Hoe gebruik je incontinentiemateriaal
Als u last van incontinentie heeft, en voor de eerste keer begint met het gebruiken van incontinentiemateriaal is het heel normaal dat u daar verschillende vragen over heeft. Hier vindt u enkele veelvoorkomende vragen die regelmatig door gebruikers van incontinentiemateriaal gesteld worden. De verklarende antwoorden zijn van de apotheek.
Is er wat te doen aan urineverlies
Vraag altijd eerst advies aan uw huisarts, want het is natuurlijk belangrijk dat allereerst de oorzaak van het urineverlies opgespoord wordt. Soms zijn er bijvoorbeeld mogelijkheden om via gespecialiseerde fysiotherapeuten therapie te krijgen en op die manier het probleem (grotendeels) te verhelpen. Dan heeft u misschien helemaal geen verband nodig.
Wat kunt u er tevens zelf aan doen
Er zijn een aantal zaken waar u rekening mee kunt houden om ongewenst urineverlies te voorkomen:
- Met regelmatig te eten en op gezette tijden het toilet te bezoeken, train je de blaas.
- Het nuttigen van koffie, thee en alcohol bevordert de productie van urine. Wees daarmee dus matig.
- Temperatuurschommelingen kunnen de urinedrang ook vergroten. Tracht daarom verschillen tussen koude en warmte te voorkomen.
- Let er trouwens op dat u niet te weinig gaat drinken. Want die neiging krijg je natuurlijk, maar te weinig vocht kan leiden tot nierbeschadiging, uitdroging, een overgeprikkelde blaas en urineweginfecties.
Incontinentie
Er zijn verschillende vormen van incontinentie met eigen oorzaken en verschillende klachten. Een aantal nuttige tips en adviezen bij het gebruik van het juiste incontinentiemateriaal, die u uiteraard ook bij uw apotheek kunt inwinnen, vindt u hieronder.
Veelgestelde vragen en antwoorden inzake incontinentiemateriaal
Stress- of inspanningsincontinentie
Urineverlies bij tillen, niezen, hoesten en lachen, is een veelvoorkomend probleem, vooral bij vrouwen. Het wordt meestal veroorzaakt door een verslapping van de bekkenbodemspieren. Dat kan zijn ontstaan door overgewicht, gebrek aan beweging of na een bevalling. Hiervoor zijn verschillende kleine, dunne verbanden te gebruiken.
Het probleem kan trouwens vaak (gedeeltelijk) worden verholpen door oefeningen te doen met de bekkenbodemspieren, vaak onder begeleiding van een fysiotherapeut.
Zijn er voor mannen speciale producten bij lichte incontinentie
Ja, zowel voor mannen als vrouwen zijn er speciale producten voor lichte en ernstige vormen van incontinentie. Bij mannen wil bijvoorbeeld ook na een prostaatoperatie wel eens tijdelijk incontinentie voorkomen. Uw apotheker kan u informeren hierover.
Hoe weet ik of ik het juiste product gebruik
Als u niet meer dan vijf verbanden per dag gebruikt, geen last van lekkages heeft, als het product comfortabel aanvoelt en voldoet aan uw eisen, dan heeft u de juiste keuze gemaakt. U kunt bij apotheek of drogist natuurlijk proefpakketjes vragen om uit te vinden welk verband het prettigst is.
Hoeveel producten zou je normaal gesproken per dag gebruiken
Een normaal gebruik ligt tussen de drie en vijf stuks per 24 uur.
Wat kun je er tegen doen als je vaak net te laat het toilet bereikt
U kunt tijd winnen door uw kleding te laten voorzien van klittenbandsluitingen, zodat het eenvoudiger wordt om uw kleding los te maken.
Op welke manier is het verband hygiënisch weg te gooien
De meeste verbanden zijn per stuk verpakt U kunt de verpakking gebruiken om het verband na gebruik in te wikkelen en zo hygiënisch weg te gooien.
Als het verband dat wordt gebruikt steeds verschuift
De meeste producten hebben aan de buitenzijde een plakstrook, waarmee u het verband in uw eigen ondergoed kunt plakken. Zorg altijd voor nauwsluitend ondergoed, dit kan helpen het verband op z’n plaats te houden. Er zijn ook verbanden verkrijgbaar die als broek gedragen worden, uw heupwijdte is daarbij bepalend voor de maat.
Tips voor toiletgedrag om klachten te voorkomen
Soms ontstaan incontinentieklachten door onwetendheid en een verkeerde manier van plassen. Onderstaande tips kunnen helpen klachten te voorkomen;
- Neem altijd de tijd om naar het toilet te gaan.
- Drink anderhalf tot twee liter verdeeld over de dag.
- Het is normaal om zes tot acht keer per etmaal te plassen.
- Ga altijd op het toilet zitten. Zorg dat uw voeten plat op de grond steunen, anders ontstaat er veel spierspanning in de benen en de bekkenbodem en wordt het plassen bemoeilijkt.
- Ontspan de bekkenbodemspieren en plas in één keer rustig en volledig uit.
- Pers niet mee, laat uw blaas zelf het werk doen.
- Wanneer de urine moeilijk of niet wil komen, kunt u uw bekkenbodemspieren rustig aanspannen en weer los laten.
- Als u aandrang voelt ga dan gelijk naar het toilet en wacht liever niet.