Hypoglykemie dieet & tips

Hypoglykemie dieet & tips Hypoglykemie (hypoglycemie) is een onevenwichtige bloedsuikerspiegel, hetgeen soms zelfs tot diabetes type 2 kan leiden. Een Hypoglykemiedieet: een ander voedingspatroon oftewel gezonde voedingsstoffen kunnen zorgen dat de bloedsuikerspiegel niet te zwaar belast wordt. Andere aspecten w.o. een ander leefpatroon en aanvullende voedingssupplementen, vitamines, mineralen, kruiden, omega vetzuren kunnen helpen om het evenwicht van de bloedsuikerspiegel en hier-mee hypoglykemie te herstellen. Hypoglycemie wordt soms ook met een c geschreven; hier is gekozen voor hypoglykemie.

Hypoglykemie en bloedsuikerspiegel

Bij hypoglykemie is er sprake van extreme schommelingen van de bloedsuikerspiegel. Kort samengevat: bij hypoglykemie is er sprake van een overmatige afgifte van insuline door de alvleesklier als reactie op o.a. een hoge inname van (verkeerde) suikers uit de voeding. Door de sterke toename van de insuline ontstaat een sterke daling van de bloedsuikerspiegel. Deze extreme daling moet vervolgens weer opgevangen worden (vicieuze cirkel). Door deze voortdurende fluctuerende prikkeling, wordt de alvleesklier (en ook bijnier) overactief; welke op langere termijn uitgeput kan raken. De één lijkt er gevoeliger voor te zijn dan de ander (mogelijk mede door een erfelijke factor). Bij sommige mensen lijkt dit uiteindelijk zelfs te kunnen leiden tot diabetes dellitus, oftewel diabetes type 2.

Hypoglykemie en stress

Stress lijkt ook een belangrijke rol in het geheel te spelen. De vraag is echter of dit nu een kwestie van de kip of het ei is. Stress kan een gevolg van een laag bloedsuikergehalte, maar er ook een oorzaak van zijn. Oorzaak en gevolg zijn dus niet altijd even makkelijk te onderscheiden. Eén ding is zeker: als je in een toestand van een (te) lage bloedsuikerspiegel terechtkomt, zit je in een vicieuze cirkel. Wil je weten hoe dit bij jou zit, doe dan de hypoglykemie-test.

Evenwichtsherstel

Een succesvolle aanpak of behandeling van hypoglykemie dient vooral gericht te zijn op het opnieuw in evenwicht brengen van de verstoord geraakte stofwisseling. Met als uiteindelijk doel: uit de vicieuze cirkel te komen middels een regelmatig suikergehalte in het bloed. Voor een belangrijk deel is dit te bereiken middels een aangepast dieet, c.q. de juiste voedingsstoffen. Het lichaam moet weer aangezet worden tot de oorspronkelijke capaciteit om suikers of koolhydraten te maken uit normaal, volwaardig en gezond voedsel.

Voedingstips

Belangrijk is om regelmatig kleine maaltijden te gebruiken

Regelmatig kleine hoeveelheden per dag (ca. 5 tot 7 keer) is beter dan 2 of 3 keer per dag een grote portie. Een frequente verspreiding van kleine maaltijden over de dag, zorgt ervoor dat er een beter verdeelde opname van de koolhydraten in het lichaam plaatsvindt. Of anders gezegd: kunnen extreme pieken en dalen in de Bloedsuikerspiegel binnen de perken gehouden of voorkomen worden.

Geraffineerde producten: eet ze niet of zo min mogelijk

Vermijdt of beperk het gebruik van de volgende producten (voedingsarm, ook wel lege calorieën genoemd):
  • Geraffineerde graanproducten zoals witte bloem, wit brood, witte rijst of pasta e.d.
  • Witte suiker, maar ook rietsuiker, honing, stroop, siroop e.d.
  • Voedingsmiddelen met verborgen of verkeerde suikers. Dat deze in koek, snoep, chocolade, ijs en gebak e.d. zitten, zal niemand verbazen. Deze suikers zitten echter in veel meer producten dan je denkt. Onder andere in kant en klaar maaltijden, in hartige snacks en natuurlijk -deze is bekend- in frisdranken
  • Poederproducten zoals puddingpoeder, melkpoeder, soep- en aardappelpureepoeder.

