Cellulite, kun je het voorkomen of bestrijden?
Iedere vrouw hoopt dat ze het niet zal krijgen, cellulite. Toch krijgt één op de negen vrouwen het. Het is een typische vrouwenkwaal. Cellulite wordt ook wel een 'sinaasappelhuid' genoemd. Maar wat is cellulite eigenlijk? In dit artikel wordt dit allemaal duidelijk uitgelegd, en vooral het belangrijkste, is er iets tegen te doen?
Wat is cellulite?
Bij cellulite ziet de huid er hobbelig en bobbelig uit. Dit komt vooral voor op de bovenbenen, billen, buik en soms ook de bovenarmen. Veel mensen denken dat dikkere vrouwen meer last van cellulites hebben dan de slankere vrouwen. Dit is niet zo, een slankere vrouw heeft net zoveel kans om last van cellulite te krijgen dan een wat dikkere vrouw. Cellulite ontstaat door een verstoring van het bindweefsel en de toename van vetcellen in uw onderhuid. Hierdoor kunnen afvalstoffen minder goed worden afgevoerd. Het hormoon oestrogeen speelt een belangrijke rol bij cellulite. Oestrogeen zorgt er voor dat vet wordt opgeslagen en de vetcellen opzwellen, wat weer zorgt voor een slechtere vochtregulering en afvoer van afvalstoffen. Ook speelt het ouder worden een grote rol. De elasticiteit van de huid neemt af naarmate je ouder wordt. Dit zorgt ervoor dat je huid als het ware krimpt. Hierdoor neemt de druk op de huid toe, en duwt vet, afvalstoffen en vocht naar buiten, waardoor de hobbelige en bobbelige huid ontstaat.
De verschillende fase's van cellulite
- Dit is de eerste fase van cellulite. Er is vrijwel niks aan de huid te zien. Er zijn geen hobbels of bobbels te zien. Als u een deel van de huid vast pakt en er in knijpt, worden er wel wat kronkels in de huid zichtbaar.
- Dan de tweede fase van cellulite, er zijn, net zoals in fase één, op het blote oog nog geen hobbels of bobbels te zien. Dit word wel zichtbaar als u een deel van de huid vast pakt en er in knijpt.
- Bij de derde fase is er sprake van de 'sinaasappelhuid'. Dit is goed te zien als u staat.
- En ook bij de vierde fase is er sprake van de 'sinaasappelhuid'. Dit is goed te zien als u staat én ligt.
Kun je cellulite voorkomen?
Nee. Helaas kan niks er voor zorgen dat de cellulite er niet komt. Wel kun je de snelheid van het proces verminderen. Drink minimaal anderhalve liter water per dag en beweeg voldoende (probeer drie keer per week een uur te sporten). Beperkt het drinken van koffie, thee en alcohol. Cafeine heeft ook een slechte invloed. Deze stof heeft een negatieve invloed op de bloedsomloop omdat het de bloedvaten vernauwd. Eet veel groenten en fruit! Fruitsoorten die de bloedcirculatie bevorderen of vochtafdrijvend werken: abrikozen, ananas, sinaasappels, bosvruchten, kiwi's, perziken, pruimen, kersen, druiven.
Ook blijkt het goed te zijn om de huid, waar de cellulite zich bevind, te masseren. Doe dit tien minuten lang (per been, bil, armen of buik) voordat u gaat slapen. Gebruik hierbij een vette creme en evenuteel een massage-roller. Na een week zou u al resultaat moeten zien!
Ook zijn er erg veel creme's op de markt die beweren de cellulite te verminderen. Vaak zijn deze producten erg duur, en is er bijna, tot geen resultaat te zien. Gelukkig is er ook een cellulite-creme die u zelf kunt maken! Leuk om te maken, en een stuk goedkoper. Als eerste mengt u twee eetlepels amandelolie met één eetlepel havermout. Meng dit goed door elkaar. Masseer dit dan in de huid, met kleine cirkelbewegingen.
Is er een oorzaak voor cellulite?
Een veel voorkomende oorzaak voor cellulite is roken. Roken zorgt ervoor dat de bloedvaten vernauwen. Mensen die veel zitten kunnen zo ook een aanleg krijgen voor cellulite. Zitten zorgt voor een gebrekkige bloedsomloop. Erfelijke factoren kunnen er ook voor zorgen dat vetcellen in het onderhuids vetweefsel groeien en Cellulite zich vormt. Ook kunnen bepaalde medicijnen zoals de pil, het natuurlijke zuiveringssysteem van het lichaam verstoren. Dit zorgt dan voor een verminderde afvoer van afvalstoffen. Te veel junkfood en kant-en-klaar producten met te veel suiker en vet zorgen ook voor gifstoffen die zich vastzetten in het vetweefsel.
Nog een aantal tips!
- Draag geen strakke kleding, dit zorgt ervoor dat de bloedcirculatie belemmerd wordt.
- Beperk het baden en douchen boven de 38 graden Celsius en maak er een gewoonte van het lichaam na het bad of de douche met koud water na te spoelen.
- Drink minimaal 1,5 liter water. Zo voorkom je dat het lichaam vocht vasthoudt en zorg je voor een optimale stofwisseling.
- Stop met roken! Roken kan cellulitis verergeren omdat het je huid verstopt en je lichaam vult met giftige stoffen. Dit heeft effect op de elasticiteit van je huid en verergert daarom de cellulitis.
- Eet vaker proteine. Proteïne kan je helpen omdat het eiwit bevat, wat helpt overdadige vloeibare stoffen af te voeren. Voor het beste resultaat moet je 3 porties vis, bonen, peulvruchten, pluimvee of tofu per dag eten.