Stinkende hoofdhuid: wat te doen?

Stinkende hoofdhuid: wat te doen? Sommige mensen hebben erg last van een stinkende hoofdhuid en haar. In het Engels is er zelfs een naam voor: Smelly Hair Syndrome. De specifieke lucht wordt op verschillende manieren omschreven. Voorbeelden zijn zure melk, natte hond, een jack dat niet te drogen is gehangen of kots. Soms is de geur zo sterk dat anderen het ook kunnen ruiken. Sommigen ruiken het al nadat ze net hun haar hebben gewassen, bij anderen begint het na een paar dagen met ruiken. Wat veroorzaakt het probleem en wat kun je eraan doen?

Vettige hoofdhuid

De karakteristieke, zurige lucht wordt meestal in gang gezet door overmatige vetproductie van de hoofdhuid. De lucht komt van de miljoenen bacteriën die leven op je hoofdhuid. Iedereen heeft deze bacteriën op zijn hoofdhuid en ze zijn niet slecht. De overmatige vetproductie geeft de bacteriën het voedsel dat ze gebruiken om flink te groeien en delen, wat zo’n lucht sterker maakt. Daarnaast neemt vet haar eerder luchtjes van buitenaf op, zoals rook, kookgeuren en andere sterke geurtjes.

Er kunnen verschillende redenen zijn voor het feit dat je hoofdhuid overmatig vet produceert. Ten eerste ligt het aan je genen. Als je vader of moeder snel een vette hoofdhuid hebben, is er een kans dat jouw hoofdhuid ook snel vet produceert. Veranderingen in je hormoonspiegel kunnen een andere oorzaak zijn. Het mannelijke hormoon testosteron stimuleert namelijk de aanmaak van talgvet. Daarom zul je tijdens situaties waarin hormoonspiegels veranderen wellicht eerder last hebben van een vette hoofdhuid. Voorbeelden zijn:
  • Stress
  • Overgang
  • Pubertijd
  • Zwangerschap
  • Ongesteldheid

Oplossing

Een simpele oplossing is je haar vaak wassen met een milde en niet irriterende shampoo. Zo blijft je hoofdhuid wel goed schoon, maar droog je de hoofdhuid niet uit. Als je de hoofdhuid uitdroogt, maakt hij als tegenreactie juist nog meer vet aan! Gebruik ook geen conditioner op de haarwortels, want daar kun je het ook vet van maken.

Werkt dit niet, dan kun je ook zwavelshampoo proberen zoals sebexshampoo. Zwavel werkt tegen bacteriën en helpt bij veel mensen tegen de vieze lucht. Zwavel wordt gezien als een natuurlijke stof en veroorzaakt zelden allergische reacties bij mensen die hun haar ermee wassen. Bovendien wordt het zelfs gebruikt bij honden en paarden als zij hoofdhuidproblemen hebben. Mocht het probleem echter erger worden door zwavelshampoo, stop er dan wel mee. Zwavelshampoo is helaas niet erg gemakkelijk te vinden. Sommige mensen beweren ook baat te hebben bij antibacteriële shampoos met triclosan of natuurlijke middelen als baksoda, citroensap, appelciderazijn en tea tree olie. Daarnaast kun je speciale haarparfums gebruiken als extra hulpmiddel. Ook droogshampoos zijn geschikt, want deze hebben meestal ook een lekkere geur.

Mocht dit allemaal niet baten, probeer dan is te kijken naar je voedingspatroon. Mensen die veel scherp voedsel eten, zoals curry’s en knoflook, kunnen eerder last hebben van een stinkende hoofdhuid.

Andere oorzaken

In ergere gevallen kan het zijn dat je last hebt van een schimmel in je haar die de zurige lucht veroorzaakt. Warme, vochtige condities zijn perfect voor de schimmel om in te groeien. Dan helpt alleen wassen niet meer, of maakt het zelfs erger, en daarom ben je misschien al in staat de zurige lucht te ruiken vanaf het moment dat je uit de douche stapt. Je hebt schimmels die zich slechts bevinden op het haar (ectothrix schimmels), maar je hebt ook schimmels die de haarschacht ingroeien (endothrix schimmels). De schimmels kunnen afkomstig zijn van een ander mens, dieren of de bodem.

Als je vermoedt dat je last hebt van een schimmel, ga dan naar de huisarts of dermatoloog. Deze zal enkele haren of huidschilfers afnemen en opsturen naar het laboratorium. Hier kunnen ze een kweek verrichten om de schimmel te determineren. Vervolgens zal een schimmeldodend medicijn voorgeschreven worden. Verder wordt dagelijks wassen met een antischimmelshampoo aangeraden. Soms moet dit lange tijd gebruikt worden en ben je pas vrij van de schimmel als alle aangedane haren uitgevallen zijn en er nieuwe voor in de plaats gekomen zijn.
© 2016 - 2024 Kraio, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips tegen roosNiets is zo vervelend als je haar netjes kammen en toch nog witte schilfertjes op je hoofd zien zitten. Veel mensen hebb…
Natuurlijke algemene haarverzorgingNatuurlijke algemene haarverzorgingOns haar is een afspiegeling van onze algehele gezondheid. De basis van mooi haar komt van binnenuit. Dieren met een pra…
Beauty: Last van roos?Beauty: Last van roos?Veel mensen hebben last van roos, maar niet iedereen in die mate dat het echt opvalt. Dat neemt niet weg dat zo’n 50% va…
Hoofdroos, hoe komt het en wat doe je eraan?Wie kent het niet, roos. Oftewel hoofdroos. Dit word veroorzaakt door een versnelde aanmaak en afstoting van de cellen v…

Aambeien, een probleem waar je liever geen last van hebtAambeien, een probleem waar je liever geen last van hebtOngeveer de helft van de mensen krijgt er vroeg of laat een keer mee te maken: aambeien. Ondanks dat het dus veelvuldig…
Vrouwen en hart- en vaataandoeningenVrouwen en hart- en vaataandoeningenLang is de man hét middelpunt geweest als het gaat om hart- en vaataandoeningen. Maar sinds eind 20e eeuw rukt het ook b…
Bronnen en referenties
  • http://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Professioneel_Praktisch/Richtlijnen/Infectieziekten/LCI_richtlijnen/LCI_richtlijn_Tinea_capitis
  • https://skinmagonline.wordpress.com/2011/07/16/are-you-suffering-from-smelly-hair-syndrome/
  • http://www.hairyscalp.com/smelly-scalp-remedies.html
Kraio (46 artikelen)
Gepubliceerd: 02-03-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.