Nijnagel of nijdnagel verzorgen en behandeling

Nijnagel of nijdnagel verzorgen en behandeling Een nijnagel of nijdnagel bestaat uit een stukje verharde en gedroogde huid dat langs de nagelriem recht omhoog staat. Het moet dan ook niet verward worden met een verticaal gespleten nagel, die soms tot de nagelriem inscheurt. Een nijnagel kan behoorlijk pijn doen, omdat er vaak tegen aan gestoten wordt of omdat deze ergens achter blijft haken. Het komt bij zowel kinderen als volwassenen voor. Het stukje huid mag nooit zomaar eraf getrokken worden. Hierdoor kan er een ontsteking ontstaan. Een goede verzorging van de handen, met name de nagels, is belangrijk om te voorkomen dat er een nieuwe nijnagel ontstaat. Bij een goede behandeling geneest een nijnagel snel weer.

Nijnagel of nijdnagel?

Op beiden manieren kan het geschreven en uitgesproken worden: nijnagel of nijdnagel. Daarnaast spreken we ook wel van een stroopnagel of dwangnagel. In dit artikel houden we de benaming nijnagel aan. Een nijnagel kan erg pijnlijk zijn en kan uiteindelijk gaan ontsteken.

Hoe ziet een nijnagel eruit?

Een nijnagel is gemakkelijk te herkennen: aan een kant van de vingernagel staat een stukje huid recht omhoog. Het komt vaak aan één kant van de vinger voor, maar kan ook aan beiden kanten ontstaan. Bovendien kan het ook aan meerdere vingers tegelijk aanwezig zijn. Aan de tenen komt een nijnagel veel minder vaak voor. Een nijnagel voelt stug aan en vaak blijft de persoon in kwestie met deze nijnagel ook ergs achter hangen. Dit geeft veel ongemak en pijnklachten.

Eigenlijk is een nijnagel een stukje verharde droge huid dat langs de nagel mee is gegroeid. De nagel stopt normaal gesproken daar waar de nagelriem begint. Daarnaast bevindt zich de huid. Wanneer de huid hier erg droog is, scheurt deze in en gaat recht omhoog staan. Ook andere oorzaken kunnen ervoor zorgen dat er een stukje huid omhoog komt te staan. Overigens kan de dikte van een nijnagel variëren, maar bestaat vaak uit een stug hard gedeelte huid.

Oorzaken

In veel gevallen is de huid erg droog langs de nagelriemen, waardoor deze langs de nagelriemen inscheurt. In dat geval laat de huid langs de nagelriem los en kan er een stuk huid omhoog groeien langs de gewone nagel. Mensen die veel op hun nagels bijten kenen dit probleem ook. Vaak bijten ze niet alleen de nagels stuk, maar ook de nagelriemen en de huid langs de nagels. Bij sommigen groeit de nagelriem nooit meer goed terug aan door het vele bijten. Deze is dan blijvend beschadigd. Een nijnagel zal in deze gevallen ook regelmatig terugkeren.

Soms ontstaat een nijnagel ook door een te zwak nagelbed. Hierdoor verliest de nagel zijn stevigheid en laat de nagelriem gemakkelijk los. Mensen met onderliggende ziekten zoals diabetes hebben vaker last van nijnagels. Soms is een verkeerde nagelbehandeling de oorzaak.

Symptomen

Een nijnagel is duidelijk herkenbaar doordat er een stukje harde huid aan de zijkant van de nagel recht omhoog staat. Dit komt het vaakst aan één zijde van de nagel voor, maar kan ook wel eens aan beiden kanten ontstaan. Vaak wordt een nijnagel opgemerkt doordat deze pijn doet. Dit kan door met de nijnagel ergens langs te schuren. Vaak blijft deze ook haken achter bijvoorbeeld een wille trui of achter een deken. Hierdoor wordt er aan de nijnagel getrokken, iets dat erg pijnlijk is. De nagelriem ziet er vaak rommelig of afgesleten uit. Soms ontbreekt deze helemaal. Ook kan de huid langs de nijnagel er rood uitzien.