Ongeraffineerde voedingsmiddelen: eet ze voldoende

Ongeraffineerde voedingsmiddelen bevatten goede koolhydraten, de zogenaamde vezels. Vezel- en zetmeelrijke voedingsmiddelen, tevens rijk aan vitamines en mineralen zijn o.a:
  • Granen (volle), graanvlokken, tarwekiemen
  • Volkorenmeel
  • Noten
  • Aardappelen
  • Fruit (beter geen fruit met 15% of meer koolhydraten zoals: bananen, druiven, vijgen en dadels)
  • Peulvruchten
  • Groenten (die bovendien ook goede, langzaam verteerbare koolhydraten bevatten)
  • Rauwkost.

Verder is het belangrijk om rustig te eten en goed te kauwen. Hierdoor verbetert het spijsverteringsproces en hiermee de stofwisseling. Ook is het raadzaam om bij een maaltijd met koolhydraatrijke producten (aardappelen, zilvervliesrijst, pasta, brood e.d.) tegelijkertijd eiwitten te eten (o.a. ei, vis, noten/zaden, peulvruchten, melkzure producten). Eiwitten zorgen in de alvleesklier namelijk voor de aanmaak van Glucagon (hormoon), dat een goede compenserende factor is voor Insuline.

Voedselbereiding: zo min mogelijk verzadigde vetten

De twee meest gebruikte methoden (in Nederland) zijn nog steeds 'ouderwets' bakken en braden in de koekenpan; overwegend met margarine of bak- en braadboter. Ten eerste zijn de verzadigde vetten niet goed voor de gezondheid, maar ook deze manier van bereiden niet. Door verhitting van vetten kunnen er namelijk schadelijke stoffen (toxines) ontstaan. Vetten die minder schadelijk zijn bij verhitting zijn bv:
  • Roomboter
  • Sesamolie
  • Olijfolie
  • Arachide olie

Tegenwoordig gaan steeds meer mensen over tot roerbakken. Roerbakken is beter, daar de olietemperatuur door het constante roeren niet zo hoog wordt.

Gebruik Voldoende Onverzadigde Vetten

De goede onverzadigde vetten of vetzuren komen voor in o.a. de voedingsstoffen:
  • Oliën (gebruik zoveel mogelijk koudgeperste olijf-, zonnebloem-, lijnzaad- maïskiem, saffloer olie e.d.
  • Vette vissoorten (o.a. makreel, zalm, sardines, haring e.a.)
  • Noten en zaden
  • Pompoen- en Pijnboompitten
  • Pesto (groene).

Onverzadigde Vetten vertragen de afgifte van koolhydraten (glucose) aan het bloed. Voor meer informatie over onverzadigde vetten: Omega vetzuren.

Hypoglykemie: belangrijke aspecten

Naast een ander voedingspatroon, c.q. goede voeding, hetgeen centraal staat bij de regulatie (evenwichtsherstel) van de bloedsuikerspiegel, zijn er meerdere aspecten die een rol spelen, zoals:
  • Probeer roken, alcohol- en koffie gebruik zo veel mogelijk te beperken en zeker ook cola of andere frisdranken
  • Een (zeer) regelmatig eetpatroon is essentieel
  • Zoveel mogelijk ontspannen, rust nemen, 'onthaasten' en ontspannende bezigheden
  • Vermijdt of reduceer stress of stressvolle situaties zo veel mogelijk
  • Lichaamsbeweging: probeer dit dagelijks te doen, als is het maar een kort wandelingetje (of desnoods stofzuigen)
  • Het lichaamsgewicht; vooral overgewicht
  • Gebruik van vet vlees en kaas; gebruik zoveel mogelijk de 'magere soorten'
  • Gebruik van veel zuivelproducten (gebruik zoveel mogelijk de niet vette en zure varianten)
  • Aanvullende Voedingssupplementen (en eventueel medicatie) kunnen ook belangrijk zijn.

