Chronisch verkouden: steeds weer snotteren en hoesten

Chronisch verkouden: steeds weer snotteren en hoesten Steeds maar weer die verstopte neus. Altijd hoesten of niezen en zo vaak een pijnlijke keel. Het lijkt wel alsof je voortdurend verkouden bent. Een verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus, dat zorgt voor een ontsteking van het slijmvlies van de neus, de bijholten en de keel. Een paar keer per jaar verkouden zijn, is heel normaal. Heb je echter bijna constant last van verkoudheidsklachten, dan is er mogelijk iets anders aan de hand. Een volwassen persoon wordt gemiddeld zo'n twee tot vijf keer per jaar verkouden. Kinderen kunnen wel zes tot tien keer per jaar het verkoudheidvirus te pakken krijgen. De ene persoon is wat gevoeliger voor het virus dan de andere. Het is echter niet normaal dat je bijna het hele jaar door last hebt van een verkoudheid. Waarschijnlijk is er in dat geval sprake van een andere aandoening, die vergelijkbare klachten geeft als een verkoudheid.

Het 'gewone' verkoudheidsvirus

Er zijn veel verschillende virussen die een verkoudheid kunnen veroorzaken. Soms word je in een relatief korte tijd een aantal keer achter elkaar verkouden. In de meeste gevallen wordt je verkoudheid dan steeds door een ander type virus veroorzaakt. Het virus komt via je neus naar binnen en wordt in eerste instantie opgevangen in het slijmvlies dat de binnenkant van je neus bekleedt. Piepkleine trilhaartjes zorgen er met zwiepende bewegingen vervolgens voor dat de virusdeeltjes (evenals bijvoorbeeld stof) naar je keel worden vervoerd. Als alles volgens plan verloopt, wordt het virus hier of eventueel na doorslikken in je maag (door het maagzuur) onschadelijk gemaakt.

Door tal van redenen kan het virus echter kans zien om in de neuskeelholte te overleven en zich te gaan vermeerderen. Het slijmvlies van je neuskeelholte is heel gevoelig voor het verkoudheidsvirus. Er zijn zoveel virussen die een verkoudheid kunnen veroorzaken, dat het soms wat lastig is voor je lichaam om het specifieke virus tijdig te herkennen en onmiddellijk uit te schakelen. Mogelijk is ook je weerstand wat verminderd, omdat je erg moe bent of het heel erg druk hebt. Wanneer het virus zich in je neuskeelholte gaat vermeerderen en uitbreidt naar je neus en de onderkant van je keel, ontstaat een infectie die voor de bekende verkoudheidsklachten zorgt: snotteren, een verstopte neus, keelpijn en hoesten. Verkoudheid veroorzaakt door een virus is in de meeste gevallen een onschuldige ziekte, die vanzelf na een week tot tien dagen weer overgaat. Antibiotica helpen niet bij een virusinfectie. Je lichaam zal het virus zelf moeten bestijden. Tegen de pijn en koorts kun je eventueel paracetamol slikken. Bij keelpijn kun je het beste op een dropje of snoepje zuigen. Je kunt een neusspray of neusdruppels gebruiken om de slijmvliezen van je neus te laten slinken. Gebruik deze middelen echter niet langer dan vijf dagen, omdat ze anders je slijmvliezen kunnen beschadigen. Tegen de hoest kun je, afhankelijk van de soort hoest, middelen met een verzachtende, slijmoplossende of hoestprikkeldempende werking gebruiken.

Langdurige verkoudheid door bacteriën

Wanneer je lichaam verzwakt is door de virusinfectie, zien bacteriën soms kans om een extra infectie in bijvoorbeeld je bijholten (voorhoofdsholte of kaakholte) of je keel te veroorzaken. Zowel de keel als de bijholten staan in directe verbinding met je neus. Omdat de lichaamscellen in je neuskeelholte al hard aan het werk zijn om het virus te bestrijden, hebben bacteriën meer kans om in datzelfde gebied een infectie te veroorzaken. Het slijmvlies in je neusbijholten zwelt op en de holten raken verstopt door taai slijm. De klachten lijken heel erg op een verkoudheid, maar ze zijn ernstiger. Je kunt ook hoofdpijn krijgen, pijn onder en achter je ogen, tand- en kiespijn en koorts. Een dergelijke bacteriële infectie kan soms maandenlang klachten geven (de ontsteking wordt dan chronisch genoemd). Bij een keelontsteking zijn de keelholte en/of de amandelen ontstoken. Dit zorgt voor een hevige keelpijn, slikproblemen en koorts. Ook hoesten, hees worden en opgezette en pijnlijke lymfeklieren in de hals komen bij een bacteriële keelontsteking veel voor.

