Wat is juicen en hoe kun je afvallen met juicen

Over het algemeen eten mensen veel te weinig groenten. Juicen is een goede en lekkere manier om meer groenten binnen te krijgen. Juice is in feite sap van groenten en/of fruit. En het kan helpen bij het afvallen. Door bijvoorbeeld elke dag je ontbijt te vervangen door een vers glas groentesap werk je aan je gezondheid en aan je lijn. Maar wat is juicen nu eigenlijk en hoe doe je dat.

Wat is juicen?

Juicen is het maken van sap uit groenten en fruit. Juice is het engelse woord voor sap. Vruchtensap kennen we natuurlijk al heel lang, maar bijzonder en nieuw is is dat met juice en juicen vaak groentesap wordt bedoeld. Dit klinkt misschien niet heel aantrekkelijk, maar als je het eens probeert zul je ontdekken dat het ontzettend lekker is. En ook nog eens gezond. Door de groenten op de juiste manier te combineren en er af en toe ook wat fruit doorheen te gooien kun je ontzettend lekkere sapjes maken.En omdat ze vaak een mooie groene kleur hebben ziet het er ook nog eens geweldig uit. Serveer het in een mooi glas en zelfs de grootste tegenspruttelaar zal een slokje willen nemen.

Heb je een juicer nodig?

Het is wel handig om een juicer in huis te hebben als je juice wilt gaan maken. Een juicer is een elektrisch keukenapparaat waar je hele stukken groente en fruit in gooit, en dan komt er aan de andere kant lekker sap uit. De juicer laat het sap in een maatbeker lopen, en vangt in een ander bakje de groenteresten op. Die kun je weggooien, maar je kunt ze ook gebruiken in andere gerechten. Zo kun je de wortelresten verwerken in een wortelcake, of bijvoorbeeld in de tomatensaus voor de pasta. Of je kunt gazpacho maken met de komkommerrestjes, of soep van je broccoliresten koken. De mogelijkheden zijn eindeloos als je er even over nadenkt.

Je kunt je sap ook maken met een blender of staafmixer, maar omdat je dan de hele groenten erin vermaalt is dat eigenlijk meer een smoothie. Natuurlijk is dit ook hartstikke gezond en net zo lekker, maar het is wel van een iets andere structuur dan sap, en kan dus wat moeilijker zijn om te drinken. Maar omdat je met een blender of staafmixer de gehele groenten in je smoothie hebt en niet alleen het sap kan een smoothie wel meer vezel bevatten, en dat kan een voordeel zijn.

Juicers zijn er tegenwoordig in allerlei verschillende soorten en maten. Sommigen zijn duurder, maar er zijn ook goede juicers verkrijgbaar tegen zeer schappelijke prijzen. En als je dat nog steeds te duur vindt kun je zelfs op marktplaats.nl kiezen uit een gevarieerd aanbod.

Juice met groenten

Je kunt bijna alle groenten die je maar kunt verzinnen gebruiken om te juicen. Erg lekker zijn bijvoorbeeld boerenkool, spinazie, wortels, komkommer, rode bieten en broccoli. Je kunt ook kruiden toevoegen aan je juice, zoals bijvoorbeeld peterselie, oregano, tijm, basilicum, of nog andere kruiden die je bij de hand hebt. Ook een beetje gember in je sap kan erg lekker zijn. Probeer altijd zoveel mogelijk biologische producten te gebruiken en was alles goed voordat je het in je juicer gooit. Lees ook eerst even de gebruiksaanwijzing van je juicer door, want niet elke juicer kan de meer vezelige groenten aan (zoals bijvoorbeeld bleekselderij).

Juice met fruit

Het toevoegen van fruit maakt je sapje net iets zoeter en kan een groot verschil maken voor de smaak. Je kunt hierbij denken aan een appel, sinaasappel, kiwi,, wat druiven, of ander fruit. Ook banaan kan erg lekker zijn, maar dit werkt meestal niet zo goed met een juicer. Dus als je banaan wilt toevoegen, pureer die dan eerst in de blender of met een staafmixer voor je hem door je juice roert. Voeg niet teveel fruit toe, want dan krijg je te veel suiker binnen. Hou een richtlijn van ongeveer 2 stuks fruit per dag aan. Soms kan dit iets meer zijn en soms wat minder. Doe vooral waar je je zelf goed bij voelt.

Afvallen met behulp van juicen

Als je wilt afvallen kun je er voor kiezen om één of meer maaltijden per week of per dag te vervangen door een lekker glas juice. Zorg voor een gevarieerde selectie van juices, zodat je veel verschillende groentes binnen krijgt, en daarmee dus veel verschillende vitaminen en mineralen. Behalve dat het heel gezond is, zorgt het glas sap er voor dat je voor langere tijd verzadigd blijft en dus minder snel naar ongezonde tussendoortjes zult grijpen.

Uiteraard is het natuurlijk wel belangrijk om ook op de rest van je voeding te letten. Door bijvoorbeeld je dagelijkse ontbijt te vervangen door een glas groentesap ben je een eind op weg, maar je zult ook de rest van de dag moeten letten op wat je eet. Als je verder alleen maar junkfood eet zul je niet afvallen. Je zult je misschien wel wat beter voelen omdat je meer groenten binnen krijgt, maar slank zul je er niet mee worden. Let er dus op dat je groene sapjes deel uitmaken van een gebalanceerde voeding, en dat je ook voldoende lichaamsbeweging krijgt.

Recepten

Er zijn duizenden verschillende recepten voor juice. Google eens wat op je favoriete ingrediënten of op wat je toevallig nog in huis hebt. Je kunt natuurlijk ook zelf aan de slag en lekker gaan experimenteren. Hier alvast een paar suggesties:

Biet en wortel

  • Halve rode biet
  • 3 wortels
  • Handvol peterselie

Komkommer en tomaat

  • Halve komkommer
  • 2 tomaten
  • Handvol peterselie
  • Handvol waterkers

Boerenkool en broccoli

  • Handvol boerenkool
  • Kwart broccoli
  • 3 wortels
  • 1 appel
© 2015 - 2024 Mieka, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Coco Juice van Dr. Martins: gezonde kokosdrankCoco Juice van Dr. Martins: gezonde kokosdrankZodra de sterren in Hollywood weglopen met een nieuw gezondheidsproduct dan verspreidt het zich vervolgens vaak razendsn…
Kan je van gewoon gras sap maken?Kan je van gewoon gras sap maken?Gras is eetbaar! En toch weer niet. Want gras is moeilijk te verteren. In ieder geval kun je zeggen dat gras juicebaar e…
Afvallen door middel van citroenen en citroensapAfvallen door middel van citroenen en citroensapTegenwoordig zijn er veel mensen bezig met het bereiken van hun ideale gewicht, ze zijn aan het afvallen. Er zijn ontzet…
Afvallen met broccoliAfvallen met broccoliKun je afvallen met broccoli? Broccoli is een hele gezonde groente en afvallen is dan ook niet heel moeilijk wanneer je…

Hormoon greline en de invloed op overgewichtHormoon greline en de invloed op overgewichtWanneer we zin krijgen in eten, komt er het hongerstimulerende hormoon ghreline vrij dat wordt afgescheiden door de maag…
Afvallen met Lipo-13 HorsepowerAfvallen met Lipo-13 HorsepowerLipo-13 Horsepower, ook wel beken al Lipo of Lipo-13, is een afslankpil die bestaat uit dertien natuurlijke ingrediënten…
Mieka (82 artikelen)
Gepubliceerd: 27-02-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.