Natuurlijke producten voor de verzorging van haar

Een slechte haardag hebben. Als je haar maar goed zit. Uitdrukkingen waar al uit blijkt hoe belangrijk haar is voor het uiterlijk. Haarverzorgingsproducten te kust en te keur. Maar kan het ook natuurlijk? Ja, ook met natuurlijke producten kun je je haar verzorgen. Een voedende masker, shampoo, conditioner. Het kan natuurlijk. Waarschijnlijk hoef je er niet eens de deur voor uit, de meeste ingrediënten staan al in de koelkast of keukenkast.

Natuurlijke haarverzorging


Natuurlijke producten voor het haar

Heel veel dagelijkse producten uit de koelkast of keukenkast kunnen gebruikt worden voor verzorging van lichaam en haar. In het onderstaande artikel een aantal mogelijkheden van natuurlijke producten die gebruikt kunnen worden om het haar mee te wassen, te voeden of zelfs te kleuren. Heerlijk om deze recepten die veelal uit overlevering zijn en al jaren oud, te kunnen doorgeven en niet meer te kunnen vergeten. Met dank ook aan de genoemde websites.

Het haar voeden en extra verzorgen

Om het haar te voeden en extra verzorging te geven volgen hier een aantal recepten voor haarmaskers of een haarspoeling. Per ingrediënt.

Haarspoeling met honing

Honing wordt voor vele toepassingen gebruikt. Voor de huid maar ook voor het haar.
  • Los een lepel honing op in drie tot vier kopjes warm water.
  • Zodra de honing is opgelost, giet je de oplossing over je zojuist gewassen natte haar, masseer het haar.
  • Spoel het mengsel niet uit het haar, droog het af met een handdoek en laat het haar opdrogen.

De honing zal het haar zachter maken en glans aan het haar toevoegen.

Olie

Olijf olie, maar ook sojaolie, wonderolie zitten vol met waardevolle stoffen om het haar te voeden. Net als voor de huid is olijfolie veel gebruikt als natuurlijk middel om het haar zacht te maken en te voeden. Je kunt olijfolie in het haar laten trekken en na een kwartiertje het haar wassen met shampoo. Er zijn tegenwoordig in de supermarkt vele soorten olie verkrijgbaar, probeer ook eens hazelnoot-olie of walnoot-olie. Na een behandeling met olie zal het haar gladder worden en er gezonder uitzien.

Om de voedingstoffen nog beter door het haar te laten opnemen kun je de olie iets verwarmen. Pas op en maak de olie niet te warm. Te warm is niet goed voor de voedingstoffen in de olie maar ook zeker niet goed voor jezelf!

Toepassing

Verwarm de olie een beetje door een beker of glas waarin je de olie doet, in een bakje met warm water te plaatsen (au bain marie). De olie komt dus niet in aanraking met het water maar neemt wel iets van de warmte over, en dat is net genoeg.

Verdeel nu de olie over het haar en laat het een kwartiertje intrekken. Eventueel kun je je haar met een douchekapje of plastic folie omwikkelen en daarna een warme handdoek (even op de verwarming leggen) om het haar heen doen. Hierdoor blijft de warmte langer zijn werking doen en kan de olie beter in het haar trekken.

Spoel na 10 a 20 minuten de olie uit het haar en was het haar met shampoo.

Als je haar erg droog is kun je de olie ook na het wassen aanbrengen (of alleen in de puntjes!). Wel nog even zorgvuldig uitspoelen met warm water.

Ei

Ook ei wordt veel gebruikt in de haarverzorging. In ei zitten grote hoeveelheden proteïnen en aminozuren die het haar kracht en glans geven.

Een probleem met ei is wel dat je het haar niet met (te) warm water kunt uitspoelen. Het ei zou stollen en is daarna lastig te verwijderen. Doe dit dus gewoon op een lekkere warme zomerse dag waarin je die koude douche kunt waarderen. Het risico op stollen is trouwens minder als het ei gemengd is met andere producten.

Masker van ei en olijfolie

  • Klop een ei los en meng dit met twee eetlepels olijfolie.
  • Breng de substantie gelijkmatig op het haar aan en bedek het haar met een douchekapje of huishoudfolie.
  • Laat het mengsel tien minuten op het haar inwerken en spoel het haar vervolgens grondig uit.

De grote hoeveelheid proteïnen en aminozuren uit het ei zullen kracht en glans aan het haar geven, terwijl de olijfolie het haar zachter zal maken en het zal voeden.

Haarmasker met honing, olijfolie en ei

Een haarmasker van honing, ei en (olijf)olie zal behalve het geven van glans ook voedend werken. Het is geschikt voor droog, broos, pluizig en krullend haar.
  • Klop een ei los en meng er een eetlepel honing doorheen.
  • Als de honing is opgelost doe er dan nog een eetlepel olijfolie bij.
  • Breng dit mengsel aan op het haar en laat het een kwartier intrekken.
  • Spoel het mengsel uit het haar met shampoo.
Let op gebruik bij ei lauw tot koud water om uit te spoelen.

