20 Slimme Slankideeën - hulp bij afvallen

20 Slimme Slankideeën - hulp bij afvallen De volgende tips zijn handig bij het afvallen. Het is dus geen kant-en-klaar dieet, maar gewoon wat handige tips om net wat extra kilo's kwijt te raken, op een verantwoorde manier. De tips zijn makkelijk in te passen in het dagelijks leven en erg laagdrempelig. Door net wat meer te bewegen en gezonder te eten, maak je snel stappen naar een gezondere levensstijl.

Wil je afvallen? Vertel het!

Vertel andere mensen dat je bezig bent met afvallen. Op je werk kunnen ze daar dan met bijvoorbeeld verjaardagen rekening mee houden en je geen taart aanbieden. Zorg ervoor dat je zelf altijd iets lekkers maar verantwoords achter de hand hebt, als je als enigste geen taart mee eet kun je je erg opgelaten voelen. Ook is deze tip handig als stok achter de deur, iedereen weet dat je aan het afvallen bent en houd je dus in de gaten als je dreigt te bezwijken voor dat roombroodje in de kantine!

Afvalschema

Schrijf elke week je vorderingen op, dit kan vanalles zijn: hoeveel je bent afgevallen, foto's van hoe je er eerst uitzag en hoe je er nu uitziet, dingen die je hebt afgeslagen (Jan was jarig maar ik heb geen gebakje genomen) Dit houdt je gemotiveerd en tevens heb je een goed overzicht van het afvalproces. Hang dit schema bij voorkeur op de koelkast: dreig je te bezwijken voor een lekker stuk worst of kaas, dan wordt je geconfronteerd met je vorderingen. Zonde om deze weer ongedaan te maken!

Ontbijt

Zorg voor een stevig ontbijt, dit zorgt ervoor dat je de rest van de dag minder trek hebt. Kies voor producten met graan of veel vezels. Een goed ontbijt is bijvoorbeeld yoghurt met muesli. Krijg je 's ochtends geen vast voedsel door je keel? Maak dan bijvoorbeeld een fruitshake of neem een kant en klaar drinkontbijtje. Zie ook het volgende punt.

Een ei hoort erbij!

Ontbijt met eieren. Door de vele proteinen in eieren heb je de rest van de dag minder trek. Het is beter om een gekookt ei te nemen dan een gebakken ei, hier zit namelijk meer vet in. Denk erom dat je geen mayonaise op je ei doet en liever ook geen zout. Van zout wordt je niet dik, maar het is wel erg ongezond voor je. Ketchup mag er wel op, graag zelfs! Ketchup levert zeer weinig calorieën en is zeer gezond. Wil je persé een gebakken eitje, bak deze dan in olijfolie en niet in boter. Olijfolie is niet minder vet dan boter, maar door de onverzadigde vetten wel beter voor je.

Gezond eten - Good Food

Groenten, rauwkost en granen vertragen de opname van suikers in het lichaam, hierdoor krijg je minder snel trek. Als je trek krijgt, is dit dus een prima gezond tussendoortje. Er zijn tegenwoordig zakjes met gesneden groente en fruit verkrijgbaar, evenals mini-tomaatjes en graanrepen. Neem dan een instant soepje, hier zit echter wel vaak veel zout in. Let daarom op de soepjes die het Ik Kies Bewust logo dragen. In deze producten zit minder zout.

Vegetarisch

Eet regelmatig vegetarisch. In veel vleessoorten zitten niet alleen veel calorieën, maar door het eten van veel groentes wordt je honger beter gestild. Probeer dus minimaal drie keer per week vegetarisch te eten, en probeer het liefst ook nog twee keer in de week vis te eten. Op het internet vind je talloze lekkere vegetarische recepten. Ook zijn er talloze vleesvervangers op de markt, zoals Quorn en Valess.

Slaap zacht

Zorg voor voldoende slaap. Hoe minder je slaapt, hoe meer behoefte aan energie je hebt. Je eet dus meer. En het klinkt raar, maar tijdens het slapen verbrandt je ook calorieën! Het is je vast wel eens opgevallen dat je er 's ochtends slanker uitziet en minder weegt dan 's avonds.

Tel je stappen

Schaf een stappenteller aan. Zorg voor minimaal 10.000 stappen per dag, in principe kom je dan niet aan, mits je normaal eet (mannen 2500 calorieën en vrouwen 2000 calorieën per dag) 10.000 stappen komt neer op ongeveer een half uur lopen. Tips om meer stappen te zetten: neem de trap in plaats van de lift, parkeer je auto wat verder weg, loop in je pauze een blokje om, als er twee dingen naar boven gebracht moeten worden, neem ze dan één voor één mee etc. Het is eigenlijk heel simpel!

Klein maar fijn!