Stress, zwemmen en duiken, vliegen, tocht, luchtverontreiniging, gebitsontstekingen, het te lang gebruiken van neusspray en allergische reacties, kunnen overigens ook een rol spelen in het ontstaan van een bacteriële infectie. Wanneer de klachten van een bacteriële infectie langer dan vijf dagen aanhouden of wanneer je erg veel last hebt van de infectie, is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Deze zal je dan antibiotica voorschrijven.

Langdurige verkoudheid door een allergische reactie

Verkoudheidsklachten kunnen veroorzaakt worden door een allergische reactie op bijvoorbeeld stof of pollen. De allergische reactie veroorzaakt dan een ontsteking van het neusslijmvlies met als gevolg een verstopte neus. Een bekend voorbeeld hiervan is hooikoorts. Soms beperkt de ontsteking zich niet tot de neus, maar zijn ook de ogen, keel en oren ontstoken. Veelvoorkomende symptomen van hooikoorts zijn een kriebel in de neus, niezen, een verstopte neus en veel waterig snot. Bij een ernstiger allergie kun je je ook suf en lusteloos voelen en last hebben van hoofdpijn, oorpijn, hoesten, een piepende ademhaling en rode, waterige ogen.

Wanneer je allergisch bent voor boompollen, dan heb je de meeste klachten in de lente. Vooral bomen waar katjes aan groeien, zoals de beuk, berk, hazelaar en els, lokken dan een allergische reactie uit. Ben je allergisch voor grassen, dan zul je dit met name in de zomer merken. In dat seizoen bloeien de weidegrassen. Een allergie voor kruiden manifesteert zich hoofdzakelijk in de herfst.

Met behulp van een allergietest en eventueel bloedonderzoek kan vastgesteld worden of je allergisch bent voor pollen. Een behandeling van hooikoorts bestaat in de eerste plaats uit het vermijden van de pollen waar je allergisch voor bent. Daarnaast krijgen de meeste mensen medicijnen voorgeschreven die de klachten als gevolg van de allergische reactie moeten tegengaan. Voorbeelden hiervan zijn antihistaminica, middelen tegen neusverstopping en corticosteroïden. In ernstiger gevallen kan immunotherapie een oplossing zijn. Deze langdurige therapie is erop gericht om je minder gevoelig te maken voor de stof waarvoor je allergisch bent.

Langdurige allergische neusslijmvliesontstekingen kunnen soms leiden tot acute of chronische bacteriële infecties van de neusbijholten, een verergering van astma of oorinfecties.

Langdurige verkoudheid door een schimmelinfectie

Een enkele keer kunnen verschillende soorten schimmels klachten geven die in eerste instantie doen denken aan een onschuldige verkoudheid. Overal om ons heen, maar ook op onze huid en in ons lichaam, leven schimmels. We ademen ze voortdurend in. Normaal gesproken kunnen deze schimmels geen of nauwelijks schade aanrichten. Ze worden in toom gehouden door de (nuttige) bacteriën die in ons leven of worden onschadelijk gemaakt door ons lichaam. Wanneer de luchtwegen beschadigd zijn (door bijvoorbeeld tbc of COPD) of wanneer de weerstand ernstig verminderd is (door bijvoorbeeld een immuunstoornis na een transplantatie of chemotherapie), kunnen schimmels zich in de luchtwegen in stand houden en vermeerderen. Ze veroorzaken dan een ontsteking in de bovenste luchtwegen met alle bijbehorende klachten van dien: verstopte neus, hoesten, keelpijn, oorpijn. Wanneer de schimmelinfectie te lang onbehandeld blijft, bestaat het gevaar dat de ontsteking zich uitbreidt naar de longen en een ernstige longontsteking veroorzaakt.

Bekende voorbeelden van schimmels die luchtweginfecties kunnen veroorzaken zijn: aspergillus en candida. Het vaststellen van de diagnose is afhankelijk van de klachten. Soms is bloedonderzoek of een huidtest (priktest) voldoende. Wanneer er ook sprake is van longklachten kan een röntgenfoto, bronchoscopie of longfunctieonderzoek noodzakelijk zijn. Een schimmelinfectie moet behandeld worden met medicijnen om de groei van de schimmels te remmen.