Nog meer recepten

Om te proberen volgen hier nog een aantal mogelijkheden om zelf eens te proberen en te testen. Natuurlijk kun je met basis ingrediënten ook zelf een eigen verzorgingsproduct samenstellen.

Ei met yoghurt

  • Meng 1 eidooier met 150 gram yoghurt en masseer dit door het haar.
  • Laat dit even onafgedekt intrekken en spoel het vervolgens met alleen lauw of koud water uit.

Ook aan dit mengsel kun je natuurlijk wat honing toevoegen of olijfolie.

Vochtinbrengend en voedend haarmasker

Benodigdheden: 2 wortels, 1 eetlepel honing, 2 eetlepels havermout, 1 theelepel zoete amandelolie. Rasp de wortels en meng met de andere ingrediënten tot een dikke pasta. Breng dit aan op uw haar en laat enkele minuten intrekken. Spoel goed uit en was uw haar (het is nogal een kleverige pasta, dus wellicht makkelijker te gebruiken bij kort, dan bij lang haar).

Fruitmengsels

Fruitmengsels kunnen ook gebruikt worden om de gezondheid van het haar te verbeteren. Het citroenzuur in vele fruitsoorten geeft glans aan het haar, terwijl anti-oxidanten bijdragen aan de bescherming van het haar tegen luchtvervuiling. Maar als je haar blond of lichtbruin is, vermijd dan donkere vruchten zoals (zwarte) bessen of druiven. Deze donkere vruchten bevatten kleurstoffen die net als in je kleren ook een verkleuring aan je haar kunnen geven.

Je kunt een haarmasker maken door een halve banaan, een halve avocado en een kleine hoeveelheid cantaloupe of een ander soort meloen te mengen. Pureer het fruit en vermeng het met een paar eetlepels yoghurt (zonder toevoegingen) tot een gladde crème-achtige substantie.

Breng het mengsel gelijkmatig op het haar aan en laat de substantie tien tot vijftien minuten intrekken, waarna je het haar grondig uitspoelt.

De yoghurt en avocado voegen vocht toe aan het haar en zullen het in betere conditie brengen, terwijl de meloen en banaan het haar meer zullen laten glanzen en makkelijker doorkambaar maken. Ook dit mengsel kan wat lastiger uit het haar te verwijderen zijn, neem de tijd om alles uit te spoelen.

Het haar wassen

Shampoo is zo gebruikelijk en in allerlei varianten te verkrijgen. Met bamboe extract, met parel poeder. Er zijn wel degelijk ook methoden om je shampoo zelf te maken. Of gebruik de onderstaande tips tussendoor eens om toch wat extra verzorging aan je haar te geven.

Droog wassen

Met bloem is het haar heel simpel droog te wassen. Ook bakpoeder schijnt heel goed te zijn voor het opnemen van vet uit het haar. Dit wordt vaak gebruikt door mensen met rastavlechten. Havermout werkt ook prima om je haar droog te wassen. Masseer het in je haar en borstel het grondig uit.

Bier

Ja ook met bier is het haar te wassen. Bier bevat veel vitamine B en maakt het haar gezond en glanzend. Goed voor vet haar. De lucht van bier verdwijnt al heel snel hoor. Daarnaast is het natuurlijk ook mogelijk om bier te combineren met andere ingrediënten waardoor de bierlucht niet zal overheersen.

Ei

Ei geeft een mooie glans aan haar. Let op door ei te gebruiken moet je je haar niet meer met warm water uitspoelen, je loopt het riciso met te warm water dat het ei gaat stollen in het haar, en dat is niet de bedoeling. Door ei te combineren met andere ingrediënten wordt de kans op stollen wel kleiner. Maar het is verstandiger om het haar dan lekker met koud water te spoelen. Lekker fris en ook nog eens goed voor de bloedsomloop van de hoofdhuid.

Het haar kleuren

Ook het kleuren van het haar kan in sommige gevallen met natuurlijke producten. Niet in alle kleuren en in vele gevallen ook niet voor een dekkend resultaat bij grijze haren. Maar leuk om eens te proberen, en in de meeste gevallen is na een paar keer wassen de natuurlijke kleur zo weer terug.

Rood of bruin haar

Voor het kleuren van haar in rood of bruine tinten zijn verschillende producten te gebruiken. Thee en henna bijvoorbeeld.

Uienschil en Thee

UIenschil brengt glans aan in het haar. Ook zorgt het ervoor dat de kleur beter vastgehouden wordt. Combineer dat met hele sterke thee en je kunt je haar met een mooie bruine warme tint en glans verrijken.
  • Kook in een pannetje de uienschillen van ongeveer 4 uien.
  • Voeg de theebladen toe (in een thee-ei) of neem een aantal theezakjes en zet hiervan hele sterke thee.
  • Verwijder na een paar minuten de theebladeren of theezakjes en de uienschillen uit het water.
  • Spoel na het wassen het haar met dit mengsel en laat het haar opdrogen.

