Opgezette lymfeklieren: meestal een onschuldig verschijnsel

Opgezette lymfeklieren: meestal een onschuldig verschijnsel Je voelt ineens een verdikking in je nek, onder je arm of in je lies. Een van je lymfeklieren is opgezet. De eerste reactie is er meestal een van schrik. In 99 van de 100 gevallen is dat echter nergens voor nodig. Sterker nog; het betekent dat je lichaam zijn werk goed doet. Waarschijnlijk heb je ergens een wondje of misschien heb je een onschuldige infectie opgelopen. Je lymfestelsel doet dan zijn uiterste best om de schadelijke binnendringers te bestrijden. Naast het bloedvatenstelsel, hebben we nog een tweede stelsel in ons lichaam: het lymfestelsel. Het lymfestelsel is een netwerk van lymfeklieren die via lymfevaten met elkaar verbonden zijn. De lymfevaten lopen vrijwel parallel aan de bloedvaten.

De functie van het lymfestelsel

Lymfeklieren hoofd en hals / Bron: Henry Vandyke Carter, Wikimedia Commons (Publiek domein)Lymfeklieren hoofd en hals / Bron: Henry Vandyke Carter, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Het lymfestelsel heeft drie belangrijke functies in ons lichaam. In de eerste plaats voert het overtollige vloeistof en afvalstoffen dat rondom de cellen in ons lichaam zit af. De kleurloze vloeistof (lymfe) wordt opgevangen in de lymfevaten. Via de lymfevaten achter het sleutelbeen, wordt de vloeistof aan ons bloed afgegeven. Omdat de lymfevaten voorzien zijn van kleppen die maar één kant op werken, kan de lymfe niet uit het bloed terugstromen naar de lymfevaten. De lymfevaten vervoeren naast vloeistof ook vet dat we via onze voeding binnenkrijgen. Ze halen het verteerde vet uit het darmkanaal en geven het aan ons bloed af.

Voor de lymfe in de lymfevaten terecht komt, stroomt het eerst door een flink aantal lymfeklieren. Deze klieren bevatten witte bloedcellen (lymfocyten) die in staat zijn om ziekteverwekkers (virussen, bacteriën) onschadelijk te maken. Daarnaast vormen ze antistoffen. De gezuiverde lymfe wordt, samen met antistoffen, uiteindelijk door de lymfevaten afgegeven aan het bloed. Via het bloed kunnen de antistoffen ingezet worden om virussen en bacteriën elders in ons lichaam te bestrijden. Lymfeklieren worden dus niet voor niets de zuiveringsstations van ons lichaam genoemd.

Lymfeklieren arm / Bron: Henry Vandyke Carter, Wikimedia Commons (Publiek domein)Lymfeklieren arm / Bron: Henry Vandyke Carter, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Als er sprake is van een infectie met virussen, bacteriën of andere ziekteverwekkers, moeten de lymfeklieren flink aan de bak. De witte bloedcellen (lymfocyten) in de lymfeklieren vermenigvuldigen zich dan heel snel. Dit zorgt ervoor dat de lymfeklieren opzetten. In de meeste gevallen is een opgezette lymfeklier dus ook gewoon een teken dat je lichaam zijn werk goed doet.

In ons lichaam hebben we maar liefst 600 lymfeklieren. De klieren liggen in groepen bij elkaar in de oksels, langs de luchtpijp, bij de longen, bij de darmen en achter in de buikholte, in de bekkenstreek en in de liezen. De meeste lymfeklieren liggen vlak onder de huid en zijn dus makkelijk te voelen als ze opzetten. Vooral in de hals, de oksel en de lies, vallen vergrote lymfeklieren vaak snel op. De lymfeklieren in de buik en tussen de longen zijn niet te voelen, ook niet als ze opgezet zijn.

Oorzaken van vergrote lymfeklieren

De meest voorkomende oorzaken van vergrote lymfeklieren zijn een infectie of een wond(je). Heel soms is er sprake van een zogenaamde systeemziekte. Een enkele keer wordt een vergroting van de lymfeklieren veroorzaakt door een kwaadaardige aandoening aan de lymfeklieren zelf of door een uitzaaiing van kanker die elders in het lichaam is ontstaan.

Infecties

In een overgrote meerderheid van de gevallen wordt een opgezette lymfeklier veroorzaakt door een ontsteking als gevolg van een virale, bacteriële, parasitaire of schimmelinfectie. Elke lymfeklier 'bedient' een bepaald gebied in je lichaam. De lymfeklier in wiens gebied de ontsteking zich bevindt, gaat aan het werk om de ziekteverwekkers onschadelijk te maken en zwelt op. Vooral in de hals komen vaak opgezette lymfeklieren voor. Een onschuldige verkoudheid, keelontsteking, koortslip (die wordt ook veroorzaakt door een virus) of griep is hier meestal de oorzaak van. Vooral bij kinderen komen gezwollen lymfeklieren in de hals zo vaak voor, dat het bijna vreemder is om er – na goed zoeken – geen te vinden, dan om er één of meerdere te vinden. Een langdurige zwelling van de lymfeklieren in de hals wordt vaak veroorzaakt door de ziekte van Pfeiffer. Bij een blaasontsteking of een infectie aan je voeten of benen, zullen de lymfeklieren in je lies opzetten en bij een infectie aan je handen of armen, gaan de lymfeklieren in je oksel aan het werk. De zwelling van de lymfeklieren verdwijnt zodra de ziekteverwekkers zijn uitgeschakeld. Meestal duurt dit een paar weken.

