Schildklier - Te snelle werking (hyperthyreoïdie)

Schildklier - Te snelle werking (hyperthyreoïdie) Een te snel werkende schildklier is een schildklieraandoening, die vele verschillende of uiteenlopende klachten kan geven. Schildklierproblemen of schildklierstoornissen hebben een grote impact op iemands leven en functioneren. De schildklier is weliswaar een klein orgaan, maar heeft een grote invloed op het lichaam. De schildklier geeft een hormoon af dat het tempo bepaalt van vele lichaamsprocessen. Als de schildklier te snel werkt dan wel te veel schildklierhormoon maakt, spreekt men van hyperthyreoïdie.

Schildklier en hormoonstoornis

De schildklier wordt door de hypofyse aangezet tot de aanmaak en afgifte van de schildklierhormonen door middel van het schildklier stimulerend hormoon TSH (throid stimulating hormone). De schildklier heeft jodium nodig voor de productie van het schildklierhormoon (dat uit het bloed gehaald wordt). T4 is het schildklierhormoon, hetgeen in de lever wordt omgezet in T3. Als de schildklier normaal werkt, wordt er precies voldoende T4 hormoon gemaakt en in T3 omgezet.

Te snel werkende schildklier

Bij een te snel werkende schildklier is er sprake van een effect op de hypofyse. Bij een te snelle werking of anders geformuleerd: als de schildklier te veel schildklierhormoon maakt, wordt de afgifte van TSH uit de hypofyse onderdrukt. Bij een te trage werking van de schildklier is dit andersom.

Hyperthyreoidie: (te) snelle werking schildklier

Hyperthyreoïdie is de officiële benaming voor een te snel werkende schildklier; er is dan sprake van een te veel aan schildklierhormonen. Er zijn verschillende vormen van hyperthyreoïdie. Hyperthyreoïdie is dus een ziekte ten gevolge van een te grote hoeveelheid schildklierhormoon. Het is mogelijk dat dit het gevolg is van inname van schildklierhormoontabletten, maar over het algemeen is dit het gevolg van een te actieve schildklier. Dit probleem kan ontstaan doordat iemand antistoffen tegen de eigen schildklier vormt, die aangrijpen op de receptoren die de schildklier stimuleren tot een hogere hormoonproductie. Hierdoor ontstaat een ontsteking van de schildklier met als gevolg een te hoge hormoonafscheiding. Ook kan bv. de ziekte van Grave, Basedow, struma, krop de oorzaak zijn (zie hieronder). De genoemde schildklieraandoeningen vertonen gedeeltelijk een overlappend beeld.

Oorzaken snel werkende schildklier

Een te snel werkende schildklier komt het meeste voor bij vrouwen van tussen de 25 en 50 jaar. Een te snel werkende schildklier kan, zoals gezegd, verschillende oorzaken hebben. Een te snelle werking van de schildklier komt in verschillende varianten voor.

Ziekte van Graves (Basedow)

Een auto-immuunziekte. Dit is een afwijking van het afweersysteem, die vrij plotseling kan optreden (en overwegend bij jongeren voorkomt). De afweercellen vallen het eigen lichaam i.c. de schildklier aan. De reden waarom deze ziekte ontstaat, is vooralsnog niet bekend. Er is bij deze ziekte sprake van zwelling van de schildklier struma, uitpuilende ogen (exoftalmus) en een te snelle hartslag (tachycardie). Dit geheel samen wordt de Merseburger trias (woonplaats van Basedow) genoemd.

Ziekte van Plummer

Een schildklieraandoening waarbij de schildklier te groot wordt (struma, krop, goiter) en dientengevolge te veel schildklierhormoon aanmaakt.

Toxisch adenoom

Een (goedaardige) knobbel in de schildklier, waardoor er een te snelle schildklierwerking ontstaat.

Schildklier - Symptomen bij een te snelle werking

De schildklierhormonen (thyroxine en tri-joodthyronine) regelen de intensiteit van de stofwisseling. Bij teveel aan schildklierhormonen zal de stofwisseling (te heftig) worden aangespoord. Bij een te snel werkende schildklier kunnen er verschillende verschijnselen optreden, mede afhankelijk van de oorzaak, maar ook omdat deze aandoening zich niet bij iedereen op gelijke wijze manifesteert.

Hyperthyreoïdie

De - mogelijke - symptomen kunnen onder andere zijn:
  • Gewichtsafname, vermagering bij goede eetlust.
  • Vermoeidheid.
  • Nervositeit.
  • Gejaagdheid.
  • Snel geïrriteerd.
  • Kortademigheid.
  • Snel zweten.
  • Snelle hartslag (ca. >100 p.m. in rusttoestand) (tachycardie)
  • Onregelmatige hartkloppingen, hartritmestoornis (boezemfibrilleren)
  • Hogere ochtendtemperatuur (> 36.8)
  • Warmte-intolerantie.
  • Warme (vaak vochtige) huid.
  • Dunnere huid.
  • Spierzwakte, spierslapte.
  • Spiertrillingen (tremoren) in vingers bij gestrekte hand.
  • Diarree (darmklachten, meer darmperistaltiek)
  • Soms oogklachten.
  • Ogen groter dan normaal dan wel opengesperde, bolle, uitpuilende ogen (exoftalmus)
  • Moeite om oogleden te sluiten* (* meestal bij ziekte van Graves, struma)
  • Struma (krop of goiter): vergroting van de schildklier.
  • Ontregelde menstruele cyclus.

