Een mooie huid van binnenuit

Een mooie huid van binnenuit Crèmes, zalfjes en andere cosmetica kunnen je huid van buitenaf zeker goed doen. Toch begint een stralende huid van binnenuit. Een balans tussen gezond eten en veel bewegen is goed voor ieder mens, maar uit zich ook in een mooie huid. En iedereen wil dit toch?! Volg je dit beauty-dieet dan kun je er zeker van zijn dat dit een positieve invloed heeft op je huid. Ook kan het werken tegen allerlei huidproblemen zoals eczeem, acne, uitslag of een doffe huid.

Waaruit moet een beauty-dieet wel en niet bestaan?

Niet geheel onvoorspelbaar zijn onmisbaar in het beauty-dieet veel en kleurrijke groenten en fruit, water, vis, mager vlees, zoveel mogelijk volkoren of meergranen pasta's en andere graanproducten, zilvervliesrijst en noten. Suikers, onverzadigde vetten, alcohol, koffie, thee en frisdranken kun je beter laten staan. Het lichaam heeft echter wel koolhydraten nodig, omdat het zorgt voor energie. Toch zijn koolhydraten en dan met name de snelwerkende koolhydraten slecht voor de huid. Deze vind je bijvoorbeeld in producten als snoepgoed, koek, chips, cake, energydrank, witbrood en meer. Koolhydraten zorgen ervoor dat de bloedsuikerspiegel in korte tijd (snel) stijgt, waardoor vrije radicalen gevormd worden. Deze beschadigen het bindweefsel (ook wel collageen genoemd) in de huid, wat op den duur zorgt voor meer rimpels.

Er zijn bepaalde soorten voeding die specifiek bijdragen aan een mooie, zuivere, gezonde huid, omdat ze veel stoffen bevatten die helpen je huid gezond te houden. Deze bestaan onder andere uit:
  • Eiwit: een belangrijke bouwstof die helpt bij de groei en herstel van de cellen in het lichaam;
  • Oliën en vetten: deze vormen in onverzadigde vorm een beschermend laagje op de huid om vochtverlies tegen te gaan, en maken daarnaast de huid zacht en soepel;
  • Vitamines: helpen tegen huidveroudering en beschermen de huid.

De volgende specifieke voedingsstoffen zijn essentieel voor een mooie en gezonde huid

Vitamine A (retinol)

Is goed voor een acne-huid, verslapte huid, verouderde huid of om de algemene gezondheid van de huid te behouden of verbeteren. Het zorgt ervoor dat je lichaam eiwitten en enzymen aanmaakt die je huid nodig heeft. Vitamine A kun je vinden in de volgende producten: groente, zoals worteltjes, bloemkool, spitskool en fruit, zoals sinaasappels, mandarijnen en bananen kan je lichaam zelf vitamine A uithalen. Je kunt vitamine A verkrijgen uit lever, vis, (half)volle melk en melkproducten en boter. Ook wordt vitamine A toegevoegd aan de volgende producten: margarine, halvarine en bak- en braadproducten.

Vitamine B2 (riboflavine)

Is goed voor een huid met ontstekingen, een vette huid of een huid met rimpels. Vitamine B2 kun je vinden in de volgende producten: lever, gist, melk en melkproducten en in groentes zoals broccoli, asperges en spinazie.

Vitamine B3 (nicotinezuur)

Is goed voor een huid met uitslag en/of ontstekingen. Vitamine B3 kun je vinden in de volgende producten: vlees, vis, cashewnoten, volkoren- en graanproducten, zonnebloempitten, gedroogde pruimen, avocado's en zilvervliesrijst. Ook is het lichaam in staat zelf Vitamine B3 uit het aminozuur tryptofaan (bouwsteen van eiwitten in de voeding) te halen.

Vitamine B5 (pantotheenzuur)

Is goed voor een acne-huid. Het zorgt er namelijk voor dat de talgproductie verminderd wordt. Vitamine B5 kun je vinden in de volgende producten: volkoren producten, peulvruchten, noten, aardappelen, rijst, vruchten, groente en melk.

Vitamine B8 (biotine)

Is goed voor een beschadigde huid. Het herstelt de huid van binnenuit. Vitamine B8 kun je vinden in de volgende producten: peulvruchten, pinda's, noten, eieren, sojaproducten en melk.

Vitamine B12 (cobalamine)

Het is nog niet volledig bewezen dat deze vitamine een positieve invloed heeft op de huid. Toch beweren steeds meer studies dat deze vitamine een positieve invloed kan hebben op de huid, waaronder eczeem en psoriasis. Het kan dan ook geen kwaad om ook hier genoeg van in te nemen dagelijks. Vitamine B12 kun je vinden in de volgende producten: alleen producten van dierlijke afkomst zoals, melk, melkproducten, vlees, vleeswaren, vis en eieren.

Vitamine C (ascorbinezuur)

Is goed voor een grauwe huid (met of zonder rimpels) en is goed om de aanmaak van collageen in de huid te behouden/verbeteren en daarmee de huid mooi en elastisch te houden. In feite houdt vitamine C de huid jong. Vitamine C kun je vinden in de volgende producten: groenten en fruit, met name citrusvruchten, paprika, spinazie, broccoli en kool.