Wonden

Op onze huid en in onze omgeving bevinden zich altijd ontelbare bacteriën. Wanneer door een wond(je) je huid kapot is, kunnen deze bacteriën gemakkelijk je lichaam binnendringen. Dit gebeurt dan ook eigenlijk altijd wanneer je een wondje hebt. Dat de meeste wondjes niet gaan ontsteken, heb je vrijwel altijd te danken aan het werk van je lymfeklieren. Bij sommige mensen is slechts het kleinste wondje al voldoende om de lymfeklieren in de directe omgeving te laten opzwellen. De zwelling van de lymfeklieren verdwijnt zodra de ziekteverwekkers zijn uitgeschakeld. Meestal duurt dit een paar weken.

Systeemziekten

Systeemziekten zijn aandoeningen die schade veroorzaken in het hele lichaam, bijvoorbeeld in alle zenuwcellen, bloedcellen of weefselcellen. Bepaalde systeemziekten kunnen leiden tot het opzetten van de lymfeklieren. In de meeste gevallen zijn dan de lymfeklieren in een groot deel van je lichaam of in je hele lichaam vergroot. Voorbeelden hiervan zijn reumatoïde artritis (het bindweefsel van meerdere gewrichten tegelijk is ontstoken en wordt vervormd), fibromyalgie (spiervezels kwijnen weg en worden vervangen door bindweefsel) en Lupus erythematodes (een bindweefselziekte waarbij het lichaam antistoffen produceert tegen lichaamseigen stoffen). Wanneer de zwelling van de lymfeklieren veroorzaakt wordt door een systeemziekte, blijft hij meestal langdurig bestaan.

Kwaadaardige aandoeningen

In een hele kleine minderheid van de gevallen wordt een vergrote lymfeklier veroorzaakt door een kwaadaardige aandoening aan de lymfeklier zelf (Hodgkin en non-Hodgkin lymfoom) of door een uitzaaiing van kanker die elders in het lichaam is begonnen. Bij Hodgkin lymfoom vindt een ongecontroleerde celgroei plaats van het lymfeweefsel in het hele lichaam en meestal ook in de organen. Vaak is het afweersysteem ernstig verzwakt. De ziekte begint vaak als een pijnloze, opgezette lymfeklier die wat harder en groter is dan een 'normale' opgezette lymfeklier. De zwelling blijft langdurig bestaan. Na enige tijd zullen meerdere lymfeklieren in het lichaam opzetten. Wanneer de ziekte verder gevorderd is, ontstaan ook andere symptomen als koorts, gewichtsverlies, jeuk en nachtelijke zweetaanvallen. Hodgkin lymfoom is bij een tijdige ontdekking goed behandelbaar. Bij non-Hodgkin lymfoom is er ook sprake van een kwaadaardige woekering van het lymfeweefsel. De ziekte veroorzaakt grotendeels dezelfde symptomen als Hodgkin lymfoom, maar verloopt kwaadaardiger.

Bij twijfel naar de huisarts

In verreweg de meeste gevallen nemen de lymfeklieren na een paar weken vanzelf hun normale afmeting weer aan. Soms is het echter verstandig om naar de huisarts te gaan. Heb je naast de vergrote lymfeklieren ook last van andere klachten, zoals ernstige vermoeidheid, hoge koorts of ernstig gewichtsverlies, dan is een bezoek aan de huisarts aan te raden. Ook wanneer de zwelling na een week of drie nog niet verdwenen is, kun je beter even naar de huisarts gaan. Wanneer niet één, maar meerdere lymfeklieren in je lichaam zijn opgezet of wanneer je, na een verwonding, ineens rode strepen op je huid krijgt die van de wond naar de lymfeklier lopen, is een bezoek aan de huisarts verstandig. In dat laatste geval is er mogelijk sprake van een ontsteking van de lymfeklier zelf en deze moet met medicijnen behandeld worden.

De huisarts zal je in eerste instantie een aantal vragen stellen: hoe lang is de vergrote lymfeklier al aanwezig, doen de klieren pijn, zijn er meer klachten, heb je ergens op je lichaam een wond(je), heb je mogelijk een infectierisico gelopen (ben je bijvoorbeeld in de tropen geweest, heb je contact gehad met dieren), etc.. De huisarts zal vervolgens de vergrote lymfeklier onderzoeken. Hij bekijkt hierbij ondermeer de consistentie van de klier (een zachte, weke klier is meestal onschuldig), hoe groot de klier is, of er meerdere klieren zijn opgezet, of ook het omringende weefsel is opgezet en of de huid rood en warm is (dit duidt meestal op een ontsteking).

Wanneer de huisarts het niet vertrouwt, zal hij je doorsturen naar het ziekenhuis. Hier zal met aanvullend onderzoek de oorzaak van de opgezette lymfeklier(en) achterhaald moeten worden. Dit onderzoek bestaat vaak uit bloedonderzoek, röntgenfoto's, een punctie en/of biopsie.

Gemiddeld blijkt bij zo'n 1% van de mensen die met een onverklaarbare grote lymfeklier bij de huisarts komt, sprake te zijn van een kwaadaardige aandoening. Een vergrote lymfeklier is in het overgrote merendeel van de gevallen dan ook een onschuldig verschijnsel en eigenlijk slechts een teken van een goed functionerend lichaam. Bij twijfel is het echter altijd verstandig om naar de huisarts te gaan.