Supplementen, vitaminen, mineralen

Voedingssupplementen kunnen een positieve ondersteuning bieden bij de regulering van de bloedsuikerspiegel. Volgens diverse publicaties komen de volgende middelen hier het meest voor in aanmerking:
  • Multi Vitaminen
  • Vitamine C: algemene weerstandverhoging, ondersteuning van de bijnier (bloedsuikerregulatie)
  • Vitamine B complex: normaliseren de suikerstofwisseling, stimuleren de werking van leverfuncties
  • Vitamine B3: bevordert vorming van de Glucose Tolerantie Factor (bevordering werking van insuline)
  • Vitamine E: verbetert de glucosetolerantie
  • Calcium, Magnesium: ondersteunen o.m. de bijnier (betrokken bij bloedsuikerregulatie)
  • Chroom: ondersteunt de alvleesklier, de glucosetolerantie en de werking van het hormoon insuline
  • Zink, Mangaan, Selenium hebben een ondersteunende functie
  • Kava Kava heeft een relaxerende en ondersteunende werking
  • Omega vetzuren: onverzadigde vetzuren vertragen de afgifte van koolhydraten (glucose).

Hypoglykemie Dieet de eerste weken

De eerste weken bij de aanpak van hypoglykemie zijn moeilijk, daar de vaak voorkomende suikerverslaving doorbroken moet worden. Er kan zelfs een gevoel van verslechtering ontstaan, omdat het lichaam moet 'afkicken'. Bij een ernstig hypoglykemisch beeld, kan het zelfs een paar maanden duren voordat de klachten verminderen of verdwijnen. Hoewel dit dieet relatief snel kan zorgen voor een gezonder en beter gevoel, blijft het belangrijk om het - ook bij stukken beter voelen - bovengenoemde voedingspatroon zoveel mogelijk te blijven volgen. De reactie op de genoemde 'verkeerde' voedingsstoffen verdwijnt namelijk niet. Indien er helemaal geen verbetering optreedt, is het raadzaam om nader onderzoek te laten doen door een deskundige (homeopathisch, orthomoleculair of natuurgeneeskundig) arts.

Sommige zorgverzekeraars (aanvullende verzekering) vergoeden zowel consulten als (voedings)supplementen of middelen (geregistreerde middelen en/of met ZI nummer).

Tip: kookboek hypoglykemie

Een aanrader voor recepten/gerechten die aansluiten bij een hypoglykemiedieet: 'Het Heden Ik kookboek' van Annemarie Reuzenaar (uitgeverij: Kosmos). Een boek dat ook geschreven is voor ME/CV.

Lees verder

© 2007 - 2025 Jvd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hypoglykemie TestHypoglykemie TestDenk jij hypoglykemie-verschijnselen te hebben en wil je weten of en in hoeverre er bij jou sprake is van hypoglykemie-s…
Hormonen - Gezonde tipsHormonen - Gezonde tipsHet lichaam kent vele hormonen met diverse functies. De hormoonstoffen prostaglandinen worden aangemaakt door geslachtsh…
Hypoglykemie: oorzaak, symptomen en behandelingHypoglykemie: oorzaak, symptomen en behandelingBij hypoglykemie, ook wel hypo genoemd, krijgen de cellen van het lichaam geen glucose. Dat geeft problemen omdat glucos…
Eiwit dieet: Hoe werkt het eiwitrijk of proteïne dieet?Het eiwit dieet is op dit moment waanzinnig populair. Het verbrandt gericht vet en geen spiermassa. Je kunt het eenvoudi…