Langdurige verkoudheid door neuspoliepen

Een neuspoliep is een goedaardige zwelling van het neusslijmvlies. Een neuspoliep ontstaat meestal in de neusholte tussen de neus en de ogen en zakt van daaruit de neus in. Het is onbekend waarom een neuspoliep precies ontstaat, maar allergische aanleg, een chronische ontsteking van het neus(holte)slijmvlies, overgevoeligheid van het neusslijmvlies en astma spelen hierbij zeer waarschijnlijk een rol. In de meeste gevallen ontstaan poliepen aan beide zijden van de neus. Neuspoliepen veroorzaken klachten die veel lijken op een normale verkoudheid: verstopte neus, 'snotterig' gevoel, verminderde reuk en smaak, hoofdpijn, vol gevoel in het hoofd.

Wanneer de verkoudheidsklachten blijven bestaan, zal de huisarts je doorsturen naar een KNO-arts. Deze zal, als hij in de neus kijkt, meestal de karakteristieke neuspoliepen snel zien. Soms zijn röntgenfoto's of een neusendoscopie nodig. Bij dit laatste onderzoek wordt met een dun kijkertje dieper en hoger in de neus gekeken. De behandeling is afhankelijk van de klachten en de omvang van de neuspoliepen. Vaak kunnen de poliepen met medicijnen verkleind worden, waardoor de klachten verminderen. In sommige gevallen, bijvoorbeeld wanneer de medicijnen niet afdoende helpen, worden de neuspoliepen operatief verwijderd. Bij een minderheid van de mensen, komen de neuspoliepen na de behandeling met medicijnen of de operatieve verwijdering, helaas toch weer terug.

In uitzonderlijke gevallen kunnen aanhoudende verkoudheidsklachten veroorzaakt worden door een aangeboren aandoening van de bovenste luchtwegen, door aandoeningen die ontstaan zijn door complicaties tijdens een chirurgische ingreep of door kwaadaardige tumoren van de neus-keelholte of het strottenhoofd.

Een verkoudheid is meestal onschuldig. Wanneer de klachten echter te lang aanhouden of wanneer je erg veel of ernstige klachten hebt, is het altijd verstandig om naar de huisarts te gaan.

Lees verder

© 2011 - 2025 Tamira, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Last van een verstopte neus?Last van een verstopte neus?Een verstopte neus is erg vervelend! Vaak hebben mensen daarbij last van hoofdpijn en hebben ze een benauwd gevoel. Hoe…
Wat is een verkoudheid?Wat is een verkoudheid?Bijna iedereen heeft wel eens een verkoudheid opgelopen. Pijn in je keel, lopende neusen, veel hoestbuien en in sommige…
Verkoudheid genezenVerkoudheid genezenVerkoudheid is een infectie van neus en keel die veroorzaakt kan worden door meer dan 200 verschillende zeer besmettelij…
Wat te doen tegen verkoudheidWat te doen tegen verkoudheidIedereen is wel eens verkouden. Soms wel eens meerdere keren per jaar. Een loopneus, veel niezen, een zere keel.. dit kl…

Oppervlakkige brandwonden: symptomen, oorzaak en behandelingOppervlakkige brandwonden: symptomen, oorzaak en behandelingOppervlakkige brandwonden zijn eerstegraads- dan wel ondiepe tweegraads verbrandingen van de huid. Bij een eerstegraads…
Bronnen en referenties
  • www.gezondvgz.nl
  • www.medicijnen-op-maat.nl
  • www.apotheek.nl
  • www.kno.nl
Reacties

F. Sonnega- Scheffer, 07-06-2017
Mijn man is chronisch verkouden, is al een keer geopereerd aan neus poliepen, maar heeft nu steeds last van een verstopte neus. Hij kan heel moeilijk snuiten, en als dat al lukt, komen er hele dikke brokken uit zijn neus. hij heeft een neus spray van de kno arts en hij heeft sinds enkele maanden capsinol. Hij wordt van deze ellende vreselijk moe, en het wil maar niet over gaan. Heeft iemand een advies voor ons? Reactie infoteur, 12-06-2017
Wat een vervelend probleem. Regelmatig (3 x per dag) spoelen met lauw zout water (door het ene neusgat opzuigen en door het andere naar buiten laten stromen) wil nog wel eens helpen. Bij de drogist heb je hier hulpmiddelen voor, maar je kunt het eventueel ook met een spuit (zonder naald uiteraard) doen. Ik hoop dat er een oplossing komt, want dit is inderdaad niet prettig. Veel succes.