Lees verder

© 2011 - 2024 Tamira, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Opgezette lymfeklieren, oorzaak en ziekteOpgezette lymfeklieren, oorzaak en ziekteOpgezette lymfeklieren worden vaak in verband gebracht met kanker, bijvoorbeeld borstkanker of keelkanker. Dit kan inder…
Gezwollen lymfeklieren in lies: oorzaken opgezette klierenGezwollen lymfeklieren in lies: oorzaken opgezette klierenOpgezette of gezwollen klieren in de lies? Een voelbare lymfeklier is in 75% van de gevallen een lokaal verschijnsel. Da…
Opgezette lymfeklieren achter oor: oorzaak opgezette klierenOpgezette lymfeklieren achter oor: oorzaak opgezette klierenOpgezette lymfeklieren achter het oor kunnen voor onrust zorgen, maar veelal is de oorzaak relatief onschuldig. Lymfekli…
Pijnlijke bult lies, oksel, nek door opgezette lymfeklierPijnlijke bult lies, oksel, nek door opgezette lymfeklierIndien een virus of bacterie het lichaam binnendringt, dan kunnen de lymfeklieren opzetten. Deze klieren komen overal in…

Spierpijn behandelen met een infraroodlampSpierpijn behandelen met een infraroodlampSpierpijn kan behandeld worden met infrarood licht, ook wel warmtestraling genoemd. Door de opwarming van het probleemge…
Oppervlakkige brandwonden: symptomen, oorzaak en behandelingOppervlakkige brandwonden: symptomen, oorzaak en behandelingOppervlakkige brandwonden zijn eerstegraads- dan wel ondiepe tweegraads verbrandingen van de huid. Bij een eerstegraads…
Bronnen en referenties
  • www.medicinfo.nl
  • www.henw.org
  • www.kennisring.nl
  • www.zowerkthetlichaam.nl
  • http://commons.wikimedia.org
  • Afbeelding bron 1: Henry Vandyke Carter, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: Henry Vandyke Carter, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Reacties

Sil, 21-09-2020
Hoi,

Ik heb nu al 5 jaar mijn lymfeklieren opgezet, in mijn hals, liezen en oksel. In totaal zijn dit er 15. Maar de dokter zei 2 jaar geleden dat dit niks was. Als het iets ergs was zoals hodgkin zou het dan nu al veel erger moeten zijn? Reactie infoteur, 28-09-2020
Beste Sil,

Ik denk dat u in dit geval moet vertrouwen op het oordeel van uw huisarts. Als u zich toch zorgen maakt, kunt u altijd een second opinion vragen of aan uw huisarts vragen om u toch door te sturen naar een specialist. Heeft de huisarts al eens bloedonderzoek laten doen bij u? Als u al vijf jaar lang geen enkel ander symptoom heeft dan opgezette lymfeklieren en uw bloedbeeld geen afwijkingen laat zien, lijkt de kans op iets ernstigs inderdaad niet heel groot. Als u echter zekerheid wilt, moet u hier echt nogmaals met uw huisarts over praten.

Mike, 24-02-2020
Ik ben een jongen van 19 Ik heb nu zo’n ongeveer 1 jaar gezwollen lymfeklieren in de hals links en recht al paar keer bij de dokter geweest zeiden dat er niks raar aan te voelen was op aandringen wou ik een echo en bloedonderzoek allebei gedaan en was is allebei niks raars te zien ze zagen wel in me bloed dat ik vroeger pfeiffer heb gehad moet ik bang zijn voor lymfeklier kanker? Reactie infoteur, 02-03-2020
Begrijpelijk dat u zich daar zorgen om maakt, maar in de meeste gevallen is dit gelukkig echt niet nodig. Uw huisarts heeft de nodige onderzoeken gedaan en die hebben niets uitgewezen. Pfeiffer zorgt in veel gevallen voor opgezette klieren in de hals, heeft u enig idee hoe lang geleden u deze ziekte heeft gehad? Er zijn veel mensen met een of meerdere blijvend opgezette klieren, waarbij onderzoek niks vreemd uitwijst. Zolang als de klier niet verandert (groter wordt, pijn gaat doen), zou ik me niet zo'n zorgen maken. Voor uw eigen gemoedsrust kunt echter nogmaals naar de huisarts gaan en hem om meer uitleg en eventueel aanvullend onderzoek vragen. Ik wens u veel sterkte.

Martine, 20-05-2019
Ik heb nu zo'n 8 weken een gezwollen halsklier. Ooit fikse oorontsteking aan die kant gehad, toen is hij erg groot geweest. Daarnaast speelt hij bij elk virusje op. Alleen nu gaat hij niet weg.
3 weken geleden bij de huisarts geweest, bloedonderzoek wees niks uit. Moest na 3 weken bij geen verandering terugkomen.
Nu willen ze een echo laten doen.
Ik word er een beetje bang van.

Een vriend van mij heeft non hodgkin gehad, goed behandeld. Ik vraag mij af of (non) hodgkin in het bloed aantoonbaar is? Reactie infoteur, 27-05-2019
Wat een vervelende situatie. In verreweg de meeste gevallen is er gelukkig niks aan de hand, maar het is uiteraard heel goed dat ze voor de zekerheid een echo maken. Bij (non) hodgkin zijn er over het algemeen inderdaad wel afwijkingen in het bloed zichtbaar, alleen wordt niet bij elk (standaard) bloedonderzoek op alle waarden geprikt. Wat er bij u precies is onderzocht, kunt u het beste aan uw huisarts vragen. Ik wens u veel sterkte en succes.

