Koorts door een virale infectie

Koorts door een virale infectie Hoge koorts is geen ziekte op zichzelf. Het is in de meeste gevallen een symptoom voor een onderliggende aandoening zoals griep of een virale infectie. Hoewel er veel niet-infectueuze oorzaken aan de basis liggen van koorts is dit een veel voorkomend symptoom bij een virale infectie. Dit is een ziekte die wordt veroorzaakt door een virus en kan invloed hebben op verschillende delen van het lichaam zoals de darmen, longen, luchtwegen enzovoort. Andere symptomen van een virale infectie zijn hoofdpijn, loopneus, hese keel, hoesten, pijnlijke spieren, buikpijn, diarree en braakneigingen.

Symptomen

Als je ’s morgens wakker wordt met koorts is het een goed idee om even een bezoek te brengen aan je huisarts om de oorzaak hiervan te achterhalen. Een virus heeft een incubatieperiode waardoor de symptomen pas na enige tijd zichtbaar worden in het lichaam. Een van de eerste tekenen van een virale infectie zijn koude rillingen waardoor het geen slecht idee is om je lichaamstemperatuur even op te nemen. Wanneer de thermometer een temperatuur aangeeft hoger dan 37°C kan dit een teken zijn van een virale koorts. Naast koorts zijn er nog andere symptomen die zich kunnen manifesteren bij een virale infectie:

  • jeukende keel
  • keelpijn
  • loopneus
  • neusverstopping
  • waterige ogen
  • rode ogen
  • niezen
  • hoofdpijn
  • vermoeidheid
  • spierpijn
  • hoesten

Virale vs bacteriële koorts

Virale en bacteriële infecties worden vaak met elkaar verward hoewel ze toch van elkaar verschillen. Een virale infectie wordt veroorzaakt door een virus terwijl de bacteriële variant tot stand komt door een bacterie. Een ander verschil is het ziektegevoel welke bij een bacteriële infectie erger is dan bij de virale vorm hoewel het altijd moeilijk uit te drukken is hoe slecht je je wel voelt. Het is niet zo evident voor een arts om te achterhalen of het nu gaat om een virale of een bacteriële infectie omdat de symptomen erg vergelijkbaar zijn.

Koorts

Een virale infectie kan gepaard gaan met koorts maar niet in alle gevallen. Een bacteriële infectie daarentegen veroorzaakt altijd koorts.

Keelpijn

Een virale infectie is meestal de boosdoener bij keelpijn. De enige bacteriële pathogenen die keelpijn veroorzaken zijn streptokokken maar in de meeste gevallen, zeker bij tieners en volwassenen, is de oorzaak viraal.

Locatie

Een typische virale aandoening gaat gepaard met wijdverspreide symptomen terwijl een bacteriële ziekte meestal symptomen veroorzaakt op een specifieke plaats zoals borst, keel en sinussen. Langdurige oorpijn kan bijvoorbeeld een indicatie zijn voor een bacteriële oorontsteking.

Duur van de ziekte

De meeste virusziekten houden twee tot tien dagen aan terwijl bacteriële aandoeningen vaak langer duren.

Slijmen

Het slijm dat geproduceerd wordt heeft een heldere kleur terwijl deze bij bacteriële ziektes gele, groene, bruine en zelfs bloederige gedaantes aanneemt.

Behandeling

Hoewel een virale infectie niet reageert op antibiotica en meestal ook grotendeels verdwijnt na vijf dagen is het toch aangeraden om een arts te raadplegen aangezien koorts altijd dient te worden behandeld. Sommige virale infecties kunnen complicaties veroorzaken zoals longontsteking en andere infecties. Koorts waarvan aanvankelijk werd gedacht dat ze werd veroorzaakt door een virale infectie kan achteraf ook bacterieel blijken te zijn.

Je speelt dus altijd best op zeker door een medisch deskundige te raadplegen ter bevestiging dat de symptomen al dan niet viraal zijn. Zodra dit bevestigd is kan een aangepaste medicatie kuur worden gestart.

Natuurlijke remedies

Veel mensen verkiezen natuurlijke remedies ter behandeling van een virale infectie. Hier volgen enkele remedies om een virale koorts te verlagen.

