Wat is maltodextrine en is het ongezond?
Maltodextrine, wat is dat nu eigenlijk? Maltodextrine is een stof die verwerkt wordt in voedingsmiddelen zoals: snoep, sauzen, koffie, gelatine en suikervervangers. Maltodextrine kan slecht zijn voor het lichaam zo kan het de volgende ongezonde effecten hebben: huiduitslag, astma, jeuk, ademhalingsproblemen en een verhoogd risico op bacteriële infecties zoals salmonella.
Wat is maltodextrine?
Maltodextrine is een wit poeder dat vaak wordt verwerkt in voedingsmiddelen als verdikkingsmiddel. Dit wordt gedaan omdat het relatief goedkoop is. Tevens wordt het in geneesmiddelen gebruikt als bindmiddel. De poeder wordt gewonnen uit mais. Maltodextrine wordt in sommige producten gebruikt in plaats van suiker. Dit wordt gedaan om maltodextrine minder calorieën bevat dan suiker. Maltodextrine wordt in de meeste gevallen in kleine hoeveelheden gebruikt
De poeder is te vinden in de onderstaande producten:
- snoep
- babyvoeding
- chocolade
- suikervervangers
- pudding
- taartvullingen
- ingeblikte soep
- ingeblikt fruit
- muesli
- drinkvoeding
- koffie
- saladedressings
- sauzen
- gelatine
De voedingswaarde van maltodextrine
Maltodextrine bevat gemiddeld per 100 gram: 380 kcal, 0 gram aan vetten, 95 gram aan koolhydraten (waarvan 5,2 gram suiker), 0 gram aan eiwitten en 0 gram aan vezels.
Maltodextrine kan ongezond zijn voor het lichaam /
Bron: 422737, PixabayIs maltodextrine ongezond?
De Food and Drug Administration (FDA) heeft verklaard dat maltodextrine een veilig additief is voor levensmiddelen. Toch kan de consumptie van maltodextrine erg slecht zijn en leiden tot de dezelfde bijwerkingen en gezondheidsrisico's als de meeste levensmiddelenadditieven.
De poeder kan leiden tot de volgende bijwerkingen: allergische reacties, onverklaarbare gewichtstoename, opgeblazen gevoel en flatulentie. Specifieke allergische reacties van het gebruik van maltodextrine zijn: huiduitslag, astma, jeuk en ademhalingsproblemen. Als u een allergische reactie of andere bijwerking ervaart na het nuttigen van maltodextrine dan dient u direct te stoppen met het gebruik van de poeder. Het is dan ook aan te raden om contact op te nemen met een arts.
Maltodextrine kan uw bloedsuikerspiegel negatief beïnvloeden
Maltodextrine bevat een grote hoeveelheid snelle koolhydraten. Hierdoor kan het de bloedsuikerspiegel negatief beïnvloeden. Dit is met name belangrijk om te onthouden voor diabetespatiënten.
Het kan negatieve effecten hebben op uw darmbacteriën
Verschillende onderzoeken hebben maltodextrine gebruik gekoppeld aan de onderdrukking van de "goede bacteriën" in het spijsverteringsstelsel. Volgens deze onderzoeken lopen de mensen die dit additief veel consumeren een verhoogd risico op bacteriële infecties zoals salmonella.
De voordelen van maltodextrine
De poeder is gemaakt van duizenden eenheden van glucose die met elkaar verbonden zijn. Maltodextrine is een wit poeder dat niet zoet smaakt. Het is licht verteerbaar en levert 4 calorieën per gram. Wanneer het wordt toegevoegd aan levensmiddelen, maakt maltodextrine het product dikker. Tevens zorgt de poeder voor het voorkomen van kristallisatie en draagt het bij aan de binding van de andere ingrediënten.
Ten slotte wordt het ook gebruikt als supplement dat wordt verkocht aan atleten en bodybuilders, die de suiker voor extra energie nodig hebben. Tijdens en na een zware training zal de maltodextrine ervoor zorgen dat de eiwitten sneller bij uw spieren terecht komen. Dit is ook de reden dat maltodextrine wel eens voorkomt in energiedrankjes voor sporters. Tevens zorgt de poeder voor meer energie terwijl het uitdroging tegengaat.
Een variant op maltodexrine: Dextrose
Dextrose wordt ook wel druivensuiker genoemd. Dextrose wordt ook gebruikt om de energiereserves in de spieren aan te vullen. Maltodextrine wordt iets trager opgenomen dan dextrose, dit schijnt prettiger te zijn voor het lichaam. Een forse dosis glucose kan namelijk wel eens teveel zijn voor het lichaam. Een voordeel van maltodextrine tegenover dextrose is dat het minder snel leidt tot misselijkheid. Tevens kan dextrose leiden tot bedorven tanden, dit is bij maltodextrine niet het geval.
Lees verder