Annemiek Dijkhuizen, 19-08-2017
Terug van vakantie met paar dagen 40 graden koorts antibioticumkuur afgemaakt. Nu nog steeds 38"5 plus zeer pijnlijke opgezette lymfeklieren. Ben 58 jaar ben momenteel beetje verkouden, maak me zorgen. Reactie infoteur, 28-08-2017
Als ik dit zo hoor, zou ik zeker nogmaals naar de huisarts gaan. Ik weet niet waar u op vakantie bent geweest, maar in sommige landen kunt u hele vervelende virale of bacteriële infecties oplopen die erg hardnekkig zijn. Ik wens u veel beterschap.

Jens, 21-01-2017
Beste,

Ik ben een jongen van 18 jaar. Ik maak me zorgen. 6 jaar geleden heb ik een knobbeltje op mijn achterhoofd ontdekt, hiermee ben ik toen naar de huisarts geweest. Het was toen niet echt beweegbaar. De huisarts zei dit is een lymfeklier. Maar de dag van vandaag heb ik deze nog steeds. Hij is volgens mij 2 mm groter als in het begin en niet echt beweegbaar. Dan ongeveer 3 jaar geleden heb ik ook een knobbel ontdekt achter mijn kin in mijn hals. Deze heb ik ook nog de dag vandaag. Deze is wel goed beweegbaar. Deze is ongeveer 1 cm, ik heb wel ondervonden dat deze soms kleiner is en dan weer wat groter. Tot 4 weken geleden ben ik terug naar de huis arts (stagiair) geweest deze vertelde me terug dat dit opgezette lymfeklieren zijn. Ik vroeg dan of het normaal is dat deze er al zolang zitten en zei vertelde me van wel. Maar voor de zekerheid had ze me doorgestuurd voor een echo. Ik ben toen een echo gaan laten nemen. Ik met heel veel stress naar daar, besluit: die van in mijn hals zagen ze niets speciaal, ze zagen wel dat ik er nog verschillende opgezette had ik mijn hals. Maar ik ben helemaal niet ziek ofzo. Die van op mijn hoofd konden ze niet zo goed zien door mijn haren. Maar van wat ze konden zien ook niets speciaal, ze denken waarschijnlijk een litteken van een bloeduitstorting maar ik heb daar nooit een blauwe plek gehad. Dan vertelde de dokter mij om nog een keer bloed te laten trekken voor te zien of er niets slecht achter de knobbeltjes zou zitten. Ik heb mijn uitslag gekregen en al mijn waardes zouden perfect zijn zoals het zou moeten. Ik heb wel gelezen op internet dat ze enkel maar leukemie kunnen achterhalen vanuit het bloed klopt dit of niet? Of kunnen ze wel degelijk iets zien dat er iets mis is met mijn lymfeklierensysteem en de knobbels? Ik ben toen ook nog naar de dokter gestapt om ze te laten controleren omdat ik al langer dan 4 dagen hoofdpijn had. Maar dit zou zijn van een verkeerde houding en dat mijn nek geblokkeerd zit want ze vonden hier ook niets van terug in mijn bloed wat de hoofdpijn kon veroorzaken. De dokter vertelde me dat ik me dus geen zorgen moest maken. Ik heb toen die avond nog eens opgezocht naar de term ‘lymfeklierkanker’ en nu vrees ik dat ik dit heb. Want ik heb nog steeds last van lichte hoofdpijn vooral van voor in het hoofd. En bij de symptomen staat hoofdpijn ook op de lijst. En natuurlijk vergrote lymfeklieren in de hals, oksels, liezen, … Hierdoor heb ik eens gevoeld of ik in mijn oksels, lies (beide kanten) geen opgezette lymfeklieren vindt en natuurlijk vind ik er hier ook terug. Ik heb nu veel angst of ik lymfeklierkanker zou hebben. Want ik knijp dan met 2 vinger in mijn oksel en daar voel ik iets redelijk dik met precies allemaal kleine knobbeltjes rond. Maar als ik dan met 2 vingers duw in de oksel voel ik niet echt iets soms wel kleine lymfekliertjes van 2-3 mm. In mijn lies langs links en rechts voel ook knobbels. Als ik veel vast neem van mijn borstkas voel ik hier ook allemaal lymfeklieren zitten. In mijn bovenarmen ook deze zijn wel maar 2-4 mm groot. Deze zullen hier waarschijnlijk ook al een veel langere tijd zitten. Want ze zijn nu al zeker 3 weken aanwezig. Maar ik heb geen andere verdere klachten, ik val niet. Ik ben 3 weken 2 kilo afgevallen doordat ik 2 dagen niet te goed hebben kunnen eten doordat ik misselijk was en precies moest braken. Er staat ook bij zweten, nachtelijk heb ik hier nog niets van gemerkt mijn lakens zijn helemaal niet nat van het zweet, mijn pyjama ook niet echt. Overdag heb ik wel last van zweetvoeten en vooral zweten tussen mijn benen en bij mijn zitvlak.