  • Neem een bad in lauw of koud water. Het zal je lichaamstemperatuur doen dalen waardoor je je beter zult voelen.
  • Verlaag de kamertemperatuur via de thermostaat of door het openen van een raam. Houd een deken bij de hand voor het geval er rillingen opduiken. Gebruik een deken in plaats van nauwe kledingstukken zodat je zelf de temperatuur kan regelen. Ook het eten van koude gerechten zoals ijs, yoghurt en appelmoes werken heel effectief.
  • Voorzie je lichaam van voldoende vloeistoffen, bij voorkeur water, kippensoep of thee zonder cafeïne. Ook de antioxidanten in fruit kunnen positief werken terwijl een drankje met elektrolyten dan weer helpt tegen braken en diarree. Kruidenthee zal door zijn overvloed aan ingrediënten zoals kattenkruid, vlierbloesem, ogentroost, honing, citroen, citroengras, pepermunt, salie en vele anderen, helpen om de koorts te verlagen.
  • Pers enkele citroenen uit in een kom warm water. week hier een paar katoenen sokken in en wring ze goed uit zodat overtollig water wordt verwijderd. Trek de sokken vervolgens aan onder een extra paar dikke wollen kousen zodat je natte lakens vermijdt. Draag deze gedurende de hele nacht.
  • Doordrenk een washandje of handdoek in lauw water en wring deze vervolgens goed uit. Dep deze vervolgens op je huid vanaf je ellebogen tot je handen en vanaf je knieën tot je voeten. Hierdoor zal de warmte uit je lichaam getrokken worden. Overmatige hitte kan immers leiden tot schade aan belangrijke organen.
  • Voeg een half kopje azijn toe aan het badwater en neem vervolgens een bad gedurende tien minuten.
  • Week een handvol rozijnen in een kop water gedurende enkele minuten. Plet vervolgens de rozijnen zodat ze zich kunnen vermengen met het water. Voeg daarna het sap toe van een halve limoen en drink dit brouwsel twee keer per dag.

Er bestaan talloze remedies die je gewoon thuis zelf kan toepassen om de koorts toch te laten dalen. Er is slechts een remedie die echt wetenschappelijk is bewezen en waarvan je zeker kunt zijn dat ze de koorts zal verlichten: rusten, rusten en nog eens rusten.
© 2015 - 2024 Robin990, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ontstoken luchtpijp: symptomen en behandelingOntstoken luchtpijp: symptomen en behandelingEen ontstoken luchtpijp wordt ook wel tracheïtis genoemd en wordt meestal veroorzaakt door een infectie als gevolg van e…
Wat is het verschil tussen een ontsteking en een infectie?Twee van de meest gebruikte termen in de medische wereld die vaak ten onrechte door elkaar worden gebruikt zijn een onts…
Keelontsteking (faryngitis): Oorzaken van ontsteking keelKeelontsteking (faryngitis): Oorzaken van ontsteking keelEen keelontsteking (faryngitis) is een ontsteking van de slijmvliezen die zich achteraan in de keel (farynx: keelholte)…
Bacteriën en virussen, de verschillenBacteriën en virussen, de verschillenBacteriën en virussen kunnen je ziek maken maar veel meer hebben ze niet gemeen. Er bestaan veel verschillen. Misschien…

Hyperplasie, groei van weefselHyperplasie, groei van weefselHyperplasie is de groei van weefsel of van organen doordat lichaamscellen zich delen of vermenigvuldigen. Dit moet niet…
Kinderobesitas, het gevecht tegen de kilo'sKinderobesitas, het gevecht tegen de kilo'sHeeft uw kind last van overgewicht of zelfs kinderobesitas en is de tijd aangebroken om hiertegen in actie te komen? Is…
Bronnen en referenties
  • http://www.gezondheid.be/INDEX.cfm?fuseaction=art&art_id=716
  • http://www.ingelicht.be/het-verschil-tussen-virale-en-bacteriele-infecties
  • Medische enyclopedie - Winkler Prins
Robin990 (260 artikelen)
Gepubliceerd: 22-01-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.