Eiwit dieet: Hoe werkt het eiwitrijk of proteïne dieet?

Het eiwit dieet is op dit moment waanzinnig populair. Het verbrandt gericht vet en geen spiermassa. Je kunt het eenvoudig volhouden zonder hongergevoel. En je hoeft niet moeilijk te doen met allerlei ingewikkelde kookboeken. Sonja Bakker is verleden tijd maar het tijdperk van het proteïne dieet begint nog maar net. Het eiwitdieet doorstond glansrijk de test van de consumentenbond. In dit artikel lees je meer over wat het eiwitdieet is, wat het belooft en hoe het in zijn werk gaat.

Wat is het eiwitdieet, eiwitrijk dieet of proteïne dieet nu precies?

Het idee achter het eiwitdieet of proteïne dieet is dat koolhydraten zorgen voor schommelingen in de bloedsuikerspiegel, waardoor je lichaam wordt gestimuleerd om vet aan te maken. Suikers maar ook complexe koolhydraten zoals rijst of pasta vormen dan ook een risico, want je eet er ten eerste veel van en je wordt er bovendien gemakkelijk dik van.

Het eiwit dieet beperkt de inname van koolhydraten en stimuleert de inname van proteïne of eiwit dat gericht vet verbrandt zonder de spiermassa in het lichaam aan te tasten. Dat wil zeggen dat koolhydraten als brood, rijst, aardappelen, suikers of alcohol grotendeels taboe zijn, terwijl vis, vlees en bijvoorbeeld eieren juist een significant deel uitmaken van het dagelijkse menu.

Waarom werkt het eiwit of proteïnerijk dieet zo goed?

Snel gewicht verliezen

Met een eiwitrijk dieet verlies je meer dan gemiddeld gewicht in relatief korte tijd. Je moet hierbij wel beseffen, dat wat je verliest ook voor een groot deel vocht is. Wanneer je de neiging hebt om veel vocht vast te houden is dit dieet dus zeker een aanrader.

Suikerspiegel in balans

Een dieet dat hoog is in proteïne kan grote schommelingen in de bloedsuikerspiegel doen afnemen. Hierdoor is het, in gematigde vorm en bij langdurige toepassing, uitermate geschikt voor mensen met hypoglykemie of diabetes.

Opbouwen van spiermassa

Ook is dit dieet heel populair bij mensen, die spiermassa willen opbouwen. Proteïne vormt namelijk de belangrijkste bouwsteen voor spieren en met dit dieet val je af zonder je spiermassa aan te tasten, bouw je spieren op en voel je je fit.

Waar moet je op letten bij een eiwitrijk of proteïne dieet?

Het is geen dieet om jarenlang vol te houden, want extreem eiwitrijk eten kan op den duur natuurlijk leiden tot overconsumptie van cholesterol. Weinig koolhydraten eten is goed maar te weinig koolhydraten eten niet, want je hersenen leven op glucose en die houdt je natuurlijk ook graag in goede conditie.

Het eiwitrijk dieet is dus uitstekend om snel gewicht te verliezen maar moet je, in strenge vorm, niet langer dan een paar maanden achtereen volhouden. Wel kun je het dieet eerst rigoureuzer toepassen om daarna over te gaan naar een variant, waarin je wel wat koolhydraten eet en iets minder eiwitten gaat eten.

Wat moet en mag je eten en wat niet bij het eiwitdieet?

Een eiwitrijk ontbijt ziet er iets anders uit dan normaal gesproken het geval is. Vruchtensap en brood of toast kun je beter niet eten, terwijl bacon met gebakken eieren juist wordt aanbevolen binnen dit dieet. Een cheeseburger past ook binnen dit dieet maar dan zonder het broodje. "s Avonds kies je bijvoorbeeld voor een salade met vlees of vis maar zonder pasta, rijst of aardappelen.