Moet ik me nu zorgen maken of niet? Ik ben echt bang. Maar als er wel degelijk iets is in verband met een soort lymfeklierkanker of een andere lymfeklierkanker hadden ze dit dan kunnen zien? Want ze hebben ook geen punctie ofzo genomen tijdens de echo. In mijn familie is kanker echter ongekend, alleen mijn overgrootmoeder heeft leukemie gehad. Maar voor de rest dat mijn ouders weten niemand. Wanneer moet ik me echt zorgen gaan maken?
Alvast super hard bedankt mocht iemand me kunnen helpen. Reactie infoteur, 23-01-2017
Wat ontzettend vervelend dat je je zoveel zorgen maakt. Helaas kan niemand op deze manier jouw zorgen met zekerheid wegnemen. Dat kan echt alleen een arts door een gedegen onderzoek te doen. Zelf gaan googlen is niet altijd even slim. De meest vreselijke ziekten komen dan altijd voorbij. Ga dus terug naar de huisarts en vertel hem/haar eerlijk dat u zich ontzettend veel zorgen maakt en dat u heel erg bang bent dat u ernstig ziek bent. De huisarts kan u dan precies vertellen of u zich hier terecht zorgen om maakt (en u nogmaals doorverwijzen naar een specialist) of niet (en u heel goed uitleggen wat er allemaal is getest en waar deze uitslagen op wijzen). Ik wens u veel succes!

Daniëlle, 16-11-2016
Ben vorige week geopereerd. Heb melanoom en vorige week zijn 2 poortwachterklieren weggehaald uit mijn lies. Nu heb ik een flinke verdikking in mijn lies. Deze doet ook pijn. Vrijdag moet ik terug naar de chirurg. Of is het verstandig om eerder contact met het ziekenhuis op te nemen? Reactie infoteur, 21-11-2016
Allereerst ontzettend veel sterkte en veel beterschap. U moet en hoeft geen enkel risico te nemen. Als u iets niet vertrouwt, moet u gewoon bellen. Al is het alleen maar voor uw eigen gemoedstoestand, om u gerust te stellen.

Anja, 13-07-2016
Sinds mijn 20ste jaar heb ik een verdikte klier in mijn oksel. Ik ben nu 52 en hij zit er nog steeds. Ik heb er nooit pijn aan gehad, ik voel hem wel zitten dat is het enigste. Heb me wel altijd afgevraagd waarom deze nooit wegging. Is er uberhaupt een verklaring voor? Reactie infoteur, 18-07-2016
Meer mensen hebben last van dat euvel. Heeft u het destijds wel door de huisarts laten onderzoeken? Weet u zeker dat het een vergrote lymfeklier is? Het zou bijvoorbeeld een lipoom in de klier kunnen zijn (onschuldig gezwel). Dit verdwijnt inderdaad niet. Over het algemeen wordt zo'n zwelling alleen verwijdert als hij hinderlijk is, als u er dus last van heeft, omdat hij bijvoorbeeld in de weg zit bij bewegen.

Tamara, 11-06-2016
Ik ben 15 jaar en heb nu 3 jaar last van pijnlijke opgezette lymfeklieren in mijn hals en zware vermoeidheid en eczeem aanvallen. 2 jaar geleden ben ik er achter gekomen dat ik pfeiffer had omdat ik ging bloedprikken ook al zei mijn dokter dat er niks was maar nu krijg ik steeds meer 'bobbels' in mijn nek en mijn jeuk wordt steeds erger, wat moet ik doen?! Reactie infoteur, 13-06-2016
Terug naar de huisarts. Misschien hebben de bobbels en jeuk wel niks met de pfeiffer te maken, maar het is sowieso verstandig om hier even met de huisarts over te praten. Er zijn ook veel andere dingen die dergelijke symptomen kunnen geven. Veel succes!

Maikel, 22-12-2015
Ik ben 15 jaar en heb zo'n 4 tal weken opgezwolle lymfeklieren in mijn hals links en rechts. Ben een week terug naar de huisarts geweest en zij dat het niet erg was maar nu begint het pijn te doen en een is heel groot. Wat moet ik nu doen? Reactie infoteur, 28-12-2015
Ben je verkouden of heb je griep of een wondje in de buurt van je hals? Dan is het zwellen van je lymfeklieren daar zeer waarschijnlijk een reactie op. Het kan best even duren eer de zwelling is weggetrokken en een gezwollen klier kan inderdaad (erg) pijnlijk zijn. Als je je zorgen maakt, kun je het beste even teruggaan naar de huisarts.

Birgit, 06-11-2015
Hallo, ik ben dertien jaar en heb mijn hele leven zo'n beetje al bobbeltjes bij mijn lies en het doet niet pijn, alleen nu ik dit lees heb ik een vraag: kan het zijn dat ik ook opgezette lymfeklieren bij mijn lies? Het zijn meerdere bobbeltjes van ong de grote van een erwt
Gr. Birgit Reactie infoteur, 09-11-2015
Ook in je lies zitten lymfeklieren, dus ook die kunnen opzetten. Bij sommige mensen kan dit inderdaad heel langdurig zijn. Als je je daar zorgen over maakt, kun je het beste gewoon een keer langs de huisarts gaan. Die kan je precies vertellen wat er aan de hand is of kan zijn. Succes!