Serveer je avondeten op een ontbijtbordje. Zo heb je toch een bord vol, maar eet je minder. Mensen zijn namelijk geneigd om uit gewoonte hun bord helemaal vol te scheppen, dit is zelfs wetenschappelijk bewezen.

Groentes centraal houden

Normaal beschouw je vlees en aardappelen/rijst/pasta als de hoofdmoot van je maaltijd. Verander dit eens en beschouw groenten als de hoofdmoot. Neem dan 50% groenten, 25% vlees en 25% aardappels/rijst. Het is trouwens onzin dat je van aardappelen, rijst en pasta dik wordt. Er zitten wel veel koolhydraten in, maar omdat je snel een vol gevoel krijgt van deze producten, eet je minder. De echte dikmakers zijn de sauzen, jus en al wat er niet meer over deze producten wordt geserveerd.

Thee

Drink groene thee in plaats van gewone thee of koffie. Als je 2 kopjes per dag drinkt, verbrand je hiermee 70 calorieën. Ook bevat groene thee antioxidanten, die goed zijn voor je hart en voor je afweersysteem. Nog zo'n wondertheetje is Pu Erth thee, deze thee zorgt voor een betere vertering van vet voedsel, en zorgt voor een goede stofwisseling waardoor je sneller afvalt.

Alcohol

Drink nooit op een nuchtere maag! Als je namelijk nog geen voedsel in je maag hebt, worden de calorieën die in alcohol zitten, meteen omgezet in vet. Het is sowieso aan te raden om je alcoholinname te beperken, in drank zitten namelijk heel veel calorieën. Wil je drinken, neem dan het liefst een witte, sterke drank zoals jenever. Hier zitten meestal weinig calorieën in.

Pauze

Wacht na het avondeten een uur voordat je een toetje neemt. Het duurt namelijk een tijdje voor je lichaam het signaal geeft dat je echt vol zit, vaak heb je na een uur dus niet eens meer zin in een toetje. Wil je perse een toetje, neem dan een beetje yoghurt, eventueel gezoet met wat Roosvicee.

Snacks

Zorg dat je altijd een snack in huis hebt die gezond is én die je lekker vind. Bijvoorbeeld stukken komkommer, worteltjes met een dip, radijsjes, mini-tomaatjes etc.

Buddy's

Vraag een van je vriendinnen of zij je buddy wil zijn. Heb je trek in iets lekkers, bel haar dan op om je tegen te houden. Nog beter is het om samen af te vallen, dit houdt je gemotiveerd en je hebt een stok achter de deur.

Beweeg!!

Meer bewegen is helemaal niet zo moeilijk. Neem de trap in plaats van de lift, parkeer je auto iets verder weg, leg niet steeds spullen op de trap om ze aan het einde van de dag naar boven te brengen, maar doe dit meteen. Ook een vast wandel- of sportschoolavondje afspreken met een vriendin is zeer nuttig en bovendien gezellig.

Deppen maar!

Dep vet eten af met keukenpapier voor je het opeet. Vooral bij pizza en frituur is dit zeer nuttig. Op een pizza scheelt dit 14% vet!

Denk klein

Eet eens met stokjes of een kleine lepel. Zo eet je veel langzamer en zit je sneller vol.

Hakken

Loop op hoge hakken in plaats van op platte schoenen. Bij het lopen op hakken verbrand je namelijk meer calorieën.

Proteine Please!

Trek? Waarschijnlijk heb je dan tekort proteine gegeten. Serveer bij elke maaltijd iets waar proteine inzit: kaas, melk, eieren, vlees, vis of noten dus.
© 2007 - 2024 Funkyfish, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe kun je afvallen met yoghurt?Hoe kun je afvallen met yoghurt?Kun je afvallen met yoghurt? Dit blijkt inderdaad zo te zijn! Yoghurt heeft een hele positieve werking voor mensen die g…
Voorkom diëten, ga gezond eten!Voorkom diëten, ga gezond eten!Heel veel mensen die willen afvallen, volgen een dieet. Denk aan Atkins, Sonja Bakker of het Ziekenhuisdieet. Gezond ete…
Afvallen met meloenAfvallen met meloenEr wordt wel eens gezegd dat je kunt afvallen met meloen. Is dit inderdaad mogelijk of is het onzinnig? Kan meloen ervoo…
Afvallen met bosbessenBosbessen zijn erg gezond. Kunnen bosbessen je helpen bij het afvallen? Zo ja, waarom en wat is de kracht van bosbessen?…

Hypoglykemie dieet & tipsHypoglykemie dieet & tipsHypoglykemie (hypoglycemie) is een onevenwichtige bloedsuikerspiegel, hetgeen soms zelfs tot diabetes type 2 kan leiden.…
Het streep-je-slank dieetHet streep-je-slank dieetIn Nederland is het al bekend onder vele vrouwen; het streep-je-slank dieet, opgezet door het tijdschrift Margriet. Door…
Funkyfish (226 artikelen)
Laatste update: 07-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.