Pas op voor morsen het geeft vlekken in kleding.

Bruin haar krijgt ook een warme, diepe glans door een weinig rode wijn aan het laatste spoelwater toe te voegen.

Blond haar lichter maken

Ook voor het lichter maken van blond haar zijn natuurlijke producten geschikt. Ze zijn niet zo radicaal, en duur, als de producten die je in de winkel koopt. Wil je niet aan de chemische stoffen, probeer dan of je op natuurlijke manier kunt bereiken wat je wilt.

Citroen

Citroensap bleekt. Het zorgt ervoor dat blond haar lichter wordt. Deze werking wordt versterkt door zonlicht. Het citroenzuur geeft ook glans aan het haar, terwijl de anti-oxidanten (appel verkleurt niet als u er citroensap op sprenkelt) bijdragen aan de bescherming van het haar. Om blond haar net even een tintje lichter wil maken volgt hier het recept.
  • Neem het liefst vers geperst citroensap en verdeel dit over het haar. Kijk uit voor je ogen.
  • Ga nu lekker in de zon zitten en laat het zonlicht inwerken op het haar. Citroensap zal het haar wat hard maken, maar dat spoel je er straks weer uit.
  • Als je haar droog is neem je lekker een douche en was het citroensap er uit met een heerlijke shampoo (bijvoorbeeld met kamille).

Citroensap werkt trouwens ook prima als een haarlak. Verdun citroensap met wat water en giet het in een verstuiver. Maak hier niet te veel van! Het zijn natuurlijke producten en bevatten geen conserveringsmiddelen, het mengsel is niet lang houdbaar. Bewaar het niet langer dan 3 dagen. Met de verhoudingen kun je spelen. Test hoe sterk jij je natuurlijke haarlak prettig vindt. Hoe meer citroensap hoe steviger je lak.

Kamille

Vroeger op veldjes waar het onkruid nog ongemoeid werd gelaten was kamille te vinden en te verzamelen. Tegenwoordig worden grasveldjes keurig bijgehouden en gemaaid. Ik weet niet of er nog kans is om zelf kamille te plukken. U kunt het natuurlijk wel kopen in een kruidenwinkel. Mocht je het kunnen vinden dan hier een recept voor een spoelmiddel voor blond haar.
  • Kook drie kopjes water en voeg hier een handvol (verse of gedroogde) bloemen aan toe laat het mengsel even staan (net als het zetten van thee).
  • Giet het mengel door een zeef of vergiet zodat de bloemen achterblijven en u een schone vloeistof overhoudt.
  • Spoel hiermee het haar nadat het is gewassen.
  • Kant en klare kamille thee kan natuurlijk ook dienen als snel en modern spoel-middel voor blond haar.

Kamille geeft glans en zorgt voor een mooie blonde kleur.

Rood haar

Bieten voor rood haar.Heb je rood haar, dan kan je een mooie glans krijgen door het te wassen met verdund rode bietensap of thee (zie een recept voor bruin haar). Gebruik niet te veel bietensap of te sterke thee het zal je haar donkerder maken. Uienschil geeft een mooie glans aan rood haar.
© 2010 - 2024 Ankeno, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Natuurlijke algemene haarverzorgingNatuurlijke algemene haarverzorgingOns haar is een afspiegeling van onze algehele gezondheid. De basis van mooi haar komt van binnenuit. Dieren met een pra…
Het verzorgen van uw haarNet zoals bij de huid, is het verzorgen van uw haar ook belangrijk. Hoe kan u het beste uw haar verzorgen?
Natuurlijke haarverzorging: Vet, droog en beschadigd haarNatuurlijke haarverzorging: Vet, droog en beschadigd haarGlanzende, sterke en gezonde haren zijn het gevolg van goed werkende talgklieren in de hoofdhuid en van gezonde haarwort…
Wat doen met dik haar?Veel mensen dromen van een mooie bos dik haar. Helaas heeft dik haar ook aantal grote ongemakken. Niet alles is zo mooi…

Make-up tips: Aziatische mensenAziatische mensen hebben vaak een getinte huidskleur met gelige ondertoon. Opzich helemaal niet erg, maar bij gebruik va…
Beauty: Mooi gevormde wenkbrauwenBeauty: Mooi gevormde wenkbrauwenWenkbrauwen bepalen een flink deel van je gezicht en toch besteden we er relatief weinig aandacht aan. Soms zijn vrouwen…
Bronnen en referenties
  • Veel informatie komt uit ervaring en komt van mijn moeder en uit boeken, tijdschriften van vele jaren terug.
  • Met dank ook aan de onderstaande websites;
  • www.kapsels.net
  • http://forums.marokko.nl
  • http://www.goedgevoel.be
  • http://www.heelnatuurlijk.nl
  • http://www.smulweb.nl
Ankeno (22 artikelen)
Gepubliceerd: 21-08-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.