InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Aandoeningen > Bijen- en wespensteek, oorzaken, symptomen en behandeling

Bijen- en wespensteek, oorzaken, symptomen en behandeling

Een bijensteek en wespensteek is doorgaans erg pijnlijk, maar doorgaans ongevaarlijk. Er zijn drie lichamelijke reacties mogelijk op een bijensteek en wespensteek. Er kan een lokale reactie ontstaan, een toxische reactie en een allergische reactie. Een allergische reactie kan een ernstige anafylactische shock tot gevolg hebben. Om een allergische reactie op te vangen kan een epipen gebruikt worden.

Inhoud


Wat zijn oorzaken van een bijensteek en wespensteek?

Bijen en wespen steken vaak alleen als zij zich bedreigd voelen. Het uit angst bewegen van de armen, zorgt ervoor dat de bij en/of wesp zich bedreigd voelt en gaat steken. Dicht onbeschermd bij bijenkorf, wespennest en bloementuin in de buurt komen vergroot de kans op een bijensteek en/of wespensteek. Ook het dragen van een sterk ruikend parfum en fel gekleurde kleding trekken bijen aan. Loop nooit met blote voeten in het gras. Zet verder containers zo ver mogelijk van het huis af.

Wat zijn symptomen van een bijensteek?

Doorgaans is de reactie op een bijensteek en/of wespensteek een pijnlijke lokale reactie. Er kan echter ook een toxische reactie en een allergische reactie optreden. Van zowel een lokale reactie, toxische reactie als allergische reactie worden de symptomen beschreven.

Lokale reactie op een bijensteek of wespensteek

De lokale reactie op een bijensteek blijft beperkt tot de locatie waar de bij heeft gestoken. De lokale reacties op een bijensteek zijn:
 • Lokale roodheid
 • Lokale zwelling van de huid, soms ontstaat eerst een witte zwelling die later rood wordt.
 • Lichte verharding van de huid
 • Na verloop van tijd treedt er jeuk op
Afhankelijk van de plaats waar de bij heeft gestoken kan de zwelling zeer groot worden. Een bijensteek op de hals, gezicht, oren, oogleden en lippen geeft een grote zwelling. Een steek in of op de keel kan een zwelling veroorzaken die de luchtpijp dichtdrukt en verstikking kan veroorzaken. Er moet dan direct contact met de hulpdiensten gezocht worden.

Toxische reactie op een bijensteek of wespensteek

Een volwassene die meerdere bijensteken en/of wespensteken heeft, kan een toxische reactie ontwikkelen. Symptomen van een toxische reactie zijn naast de lokale reacties op de bijensteken:
 • Oedeem
 • Vermoeidheid
 • Bewusteloosheid
 • Braken
 • Bloeddrukdaling
 • Hoofdpijn
 • Diarree
 • Stuipen
Bij een toxische reactie is contact opnemen met de hulpdiensten noodzakelijk.

Allergische reactie op een bijensteek en/of wespensteek

Een allergische reactie kan in het meest ernstige geval een anafylactische shock leiden. Symptomen van een anafylactische shock zijn:
 • Galbulten
 • Ernstige zwelling van de huid
 • Roodheid
 • Diarree
 • Misselijkheid
 • Braken
 • Bloeddrukdaling
 • Duizeligheid
 • Bewusteloosheid
 • Zwelling van de tong, waardoor verstikking kan optreden
 • Constrictie van de luchtpijp, waardoor verstikking kan optreden
 • Blauwkleuring van de huid (cyanose)
Bij een anafylactische shock moet direct contact gezocht worden met de hulpdiensten.

Hoe verloopt de behandeling van een bijensteek en/of wespensteek?

