Oorsmeer en oren uitspuiten

Een gehoorgang heeft een hoeveelheid oorsmeer nodig om gezond te blijven. Het zou niet nodig moeten zijn om oorsmeer dat dieper in de gehoorgang zit en niet meer zichtbaar is, te verwijderen want het oor is zelfreinigend. Toch komt het voor dat een prop oorsmeer de gehoorgang blokkeert en je dan slecht hoort. Dan kan de huisarts of zijn assistente je oren uitspuiten.

Functie oorsmeer

Oorsmeer is niet alleen vies, het heeft wel degelijk een aantal belangrijke functies:
  • Oorsmeer beschermt tegen vocht (waterafstoting)
  • Oorsmeer beschermt de huid van de gehoorgang tegen uitdroging
  • Oorsmeer vangt stof, vuil, insecten en andere onrechtmatigheden af
  • Oorsmeer zorgt voor de juiste zuurgraad voor bacteriën
  • Oorsmeer zorgt voor afweer tegen ziekmakende bacteriën en schimmels
Met andere woorden: iedere gehoorgang heeft oorsmeer nodig om gezond te blijven.

Schoonmaken

Het oor heeft een zelfreinigend vermogen. De gehoorgang reinigt zichzelf op drie manieren:
  • Het oorsmeer droogt in, wordt korrelig en ‘rolt’ eruit
  • De huid in de gehoorgang vernieuwt zich langzaam naar buiten toe en neemt daarbij het smeer mee
  • Het kaakgewricht masseert het oorsmeer naar buiten tijdens het kauwen, gapen en praten

Alleen het oorsmeer dat zichtbaar is, mag je alleen met een wattenstaafje (gebruik geen andere middelen ook niet die middeltjes die speciaal zijn gemaakt om het oor te reinigen) weghalen. Ga nooit dieper in de gehoorgang want:
  • Je kunt de huid van de gang beschadigen waardoor je meer kans loopt op ontstekingen
  • Je duwt het oorsmeer juist nog dieper het oor en verstoort het zelfreinigend vermogen van het oor
  • Je masseert de kliertjes in je oor die het smeer aanmaken waardoor deze juist nog meer oorsmeer gaan produceren

Oorzaken smeerprop

Naast het te diep schoonmaken van de gehoorgang zijn er meer oorzaken die het evenwicht in het oor kunnen verstoren:
  • Wanneer men ouder wordt dikt het oorsmeer sneller in
  • Bij het gebruik van een gehoorapparaat wordt het oorsmeer, net als bij te diep schoonmaken, teruggeduwd
  • Afwijkend bouw van de gehoorgang
  • Veel haargroei in de gehoorgang
  • Ziekten en aandoeningen als eczeem en suikerziekte

Uitspuiten

Wanneer een oorsmeerprop je gehoorgang blokkeert, hoor je een stuk minder. Alles klinkt alsof je onderwater bent. Je kunt dan een afspraak maken bij je huisarts om je oren uit te laten spuiten. De arts zal je vragen om in de dagen voor de behandeling alvast te beginnen met het losweken van de prop door wat lauwwarm water in het oor te druppelen en het oor vervolgens een beetje te masseren. Vroeger werd altijd gezegd dat je dit het beste kon doen met baby- of slaolie maar uit recent onderzoek blijkt dat lauwwarm water net zo effectief is. Het uitspuiten van de oren is een eenvoudig klusje, vaak zal niet de dokter zelf maar zijn assistente de procedure uitvoeren. Het lijkt zo’n eenvoudig klusje dat je al snel denkt: de volgende keer doe ik het zelf wel even (nou ja, zelf, je laat het iemand in je naaste omgeving doen) maar begin daar niet aan! Wanneer er iets mis gaat kan dat leiden tot ernstige complicaties. De dokter of assistent zal schoon water op lichaamstemperatuur met enige kracht in de gehoorgang spuiten. Wanneer het water vervolgens weer naar buiten komt zal het oorsmeer meekomen. Bij het uitspuiten van het oor voel je wellicht een lichte druk maar het mag nooit pijn doen. Als het pijn doet is er waarschijnlijk iets anders aan de hand en zal de huisarts uw doorverwijzen naar een KNO-arts. Wanneer het uitspuiten van de oren goed gebeurt en de gehoorgang niet al beschadigd was voor het spuiten, zullen er geen complicaties optreden.
© 2009 - 2024 Alba, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oorsmeerverstopping: symptomen, diagnose en behandelingOorsmeerverstopping: symptomen, diagnose en behandelingEen verstopt oor wordt veroorzaakt door een ophoping van oorsmeer. Op het moment dat de oorsmeerprop zo groot wordt dat…
Oren uitspuitenOren uitspuitenDe oren kunnen verstopt raken als gevolg van een oorsmeerprop. Een oorsmeerprop is een prop vol met kleverig of gedroogd…
Oorsmeer: wat kun je ermee?Oorsmeer: wat kun je ermee?Oorsmeer verwijderen, oplossen, eten. Oorsmeer is een geel tot bruinachtig goedje dat stroperig dik is, en bevindt zich…
Verstopt oor; oorzaak en behandelingVerstopt oor; oorzaak en behandelingEen verstopt oor is lastig, je hoort bijna niets meer en de geluiden van binnenuit, zoals je hartslag en je eigen stem z…

Druskininkai: goed voor geest en lichaamDruskininkai: goed voor geest en lichaamDe zuidelijke Litouwse stad Druskininkai is één groot openlucht kuuroord. Een plaats waar lichaam en geest een oppepper…
Homoseksualiteit tegennatuurlijk? (Bij mensen en dieren)mijn kijk opHomoseksualiteit tegennatuurlijk? (Bij mensen en dieren)Is homoseksualiteit tegennatuurlijk? Het Natuurhistorisch Museum Maastricht had van 24 mei tot en met eind augustus 2008…
Bronnen en referenties
  • www.kno.nl/voorlichting/oorsmeer www.refdag.nl www.apotheek.nl
Reactie

Janneke, 24-02-2012
Ik heb vanmiddag mijn oren laten uitspuiten, maar hoor nog steeds erg weinig! Er kwam volgens de assistente wel bij beide oren een propje uit. Ik voel me nog steeds alsof ik onder water zit. Hoor mezelf keihard maar mijn omgeving zegt dat ik te zacht praat.
Wat nu? Reactie infoteur, 24-02-2012
Hoi Janneke,

Als het maandag niet beter is, zou ik nogmaals bij de huisarts langs gaan. Misschien is nog niet alles eruit.

Groetjes,

Alba

Alba (70 artikelen)
Laatste update: 24-10-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.