Bram, 13-06-2015
Ik heb wat ik denk een opgezwollen lymfeklier is op mijn oksel. Ik heb het nu ongeveer 5 dagen maar het is pijnlijk en het voelt hard aan. Ik ga er deze week voor naar de dokter maar is er al iets wat u kan zeggen? Reactie infoteur, 15-06-2015
Verstandig dat u daarvoor even naar de huisarts gaat. Het is vanaf deze plek namelijk heel lastig om te bepalen wat het zou kunnen zijn. Bovendien is speculeren nooit verstandig. In de meeste gevallen is het een onschuldige (maar soms wel pijnlijke) verdikking. Succes met uw bezoek aan de huisarts.

Anne, 10-06-2015
Dag,
Al ruim 2 jaar heb ik een verdikking onder m'n oksel. Destijds naar de huisarts geweest mammografie gemaakt plus echo… geen afwijkingen te zien. Na aantal maanden weer naar huisarts was er niet gerust op… lyrica voorgeschreven gekregen… Dit middel heb ik even gebruikt maar ben er heel snel mee gestopt wat een bijwerkingen! En het nam de pijn niet weg. (Als ik er op duw doet het pijn). 'T zit er nog steeds ben er niet gerust op… wat kan ik eraan doen? Huisarts heeft geen plan b. Maar ik zou zeggen zo'n duidelijke bult goed zichtbaar hoort er niet. Wat is wijsheid?
Alvast dank voor het meedenken

Groet, Anne Reactie infoteur, 15-06-2015
Het enige dat ik u kan adviseren is een bezoek te brengen aan een andere huisarts of er bij uw huisarts op aan te dringen dat hij u nogmaals doorstuurt naar een specialist. U bent er duidelijk helemaal niet gerust op en aanvullend onderzoek is dan ook belangrijk. Al is het alleen maar voor uw eigen gemoedsrust. Speculeren over wat het mogelijk zou kunnen zijn is niet verstandig. De kans is groot dat het inderdaad iets relatief onschuldigs is, maar het is voor u belangrijk om zekerheid te krijgen. Veel sterkte.

Jesper, 15-05-2015
Ik ben naar de dokter geweest voor een bultje onder me oksel. Ik weet niet precies hoe lang geleden het was ik denk ong. 2 maanden en ik had volgens de dokter een lymfeklierontsteking onder mijn oksel alleen die is nog steeds niet weggegaan en hij zij dat die vanzelf weg ging. Kan het toch zijn dat ik iets ergs heb? Reactie infoteur, 18-05-2015
Ik begrijp dat u ongerust bent, maar het heeft geen zin om te speculeren. Een lymfeklierontsteking kan best lang duren en soms verdwijnt de zwelling nooit helemaal. Maar als u zich zorgen maakt, kunt u echt het beste weer even langs de huisarts gaan. Beter een keer te veel dan te weinig en het is in elk geval belangrijk voor uw eigen gemoedstoestand. Sterkte ermee!

Opgezette Darmen En Lymfeklier, 15-05-2015
Ik heb al een tijdje last van darmproblemen, ontlasting gaat niet altijd vanzelf en ook soory rare geluiden in m'n buik. Ik ben hiervoor naar de huisarts geweest en die gaf me een zakje met oplosbare laxeermiddel zeg maar. Dat gebruikte ik en het ging goed. Ben ik mee gestopt omdat het niet meer hielp. De klachten bleven maar minder erg. Nu heb ik sinds 3 dagen last van m'n heup en vandaag zit er een opgezette lymfeklier bij m'n onderbuik en opgezette darmen en ben erg moe. Zou het kunnen dar ik prikkelbare darm syndroom heb? Zou het iets anders kunnen zijn? Naar wie kan de huisarts mij doorverwijzen? Reactie infoteur, 18-05-2015
Het is inderdaad best mogelijk dat u het prikkelbaar darmsyndroom heeft, maar dat is op deze manier natuurlijk nooit met zekerheid vast te stellen. U doet er verstandig aan om naar de huisarts te gaan. Deze zal u door kunnen verwijzen naar een maag-, lever-, darmspecialist. Met dit soort symptomen moet u niet blijven lopen. Veel sterkte.

Iemand Die Antwoors Wil, 08-05-2015
Sinds een paar dagen heb ik een ietwat opgezet bultje (achterhoofd) het is wat gevoelig maar voor de rest nog geen andere klachten. Wel heb ik een week geleden een koortslip gehad en een schimmelinfectie op mijn gezicht. Zal dat de aanleiding zijn? Reactie infoteur, 11-05-2015
Van een koortslip (infectie) en een schimmelinfectie, kunnen lymfeklieren in de buurt inderdaad wat opzwellen. Het betekent dat het lichaam de infectie aan het bestrijden is. Houdt de zwelling te lang aan of maakt u zich zorgen, ga dan gewoon even langs de huisarts.

N., 23-04-2015
Hallo. Ik ben 19 jaar en ik heb al bijna heel mijn leven een opgezette lymfeklier in mijn kaak. Nu had ik het gevoel dat het groter was geworden, dus ik ben naar de dokter gegaan. De dokter voelde nog andere opgezette lymfeklieren in mijn hals. Ik heb bloed laten nemen en vandaag heb ik de uitslag gekregen: er was een kleine afwijking ergens. Daarom moet ik een afspraak maken met de hematoloog. Ik maak me nu een beetje zorgen… Vooral omdat ik vaak lees dat het meestal vanzelf weggaat en ik heb het al jaren. Welke afwijking zou er kunnen zijn in mijn bloed en moet ik mij zorgen maken? Reactie infoteur, 27-04-2015
Dit kunnen verschillende afwijkingen zijn, maar daarover zou ik - als ik u was - niet gaan speculeren. Wacht even de resultaten af en probeer u op voorhand niet al te veel zorgen te maken. Veel sterkte!

