Syndroom van Horner: oorzaken, symptomen en behandeling

Syndroom van Horner: oorzaken, symptomen en behandeling Een afhangend ooglid en een rode huid zijn typische kenmerken van het syndroom van Horner. Het gaat bij deze aandoening om een eenzijdige pupilvernauwing. De kleine pupil is kenmerkend. Het syndroom van Horner komt vaak in combinatie met clusterhoofdpijn of neurofibromatose voor. Ook wordt het bij multipele sclerose en het syndroom van Kawasaki gezien. Daarnaast zijn er nog andere oorzaken te vinden. Behandeling richt zich op de onderliggende oorzaak. De symptomen van het syndroom van Horner zouden dan moeten verdwijnen of verminderen. Bij jonge kinderen kan er een lui oog optreden.

Oorzaken van het syndroom van Horner

Er zijn diverse oorzaken voor deze aandoening te vinden. Zo kan het al in de zwangerschap ontstaan, door een infectie bij het ongeboren kind. Een besmetting met de waterpokken kan een duidelijke oorzaak zijn. Tijdens de bevalling kan een zenuw in de hals van de baby beschadigen. Ook hierdoor kan het syndroom van Horner ontstaan. Clusterhoofdpijnen gaan ook soms gepaard met deze aandoening. Daarnaast wordt het syndroom van Horner ook wel gezien bij multipele sclerose, het syndroom van Kawasaki, het syndroom van Wallenberg en een tumor in het middenoor. Ook bij een gezwel of tumor in bijvoorbeeld de schildklier kan het syndroom van Horner optreden. Daarnaast wordt het ook wel na een beroerte gezien.

Symptomen en kenmerken

Het syndroom van Horner manifesteert zich aan één kant van het gezicht. Het aangedane oog zal een afhangend ooglid vertonen. De bloedvaten zijn verwijd waardoor de huid rood kleurt. Ook zal de pupil van het oog kleiner zijn. Wanneer deze aandoening al bij de geboorte of op zeer jonge leeftijd aanwezig is, dan zal de kleur van de iris vaak blauw zijn. Het pigment in het oog ontbreekt.

Het stellen van de diagnose

De symptomen worden veroorzaakt door onderbreking van de sympathische zenuwen. Zo kan een CT-scan of een MRI-scan een afwijking van deze zenuwbanen aantonen. De arts kan ook gebruikmaken van oogdruppels. Deze druppels zorgen ervoor dat de pupil groter of kleiner wordt. Bij het syndroom van Horner reageert de pupil niet voldoende.

Behandeling en herstel

Het is belangrijk om de onderliggende oorzaak te behandelen. Hiermee kunnen de symptomen verdwijnen. Het is hierbij van belang om de behandeling zo vroeg mogelijk na de diagnose te starten. Wanneer het syndroom al langer dan 2 jaar aanwezig is, zal de kans op herstel kleiner zijn. Bij jonge kinderen kan er een lui oog ontstaan. Omdat de oorzaken zo divers zijn zal de behandeling ook steeds verschillen. De arts maakt dit altijd bespreekbaar met de patiënt.

Beschadigde oogzenuw bij kinderen

Bij een beschadigde zenuw is behandeling vaak niet mogelijk. De zenuw zal zichzelf moeten herstellen. Een behandeling gericht op het voorkomen van een lui oog zal zeker tot de opties behoren. Veel kinderen met het syndroom van Horner ondervinden hier geen nadelige gevolgen van. Op latere leeftijd kan dit vooral cosmetische gevolgen met zich meebrengen. Het syndroom van Horner is zelden erfelijk. Wanneer het wel om een erfelijke vorm gaat, dan hebben broertjes en zusjes een verhoogde kans om ook deze aandoening te krijgen. Toch blijft dit verwaarloosbaar, omdat de erfelijke vorm zeer weinig voorkomt. Hier wordt dan ook weinig onderzoek naar gedaan.

Heeft mijn kind deze neurologische aandoening?

Het syndroom van Horner wordt ook wel het syndroom van Claude Bernard genoemd. Het is onduidelijk bij hoeveel kinderen dit voorkomt. Het gaat hier om een neurologische aandoening. Het komt net zo vaak bij jongens als bij meisjes voor. Ook kan het op alle leeftijden optreden. Kinderen met een hangend ooglid of een kleine pupil hebben niet per definitie het syndroom van Horner. Belangrijk is om bij aanhoudende klachten een arts te raadplegen. Deze kan nader onderzoek verrichten. Sommige kinderen vertonen deze symptomen tijdelijk, bijvoorbeeld bij hooikoorts of een andere onderliggende oorzaak. Alleen de arts kan hier uitsluitsel over geven. Vaak zal de huisarts een doorverwijzing voor de oogarts geven. Deze zal het kind onder andere met behulp van oogdruppels onderzoeken.
© 2016 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Syndroom van HornerHet syndroom van Horner, ook wel het syndroom van Claude Bernard of oculopupillair syndroom genoemd, is een neurologisch…
Horner syndroom: hangend ooglid en pupilvernauwingHorner syndroom: hangend ooglid en pupilvernauwingHet syndroom van Horner wordt ook wel het syndroom van Claude Bernard, Bernard-Horner syndroom of oculosympathetic palsy…
Horner-syndroom: Neurologische aandoeningHorner-syndroom: Neurologische aandoeningHet Horner-syndroom is een relatief zeldzame neurologische aandoening gekenmerkt door een vernauwde pupil (miosis), een…
Anisocorie: twee ongelijke pupillenAnisocorie: twee ongelijke pupillenAnisocorie verwijst naar het hebben van pupillen met ongelijke groottes. Het verschil kan van dag tot dag verschillen en…

Tetralogie van Fallot: oorzaak, symptomen en behandelingTetralogie van Fallot: oorzaak, symptomen en behandelingTetralogie van Fallot is een combinatie van vier aangeboren bouwfouten van het hart. Deze afwijking werd voor het eerst…
Barth-syndroom: Symptomen aan hart, spieren, bloed en lengteBarth-syndroom: Symptomen aan hart, spieren, bloed en lengteBij het Barth-syndroom heeft de patiënt een vergroot en verzwakt hart (gedilateerde cardiomyopathie), zwakte in de spier…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Giuliamar, Pixabay
  • http://www.kinderneurologie.eu/ziektebeelden/gezicht/horner.php
  • https://www.gezondvgz.nl/%7BC53AE06F-A61F-43D8-93B0-6E7871E46C11%7D
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 30-06-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.