een gegeven moment positief verslavend is om deze kleine to-do lijstjes af te vinken. Je kan deze lijstjes het best op de avond van te voren maken.
Neem stress niet mee naar huis en stel duidelijke grenzen op
Op het werk en tijdens je studie heb je altijd het gevoel dat je achterloopt. Er zijn altijd nog wel mails te beantwoorden of colleges in te halen. Accepteer echter dat je nooit echt klaar zal zijn en streef hier niet meer naar. Probeer vooral het belangrijkste af te hebben. Stel daarnaast duidelijke grenzen wanneer je niet meer over je werk na gaat denken. Als je buitenshuis werkt is het tactisch ervoor te kiezen om thuis niet meer aan je werk te zitten of om na tien uur 's avonds totaal geen elektronica zoals laptops, tablets en smartphones meer te gebruiken. Zorg er voor dat je genoeg downtime hebt zodat je kan opladen en de volgende dag met voldoende energie er weer tegenaan kan.
Een ding tegelijk
Multitasken werkt niet. De mens presteert het best als hij of zij volledig geconcentreerd ergens mee bezig is. Even je mail, Whats'app of Facebook checken lijkt onschuldig maar vaak eist het direct aandacht op die je diegene of de desbetreffende taak niet kan geven. Vervolgens zal op het moment dat je weer verder gaat met het werk de specifieke notificatie, mail of like nog door blijven spoken in je hoofd, soms op onderbewust niveau. Deze afleidingen zorgen ervoor dat je je niet kan concentreren. Hierdoor kom je niet verder met je werk en dit leidt tot stress.
Lees verder