Wat doet de schoonheidsspecialiste bij een behandeling?
Wat doet een schoonheidsspecialiste bij een behandeling? En is zo'n behandeling ook lekker? Sommige mannen en vrouwen gaan elke zes weken naar een schoonheidsspecialiste. Anderen weten niet wat daar allemaal gebeurt en vinden het daarom soms zelfs eng. Toch is regelmatig naar de schoonheidsspecialiste gaan een behoud voor de huid. De schoonheidsspecialiste behandelt niet alleen, maar geeft ook goede adviezen en gebruikt goede producten. Maar hoe ziet een behandeling van een schoonheidsspecialiste eruit?
De schoonheidsspecialiste: Opgeleid om de huid te verzorgen en onevenheden te herkennen
Een schoonheidsspecialiste is opgeleid om de huid te verzorgen, maar ook om problemen te onderkennen. Een goede schoonheidsspecialiste zal mensen die bijvoorbeeld ergens een plekje hebben zitten dat zij verdacht vinden, doorsturen naar een arts of een huidarts. Aan aandoeningen als acne, een erg droge huid of een schilferige huid kan een schoonheidsspecialiste zelf iets doen, mits de aandoening niet te erg is. Is dat wel het geval dan zal zijn weer doorverwijzen.
Elke schoonheidsspecialiste heeft haar eigen behandelingen
Een schoonheidsspecialiste kan gespecialiseerd zijn in diverse behandelingen zoals lichaams- en gezichtsbehandelingen, Ook zijn er instituten waar ze veel verder gaan dat dan en cellulite behandelen met injecties, met laser ontharen of couperose verwijderen of rimpels behandelen met botox en fillers. Over dat soort behandelingen gaat dit artikel niet, maar wel over de normale basisbehandelingen van het gezicht die bij een normale schoonheidsspecialiste kunnen worden gekregen.
Gezichtsbehandelingen
Veel gezichtsbehandelingen vallen uiteen uit een serie van kleine behandelingen die elkaar opvolgen. Daaronder vallen vaak:
- Reiniging, vaak ook met ronddraaiend borsteltje
- Epileren van de wenkbrauwen
- Scrub of peeling van de gezichtshuid en het decolleté
- Stoombadje
- Verwijderen van mee-eters en comedonen
- Gezichts- decolleté en schoudermassage
- Masker
- aanbrengen van een dagcreme
- Eventueel make-up
Reiniging van het gezicht
Nadat de schoonheidsspecialiste heeft gekeken naar het type huid dat iemand heeft, zal ze een daarop aansluitend reinigingsproduct gebruiken. Veel schoonheidsspecialisten werken met een merk waarin zij geloven. Voor ieder is dat anders. Mensen die specifiek op zoek zijn naar een specialiste die hun merk gebruikt of bijvoorbeeld alleen puur natuurlijke verzorgingsproducten willen gebruiken of geloven in de ayurveda van Aveda kunnen het best op zoek naar een salon die dat ook doet. Na het reinigen met een milk of ander product wordt de huid vaak extra gereinigd met een ronddraaiend borsteltje.
Epileren van de wenkbrauwen
Veel schoonheidsspecialisten epileren gewoon met een pincet. Daarmee worden de weerbarstige haartjes uit de huid getrokken en wordt weer vorm gegeven aan het gezicht. Pijnloos is epileren niet bepaald, maar iemand met mooi geëpileerde wenkbrauwen ziet er direct een stuk beter uit. Heeft iemand erg dikke wenkbrauwen dan wordt ook wel eens hars gebruikt voor de eerste keer. In dat geval wordt warme hars aangebracht op het gebied waar de haartjes moeten verdwijnen. Daar gaat dan een lapje katoen overheen en dan trekt de schoonheidsspecialiste dat lapje er in één ruk af. Ze neemt daarbij al die kleine haartjes mee. Oosters georiënteerde schoonheidsspecialisten epileren ook vaak met een draad. Ze gaan heel snel met die speciale draad over de huid en trekken op die manier de haartjes ook uit.
Scrub of peeling van het gezicht
De huid ziet er altijd beter uit als de bovenste dode huidcellen zijn verdwenen. Scrub of peeling doet dat. Door een milde crème met korreltjes zachtjes over de huid te masseren wordt de huid zacht en laten de dode cellen los.
