Keelontsteking, wat te doen?

Heeft u last van uw keel? Heeft u pijn met slikken? Dan zou het goed kunnen dat u een keelontsteking heeft. Er kan sprake zijn van een keelontsteking, ook wel een faryngitis genoemd, als het slijmvlies in de keelholte ontstoken is. Een keelontsteking wordt veroorzaakt door een virus of een bacterie en het is een besmettelijke ziekte die zich snel verspreidt. Een keelontsteking gaat gepaard met keelpijn en vaak zijn de amandelen daarbij ook ontstoken en opgezwollen. In de winter en herfst komt een keelontsteking het meeste voor, omdat men dan een lagere weerstand heeft. Tevens zijn de weersomstandigheden in de herfst en winter gunstiger voor het verspreiden van virussen. Ook het verblijf in een kunstmatig verwarmde ruimte is een goede voorwaarde voor de virussen die keelpijn veroorzaken. Wilt u meer weten over de symptomen en de behandeling van een keelontsteking? Lees dan verder.

Hoe ontstaat een keelontsteking?

Een keelontsteking wordt veroorzaakt door een virus of bacterie waardoor het slijmvlies in de keelholte ontstoken raakt. De keelholte bevindt zich tussen het begin van de stembanden en luchtpijp en de achterkant van de neus. Een keelontsteking door een bacterie is een ontsteking van de keel en amandelen meestal veroorzaakt door de streptococbacterie.

Acute - en chronische keelontsteking

Acute keelontsteking

Een acute keelontsteking is een plotselinge ontsteking van de keel door een virus of bacterie. Tweederde van de acute keelontstekingen ontstaan door een verkoudheidsvirus en eenderde van de keelontstekingen ontstaan door bacteriën. Deze vorm van een keelontsteking is meestal binnen een week weer over.

Chronische keelontsteking

Een chronische keelontsteking wordt veroorzaakt door een virus of besmetting met een bacterie. Bij deze vorm van een keelontsteking moet er gezocht worden naar een besmetting vanuit een andere plaats in het lichaam. Deze chronische keelontsteking duurt langer en keert makkelijk weer terug.

Wat zijn de symptomen bij een keelontsteking?

  • Koorts.
  • Hoesten.
  • Pijn met slikken.
  • De lymfeklieren in de hals kunnen opgezet zijn. Dit komt doordat het lichaam de afvalstoffen naar de lymfeklieren afvoert om de afvalstoffen af te breken.
  • Opgezwollen amandelen (met daarop witte stippen te zien).

Keelontsteking of keelpijn?

Een keelontsteking wordt vaak verward met keelpijn, terwijl dit verschillende dingen zijn. Een keelontsteking is een ontsteking van het slijmvlies in de keelholte waarbij ook de amandelen ontstoken zijn. Keelpijn daarentegen is in de meeste gevallen het gevolg van een irritatie van de keel door bijvoorbeeld verblijf in een droge ruimte of roken.

Zelfhulp bij een keelontsteking

  • Gelukkig zijn er meerdere mogelijkheden om een keelontsteking te verlichten en om de pijn te verzachten.
  • Gorgelen met zoutwater, het zout helpt de keel te desinfecteren.
  • Kamillethee drinken. Drink de thee lauw/warm op, dit helpt de keelpijn te verzachten en lost het slijm op.
  • Anijsmelk geeft een verzachtend effect aan de keel.
  • Drink thee met daarin honing om de keelpijn te verzachten. Honing heeft ook bacterieremmende eigenschappen.
  • Koud drinken of een ijsje eten verzacht de pijn.
  • Gember helpt ook om de keelpijn te verzachten. Schil een stukje gember en snijd deze in stukjes. Vervolgens brengt u de gember aan de kook met heet water. Giet het mengsel in een glas en voeg hierbij een lepel honing toe.
  • Draag een sjaal om uw keel warm te houden.
  • Ga niet in een airconditioned ruimte zitten want dit irriteert de keel extra doordat de lucht in deze ruimte erg droog is. Droge lucht zorgt ervoor dat de keel extra uitdroogt waardoor er extra irritatie optreedt.
  • Gun u zelf wat rust zodat u zich snel beter voelt.

Wanneer naar de dokter?

Raadpleeg bij uw huisarts als u een van de volgende klachten heeft:
  • Als u niet meer kunt slikken.
  • Als u meer dan 3 dagen koorts heeft.
  • Als de klachten niet afnemen.
  • Als u naast de keelontsteking huiduitslag heeft.
  • Als er zich witte stippen op de amandelen bevinden.
  • Als de klachten blijven aanhouden.

Bij kinderen moet u al eerder contact opnemen met uw huisarts:
  • Als uw kind een zieke indruk maakt.
  • Als uw kind moeilijk kan ademen.
  • Als uw kind het speeksel moeilijk weg kan slikken.
  • Als uw kind hoge koorts heeft.

Uw huisarts kan voor een keelontsteking door een bacterie antibiotica voorschrijven.
© 2014 - 2024 Anneliesvdb, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat te doen bij keelpijnIedereen heeft wel eens keelpijn, het komt vaak voor. De meeste mensen met keelpijn hebben last van een virusinfectie en…
Keelontsteking: oorzaak en behandelingKeelontsteking: oorzaak en behandelingKeelontsteking is een vervelende aandoening. Keelontsteking wordt ook wel faryngitis genoemd en ontstaat vaak heel plots…
Keelontsteking: de symptomen en wat te doenKeelontsteking: de symptomen en wat te doenVan keelpijn kun je goed last hebben, bijvoorbeeld omdat slikken erg pijnlijk is en omdat je hees bent geworden waardoor…
Wintertijd: hoesten, verkoudheid, keelontsteking en keelpijnWintertijd: hoesten, verkoudheid, keelontsteking en keelpijnIedereen kent het wel. Als de zomer eindigt en de winter voor de deur staat beginnen de verkoudheidsklachten weer. Ze zi…

Nooit meer lage rugpijn door goed zitten en bewegenNooit meer lage rugpijn door goed zitten en bewegenDe oorzaken van lage rugpijn zijn bij de meeste mensen wel bekend. We zitten veel te veel en veel te lang achter elkaar;…
Duane-syndroom: OogbewegingsstoornisDuane-syndroom: OogbewegingsstoornisOngeveer 1 op de 25-100 kinderen met strabisme (scheelzien) lijdt aan de zeldzame aandoening "syndroom van Duane", ook w…
Anneliesvdb (4 artikelen)
Gepubliceerd: 20-09-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.