Tips tegen puistjes

Bijna iedereen komt in zijn leven in aanraken met puistjes. Puistjes, ook wel acne genoemd, wordt veroorzaakt door een aantal factoren. De meest voorkomende oorzaak is de leeftijd. In de pubertijd zorgen hormonen voor een overproductie van talg, dit resulteert in puistjes. Toch zijn er een hoop dingen die gedaan kunnen worden tegen deze nare aandoening. De best werkende methodes zijn te lezen in het onderstaande artikel.

Wat zijn puistjes?

Wat zijn puistjes? Puistjes, ook wel acne genoemd, zijn verstopte poriën die gaan ontsteken. Verschillende factoren spelen mee in de ontwikkeling van puistjes. De meest voorkomende oorzaak is de leeftijd. In de puberteit zorgen hormonen voor een te hoge productie van talg. Deze talg gaat in de poriën zitten, zo raken deze verstopt en gaan ontsteken. Het gevolg hiervan is een puistje. Gelukkig zijn er een aantal methodes om puistjes te verminderen.

Tips tegen puistjes

Selenium en zink

Een goede start is het verhogen van je dagelijkse hoeveelheid groente. Groente en zitten vol met selenium en zink. Het is bewezen dat deze stoffen een positieve werking hebben bij het bestrijden van puistjes. Dat komt omdat ze de afvoer van afvalstoffen verbeteren. Deze afvalstoffen zouden anders via de huid afgescheiden worden. Dit resulteert in een vieze huis waarop puistjes makkelijker groeien.

Water

Het drinken van veel water kan een positieve werking hebben op acne. Normaal gesproken heeft een mens twee liter water per dag nodig, door dit te verhogen tot 2.5 liter kunnen puistjes al dramatisch afnemen. De huid wordt vochtiger en daarom laten dode huidcellen makkelijker los. Deze dode huidcellen kunnen anders verstoppingen veroorzaken, dit resulteert in acne.

Benzoylperoxide

Benzoylperoxide is te verkrijgen bij de apotheek in de vorm van zalf. Deze zalf smeer je 's ochtends en 's avonds op de puistjes. De benzoylperoxide zal dan een klein beetje van de huid afbranden. Dit zorgt ervoor dat de verstoppingen verdwijnen en er dus minder puistjes ontstaan. Een groot nadeel is wel dat de huid eerste instantie ernstig geïrriteerd raakt. Zelf heb ik ook benzoylperoxide gebruikt, het helpt fantastisch maar kan zorgen voor nare irritaties.

Probiotica

Wanneer er een risico op littekens ontstaat kan de dokter besluiten antibiotica voor te schrijven. Dit remt de ontstekingen en zal zo littekens voorkomen of verminderen. Helaas kan antibiotica ook een averechts effect hebben. Antibiotica dood de "goede" bacillen in de darmen. Dit leidt tot een verminderde opname van vitamines die het lichaam nodig heeft om afvalstoffen af te scheiden. Om dit te compenseren gaat het lichaam dit via de huid doen. Het lichaam plaatst dan eigenlijk acne verwekkers op de huid. Om dit te voorkomen kan je probiotica slikken. Dit herstelt de goede bacillen in je darmen.

Vermijd stress, ga naar buiten!

Wanneer je gestrest bent, maak je lichaam de stof cortisol aan. Cortisol is een belangrijke verwekker van acne. Het is dus belangrijk stress zoveel mogelijk te vermijden. Om stres te verminderen kun je gaan sporten of yoga beoefenen.
Als het kan, ga dan in de zon hardlopen. Hierbij stel je je huid bloot aan zonlicht. Het zonlicht brengt grote hoeveelheden vitamine D binnen, dit is een essentieel stofje tegen puistjes. De buitenlucht vermindert de stress ook nog eens, drie dubbel op dus!

De gevaren van puistjes

Puistjes komen niet zonder gevaar. Medici noemen acne een onschuldige aandoening die geen gevaar vormt. Het klopt inderdaad dat er niet voor de gezondheid gevreesd hoeft te worden wanneer je een puistje ontdekt. Wel kunnen puistjes nare littekens achterlaten in het gezicht en op de rug. Veel mensen vinden puistjes ook cosmetisch storend, dit zorgt ervoor dat het zelfvertrouwen omlaag gaat. Als mensen dingen gaan ontlopen omdat ze last hebben van puistjes, wordt er van een psychisch probleem gesproken. Een psycholoog kan dan hulp bieden bij het versterken van het zelfbeeld.
© 2009 - 2024 VMusic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Probiotica als voedingssupplementDe term probiotica, meervoud van probioticum, is vrij recent, hoewel zijn werking reeds lang gekend is. Een kennismaking…
Wat te doen bij jeugdpuistjes (Acne)?Wat zijn jeugdpuistjes? Jeugdpuistjes, ook wel Acne genoemd, is een ontstekingsreactie binnenin een talgkliertje. Jeugdp…
Puistjes en chocoladePuistjes en chocoladeEr wordt altijd gezegd dat je moet oppassen met het eten van chocolade, want je krijgt er puistjes van. In hoeverre klop…
Tips tegen puistenEen puist is een kleine ontsteking in de huid, met een klein, wit kopje. Er zijn veel verschillende soorten. De bekendst…

Obstipatie (verstopping) bij kinderenObstipatie (verstopping) bij kinderenIn de dikke darm wordt de ontlasting ingedikt totdat het kind aandrang krijgt om te poepen. Als het kind last heeft van…
Neus- en bijholteontstekingNeus- en bijholteontstekingLinks en rechts van de neus, zitten de bijholten. De bovenkant van de bijholten komen tot aan de oogkassen en vlak onder…
Bronnen en referenties
  • www.acne.nl www.firanet.nl/beauty-tips/10-tips-tegen-puistjes/ www.wikipedia.org
VMusic (131 artikelen)
Laatste update: 16-12-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.