Is druivensuiker oftewel dextrose gezond?
Is het consumeren van druivensuiker gezond? Druivensuiker is een enkelvoudig koolhydraat dat ook wel bekend is onder de naam "dextrose". Druivensuiker kan zowel positieve als negatieve effecten hebben op uw lichaam. Druivensuiker wordt met name gebruikt om een hoger energieniveau te bereiken tijdens intense activiteiten of tijdens het sporten.
Wat is druivensuiker?
Druivensuiker is een enkelvoudig koolhydraat, ook wel monosaccharide of glucose genoemd. Uw lichaam absorbeert druivensuiker snel in vergelijking met andere soorten koolhydraten, die bekend zijn als complexe koolhydraten. Druivensuiker is vetvrij en is rijk aan koolhydraten. Druivensuiker kan dus bepaalde voordelen bieden voor uw gezondheid, afhankelijk van uw dieetbehoeften en doelstellingen. Druivensuiker wordt verkocht in poedervorm.
Waarom druivensuiker gezond is
Druivensuiker is cholesterolvrij
Druivensuiker bevat geen cholesterol. Uit onderzoek is gebleken dat u uw dagelijkse inname van cholesterol dient te beperken tot 200 milligram of minder per dag. Wanneer u het limiet van 200 milligram overschrijdt, wordt het risico op harten- vaatziekten vergroot.
Druivensuiker is vetvrij
Druivensuiker bevat geen vet. Dit betekent dat druivensuiker geschikt is voor vetarme dieetplannen. Bovendien zorgt het ontbreken van het vet voor een hoge absorptiesnelheid. Daarnaast is druivensuiker vrij van verzadigde vetten en transvetzuren.
Druivensuiker oftewel dextrose heeft zowel negatieve als positieve kanten /
Bron: 422737, Pixabay Druivensuiker is rijk aan koolhydraten en dus goed voor uw energieniveau
Druivensuiker is rijk aan koolhydraten. Een portie van 100 gram bevat gemiddeld 92 gram aan koolhydraten. Koolhydraten zijn de primaire bron van energie voor het lichaam. Druivensuiker wordt dan ook gebruikt als voedingssupplement voor sporters. Druivensuiker bevat meer koolhydraten dan andere koolhydraatrijke voedingsmiddelen, zoals bijvoorbeeld spaghetti dat gemiddeld 30.86 gram koolhydraten per 100 gram bevat. Het consumeren van druivensuiker en andere soortgelijke suikers tijdens en voor een sporttraining resulteert in een hoger glycogeenniveau. Dit resulteert vervolgens in een verhoging van beschikbare energie. Tevens zal hierdoor ook het uithoudingsvermogen worden vergroot.
Druivensuiker is natrium-vrij
Druivensuiker bevat geen natrium. Dit kan gunstig zijn om verschillende redenen. Voor een goede gezondheid heeft u een kleine hoeveelheid natrium nodig. Het nuttigen van te veel natrium kan echter leiden tot het vasthouden van water. Dit kan resulteren in een opgeblazen uiterlijk. Daarnaast kan een hoge inname van natrium leiden tot een verhoogde bloeddruk.
Waarom druivensuiker niet gezond is
Het probleem met druivensuiker is niet dat het onveilig is. Er kunnen echter wel problemen ontstaan wanneer het in hoge mate wordt geconsumeerd. Overconsumptie van druivensuiker verhoogt de kans op overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten.
Druivensuiker kan hyperglycemie veroorzaken bij diabetici
De meest ernstig bijwerkingen van druivensuiker geldt voor type 1 en type 2 diabetici. Bij diabetici kan het lichaam de bloedsuikerspiegel niet in evenwicht houden. Dit komt door het gebrek aan insuline. Insuline is een hormoon dat vrijkomt vanwege de hoge bloedsuikerspiegel. Als diabetici voedingsmiddelen nemen zoals druivensuiker, zal hun bloedsuikerspiegel in een zeer korte tijd, zeer snel stijgen. Dit leidt tot een aantal symptomen die verband houden met hyperglycemie (een hoog bloedglucosegehalte). Diabetische hyperglycemie is zeer ernstig en indien onbehandeld kan het leiden tot beschadiging van het weefsel.
Druivensuiker kan de kans op hartziekten verhogen
Een onderzoek vond een verband tussen de totale toegevoegde suikerconsumptie en een toename van het risico op hart-en vaatziekten. Amerikanen halen gemiddeld ongeveer 15 procent van hun calorieën uit toegevoegde suikers, zoals druivensuiker (opgenomen in verwerkte voedingsmiddelen). Uit het onderzoek is gebleken dat de groep patiënten die de meeste toegevoegde suikers consumeerde twee keer zoveel risico hebben op het oplopen van hartziekten in vergelijking met de groep patiënten die de minste toegevoegde suikers consumeerde.
Lees verder