Is druivensuiker oftewel dextrose gezond?

Is druivensuiker oftewel dextrose gezond? Is het consumeren van druivensuiker gezond? Druivensuiker is een enkelvoudig koolhydraat dat ook wel bekend is onder de naam "dextrose". Druivensuiker kan zowel positieve als negatieve effecten hebben op uw lichaam. Druivensuiker wordt met name gebruikt om een hoger energieniveau te bereiken tijdens intense activiteiten of tijdens het sporten.

Wat is druivensuiker?

Druivensuiker is een enkelvoudig koolhydraat, ook wel monosaccharide of glucose genoemd. Uw lichaam absorbeert druivensuiker snel in vergelijking met andere soorten koolhydraten, die bekend zijn als complexe koolhydraten. Druivensuiker is vetvrij en is rijk aan koolhydraten. Druivensuiker kan dus bepaalde voordelen bieden voor uw gezondheid, afhankelijk van uw dieetbehoeften en doelstellingen. Druivensuiker wordt verkocht in poedervorm.

Waarom druivensuiker gezond is

Druivensuiker is cholesterolvrij

Druivensuiker bevat geen cholesterol. Uit onderzoek is gebleken dat u uw dagelijkse inname van cholesterol dient te beperken tot 200 milligram of minder per dag. Wanneer u het limiet van 200 milligram overschrijdt, wordt het risico op harten- vaatziekten vergroot.

Druivensuiker is vetvrij

Druivensuiker bevat geen vet. Dit betekent dat druivensuiker geschikt is voor vetarme dieetplannen. Bovendien zorgt het ontbreken van het vet voor een hoge absorptiesnelheid. Daarnaast is druivensuiker vrij van verzadigde vetten en transvetzuren.

Druivensuiker oftewel dextrose heeft zowel negatieve als positieve kanten / Bron: 422737, PixabayDruivensuiker oftewel dextrose heeft zowel negatieve als positieve kanten / Bron: 422737, Pixabay
Druivensuiker is rijk aan koolhydraten en dus goed voor uw energieniveau
Druivensuiker is rijk aan koolhydraten. Een portie van 100 gram bevat gemiddeld 92 gram aan koolhydraten. Koolhydraten zijn de primaire bron van energie voor het lichaam. Druivensuiker wordt dan ook gebruikt als voedingssupplement voor sporters. Druivensuiker bevat meer koolhydraten dan andere koolhydraatrijke voedingsmiddelen, zoals bijvoorbeeld spaghetti dat gemiddeld 30.86 gram koolhydraten per 100 gram bevat. Het consumeren van druivensuiker en andere soortgelijke suikers tijdens en voor een sporttraining resulteert in een hoger glycogeenniveau. Dit resulteert vervolgens in een verhoging van beschikbare energie. Tevens zal hierdoor ook het uithoudingsvermogen worden vergroot.

Druivensuiker is natrium-vrij

Druivensuiker bevat geen natrium. Dit kan gunstig zijn om verschillende redenen. Voor een goede gezondheid heeft u een kleine hoeveelheid natrium nodig. Het nuttigen van te veel natrium kan echter leiden tot het vasthouden van water. Dit kan resulteren in een opgeblazen uiterlijk. Daarnaast kan een hoge inname van natrium leiden tot een verhoogde bloeddruk.

Waarom druivensuiker niet gezond is

Het probleem met druivensuiker is niet dat het onveilig is. Er kunnen echter wel problemen ontstaan wanneer het in hoge mate wordt geconsumeerd. Overconsumptie van druivensuiker verhoogt de kans op overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten.

Druivensuiker kan hyperglycemie veroorzaken bij diabetici

De meest ernstig bijwerkingen van druivensuiker geldt voor type 1 en type 2 diabetici. Bij diabetici kan het lichaam de bloedsuikerspiegel niet in evenwicht houden. Dit komt door het gebrek aan insuline. Insuline is een hormoon dat vrijkomt vanwege de hoge bloedsuikerspiegel. Als diabetici voedingsmiddelen nemen zoals druivensuiker, zal hun bloedsuikerspiegel in een zeer korte tijd, zeer snel stijgen. Dit leidt tot een aantal symptomen die verband houden met hyperglycemie (een hoog bloedglucosegehalte). Diabetische hyperglycemie is zeer ernstig en indien onbehandeld kan het leiden tot beschadiging van het weefsel.

Druivensuiker kan de kans op hartziekten verhogen

Een onderzoek vond een verband tussen de totale toegevoegde suikerconsumptie en een toename van het risico op hart-en vaatziekten. Amerikanen halen gemiddeld ongeveer 15 procent van hun calorieën uit toegevoegde suikers, zoals druivensuiker (opgenomen in verwerkte voedingsmiddelen). Uit het onderzoek is gebleken dat de groep patiënten die de meeste toegevoegde suikers consumeerde twee keer zoveel risico hebben op het oplopen van hartziekten in vergelijking met de groep patiënten die de minste toegevoegde suikers consumeerde.

Lees verder

© 2015 - 2024 Bankdrukker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het water van huisdieren vloeibaar houdenHet water van huisdieren vloeibaar houdenAls het buiten weer gaat vriezen, hebben veel dieren er last van. Vooral huisdieren die buiten gehouden worden, zoals vo…
Snel vet verbranden met blauwe druivenSamen met groenten, is fruit ongetwijfeld de meest gezonde voeding die je kunt eten. Fruit mag dan nog fruitsuiker of fr…
Is studentenhaver gezond?Is studentenhaver gezond?Studentenhaver is een mix van noten en vruchten. De noten die het meest gebruikt worden zijn cashewnoten, walnoten, aman…
De glycemische index van levensmiddelenDe glycemische index van levensmiddelenIedereen die zich verdiept in diëten, komt al snel het begrip glycemische index tegen. De glycemische index geeft aan ho…

Smaakverlies, smaakverandering: oorzaken, behandeling, tipsSmaakverlies, smaakverandering: oorzaken, behandeling, tipsJe merkt vaak pas hoe belangrijk iets is als je het moet missen. Zoals bijvoorbeeld reuk en smaak. Hoe ontstaat smaak en…
Röntgenfoto. Hoe werkt röntgenstraling?Röntgenfoto. Hoe werkt röntgenstraling?Een röntgenfoto maakt een beeldweergave van het inwendige van het lichaam of van een voorwerp. De röntgenfoto wordt gema…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 955169, Pixabay
  • http://www.punchsupplements.co.nz/dextrose-glucose
  • http://www.livestrong.com/article/491446-is-dextrose-bad-for-me/
  • Afbeelding bron 1: 422737, Pixabay
Reactie

A. Teunissen, 18-08-2015
Ik heb ontdekt dat Dextrose ook verwerkt wordt in rookvlees. Mijn vraag is waarom? En mag dat wel? Reactie infoteur, 02-12-2015
Beste A. Teunissen,

Dextrose wordt in dit geval als smaakmaker toegevoegd, en dit is wettelijk toegestaan.

Bankdrukker (80 artikelen)
Laatste update: 24-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.