Misofonie, een bijzondere aandoening

Misofonie, een bijzondere aandoening Misofonie is een psychologische overgevoeligheid voor specifieke geluiden. Door de psychische component is de gevoeligheid echter beter behandelbaar dan bijvoorbeeld tinnitus waarbij een voortdurende ruis in het oor wordt waargenomen. Misofonie is een nog tamelijk onbekend verschijnsel waardoor degene die ermee behept is het idee heeft de enige op de wereld te zijn die er aan lijdt. Ook is er in de regel weinig begrip in de omgeving voor het verschijnsel en worden klachten niet altijd erkend.
Bron: Ashish Choudhary, PixabayBron: Ashish Choudhary, Pixabay

Zelfs woede-uitbarstingen bij misofonie

De term misofonie is nog vrijwel onbekend maar het verschijnsel niet. Ook al is er weinig onderzoek naar gedaan is het duidelijk dat misofonie zich kenmerkt door een extreme afschuw van bepaalde geluiden die zelfs tot woede-uitbarstingen kan leiden. Toch valt misofonie nog niet onder de erkende stoornissen. Onderzoekers zijn van mening dat misofonie waarschijnlijk een neurobiologische kwestie is. Volgens hen is de kern een specifieke trigger, die vanzelf een agressie veroorzaakt.

Bron: Dmaland0, PixabayBron: Dmaland0, Pixabay

Omgeving denkt aan komedie of onverdraagzaamheid

Geluiden die misofonie kunnen veroorzaken zijn bijvoorbeeld het voortdurend kuchen van iemand in de omgeving of het hoorbaar verorberen van een gevulde koek of zelfs de ademhaling van een persoon. De omgeving van iemand die aan misofonie lijdt denkt al gauw dat het komedie is of een vorm van onverdraagzaamheid en vindt het kwaad worden een zwaar overdreven reactie. Maar het is eigenlijk eenzelfde boosheid die optreedt als de buren tot diep in de nacht de muziek erg hard hebben staan. Door onbegrip uit de omgeving wordt het er voor degene die met de kwaal behept is niet beter op.

Bron: SimonaR, PixabayBron: SimonaR, Pixabay

Gedrag bij de bijzondere aandoening leidt tot eenzaamheid

Misofonielijders doen er vaak alles aan om het niet tot boosheid te laten komen. Zij gebruiken bijvoorbeeld oordopjes om geen geluiden meer te kunnen horen of gaan over tot ander verregaand gedrag. Soms mijden ze allerlei plekken waar zich geluiden kunnen voordoen waar ze gevoelig voor zijn zoals de trein, de bioscoop of de straat. Dit soort gedrag kan leiden tot eenzaamheid of sociale isolatie waardoor het lijden aan misofonie alleen maar groter wordt.
Bron: PublicDomainPictures, PixabayBron: PublicDomainPictures, Pixabay

Eetgeluiden en mondgeluiden

Extra navrant is dat geluiden van gezinsleden of partners minstens zoveel irriteren als van onbekenden. Er zijn voorbeelden van dat mensen bekennen hoe akelig ze het vinden om hun geliefden te horen ademen wat bij hen zelfs tot innerlijke razernij kan leiden. Veel voorkomend is een overgevoeligheid voor eetgeluiden en mondgeluiden. Een lijder aan misofonie vertelt dat als hij zelf een appel eet het geluid niet storend is maar dat dit wel het geval is als zijn partner er een eet. Eetgeluiden van kinderen zijn ook vaak een probleem en menigmaal aanleiding tot irreële woede-uitbarstingen die vaak schaamte en schuldgevoelens tot gevolg hebben. Ook in die gevallen komt vluchtgedrag voor om niet met de geluiden geconfronteerd te worden.

Bron: Geralt, Wikimedia Commons (CC0)Bron: Geralt, Wikimedia Commons (CC0)

Geen erkenning van klachten bij misofonie

Vaak gaat de reden tot het ontwikkelen van misofonie terug naar de puberjaren doordat bijvoorbeeld een vader zo smakte bij het eten. Een lijder aan misofonie geeft aan dat ze veel last had van schreeuwende kinderen en daarvoor al enkele keren is verhuisd. Mensen die geen last hebben van misofonie kunnen moeilijk begrijpen dat iemand razend kan worden als in een rij bij de kassa iemand op kauwgom staat te kauwen. Het moet voor de lijder aan misofonie iets zijn als het voortdurend krassen van een krijtje op een ouderwets schoolbord waar iedereen wel eens mee te maken heeft gehad. Helaas erkennen ook niet alle artsen de klachten van misofonie en doen die af met dwangstoornis of obsessie waarbij de patiënt gefixeerd is op een specifiek iets.

Lees verder

© 2011 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Misofonie: Sterke en negatieve reactie op horen van geluidenMisofonie: Sterke en negatieve reactie op horen van geluidenMisofonie, ook wel Selective Sound Sensitivity Syndrome genoemd, is een psychische-neurologische aandoening waarbij pati…
Misofonie, als geluiden je leven beheersenMisofonie, als geluiden je leven beheersenMisofonie is niet echt bekend, maar als je er last van hebt, kan het je leven aardig verstoren. Voor de meeste mensen kl…
Misofonie: agressief worden van geluiden (zoals smakken)Misofonie: agressief worden van geluiden (zoals smakken)Bijna niemand vindt het fijn als er gesmakt wordt tijdens het eten of luid getikt wordt op een toetsenbord, maar wat als…

Borstkanker, detectie- en behandelingsmethodenBorstkanker, detectie- en behandelingsmethodenBorstkanker is een veel voorkomende aandoening bij vrouwen, maar ook mannen kunnen met deze vorm van kanker in aanraking…
Hepatitis A (leverontsteking)Hepatitis A (leverontsteking)Hepatitis A is één van de virussen die hepatitis (leverontsteking) veroorzaken kan. Hepatitis A kan opgelopen worden doo…
Bronnen en referenties
Reacties

K. J., 23-05-2014
Dank jullie wel voor dit artikel! Eindelijk herkenning van mijn "afwijking". En de wetenschap dat er nog meer lotgenoten rond hobbelen. Reactie infoteur, 24-05-2014
Fijn om te lezen.
Groet van André Dierick (Rickandie)

Timmy, 06-09-2011
Nooit geweten dat mijn 'aandoening' een naam heeft. Ik heb sinds mijn 20e jaar last van, wat dus misofonie genoemd wordt. Ik kan binnen mijn eigen gezin bijna niet meer normaal functioneren. Ontzettende onrust krijg ik wanneer ik bepaalde gezinsleden hoor en zie eten. Hun eetgedrag is volkomen normaal maar om onduidelijke redenen maakt het mij helemaal gek. Heel mijn 'eet'leven heb ik ingesteld op dit vervelende probleem. Gezellig op de bank met een bakje chips of een appel is er voor mij niet meer bij. Is misofonie te genezen? Reactie infoteur, 07-09-2011
Het AMC (Arjan Schröder psychiater) meldde 8 april 2011:

deze week is in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam de
allereerste groepsbehandeling voor mensen met misofonie afgesloten.

Ondertussen heb ik met meer mensen contact gehad die kampen met misofonie.
Bij deze kan ik derhalve mededelen dat het vrijwel zeker is dat we in het AMC
verder zullen gaan met de behandeling van en het onderzoek naar misofonie.

Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 07-02-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.