De hype van natuurlijke cosmetica

De hype van natuurlijke cosmetica De aandacht voor natuurlijke producten neemt toe en dat zie je steeds vaker terug in de winkels: biologisch eten, superfoods, organisch katoenen kleding en ook in de cosmeticabranche worden steeds meer natuurlijke producten op de markt gebracht. Ook de grote merken houden zich steeds meer bezig met ecologische, biologische en natuurlijke producten. Is het een tijdelijke hype, of zouden we ons allemaal moeten verdiepen in de mogelijkheden van natuurlijke cosmetica? Allereerst is de term 'natuurlijk' erg verwarrend. Want wat is nu eigenlijk 'natuurlijk'? Belangrijk om te weten is dat de term 'natuurlijk' niet wettelijk beschermd is. Een lotion die voor 90% uit synthetische ingrediënten bestaat en slechts 10% natuurlijke ingrediënten bevat mag gewoon het label 'natuurlijk' dragen. Erg misleidend dus.

Hoe herken je of een cosmeticaproduct echt 100% natuurlijk is?

Allereerst kun je kijken of de cosmetica een keurmerk draagt, zoals het BDIH of Ecocert keurmerk. Deze instanties controleren of de ingrediënten in het product van natuurlijke of biologische oorsprong zijn. Daarnaast is het belangrijk de ingrediëntenlijst op de verpakking goed te bestuderen, want de scheikundige benamingen vliegen je om de oren. Gelukkig zijn er online steeds meer documenten te vinden waar alle stoffen en de werking ervan worden toegelicht.

Het imago van natuurlijke producten verandert

Veel mensen denken bij natuurlijke cosmetica aan geitenwollensokkendragende hippies op gezondheidssandalen die leven op kruidenbrouwseltjes en vervreemd zijn van de samenleving. Gelukkig is het tegengestelde waar. De natuurlijke cosmetica die tegenwoordig in de schappen ligt is niet alleen goed voor mens en milieu, maar mag oprecht 'eco-glamorous' genoemd worden: hippe verpakkingen, mooie kleuren en geuren, flitsende marketingcampagnes en topmodellen die de cosmeticalijn promoten.

Waarom zou je overstappen op natuurlijke cosmetica?

Alles wat je op je huid smeert zal uiteindelijk in je lichaam opgenomen worden. Bijvoorbeeld omdat je de ingrediënten inademt, per ongeluk doorslikt (zoals bij lippenstift) of in je mond stopt. Synthetische ingrediënten zullen niet herkend worden door je lichaam waardoor overgevoeligheden en irritaties kunnen ontstaan. Denk hierbij aan kunstmatige geurstoffen of ingrediënten die afkomstig zijn uit de petrochemische industrie: ethanol, benzaldehyde, benzyl acetaat, aceton, benzyl alcohol, a-terpinene en methyleen chloride. Sommige synthetische ingrediënten zoals formaldehyde zijn zelfs kankerverwekkend in grote hoeveelheden. Des te meer reden om de ingrediënten op de verpakking goed te bestuderen!

Is alle natuurlijke cosmetica goed voor je?

Nee. Om het nog verwarrender voor je te maken zijn er ook natuurlijke ingrediënten die huidirritaties kunnen veroorzaken. Denk hierbij aan pepermunt, lavendel en tea tree olie. Er zijn ook heel veel natuurlijke stoffen die juist geneeskrachtig zijn of de conditie van je huid echt kunnen verbeteren. Een voorbeeld hiervan zijn vitamines en anti-oxidanten. Op de verpakking van je cosmeticaproduct kun je aflezen welke ingrediënten het bevat. De stoffen worden vermeld van hoog naar laag, dat wil zeggen: het ingrediënt dat als eerste genoemd wordt zal in een hogere concentratie aan het product zijn toegevoegd dan het laatste ingrediënt op de lijst.

Tot slot wordt natuurlijke cosmetica vervaardigd met zorg voor mens, dier en milieu. De productie ervan is niet schadelijk en levert geen extra belasting op voor ons milieu. Steeds meer fabrikanten van cosmetica stappen over naar biologisch afbreekbare verpakkingsmaterialen en maken geen gebruik meer van dierproeven. Als je het beste wilt voor je eigen gezondheid, waarom dan niet kiezen voor een natuurlijk product dat ook positieve effecten heeft op de wereld om je heen? Dat is pas een echte win-win situatie.
© 2014 - 2025 Eden, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Natrue: keurmerk voor natuurlijke cosmeticaNatrue: keurmerk voor natuurlijke cosmeticaNaTrue is een keurmerk voor natuurlijke cosmetica. Mensen die alleen natuurlijke cosmetica producten willen gebruiken, w…
Dr. Hauschka Cosmetica: producten en verkooppuntenDr. Hauschka Cosmetica: producten en verkooppuntenDe verzorgingsproducten van Dr. Hauschka Cosmetica omvatten producten voor gezicht, lichaam, mond en lippen, haren, bene…
Hoe groen is “groene cosmetica”?Hoe groen is “groene cosmetica”?Langzaam maar zeker gaan steeds cosmeticahuizen over op groene lijnen. Nu nog naast de traditionele cosmetica, maar aang…
Natuurlijke cosmeticaNatuurlijke cosmeticaDat er in Europa niet meer op dieren getest mag worden, was destijds een mooi overwinning. Alleen is dat niet genoeg om…

Clinique: producten en verkooppuntenHet cosmeticabedrijf Clinique is een toonaangevend bedrijf op het gebied van huidverzorging, make-up, geuren, zonproduct…
De manicure/pedicure set MPE60 van Elle by BeurerDe manicure/pedicure set MPE60 van Elle by BeurerMet behulp van de manicure pedicure set MPE60 van Elle by Beurer kun je je handen en voeten een verzorgd aanzien geven.…
Eden (3 artikelen)
Gepubliceerd: 21-12-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.