Stoombadje en uitdrukken mee-eters en comedonen
Veel schoonheidsspecialisten gebruiken direct na de scrub een stoombadje. Iemand hoeft dan niet met z’n hoofd boven een bak met water met daarover heen een handdoek, maar uit een lang apparaat wordt stoom geblazen op het gezicht, nek en decolleté. Dit opent de poriën, waardoor het verwijderen van mee-eters en comedonen veel eenvoudiger gaat. Mee-eters zijn die zwarte stipjes in de huid die als ze worden uitgedrukt een klein sliertje vet laten zien. Soms is het kopje geel, soms gewoon wit. Sommige mensen hebben heel veel mee-eters en ook dikke mee-eters, bijvoorbeeld op de neus. Worden ze niet op de juiste manier weggehaald dan ontstaan er dikke pukkels die ook weer kunnen ontsteken en een dikke witte kop krijgen. Schoonheidsspecialisten drukken overigens dikke pukkels ook uit als ze weten dat dit kan. De huid moet namelijk niet scheuren, want dit levert kleine littekens op. Een schoonheidsspecialiste weet precies hoeveel druk ze kan zetten op een mee-eter of een pukkel. De klant kan er verzekerd van zijn daarna niet met allerlei blauwe plekken rond te lopen of uitgedrukte mee-eters die later toch een pukkel worden. Vaak gebeurt dit wel als mensen zelf aan hun gezicht gaan zitten drukken. Comedonen zijn overigens de kleine witte bolletjes die als het ware op de huid liggen en veel minder goed uit te drukken zijn. De schoonheidsspecialiste gebruikt daarvoor vaak een steriele injectienaald om een gaatje te prikken en het daarna uit te drukken.
Gezichtsmassage
Veel mannen en vrouwen zweren er bij. De gezichtsmassage tijdens een gezichtsbehandeling. Elke specialiste masseert anders en sommigen werken ook vanuit een andere filosofie. Kiezen voor een benadering die past is voor iedere klant het beste. De schoonheidsspecialiste gebruikt bij de massage een product dat op dat moment bij de klant past. In de winter zal dit een vettere crème zijn, mogelijk met iets kalmerends. Vaak mengen schoonheidsspecialisten namelijk meerdere producten om te zien wat het beste effect heeft. Vervolgens gaat ze met haar handen eerst naar het gezicht, de schouders of de rug en begint het masseren. Bij een gezichtsmassage worden dus ook delen van de schouders en rug meegenomen en zelfs het decolleté en vaak zelfs de hoofdhuid. Met de massage die prettig moet aanvoelen wordt de doorbloeding gestimuleerd. Bovendien worden er gelukshormonen aangemaakt door de aanraking en dat is ook weer goed voor het uiterlijk. Veel schoonheidsspecialisten werken ook met de chakrapunten die de energie doorlaten. Chakra’s die zijn verstopt zouden zorgen voor problemen en daarom werkt de massage op die punten om die verstoppingen te voorkomen of te verhelpen. Een massage duurt gemiddeld een half uur en de klant kan gewoon genieten met de ogen dicht. Tijdens de massage is praten eigenlijk uit den boze. Na de massage neemt de schoonheidsspecialiste een warme doek en legt dit op de plaatsen die zijn gemasseerd. Zo kan de huid de resterende massagecrème opnemen. Nieuwe technieken zorgen er bovendien voor dat de huid bijvoorbeeld ook meer collageen aanmaakt. Een bindweefselmassage is daar een voorbeeld van.
Make-up
Het opmaken na de massage is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Sommige vrouwen houden helemaal niet van make-up dus dan vervalt dat onderdeel. Anderen willen wel eens iets anders uitproberen dan wat ze zelf altijd doen en kunnen daarom vragen. De schoonheidsspecialiste zal altijd vragen of iemand een foundation wil dragen (vloeibare make-up die de huid er egaal uit laat zien en ook voedt) en wat iemand verder wil dragen.
Eerst vragen wat een behandeling inhoudt bij de schoonheidsspecialiste
Overigens heeft iedere schoonheidsspecialiste zo haar eigen opbouw van een behandeling. Bij velen is het bovenstaande een basisbehandeling en kan die nog worden uitgebreid met bijvoorbeeld het verven van wimpers of wenkbrauwen, een ampul met een serum, een bijzonder masker of het harsen van bijvoorbeeld de bovenlip. Vraag echter na wat onder een behandeling wordt verstaan, hoe lang hij duurt en wat hij kost. Bovendien moet het klikken met de persoon die aanraakt. Er ontstaat tussen klant en specialiste toch een band en omdat die redelijk fysiek is, moet zeker de klant wel het gevoel hebben dat hij of zij op een veilige plek is.