Elektrotherapie

Elektrotherapie Elektrotherapie: depressie, interferentie, fysiotherapie, psychiatrie, myomed, tens. Elektrotherapie wordt toegepast ter bestrijding van pijnklachten om om spierweefselverlies tegen te gaan. In sommige gevallen is het gebruik hiervan zinvol. Elektrotherapie wordt in bepaalde gevallen vergoed door de zorgverzekeraar.

Wat is elektrotherapie?

Elektrotherapie is een methode om spierweefselverval te voorkomen of om pijn te bestrijden. Dit wordt gedaan met behulp van elektrische stroomstootjes. Spieren die geheel of gedeeltelijk verlamd zijn door een ongeval of een ziekte, zullen krimpen. Spierweefsel wordt snel afgebroken wanneer spieren niet worden gebruikt. Zij nemen dan in volume af. Bij elektrotherapie wordt het gezonde deel van de zenuw of via de spier zelf, stroomstootjes afgegeven om deze te prikkelen. Hierdoor ontstaan er in de spier ritmische samentrekkingen.

Pijn aan spieren wordt verminderd door middel van elektrotherapie, omdat de zenuw geprikkeld wordt. Pijnklachten worden minder en spieren worden sneller opgebouwd en krachtiger. Bij artrose aan heup of knie is deze therapie ook vaak effectief. Elektrotherapie wordt ook bij psychische aandoeningen gebruikt zoals depressie.

Depressie en elektrotherapie

Bij een depressie kan er ook gebruik gemaakt worden van elektrotherapie, Electro Convulsieve Therapie . Meestal worden hiertoe twee elektroden op de oorlellen geplaatst. Met behulp van elektrotherapie worden de magnetische velden in cellen hersteld, waardoor de communicatie tussen de lichaamscellen weer goed verloopt. Er zijn mensen die steun hebben aan elektrotherapie bij een depressie, maar de werking hiervan is nooit wetenschappelijk bewezen. Ook bij slaapprobleem wordt wel eens gebruik gemaakt van elektrotherapie. De meeste apparaten kunnen thuis gebruikt worden.

Interferentie elektrotherapie

Deze vorm van elektrotherapie wordt niet veel meer gebruikt. De daling van het gebruik heeft te maken met het feit dat de gezondheidsraad deze elektrotherapie heeft onderzocht en beoordeeld. Het effect van interferentie blijft niet effectief genoeg te zijn. Toch zijn er mensen die goed ervaringen hiermee hebben. Vooral de TENS, Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie, blijft effect te hebben bij bepaalde klachten.

TENS, Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie

De TENS is bedoeld om pijn te verminderen. De elektroden (twee of vier) worden op de pijnlijke plaats of op de zenuwen geplakt. Doordat het apparaat kleine stroomstootjes geeft aan de zenuw, wort pijn verminderd. Het apparaat is zo klein dat het makkelijk thuis gebruikt kan worden. Er wordt geadviseerd om TENS niet tijdens de zwangerschap te gebruiken. Tijdens de bevallig wordt dit apparaat wel gebruikt. Hierbij worden er vier elektrodes op de rug geplakt en kan de vrouw zelf de toediening bepalen. De pijn verminderd hiermee of wordt anders ervaren. Niet iedere vrouw is er even tevreden over: soms veroorzaakt de TENS een doffe vervelende prikkel of wordt de pijn meer over de rug verspreid.

Fysiotherapie

Binnen de fysiotherapie wordt er ook gebruikt gemaakt van fysische therapie , waaronder ook elektrotherapie valt. Fysiotherapie is ontstaan uit massage, gymnastiek en elektrotherapie. Binnen de fysiotherapie wordt er gebruikt gemaakt van interferentietherapie, elektromagnetisch veld therapie of ultrageluidtherapie. Bij bepaalde aandoeningen kan elektrotherapie binnen de fysiotherapie ondersteunend zijn.

Myomed

De myomed is een apparaat dat elektrotherapie combineert met EMG-feedback. Bij EMG-feedback wordt de elektrische spieractiviteit geregistreerd en vervolgens weer terug gekoppeld. Met behulp van de resultaten kan vervolgens de elektrotherapie aangepast worden. Dit apparaat wordt zowel in klinieken als particulier gebruikt.

Vooral in het buitenland wordt meer gebruik gemaakt van elektrotherapie. In bepaalde delen van Amerika mogen apparaten die werken met elektrotherapie niet particulier verkocht worden maar alleen met tussenkomst van een arts. In de rest van de wereld mogen dit soort apparaten vrij verkocht worden.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lage rugpijn (pijn aan onderrug): oorzaak en behandelingLage rugpijn (pijn aan onderrug): oorzaak en behandelingLage rugpijn (ook wel pijn aan onderrug genoemd) is een veelvoorkomende aandoening. Lage rugklachten zorgen voor veel be…
Bevallen met TENSIk zag erg op tegen een tweede bevalling en de ruggenprik was voor mij geen optie. Uiteindelijk heb ik gekozen voor de g…
Fysische therapie/ techniekFysische therapie/ techniekFysiotherapie is gericht op de beweging en ondersteuning van het lichaam. Wanneer er problemen zijn, kunnen deze met beh…
De TENS, hulp bij chronische pijnDe TENS is een apparaat wat pijn kan bestrijden. Met een soort van kleine stroomschokjes wordt de pijn verlicht, en gaat…

Kruidengeneeskunde: bernagie (borago officinalis)Kruidengeneeskunde: bernagie (borago officinalis)Bernagie, door sommigen ook wel komkommerkruid genoemd, is een kruid dat in de kruidengeneeskunde bekend staat als ideal…
Kruidengeneeskunde: rozemarijnKruidengeneeskunde: rozemarijnRozemarijn is een kruid dat in de kruidengeneeskunde veelvuldig gebruikt wordt. Rozemarijn helpt namelijk bij het vermin…
Bronnen en referenties
  • http://enraf-nonius.be/nl/index.php?id=1&ids=84&idt=Myomed%20632&pd_id=85
  • http://www.geboortetens.nl/
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 04-08-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.