Vitamines en hun werkingVitamines als Vitamine C en vitamine B zijn erg belangrijk voor onze gezondheid. Ook gebruiken bodybuilders stoffen zoal…
20 Slimme Slankideeën - hulp bij afvallen20 Slimme Slankideeën - hulp bij afvallenDe volgende tips zijn handig bij het afvallen. Het is dus geen kant-en-klaar dieet, maar gewoon wat handige tips om net…
Bronnen en referenties
  • Orthica Map
  • Schuitemaker G.E. Orthomoleculaire Jaarboeken. Ortho Instituut Gendringen
  • Kimura K. Role of essential trace elements in the disturbance of carbohydrate metabolism. Nippo Rinsho
  • A. Kruyswijk vd Heijden, M de Waal Malefijt: Schimmels, Suiker en Allergie; Vergis(t) Je Niet!, Ankh-Hermes
  • R.A. Nieuwenhuizen, Vitamines & Zelfzorg, Elmar
Reacties

Annemieke, 23-08-2008
Ik was voor mijn zwangerschap al gevoelig voor hypoglycemie. In mijn zwangerschap heeft het doorgezet. Ik ben 35 kilo aangekomen omdat ik voordurend een hongergevoel had. Tijdens de zwangerschap heb ik nog wel 2 a 3 keer in de week rustig kunnen sporten. Toen heeft een dietist me erop gewezen dat ik hypoglycemie heb. Nu ben ik al bijna een half jaar bezig met het dieet. Ik merk wel enige verbetering, maar ik dacht dat het over zou gaan. Ik blijf s nachts trek hebben als ik wakker wordt na een paar uur. Het is ontzettend onhandig. Ik wil niet s nachts hoeven eten. Ook s avonds voor het slapen gaan moet ik eten. Daar wil ik graag vanaf. Ik denk dat ik naar een natuurgeneeskundig arts ga. Heeft iemand daar ervaring mee? Of tips voor andere behandelmethoden zijn ook welkom. Reactie infoteur, 23-08-2008
@ Annemieke, mogelijk dat andere bezoekers je op ideeen kunnen brengen en tips voor je hebben. Het lijkt me in ieder geval goed om nog even expliciet te zeggen dat bovenstaand artikel, de benadering of behandelingsmethode van de orthomoleculaire natuurgeneeswijze c.q. voedingsleer beschrijft.
Sterkte ermee!
Groetjes van Sila (auteur artikel)

Danielle, 06-08-2008
Kunnen de symptomen erger worden tijdens de zwangerschap? Was er nog niet van overtuigd Hypoglykemie te hebben maar als blijkt dat het vaak voorkomt dat het "ziektebeeld" erger wordt tijdens de zwangerschap kan ik er denk ik wel vanuit gaan het te heben. Ben nu 24 weken zwanger, ben na mijn ontbijt gaan douchen en toen bijna flauwgevallen. Heb heel veel klachten direct na het ontbijt vooral als ik enig inspanningen doe. Klinkt dit bekend? Reactie infoteur, 23-08-2008
@ Danielle, hypoglykemie symptomen kunnen inderdaad verergeren tijdens de zwangerschap. Mogelijk heb je ook iets aan informatie, die specfiek op zwangerschap en voedselpatroon/dieet gericht is. Je kunt de info vinden in de artikelen:
* Zwangerschapskwalen Tips en
* Zwangerschap Gezonde Tips
Beide kun je vinden hier op InfoNu in de rubriek Mens en Gezondheid, de subrubriek Zwangerschap. Hopelijk heb je hier iets aan!
Succes verder en een goed verloop van je zwangerschap gewenst!
Groetjes van Sila (auteur artikel)

Bianca, 03-08-2008
Is er iets bekend over hypoglycemie en afnemend zicht. Is er net als bij diabetes een mogelijkheid dat je ogen er door verslechteren? Reactie infoteur, 23-08-2008
@ Bianca, dit komt bij sommige mensen helaas wel voor, maar niet zo vaak als bij Diabetes. Tips voor oogproblemen kun je overigens vinden in het artikel Oogproblemen Tips (ook in de rubriek Mens en Gezondheid hier op InfoNu). Misschien heb je er iets aan!
Groeten van Sila (auteur artikel)