In ernstige gevallen ontstaat er een ontsteking rondom de nijnagel. De huid is dan niet alleen rood maar ook gezwollen en voelt pijnlijk aan.

Verzorgen en behandelen

Het beste kan een nijnagel zo kort mogelijk afgeknipt worden met een scherp nageltangetje/ schaartje. Dit voorkomt dat er per ongeluk aan getrokken wordt en deze losscheurt. Losscheuren kan een infectie als gevolg hebben. Het is ook beter om de nijnagel niet af te bijten, dit ook ter voorkoming van infecties. Wanneer de nijnagel eruit getrokken wordt ontstaat er een wond. Bacteriën nestelen zich hier graag in. Rondom de nagel moet regelmatig een bevochtigingmiddel worden aangebracht. Dit voorkomt dat er opnieuw een nijnagel ontstaat. Er kan tijdens de genezing gebruik worden gemaakt van uierzalf. Deze zalf werkt antibacterieel en is verzorgend voor zowel nagel als huid. Ook een sodabadje werkt ontsmettend. Het is in ieder geval belangrijk om iedere vorm van infectie te voorkomen.

Wanneer een nijnagel niet goed geneest of blijft terugkomen, kan deze door de arts of een manicure verwijderd worden. Daarna zal er extra verzorging moeten plaatsvinden om te voorkomen dat een nijnagel opnieuw ontstaat. Mensen met diabetes hebben deze extra verzorging zeker nodig. Bij deze groep mensen komen vaker nagelproblemen voor.

Het is belangrijk om nijnagels te voorkomen en iedere vorm van infectie direct te behandelen. Wanneer er sprake is van een infectie zal de huisarts gewaarschuwd moeten worden. Deze zal bekijken welke behandeling nodig is. Mensen met erg droge handen smeren het liefst meerdere malen per dag de handen in met een verzorgende lotion. Hierbij moeten de nagels en nagelriemen niet vergeten worden.
© 2015 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nijnagels voorkomen en behandelen met ArganolieNijnagels voorkomen en behandelen met ArganolieVinger- en teennagels zijn allemaal voorzien van een nagelriem met enigszins verharde huid daaromheen. Als deze verharde…
Nijnagelinfectie: Geïnfecteerde huid van nijnagel met pijnNijnagelinfectie: Geïnfecteerde huid van nijnagel met pijnEen nijnagel is een inscheuring van de huid langs de nagelriem (aan de uiterste rand van de vingernagel). De nijnagel on…
Schaafwonden verzorgen & schaafwonden behandelenSchaafwonden verzorgen & schaafwonden behandelenSchaafwonden zijn een oppervlakkige beschadiging van de bovenste huidlaag of epidermis. Hier volgen enkele tips om schaa…
Droge huid voorkomen, verzorgen en behandelenDroge huid voorkomen, verzorgen en behandelenDroge huid is één van de meest voorkomende huidproblemen. Vooral tijdens de winter kan de huid droog en trekkerig aanvoe…

Scheurbuik zeelieden (scorbutus) in de westerse wereldScheurbuik zeelieden (scorbutus) in de westerse wereldScheurbuik komt ook in de westerse wereld nog steeds voor, al is het een uitzondering dat men overlijdt aan de gevolgen…
Rugpijn voorkomen: 7 tips om je rugspieren te ontlastenRugpijn voorkomen: 7 tips om je rugspieren te ontlastenNiets zo vervelend als rugpijn die je niet zag aankomen. Rugpijn kan enorme pijn veroorzaken waardoor je gehinderd wordt…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Nijnagel
  • http://www.rooseveltkliniek.nl/dermatologie/nagelafwijkingen-en-nagelchirurgie/anatomie-nagelapparaat
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 01-02-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.