Elise, 08-12-2016
Na mijn bevalling (nu 6 maanden geleden) ben ik elke dag aan het snotteren, niezen, verstopte neus, loopneus. Elke ochtend word ik niezend wakker en begint mijn neus hevig te lopen. Mijn man en mijn kindje worden er ook wakker van. Vandaag ook weer om half 5 wakker door het niezen en snotteren. Ik word er echt gek van! Ben bij de huisarts en kno arts geweest, inmiddels 3 soorten neusspray gekregen maar werkt allemaal niet *zucht*. Mijn neusschot staat een klein beetje scheef maar daar kan het niet aan liggen zegt de kno arts. Vandaag maar weer eens bellen, dit is niet vol te houden en heel erg vermoeiend als je net een kleintje hebt. What to do? Reactie infoteur, 19-12-2016
Inderdaad heel vervelend. Heb je je al eens laten testen op allergieën? Daar lijkt het heel erg op namelijk…

Lidia, 29-11-2015
Ik ben heel vaak verkouden, ik ging naar mijn huisarts omdat ik ong. 12 keer verkouden was in een jaar. Ik kreeg neuspray mee die io dagelijks moest gebruiken, het hielp wel voor een jaar omdat ik toen maar ong. 5 verkouden werd ik een jaar. Maar nu helpt het niet meer en ben ik al dit jaar 10 verkouden geweest. Ik zat te denken om mijn amandelen er uit te halen, zal dat helpen? Ik ben namelijk heel erg verkouden en kan mij daarom niet concentreren op school, ik meld me dan ziek. En krijg daardoor lage cijfers. Nogmaals zal het helpen om mijn (neus) amandelen eruit te laten halen? Reactie infoteur, 30-11-2015
Dit kun je het beste bespreken met je huisarts. Er zijn, zoals je in het artikel kunt lezen, veel verschillende oorzaken voor chronische verkoudheid. Niet altijd zal het verwijderen van je amandelen dus helpen. Soms vergroot dit het probleem juist. Even overleg met een deskundige dus! Succes en beterschap!

Ed, 19-12-2013
Ik ben om de twee maanden sowieso verkouden en als ik bijvoorbeeld uitga ben ik een week helemaal dood ziek. whats wrong with me? Reactie infoteur, 22-12-2013
Ben je hiermee al eens naar de huisarts geweest? Klinkt in elk geval als een weerstand-probleem. Mogelijk een hardnekkige bacteriële infectie. Ik zou het zeker eens laten nakijken. Veel beterschap!

Anja de Vries, 10-03-2013
Ik heb ook sinds begin 2012 een chronische verkoudheid. Vreselijk vind ik dat, altijd maar snotteren, pijn in de kaken en hoofd. Ik voel me nog erg belabberd dan.
Kreeg van de huisarts toen een neusspray voorgeschreven, een zoutoplossing, maar of het helpt betwijfel ik, momenteel gebruik ik nog steeds, inmiddels al het 3e flesje. De huisarts zegt ook dat ik gewoon er mee moet doorgaan met de neusspray. Ik ga er denk ik maar is mee stopppen, want via google heb ik het opgezocht dat neusspray te lang gebruiken juist niet goed is en dat het neusslijmvlies toch weer gaat ontsteken.
Ik denk dat ik maar een afspraak ga maken met de huisarts en dat hij mij maar is doorstuurt naar een KNO-arts. Reactie infoteur, 18-03-2013
Neussprays met alleen een zoutoplossing kunnen over het algemeen niet zo'n kwaad. Het zijn vooral de toevoegingen (bijvoorbeeld menthol) die ervoor zorgen dat het slijmvlies geïrriteerd raakt. Maar een doorverwijzing naar een KNO-arts lijkt me - na meer dan een jaar - erg zinvol en verstandig. Ik neem aan dat inmiddels ook gekeken is naar een eventuele allergie? Veel sterkte!

Anoniempje, 06-12-2012
Waarom is het handig als je met chronische verkoudheid een warme douche neemt? Reactie infoteur, 10-01-2013
Door de stoom wordt het slijm in je neus wat dunner, waardoor je het makkelijker kunt opsnuiven (of wegsnuiten).

Tamira (94 artikelen)
Laatste update: 30-09-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.