Sandra, 02-08-2008
Een eye-opener; duizelen, flauwvallen, continue een hongergevoel, hartkloppingen en verschrikkelijk moe. Artsen die diverse testen doen en helaas de oorzaak niet kunnen vinden. Een score van 133, verklaart een hoop. Heel fijn, deze site met de test. Kan nu aan de slag, bedankt. Reactie infoteur, 23-08-2008
@ Sandra, fijn dat je er iets aan hebt, ook al is het nooit leuk om erachter te komen dat je wellicht hypoglykemie hebt. Toch kan je het aardig onder controle krijgen als je eenmaal weet waar je op moet letten!
Succes ermee en beankt voor je positieve reactie!
Groetjes van Sila (auteur artikel)

Roos, 28-07-2008
Is fructose suiker uit de natuurwinkel wel goed te gebruiken bij Hypoglecemie?

Toast vinden zonder tarwe zetmeel en glucose stroop valt ook niet mee, iemand tips?

Bedankt alvast! Reactie infoteur, 23-08-2008
@ Roos, fructose suiker uit de natuurwinkel is altijd beter dan gewone suiker, maar is helaas ook niet afdoende. Het beste is Stevia extract (hetgeen jammer genoeg wel heel prijzig is).
Groeten van Sila (auteur artikel)

Ginny, 17-06-2008
Ik ben weer getest op suikerziekte en of mijn schildklier wel goed werkt… weer niets aan de hand. Ben eeuwig moe, sta te shaken voor het eten, val in slaap (voor en na het eten), enz. Ik dacht dat het kwam van mijn burnout/depressie (+ medicatie) waarvan ik zo goed als geheel van "genezen" ben, totdat ik van een dietiste maar eens het testje moest doen van deze site… hoezo herkenbaar! Ik ga ermee aan de slag! Dank je wel alvast. Reactie infoteur, 09-07-2008
@ Ginny, graag gedaan hoor ;>) Hopelijk komt door deze informatie het een en ander boven water/op tafel. Als je weet wat er aan de hand is, kan je er tenminste concreet mee aan de slag, ook al is de aandoening op zich natuurlijk nooit leuk.
Bedankt voor je reactie en succes met het hypoglykemie-dieet. Hopelijk ga je verschil merken!
Groetjes van Sila (auteur artikel)

G. Gabay, 01-06-2008
Ik heb alleen klachten na lange sport-inspanning. Als ik meer dan 1,5 uur heb hardgelopen voel ik me prima. Dan eet ik wat en ontspan lekker. Tot na 1,5 uur, dan is het alsof de 'man met de hamer' alsnog komt. Moet ik echt gaan liggen, heb hartkloppingen, lage bloeddruk en t gevoel alsof ik zo weg kan vallen. Pas na een half uur liggen en wat suiker eten knap ik langzaam weer op. Vind het eng, kan het met Hypoglykemie te maken hebben? Verder heb ik wel en wat onregelmatige suikerconsumptie (dagen niet, dagen veel). Reactie infoteur, 09-07-2008
@ G Gabay, dit kan inderdaad met hypoglykemie te maken hebben. Meer over een schommelende of lage bloedsuikerspiegel en hoe dit qua lichamelijke processen en reacties werkt, kun je lezen in het artikel Hypoglykemie (zie link in het artikel)
Succes ermee en een groet van Sila

Lana, 31-05-2008
Ik had al een hele tijd last van vermoeidheid. Voor het eten zeer flauw en na het eten heel moe en tussen door altijd moe en honger. Het help altijd als ik suiker eet maar daar achter niet meer. Ik heb nu de test gedaan ik kwam 85 uit en het niet overdreven in antwoorden. Ik ben blij het eindelijk gevonden te hebben wat mij probleem is. Nu ga ik proberen dit dieet te volgen.
Groetjes Lana Reactie infoteur, 09-07-2008
@ Lana, meestal geeft het al opluchting als je weet wat er met je aan de hand is. Hopelijk ga je verschil merken als je het hypoglykemiedieet gaat volgen. Succes ermee!
Groet van Sila

Lizette Moonen, 20-04-2008
Na het lezen van het artikel en de test is mij veel duidelijk geworden. Ook ik heb een te lage suiker en huisarts neemt ook mij niet serieus. Jammer! Ik ga het dieet zeker proberen. Je hoort nog van me. Reactie infoteur, 23-04-2008
@ Lizette, vervelend he om niet serieus genomen te worden. Vaar je eigen koers maar hoor! Je zult merken dat dit dieet echt verschil gaat maken. Zeker de tip van spreiding in meerdere kleine hapjes/maaltijdjes per dag (5 tot 7 x in plaats van 3x) zal je gaan merken.