Vitamine E (tocoferol)

Is goed voor een ruwe en droge huid. Tevens beschermt het je huid tegen veroudering. Vitamine E kun je vinden in de volgende producten: tarwekiem-, zonnebloem- en olijfolie (met name de eerste), zaden, noten en vis.

Zink

Is goed voor een huid met eczeem of acnè. Ook is het goed voor een vette of juist droge gezichtshuid. Zink werkt met name voor een acnè-huid goed, omdat het talgregulerende, antibacteriële, helende, antioxiderende en ontstekingremmende eigenschappen bevat. Zink kun je vinden in de volgende producten: rundvlees, varkensvlees, kip, kalkoen, lam, pinda's en pindakaas.

Selenium

Is goed voor een verouderde of ouder wordende huid. Het gaat namelijk (huid)veroudering tegen doordat het de lichaamscellen tegen beschadiging door vrije radicalen beschermt. Selenium kun je in de volgende producten vinden: noten, volkorenproducten, eieren, (met name orgaan-)vlees en vis.

Omega-3 vetzuren

Is goed voor een huid met eczeem, psoriasis en een droge huid. Omega-3 vetzuren kun je in de volgende producten vinden: groene bladrijke groenten zoals, spinazie, postelein, waterkers, peulvruchten. Ook kun je het vinden in noten, lijnzaad, sojabonen- en walnootolie, en daarvan afgeleide olie (koolzaad-, soja-, notenolie...) en margarine.

Het mag dus wel duidelijk zijn dat een zo gevarieerd mogelijk dieet goed is voor de huid. Toch is het beter voor je huid om bepaalde voeding (ondanks de vitaminen en/of andere goede voedingsstoffen) zoveel mogelijk te vermijden, welteverstaan: melk en gele kaas, want deze verslijmen in de darmen. Goede alternatieven hiervoor zijn: rijstmelk, geitenkaas en zure melkproducten.

Wat absoluut niet mag ontbreken in een beauty-dieet

  • Chia zaden: deze zaden bevatten zeer veel omega-3 vetzuren, eiwitten en vezels. Daarnaast bevatten ze veel magnesium, calcium, vitamines en anti-oxidanten
  • Groene/witte thee: deze zeer sterke ontstekingsremmer verhoogt je stofwisseling. In groene (of witte) thee zitten 'catechinen', antioxidanten die 25 tot 100 keer sterker werken dan vitamine C en E.
  • Water: het zorgt ervoor dat het lichaam grondig gereinigd kan worden van gifstoffen. Een minimum van 8 glazen per dag is aan te raden.
  • Grapefruit: deze bijzondere vrucht bestaat uit grote hoeveelheden van de stof spermidine die het verouderingsproces vertraagt en het helpt de aanwezige UV-schade aan de huid tegen te gaan. Ook bevordert deze vrucht (dankzij de hoeveelheid vitamine C) de productie van collageen dat je huid gezond en elastisch houdt.
  • Vette vis: zoals: zalm, tonijn, makreel en sardines. Zij bevatten vele omega 3- en omega 6-vetzuren die zijn belangrijk voor een mooie, gezonde huid.
  • Donkere chocolade: bevat erg veel antioxidanten. Neem wel chocolade met minimaal 77% cacao.
  • Vetarme yoghurt
  • Bosbessen
  • Spinazie
  • Kiwi's
  • Tomaten
  • Oesters
  • Zoete aardappelen
  • Walnoten
  • Avocado
© 2013 - 2024 Lucia92, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips tegen een gevoelige huidTips tegen een gevoelige huidEen gevoelige huid heeft meer aandacht nodig dan een normale huid. Je kan er niet zomaar van alles opsmeren, omdat dat h…
Crème, het tovermiddel voor een mooie huidEen mooie huid willen we allemaal. Al van jongs af aan leren wij van ouders, kennisse, vrienden en vriendinnen en reclam…
Hoe behoud je een mooie huidHet is niet moeilijk om een mooie huid te hebben het vergt enkel tijd om te leren hoe u uw lichaam en huid kan behandele…
Hoe verzorg je een vette huid?Hoe verzorg je een vette huid?Een vette huid komt vooral voor bij jonge mensen en is te herkennen aan de T-zone (voorhoofd, neus en kin), die dan vaak…

Een platte buik door buikspieroefeningenEen platte buik door buikspieroefeningenEen platte buik willen we allemaal wel. Voor de meeste mensen is dit niet weggelegd: door voeding, zwangerschap of ziekt…
Tips voor het aanbrengen en de juiste keuze van make-upTips voor het aanbrengen en de juiste keuze van make-upHet gebruik van de juiste kleuren en make-up kan een stralend effect hebben. Een verkeerde keuze kan echter alles bederv…
Bronnen en referenties
  • http://www.everydiet.org/diet/beauty-diet
Lucia92 (5 artikelen)
Gepubliceerd: 14-03-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.