Last van aften?

Last van aften? Aften, veel mensen hebben er mee te maken (gehad). We weten wat het is en eigenlijk toch ook weer niet helemaal. Dit neemt niet weg dat, als je er last van hebt, dit behoorlijk pijnlijk kan zijn. We weten dat aften vaak na enige tijd weer wegtrekken, maar hebben in veel gevallen te weinig kennis hoe het voor te zijn of minimaal hoe het goed te behandelen.

Aften in de mond, wat is het eigenlijk?

Aften zijn feitelijk kleine blaasjes of zweertjes in de mond. Iedereen kan aften krijgen, dat is niet leeftijds- of cultuurgebonden.
Vaak hebben ze een diameter van twee tot vier millimeter en ogen ze als grijswitte of ietwat gelige plekjes (of denk aan een gerijpt puistje). De rand er omheen is rood en dat geeft dat ontstekingsidee. Aften geven een stekende pijn bij met name heet of zure voeding.
Je kunt ze in sommige gevallen aan voelen komen, zoals veel mensen ook een puistje aan voelen komen.

Aften kan je op verschillende plaatsen krijgen, te weten:
  • Aan de binnenkant van de lip.
  • Op de rand of aan de onderkant van de tong.
  • Aan de binnenkant van de wangen.
  • Achteraan het verhemelte en de huig.
  • Op het tandvlees.

Oorzaken van aften

Helemaal zeker is men er niet van, maar aften steken vaak de kop op in de volgende situaties:
  • Als je een verminderde weerstand hebt.
  • Als je mondhygiëne te wensen overlaat.
  • Als je een chronische ziekte hebt (deze kan je algehele conditie doen laten teruglopen).
  • Als je last van stress hebt.
  • Als je niet goed tegen bepaalde voedingsmiddelen kunt.

Dat het met een vitaminetekort te maken heeft, is een misverstand. Je kunt ze zelfs krijgen door op je tong of wang te bijten, als je een vervelend randje langs een tand hebt of je een niet goed passend kunstgebit draagt.

Hoelang heb je er last van?

De duur dat je de aften in de mond hebt, is mede afhankelijk van de grootte. Flinke aften kunnen al snel een week of twee "onderweg" zijn (van de geïrriteerde huid tot de grote witte kop op de ontstekingsplek), maar een kleintje kan al naar een dag of twee weer weg zijn.

Oplossen of voorkomen

Het beste is de aften in de mond te laten zitten en er vooral niet aan te komen. Ze horen vanzelf weer over te gaan en dat vindt ook meestal plaats. Als de blaasjes bewust kapot gemaakt worden, dan kunnen de klachten juist erger worden.
Zorg dat je gezond leeft, je mondhygiëne op niveau is en je in alle rust eet … dan is de kans het grootst dat de aften snel uit je mond zullen verdwijnen.

Wanneer actie ondernemen?

Als je alle voorzorgsmaatregelen toepast en je bent zo’n twee weken verder, zonder dat er iets is opgelost, dan is het goed je huisarts te raadplegen. Heeft het met de tanden te maken, consulteer dan je tandarts.

Bruikbare middelen

Strikt genomen is er geen middel dat alles oplost. Wel zijn er wat middelen waar mensen baat bij hebben. Te denken valt aan:
  • Speciale tandpasta als tandpasta met enzymen.
  • Ontsmettende mondspoeling waar chloorhexidine* in zit.
  • Spoel de mond enkele keren per dag met: bessensap of aftreksel van calendula of zoutoplossing in water.
  • Doe er aanstipvloeistof op, dit verlicht in ieder geval de pijn.

* Dit is een desinfecterend middel dat het aantal bacteriën in de mond kan doen laten afnemen.

Gevaarlijk?

Aften kunnen uitermate pijnlijk zijn en deze pijn kan dagen aanhouden, maar ze zijn eigenlijk nooit gevaarlijk voor de mens. Als je naast aften ook nog een hoge koorts hebt, kan je een infectieziekte onder de leden hebben. Kom in dat geval snel in contact met je tandarts.

Tot slot

Aften zijn niet gevaarlijk, maar wel reuze lastig, onhandig tijdens het eten en bijna altijd pijnlijk. Zorg dat je de oorzaak kunt achterhalen, dat vergemakkelijkt het proces om de aften permanent uit je mond te krijgen, aanzienlijk.
© 2015 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat te doen bij aften?Wat is een aft? Een aft is een zweertje wat vaak in de mond voor komt. Aften kunnen meerdere oorzaken hebben. Een aft is…
Wanneer is het nodig aften te behandelen?Ongeveer één op de vijf mensen heeft wel eens last van aften. Een aft is een pijnlijk zweertje in de mond, op de tong of…
Behandeling, symptomen en oorzaak van aften in de mondBehandeling, symptomen en oorzaak van aften in de mondVele mensen hebben wel eens last van aften in de mond. Het zijn pijnlijke zweertjes van een kleine halve centimeter in d…
Zweertje in de mond of zweertje op tong: aften, wat te doen?Zweertje in de mond of zweertje op tong: aften, wat te doen?Last van een zweertje in de mond of op de tong? Sommige mensen hebben regelmatig last van een pijnlijk zweertje in de mo…

Luchtembolie, oorzaak en symptomenLuchtembolie, oorzaak en symptomenEmbolie is een afsluiting van een ader of slagader waardoor de doorstroming van het bloed stagneert. Dit kan ernstige ge…
Folliculitis decalvans: symptomen, oorzaak en behandelingFolliculitis decalvans: symptomen, oorzaak en behandelingFolliculitis decalvans is een vrij zeldzame ontstekingsziekte van de hoofdhuid, welke zich kenmerkt door ontstoken haarz…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Alehidalgo, Pixabay
  • http://www.optimalegezondheid.com/aften-oorzaken-symptomen-behandelingen-en-meer/
  • http://www.dokterdokter.nl/gezond-leven/algemeen/pijnlijke-afte-15-tips-om-aften-te-behandelen/
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.