Pijn aan het tandvlees

Pijn aan het tandvlees Pijn aan het tandvlees kan erg vervelend zijn, daar het tandvlees erg gevoelig is en makkelijk gaat bloeden of ontstoken raakt. De pijn kan variëren van een lichte pijn die alleen ontstaat bij aanraking, tot een zware kloppende pijn die langer aan blijft houden. Hoe ontstaat pijn aan het tandvlees en wat is de juiste behandeling?

Wat is pijn aan het tandvlees?

Het tandvlees omsluit de tand of kies en bevindt zich dan ook aan de wortelzijde van de tanden. Het is roze van kleur, en loopt door tot de bovenzijde (gehemelte) of de onderzijde van de kaak. Daar gaat het tandvlees over in een rode kleur.

Gezond tandvlees is niet gezwollen, heeft een roze kleur en doet geen pijn. Ook bloedt gezond tandvlees niet bij aanraking of tijdens het poetsen. Ontstoken tandvlees gaat zwellen, krijgt een rode kleur en ziet er erg onrustig uit. Niet altijd is er pijn bij aanwezig. Pijn aan het tandvlees kan erg vervelend zijn. Het tandvlees is gevoelig en pijn kan het eten belemmeren. Maar ook kan de pijn gedurende de dag aan blijven houden.

Pijn door een ontsteking

De meest voorkomende oorzaak van pijn aan het tandvlees is ten gevolge van een ontsteking. Een ontsteking ontstaat wanneer er niet voldoende of grondig gepoetst wordt. Bacteriën nestelen zich dan aan de rand van het tandvlees en veroorzaken daar een ontsteking. Het tandvlees gaat zwellen, ziet er rood uit en kan gaan bloeden. Ook kan het tandvlees pijn gaan doen. De pijn is merkbaar tijdens het poetsen of tijdens het eten, wanneer voedsel langs het ontstoken tandvlees wrijft. Ook kan de pijn langer aan blijven houden. De pijn kan soms zo hevig zijn, dat men er tranen van in de ogen krijgt.

Om deze pijn te laten verdwijnen, is het belangrijk om de ontsteking aan te pakken. De tandvleesrand zal gepoetst moeten worden, ondanks de pijn. Alleen op deze manier verdwijnt de ontsteking. Ook zal men gebruik moeten maken van tandenstokers of ragertjes, om tussen de tanden en kiezen schoon te maken. De pijn zal de eerste tijd verergeren, vooral tijdens en na het poetsen. Er ontstaat dan een kloppende pijn. Belangrijk is om op dit moment door te blijven zetten. Wie stopt met poetsen, zal merken dat de ontsteking zich verder uitbreidt, met eventueel verlies van tanden en kiezen als gevolg.

Pijn door beschadiging

Tandvlees dat beschadigd is, zal pijn doen. Het tandvlees is een zeer gevoelig iets waar veel bloedvaten en zenuwen doorheen lopen. Wanneer het tandvlees beschadigd raakt, bloedt het dan ook makkelijk en doet pijn. Een beschadiging kan ontstaan door een scherp voorwerp, bijvoorbeeld het eten van chips of harde toast, waarvan een stukje door het tandvlees heen prikt. Ook door nagelbijten kan tandvlees beschadigd raken, wanneer men met de nagel uitschiet en in het tandvlees prikt.

Het wondje dat aan het tandvlees ontstaat zal pijnlijk zij en soms bloeden, maar zal ook weer genezen. Poets niet te hard over het wondje heen en gebruik eventueel een mondspoeling wanneer poetsen op deze plek pijnlijk is. Door het tandvlees rust te geven, zal het sneller herstellen. Poets na het herstel weer op de gebruikelijke manier.

Pijn door te hard poetsen

Te hard poetsen van het tandvlees beschadigd het tandvlees enorm. Soms wordt er zo hard gepoetst, dat de vellen er l;ettelijk bij hangen. Mensen die te hard poetsen, gebruiken een te harde tandenborstel of duwen te hard met de borstel op het tandvlees. Tandvlees dat beschadigd is door poetsen, laat los of trekt zich terug. De pijn die ontstaat is zeer vervelend en geeft een vaak kloppend gevoel. Dor rustig aan te doen met poetsen, herstelt het tandvlees zich weer snel. Eventueel kan een pijnstiller ingenomen worden.

Infecties in de mond

In de mondholte kunnen allerlei infecties ontstaan. Vaak zit de infectie aan een kant van de mond, bijvoorbeeld rechts, links, boven of onder in de mondholte. Het gehemelte kan bijvoorbeeld ontstoken raken, waarbij ook een gedeelte van het tandvlees mee ontstoken kan raken. Het ontstoken gebied is rood, gezwollen en pijnlijk. Een ontsteking ontstaat door een opeenhoping van bacteriën in de mond. Door de mond goed te verzorgen en weinig snoepmomenten te kennen, en niet te roken, zal een ontsteking in de mond minder vaak voorkomen.

Hoewel een ontsteking erg pijnlijk kan zijn, geneest deze doorgaans vanzelf weer met een goede mondhygiëne. Het is aan te raden om ten tijde van een ontsteking in de mondholte, gebruik te maken van een mondspoeling met chloorhexidine. Deze ondersteunt tijdens de verzorging van de ontstoken mondholte.
© 2012 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tandvleesontsteking verhelpen, behandeling en pijnTandvleesontsteking verhelpen, behandeling en pijnTandvleesontsteking verhelpen, behandelen, gingivitis, bloedend tandvlees en pijn. Meer dan de helft van de bevolking he…
Tandvleesontsteking: Oorzaken, symptomen en gevolgenTandvleesontsteking: Oorzaken, symptomen en gevolgenTandvleesontsteking is een aandoening die ontstaat ten gevolge van tandplak in de overgangslijn tussen de tand en het ta…
Mijn tandvlees is ontstoken, wat nu?Ontstoken tandvlees, ook wel gingivitis genaamd, is een pijnlijk verschijnsel in de mond. Bij de meeste mensen zorgt ont…
Ontstoken tandvleesOntstoken tandvleesMet een goede mondhygiëne houdt je jouw tanden, kiezen en tandvlees gezond. Je voorkomt daardoor dat je geen ontstoken t…

Pijn in de onderbuikPijn in de onderbuikPijn in de onderbuik is een pijn die gevoeld wordt laag in de buik. Het wordt dan ook wel lage buikpijn genoemd. Buikpij…
Buikpijn: oorzaken, syptomen, klachten en behandelingBuikpijn: oorzaken, syptomen, klachten en behandelingMensen kunnen vaak last hebben van hevige buikpijn, maar wat kan het betekenen? Er zijn verschillende oorzaken voor buik…
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 11-01-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.