Bauke, 22-03-2015
Hallo ik heb op 2 plekken een bult zitten. 1 net iets boven ademappel aan de rechterkant en 1 onder kaak.
ben wel verkouden en heb net een week geleden een barst in lip gehad wat ontstoken was. weet iemand van u wat het misschien zou kunnen zijn. maak me namelijk best wel zorgen over. alvast bedankt Reactie infoteur, 23-03-2015
Een verkoudheid en een wondje in uw lip zouden er natuurlijk best voor kunnen zorgen dat de lymfeklieren in de omgeving van uw hals opzetten. Het kan ook even duren voor ze weer slinken. Maar als u zich zorgen maakt, moet u gewoon even langs de huisarts gaan!

Jason, 11-03-2015
Toen ik ongeveer 16 was (nu 23) ben ik naar de dokter gegaan voor een opgezwollen lymfeklier in mijn nek. Is toen onderzocht (echo en biopsie) En er is toen niks uitgekomen. Heb er ook geen last van, en hij is nooit veranderd qua grote en kan hem gewoon bewegen. Voel me voor de rest prima. Gaat zo'n opgezette lymfeklier ooit nog weg? Of is het mogelijk dat het mijn hele leven zo blijft? Of is het verstandig om eens in de zo veel tijd even langs te gaan bij de dokter? Reactie infoteur, 16-03-2015
Als gevolg van bijvoorbeeld pfeiffer kunnen lymfeklieren soms wel jaren dikker blijven. Soms slinken ze uiteindelijk alsnog, soms niet. Het is moeilijk om een antwoord te geven, zonder de exacte situatie en oorzaak van de verdikte lymfeklier te kennen. Als u veranderingen bemerkt in de lymfeklier (als hij bijvoorbeeld ineens pijnlijk wordt) is het zeker verstandig om naar de huisarts te gaan. Maar ook als u zich zorgen maakt, kan een bezoek aan de huisarts geen kwaad. Al is het alleen maar voor uw eigen gemoedsrust.

Schouwenaars, 06-02-2015
Hoi ik heb opgezette lymfeklieren in mijn liezen, op mijn borst en onder mijn oksels. Er is lupus tumidus vastgesteld 3 maanden geleden. Zouden de opgezette klieren Door de lupus kunnen komen? Reactie infoteur, 09-02-2015
Opgezette lymfeklieren kunnen voorkomen bij bepaalde vormen van lupus. Voor uw eigen gemoedsrust adviseer ik u echter om met uw klachten naar de huisarts te gaan. Hij kan u hierover beslist veel meer vertellen. Sterkte met uw ziekte.

Anoniem, 22-01-2015
1,5 jaar geleden zette een klier op achter mijn oor. Daarna kreeg ik last van heel veel verschillende klachten, waaronder ernstige vermoeidheid. Ik heb verder geen rode strepen ofso op mijn huid, dus als het goed is is het niks ernstigs. Maar nu na 1,5 zit ie er nog steeds en nu begint het ook echt pijn te doen. Ook ben ik nog steeds niet van mijn klachten af. Ik denk niet dat het Pfeiffer is, omdat het nu allang over had moeten zijn. Wat kan het zijn en is het handig om naar de huisarts te gaan? Reactie infoteur, 09-02-2015
Het lijkt me in uw geval zeker verstandig om even langs de huisarts te gaan. Vooral omdat u sinds kort pijn ervaart en u al 1,5 jaar lang klachten heeft. Veel sterkte!

Anoniem, 03-01-2015
Ik heb op een hele rare plek opgezwollen lymfeklieren, namelijk op mijn penis…
Ik heb ook een opgezwollen lymfeklier in mijn nek, wat moet ik nu doen? Reactie infoteur, 05-01-2015
Het is vanaf deze plek onmogelijk te beoordelen wat er aan de hand kan zijn. U doet er dan ook verstandig aan om een afspraak te maken met uw huisarts. Sterkte!

Anoniem, 20-12-2014
Ik heb best vaak opgezette klieren in mijn hals, meestal gaan ze naar ongeveer twee weken weer weg. Ik heb nu ook een opgezette lymfeklier op mijn kaak. Komt dat vaker voor of is het verstandig om even naar de huisarts te gaan? Reactie infoteur, 22-12-2014
Opgezette lymfeklieren komen vaak voor. Zoals u heeft kunnen lezen, is het een normale (gezonde) reactie van het lichaam op bijvoorbeeld een ontsteking. De meeste mensen hebben het lang niet altijd in de gaten als één of meerdere lymfeklieren wat opgezet zijn. Als de verdikking na een week of twee verdwijnt, lijkt dat niet te wijzen op iets ernstigs. Ik ben echter geen (huis)arts). Als u zich zorgen maakt, doet u er inderdaad verstandig aan om even een bezoekje aan uw huisarts te brengen.