Veel succes -en indien nodig sterkte- met het Hypoglykemie dieet. Het zou leuk zijn om t.z.t. je ervaringen en het verloop te vernemen.
Groetjes van Sila (auteur artikel)

H. de Vries, 07-04-2008
Ik vind dit een heel interressant onderwerp, diabetes type 2 komt bij mij in de familie voor en ik merk dat ik duidelijk aanleg heb voor hypoglycemie. Met name als we in het weekend een feestje hebben gehad/koolhydraat rijk gegeten hebben, valt het afkicken de dagen erna mij erg zwaar. :-p

Ik heb nu een heel goed voedingssupplement, een chroomsupplement van Herbalife en deze helpt mij enorm goed om de moeilijke dagen door te komen. Het effect van stress is echt groot, als er iets buitengewoons voorvalt, heb ik enorme trek en alle klachten na die tijd. Onderschat de stress niet!

Ga zo door met deze site, echt super goed! Reactie infoteur, 09-04-2008
@H. de Vries, wat fijn dat het chroomsupplement van Herbalife goed werkt. Stress is inderdaad ook een belangrijke factor in het geheel, hetgeen wel eens onderschat wordt.

En bedankt voor het compliment en de positieve reactie op het artikel!
Groetjes van Sila (auteur artikel)

Alie Leugs, 22-03-2008
Hele nutiige informatie. Ik was al begonnen met kleinere maaltijden meerdere malen per dag te nemen en s'avonds geen koffie meer te drinken. Ook mijn schildklier werkt te traag. Ik hoop met de nodige tips van u weer wat fitter te worden en de nodige voedingsuplementen daarbij te gebruiken. :-) Reactie infoteur, 25-03-2008
@Alie, fijn om te horen dat je wat aan de informatie hebt. Hopelijk gaat het snel helpen.Tips specifiek voor schildklierproblemen (middelen en supplementen) zijn overigens te vinden in Schildklier Problemen Middelen & Tips (ook in de Rubriek Mens en Gezondheid). Misschien staan daar ook nog bruikbare dingen tussen.

Veel succes ermee en bedankt voor de reactie!
Groeten van Sila (auteur artikel)

Claessen, 08-01-2008
Heel herkenbaar allemaal, ga nu echt wat aan mijn suikerverslaving doen, om hopelijk van die eeuwige vermoeidheid af te komen. Reactie infoteur, 12-01-2008
@ Claessen, veel sterkte met het 'afkicken' van de suikerverslaving, dat is niet echt makkelijk… maar misschien helpt het of is het een troost om te weten dat het echt werkt en de vermindering of het verdwijnen van vermoeidheid het allemaal heel erg de moeite waard maakt!
Succes en sterkte ermee!
Groeten van Sila (auteur artikel)

Petra, 21-11-2007
Fijn om zo'n duidelijk artikel te lezen. Het klopt precies. Ik heb al jaren last van lage bloedsuiker. Dieeten lukt niet altijd, probeer het wel te doen. Was altijd zg. overspannen en depressief, tot aan de diagnose hypoglykemie, sindsdien ben ik nauwelijks meer depressief geweest.

Alle symptomen kloppen bij mij, het is gewoon overduidelijk bij mij. Wil graag de nieuwsbrief ontvangen en eventueel mailen met lotgenoten.

