Wat doen bij erfelijke haaruitval?

Wat doen bij erfelijke haaruitval? Erfelijke of genetische haaruitval is een bijzondere vorm van haaruitval die helaas niet tijdelijk maar blijvend is. Het begint met een terugwijkende haarlijn en eindigt met volledige kaalheid. Reden: haarfollikels (haarzakjes) hebben een voorgeprogrammeerde levensduur en geven na zekere tijd de geest. Ze zijn bijzonder gevoelig voor het "gevaarlijke" Dihydrotestosteron. Maar wat is eigenlijk Dihydrotestosteron?

Wat is Dihydrotestosteron

In principe is Dihydrotestosteron een voorloper van het hormoon testosteron dat pas gevormd kan worden met behulp van een enzym 5-alfa-reductase. Daarom is er tegenwoordig een medicijn op de markt dat juist dit enzym blokkeert.

Haaruitval tegengaan met het medicijn Propecia

De naam van dit medicijn is Propecia met als werkzame stof Finasteride. Het is de opzet om de werking van het enzym zodanig terug te dringen, dat het de toch al sterk geminimaliseerde haren tot volle sterkte kan laten teruggroeien. En in de praktijk heeft men daar al opmerkelijke successen mee geboekt, met name in het gebied van de kruin. Bovendien kan verder haaruitval en kaalheid er aanzienlijk door worden vertraagd.

Kaalheid tegengaan met het medicijn Minxidil

Eveneens zeer goede resultaten heeft men al behaald met het geneesmiddel Minxidil. Dat moet in tegenstelling tot Propecia niet oraal worden ingenomen, maar op de hoofdhuid worden ingemasseerd.

Helpen deze medicijnen altijd?

Jammer genoeg hebben beide genoemde geneesmiddelen hun grenzen en werken deze alleen dán als er nog resterende haren aanwezig zijn. Indien er op een bepaalde plek echter geen haren meer aanwezig zijn, kunnen deze medicijnen ook niet meer baten. Als het eenmaal zóver is gekomen, is wellicht haartransplantatie nog een mogelijkheid om te overwegen, maar dan gaat het wel om een echte operatie. Met microfijn instrumentarium worden dan haarfollikels in verschillende stappen elders verwijderd en "hergebruikt".

Wat is het principe van haartransplantatie?

Het principe van haartransplantatie is simpel. Al in de eerste helft van de 20e eeuw heeft men vastgesteld dat de getransplanteerde haarfollikels op hun nieuwe positie opnieuw tot haargroei leiden.

Bovendien werd opgemerkt dat deze getransplanteerde haarfollikels zelfs op kale plekken aangroeien en daar tot normale en krachtige haargroei leiden. De reden voor dit fenomeen is dat elke haarfollikel zijn eigen genetische informatie bevat en die na transplantatie natuurlijk meeneemt en dus ook op de nieuwe plek onverminderd haar produceert. En een gezond haarzakje maakt het niet uit of het getransplanteerd wordt naar een behaarde of volledig kale omgeving.

FUE als meest geavanceerde vorm van haartransplantatie

"FUE" is de afkorting voor de Engels term "follicular unit extraction". Vertaald in normaal Nederlands betekent dat zoiets als: "het verwijderen van de individuele haarwortels."

FUE werkt zonder scalpel. De haarwortels worden met zeer fijne naalden afzonderlijk aan de achterkant van het hoofd verwijderd en op de kale plekken afzonderlijk weer ingeplant. Zo wordt het probleem van een zichtbaar litteken op de achterzijde van het hoofd omzeild.

Een transplantatie volgens die nieuwste technieken vergt weliswaar meer werk, maar veroorzaakt wel de kleinste wonden, die snel en goed genezen en nauwelijks zichtbare littekens achterlaten. Wel moet men voor een behandeling diep in de buidel tasten.

Wat zijn de kosten van een haartransplantatie?

Het grandiose aan een haartransplantatie is dat nieuwe haren weer voor altijd groeien en het is in tegenstelling tot een toupetje of een pruik eigen haar. Qua kosten begint een haartransplantatie al bij ongeveer 2000 euro maar het kan bij grotere te behandelen oppervlakten al snel meer dan 10.000 euro kosten.
© 2011 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Haaruitval: kaalheid bij mannenHaaruitval en kaalheid komt bij heel veel mannen vol. Toch kan het als zeer vervelend worden ervaren. Dit artikel beschr…
Haaruitval: oorzaken, vormen van haaruitval, oplossingenHaaruitval: oorzaken, vormen van haaruitval, oplossingenHaaruitval, niet alleen mannen hebben er last van. Vrouwen worden ook vaak getroffen. Tot op zekere hoogte is dat heel n…
Wat te doen bij haaruitval?Wat te doen bij haaruitval?Iedere dag verliezen alle mensen haren. Maar je kan ook hebben dat je meer haar verliest dan wat normaal is. Maar wat mo…
Finasteride, risico’s en bijwerkingenFinasteride, risico’s en bijwerkingenFinasteride, een middel tegen haaruitval, is in Nederland niet altijd even gemakkelijk te verkrijgen. In de VS is Finast…

Pemphigus vulgaris: symptomen, oorzaak en behandelingPemphigus vulgaris: symptomen, oorzaak en behandelingPemphigus is een huidaandoening die gekenmerkt wordt door blaarvorming in de opperhuid. Pemphigus vulgaris is een potent…
Zoektocht naar wondermiddel tegen kaalheid gaat verderZoektocht naar wondermiddel tegen kaalheid gaat verderDe mannelijke kaalheid, Alopecia Androgenetica, is op verschillende manieren te camoufleren of bestrijden. Pruiken, haar…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Bykst, Pixabay
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 12-08-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.