Sandra, 27-10-2014
Mijn zoontje van 4 heeft nu een week of 4 een opgezette lymfeklier in zijn hals.
Sinds een dag of twee is dit een harde schijf geworden en het is pijnlijk als ik eraan kom.
Ik ben in de eerste week naar de huisarts geweest, maar toen was het onschuldig ( het was toen ook niet hard )
Moet ik nog een keer naar de huisarts? Reactie infoteur, 10-11-2014
Gezien de veranderingen in de lymfeklier, is het inderdaad verstandig om nogmaals naar de huisarts te gaan. Waarschijnlijk reageert de lymfeklier gewoon op een ontsteking (wondje of infectie) in het lichaam, maar voor de zekerheid is het verstandig om de huisarts hier nogmaals naar te laten kijken.

Sharina, 23-09-2014
Ik heb sinds een jaar of 5 een bult in mijn nek, kan hem bewegen, wordt niet groter. Nu sinds een jaar een grote pijnlijke bult in mijn lies en sinds een week ook een grote pijnlijke bult in mijn hals net onder mijn kaak. Ik heb 9 mnd terug de diagnose SLE gekregen. Ik ben niet zo snel een huisarts beller maar is het verstandig dat ik dat nu wel een keer ga doen? Reactie infoteur, 13-10-2014
Het is in dit geval inderdaad verstandig dat u met uw klachten naar de huisarts gaat. De verdikkingen zijn langdurig en pijnlijk. Dit hoeft uiteraard niks ernstigs te zijn, maar voor de zekerheid en uw gemoedsrust is een onderzoek door de huisarts absoluut verstandig. Sterkte en beterschap.

Do, 03-06-2014
Ha, ik ben 24 jaar en heb sinds enkele weken een opgezette klier in mijn hals aan de rechterkant. Soms is het ook pijnlijk maar meestal heb ik er geen klachten van. Is het verstandig naar de huisarts te gaan of is dat niet nodig? Reactie infoteur, 30-06-2014
In verreweg de meeste gevallen is er niets (ernstigs) aan de hand, maar bij een langdurige verdikking van een lymfeklier is het wel verstandig om even naar de huisarts te gaan.

Binck, 05-01-2014
Hallo,
Ik heb nu sinds een week een bult in mijn lies… ik denk dat het de lymfeklier is, hij voelt hard aan en doet veel pijn het heeft een grootte van een doperwt. De pijn straalt uit naar mijn been en als ik rechtop zit, dan gaat mijn been tintelen en heb ik het gevoel dat ik iets afknel. Is dit normaal als er een lymfeklier opgezet is? Ik had al een paar weken last van mijn lies een zeurderige pijn maar toen zat er nog geen bult… Moet ik nog wachten met naar de dokter gaan of is het verstandig om nu al te gaan?
Gr Reactie infoteur, 27-01-2014
Als je je zorgen maakt, kun je het beste naar de huisarts gaan. Een bult in de lies kan vanalles zijn en vooral ontstekingen (haarzakjes, talgklieren, abcesjes) kunnen erg pijnlijk zijn. Niet te lang mee blijven lopen dus! In verreweg de meeste gevallen is het een onschuldige verdikking. De huisarts kan je in dat geval direct geruststellen.

Goele, 14-02-2013
Beste, ik heb bij mijn weten altijd last gehad van een opgezette klier, rechts onder mijn kin… Ik weet niet zeker of dit een klier is maar het voelt alleszins dik en hard en vrij groot aan en aan de andere kant zit het niet. Ik heb het al eens aan de huisarts gevraagd maar die gaat er nogal licht over… Ik heb ook al gemerkt dat ik op verschillende plekjes in mijn nek en achter mijn hoofd kleine bolletjes heb, wel niet groter als een erwt en deze blijven ook even groot. Ik maak me zorgen omdat ik niet weet waar de lymfeklieren juist zitten en of deze onder mijn kin naast mijn kaak uberhaupt wel een lymfeklier is, wat zou het nog kunnen zijn? En als ik er al jaren mee rond loop en ik heb er verder geen last van kan het dan ooit wel nog gevolgen gaan geven? Mvg Goele Reactie infoteur, 18-03-2013
Als je je zorgen maakt, is het belangrijk om je (nogmaals) goed te laten onderzoeken. Vraag je huisarts om een serieus onderzoek en serieuze reactie. Daar heb je recht op. Ga anders naar een andere huisarts. De bultjes die je beschrijft kunnen vanalles zijn (opgezette klieren, vetbultjes, verstopte talgklieren of haarzakjes, etc.). Daar is zo dus niets zinnigs over te zeggen. Dat je er geen last van hebt, wil helaas weinig zeggen. Dat ze er al jaren zitten, maakt de kans inderdaad groter dat ze waarschijnlijk onschuldig zijn. Maar in dit soort gevallen is zekerheid belangrijk. Vooral omdat je je er zo'n zorgen om maakt! Veel sterkte!

Breugelmans Bob, 29-12-2012
Ben een 49j man, onlangs is er bij mij vastgesteld dat ik een auto-imuun ziekte heb waarbij mijn lever aangevallen word door mijn eigen afweersysteem, maar heb opgemerkt dat ik nu ook opgezette klieren in de halsstreek heb, gaat dit terug verdwijnen of moet ik daarvoor een arts raadplegen? mvg Bob Reactie infoteur, 10-01-2013
Opgezette klieren in de halsstreek kunnen tal van oorzaken hebben, die wel of niet samenhangen met uw auto-immuunziekte. Als de klieren lang opgezet blijven, is het inderdaad verstandig om een arts te raadplegen.

Tamira (94 artikelen)
Laatste update: 07-11-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.