Groetjes van Petra Reactie infoteur, 22-11-2007
@Hai Petra, bedankt voor je positieve reactie! Helaas moet ik je teleurstellen betreffende de nieuwsbrief. Hier op Infonu gaat het om allerlei informatieve artikelen. Het is geen vereniging, forum of specifieke site over hypoglykemie of zo. Dat kan je wel vinden als je Googelt met zoekwoorden, denk ik. Maar wie weet reageert hier nog iemand -een lotgenoot- die ook wil mailen. Ik zal het voor je in de gaten houden!
Fijn dat het beter met je gaat!
Groetjes van Sila (auteur artikel)

Lydia, 05-11-2007
Onze zoon heeft last van hypoglykemie, en is soms zo moe dat hij niet de energie heeft om naar school te gaan.
We zijn onder behandeling bij een accupentuur arts en met medicijn van hem gaat het goed en een suikervrij dieet natuurlijk. Ik ben erg geintereseerd in alles wat met deze aandoening te maken heeft, want het is zo jammer dat je bij de regulieren arts niet terecht kunt onze arts vind dat iedereen hier wel eens last van heeft.
Ik was erg blij met dit artikel omdat het zeer goed uitgelegd wordt en je je dan toch niet zo alleen voelt.
Groetjes Lydia. Reactie infoteur, 12-11-2007
@Lydia, fijn om te horen dat je blij bent met dit artikel. Je hoort vaker van mensen dat ze zich alleen voelen, omdat de reguliere arts hypoglykemie niet serieus neemt, terwijl iemand zich vreselijk rot en uitgeput kan voelen, zoals je zoon. Veel succes verder met je zoon, hopelijk krijgt hij steeds meer energie! Groet van Sila

Star, 23-10-2007
Ik zou er toch meer willen over weten. Ik ben iemand die gezond eet, zeker 6 potires per dag eet, veel gebruik maakt van vezelrijke producten, bio-voeding en dergelijke. Toch heb ik vaak last van hypoglykemie. Ik heb ergens gelezen dat dit voorkomt bij mensen die lang ziek zijn, kanker hebben of bepaalde medicijnen innemen. Nu ben ik wel ongrust want ik voldoe aan de things to do in geval van hypoglykemie.Tot mijn weten lijd ik niet aan een of andere ziekte (heb wel een zware klierkoorts gehad). Is wat ik gelezen wel juist?

Hopelijk kunnen jullie me meer info doormailen. Alvast bedankt. Reactie infoteur, 12-11-2007
@Star, er wordt nog steeds onderzoek gedaan naar hypoglykemie en oorzaken en nog lang niet alles is bekend. Dit dieet blijkt de verschijselen te kunnen verminderen, maar voeding zal niet perse altijd de oorzaak zijn. In het artikel Hypoglykemie (zie de link in dit artikel) wordt beschreven welke oorzaken er mogelijk zijn; waarvan men het vermoeden heeft dat deze een rol spelen. Sterkte ermee, Groet van Sila.

Gerry, 22-08-2007
Het artikelheeft veel indruk op me gemaakt. Ik heb regelmatig last van "afwezigheid" zoals ik het zelf noem. Lopen, mijn hoofd ineens draaien… met dat soort dingen lijkt het alsof mijn lichaam het bewegen niet bij kan houden.
Na het lezen, weet ik meer. Ik eet onregelmatig, heb door een blessure 7 maand niet kunnen sporten en ga allemaal nu weer beginnen. Me consentreren is lastig, ik ben echt moe, mijn ogen vallen s'middags af en toe gewoon heel even dicht.

Ik weet nu dat ik gezonder moet eten, minder bananen (dat wordt lastig) en regelmaat. Op gezette tijden slapen, wellicht dat ik dan ook s'nachts een keer door kan slapen.

Ook zal ik beginnen met het nemen van Multivitaminen, van A tot Zink, of zo…

Ik wil u danken voor uw duidelijke uitleg en ook het op prettige wijze omschrijven van de symtonen.

Met vriendelijke groet,

G. Speelman Reactie infoteur, 12-11-2007
@Gerry, ik hoop dat het ondertussen beter gaat en het gelukt is om minder bananen te eten en zo… Groet van Sila

Jvd (613 artikelen)
Laatste update: 09-12-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.