Wat mag je wel eten:

  • Vlees
  • Schaaldieren
  • Vis
  • Eieren en zuivel
  • Eiwit shakes en supplementen
  • Kaas
  • Groenten en salades

Wat mag je niet eten:

  • Aardappelen, pasta, rijst, tarli en brood
  • Suikers en chocolade
  • Fruitsappen en zoete vruchten
  • Alcohol
© 2009 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een proteïne dieet, wat is dat?Een proteïne dieet, wat is dat?Een proteïne dieet, wat is dat eigenlijk? Als je op dieet wilt dan willen de meeste mensen het liefste snel afvallen en…
Snel afslanken met het proteïnedieetSnel afslanken met het proteïnedieetAls je een hongerige persoon bent is het proteïnedieet of eiwitdieet de ideale manier van afslanken. Je kan een kant en…
Het kyalin-dieetWie wil afslanken of vermageren kan talrijke diëten volgen, elk met hun specifieke kenmerken en werkwijzen. Een van deze…
Tonijn en Water DieetTonijn en Water DieetBen je toe aan een pittig dieet voor resultaat op de korte termijn? Dit dieet wordt gebruikt door professionele bodybuil…

Het Weight Watchers dieetHet Weight Watchers dieetEr bestaan vandaag de dag veel diëten. Zoveel, dat je soms niet meer weet welke je moet kiezen als je wilt afvallen d.m.…
Afslankmiddel Obesimed: Werkt afvallen met Obesimed echt?Afslankmiddel Obesimed: Werkt afvallen met Obesimed echt?Veel mensen hebben de reclame van Obesimed vast wel eens gezien, en zullen zich afvragen of dit middel ook echt helpt. O…
Bronnen en referenties
  • Diet Channel: Proteine Diet
  • Intense workout: High Proteine Diet
Reacties

Martine, 03-09-2014
Er staat weer eens onvolledige informatie in dit artikel. de hersenen hebben glucose nodig, zo wordt gesteld. ja? u suggereert dat je, als je een eiwitdieet volgt, geen glucose (meer) in je bloed, dus ook niet in je hersenen zou hebben? wat een flauwekul! natuurlijk is er sprake van omzetting van voedingsstoffen in glycose, anders zou je simpelweg doodgaan. de vraag is alleen: waar komt die glucose vandaan? op een gewoon dieet worden koolhydraten omgezet in glucose. bij te weinig koolhydraten zal het lichaam overgaan op her verbranden van lichaamseigen eiwit; je spieren! Het basis principe van de aanvoer van eiwitrijk voedsel is het merkwaardige fenomeen dat je lichaam bij keuze tussen voedsel dat rijk is aan eiwitten (nogmaals als er onvoldoende koolhydraten voorhanden zijn) en lichaamseigen eiwitten, zal kiezen voor : OPGESLAGEN VET! ook zal het lichaam geen noodsysteem in werking zetten nl. in spaarstand gaan, dus langzamer voeding verwerken want: er komt voldoende voeding binnen. en presto : er gebeurt wat we zo graag willen: om glucose te verkrijgen zal het lichaam opgeslagen vet verbranden en in een hoog tempo ook nog!

waarom altijd zo weinig uitleg? ongelofelijk. kijk maar eens wat het voedingscentrum er voor kroms van maakt. je gaat minder eten door alle vet en eiwit en DUS ga je vet verbranden? grootst mogelijke flauwekul. zo werkt dat dus niet! Reactie infoteur, 17-09-2014
Lichaamseigen eiwitten worden niet omgezet in glucose, koolhydraten wel. Wanneer je helemaal geen koolhydraten meer tot je neemt kan het wel degelijk voorkomen dat er een tekort aan glucose ontstaat in het lichaam.

Jannie, 24-04-2010
Dit dieet lijkt me wel wat, er moeten nodig wat kilo's af maar het lukt me niet.
Hoe werkt dit dieet, en kan het ook als je de hele week werkt.
Groetjes jannie Reactie infoteur, 25-04-2010
Dag Jannie,

Je kunt vrij goed zelf op een dag bepalen wat je eet, wanneer je dit dieet volgt. Het gaat er zoals in het artikel wordt beschreven met name om dat je de voedingswaren die vermeden moeten worden niet inneemt.

In bijvoorbeeld de bedrijfskantine kies je voor een grote salade met eiwitten (kaas, vlees, ei) maar zonder brood erbij. "s Avonds eet je grote hoeveelheden groente en een normale hoeveelheid vlees maar je laat pasta, rijst en aardappelen achterwege.

Je mag overigens wél boekweit of havermout eten. Maar geen tarwe. Je kunt bij de bakker speciale broden zonder tarwe kopen wanneer je brood heel erg zou missen.

Heel veel succes!

Sterretje999

Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 24-01-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.