Bij een lokale reactie is verder geen behandeling nodig. Om de lokale reactie te verminderen is het handig om met een mesje of nagel de angel te verwijderen. Verwijder de angel niet met een pincet. Het gifblaasje wordt dan in de wond uitgeknepen. Een wesp laat geen angel achter. Doe verder ringen en armbanden af, wanneer men is gestoken op de hand en/of arm. Het bijengif is kort na een steek te inactiveren met warmte. Vlak na een bijensteek warm water over de steek laten lopen inactiveert het bijengif. Daarna kan men koelen met koud water, of ijs. Desinfecteer de wond goed met water, zeep en later met jodium, of alcohol. Doorgaans verdwijnen de klachten binnen een aantal dagen. In het geval men allergisch is voor bijen of wespen, of men is gestoken door meerdere bijen of wespen is het aan te raden het insect te identificeren wat heeft gestoken en direct contact te zoeken met de hulpdiensten. Mensen die allergisch zijn voor bijensteken dragen doorgaans een adrenalinepen (epipen), corticosteroid en antihistaminicum bij zich om de anafylactische shock tegen te gaan.

Lees verder

© 2011 - 2017 Wieschrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Bijensteek behandelen / Wespensteek behandelenBijensteek behandelen / Wespensteek behandelenEr bestaan verscheidene natuurlijke behandelingen en middeltjes om een bijensteek of wespensteek te behandelen zodat de…
Een wespensteek/bijensteek, wat nu? Snel behandelen!Wespensteken en bijensteken kunnen een pijnlijke steek achterlaten. Vooral in de zomer, wanneer u lekker naar buiten gaa…
Bijensteek behandelen: hoe een bijensteek verzorgen?Bijensteek behandelen: hoe een bijensteek verzorgen?Hoe loop je een bijensteek op en hoe kun je het beste een bijensteek behandelen en verzorgen? Een bijensteek is evenals…
Bijensteek/wespensteek/hommelsteek: behandeling, wat te doenBijensteek/wespensteek/hommelsteek: behandeling, wat te doenWat te doen bij een bijensteek of een wespensteek? Normaal gesproken zijn de gevolgen van een bijensteek, wespensteek en…
Allergie insectenstekenAllergie insectenstekenEen insectensteek kan giftig of niet giftig zijn, en op basis hiervan kan men dan ook de reacties op verschillende insec…
Bronnen en referenties
 • http://www.bijenwereld.nl/index.php?id=70
 • http://www.poisoncentre.be/article.php?id_article=209
 • http://www.huidziekten.nl/folders/nederlands/bijenwespen.htm
 • http://www.allergologie.nl/Insectengif_en_Allergie.htm

Reageer op het artikel "Bijen- en wespensteek, oorzaken, symptomen en behandeling"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reacties

W. Hoek, 20-08-2016 21:38 #4
Zo'n 6 uur geleden (pijnlijke) wespensteek. Nu is er aan de huid niets te zien. Is het normaal dat ik na zoveel uur nog steeds (voor mijn gevoel) prikjes krijg? Ik ben gestoken vlak onder mijn rechterkaak. Mijn leeftijd is 83 jaar. Ben verder gezond.

B. Koggel, 06-09-2015 17:27 #3
Mijn zoon is gisteren in zijn bil gestoken door een wesp. Eerst een witte bult die later rood werd. Vanmorgen had hij op zijn onderrug net boven zijn billen een zwelling. Hij heeft geen last zegt hij, alleen als je erop drukt doet het pijn.
Wat te doen? Reactie infoteur, 06-09-2015
Bedankt voor uw reactie op het artikel Bijen- en wespensteek, oorzaken, symptomen en behandeling. Ik raad u aan met de klacht van uw zoon naar de huisarts te gaan.

M. V. Tintelen, 29-08-2015 22:22 #2
Gestoken door een wesp, na 2dagen nog steeds harde plek en gaat steeds meer gloeien rondom de bult!wat kan ik doen? Reactie infoteur, 30-08-2015
Beste M.V. Tintelen,
Bedankt voor uw reactie op het artikel Bijen- en wespensteek, oorzaken, symptomen en behandeling. Ik raad u aan contact op te nemen met huisarts.
Veel beterschap.

M. Passchier, 20-09-2013 22:47 #1
Vraagje. ik ben zondag 14-9jl gestoken door een wesp in mijn onderarm.
nu nog steeds een grote rode vlek die soms jeuk.
kwalijk of gewoon negeren? dank u

Infoteur: Wieschrijft
Laatste update: 11-02-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Special: Huidaandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Reacties: 4
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!