  • In verder gevorderd stadium: vaak en veel overgeven, snel uitgeput en
  • verandering van ooglenssterkte/cilinder of scheeftrekken oog (scheelheid).

Snelle schildklierwerking: Diagnose en behandeling

Diagnose te snelle schildklierwerking

De diagnose wordt gesteld met behulp van een bloedonderzoek. In het bloed is de hoeveelheid TSH (het regulerende hypofysehormoon) terug te vinden. Door middel van bloedonderzoek kan dus worden vastgesteld of de schildklier te snel (of te traag werkt). Een verlaagde hoeveelheid TSH wijst op een teveel aan schildklierhormoon dan wel een te snelle werking van de schildklier. Door meting van het hormoon TSH kan worden nagegaan of de hyperthyreoïdie primair of secundair is - in het eerste geval is de TSH zeer laag, in het tweede geval hoog. En verder is een beeld van T4 en T3 een belangrijke factor. Een bepaling van het actieve schildklierhormoon T3 en/of de voorfase daarvan (T4).

De laatste tijd komt echter steeds vaker naar voren dat dit bloedonderzoek niet altijd een duidelijk beeld geeft of niet voldoende is. Het kan gebeuren dat deze test een uitslag geeft binnen de normaal waarden, terwijl er wel degelijk sprake is van een verstoorde schildklierwerking.

Behandeling te snelle schildklierwerking

Voor de behandeling van een snel werkende schildklier wordt meestal een medicamenteuze aanpak geïndiceerd. Het is mogelijk de werking van de schildklier medicamenteus te remmen of blokkeren met o.a. Carbimazol en Thiamazol, waardoor de klachten kunnen verminderen of verdwijnen. Ook worden wel Bèta-blokkers (o.a. Metoprolol en Propanolol) ingezet. Bèta-blokkers vertragen de hartslag en verminderen stoornissen in het hartritme. Hierdoor verminderen de symptomen i.c. klachten van een te hoge schildklierwerking; de schildklierwerking zelf verandert echter niet.

Bij de medicamenteuze schildklierbehandeling wordt vaak wel schildklierhormoon bijgegeven, daar er anders een tekort ontstaat. Om deze reden voegen artsen dus vaak een schildklierhormoon (b.v. levothyroxine en liothyronine) toe. Op deze manier blijft de hoeveelheid schildklierhormoon die in het lichaam vrijkomt beter onder controle.

Na een bepaalde behandelperiode kan de behandeling bijgesteld of gestaakt worden om te bekijken of er weer een genormaliseerde schildklierwerking ontstaat. Indien dit niet het geval is, wordt meestal een groot deel van het schildklierweefsel vernietigd middels toediening van een dosis radio-actief jodium (hetgeen zeer selectief in de schildklier wordt opgenomen). Over het algemeen zal iemand dan levenslang schildklierhormoon moeten blijven gebruiken. Indien dit niet voldoende helpt kan soms een operatie noodzakelijk zijn, waarbij (een deel van) de schildklier wordt verwijderd.

In sommige gevallen verminderen schildklierklachten als er wat meer rust genomen wordt. Onderzoek en behandeling blijft echter belangrijk (bij sommige artsen moet hier flink op aangedrongen worden).

Natuurlijke middelen en supplementen bij hyperthyreoïdie

Voorbeelden van natuurlijke middelen, homeopathische middelen en supplementen, speciaal op hyperthyreoïdie afgestemd zijn o.a:
  • Lycopus europaeus.
  • Lycopus virginicus van A. Vogel.
  • Lycopus (176) van Hofman.
  • Neurocrien (273) van Bloem.

Ook heeft Siberische ginseng (eleutherococcus) een gunstige werking. Naast (samen met) deze middelen blijken o.a. supplementen als selenium, zink, omega vetzuren en anti-oxidanten een heilzame werking te hebben.

Het beste is natuurlijk om bij twijfel altijd de arts te raadplegen en de keuze voor en de inname van middelen in overleg met de huisarts te doen (met name bij zwangerschap en borstvoeding).

Lees verder

© 2007 - 2024 Jvd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Te snelle schildklier: symptomen, diagnose en behandelingTe snelle schildklier: symptomen, diagnose en behandelingHyperthyeroïdie is de naam voor de ziekte waarbij de schildklier te snel werkt. Er wordt dan een overschot aan schildkli…
Hormoonstelsel onder de loep – de schildklierHormoonstelsel onder de loep – de schildklierDe schildklier maakt thyroxine aan, een hormoon dat een regulerende invloed heeft op tal van stofwisselingsprocessen. Bo…
Struma: oorzaken, behandelingStruma: oorzaken, behandelingStruma is wereldwijd gezien de meest voorkomende schildklierafwijking. Struma hoeft niet altijd meteen behandeld te word…
Hyperthyreoïdie: oorzaken, symptomen, behandelingHyperthyreoïdie: oorzaken, symptomen, behandelingHyperthyreoïdie wil zeggen dat er teveel schildklierhormoon wordt aangemaakt, door een te hard werkende schildklier. Dit…

Hormonen - PMS en overgang & tipsHormonen - PMS en overgang & tipsHormonen, een verstoorde hormoonhuishouding of hormoonstoornissen spelen bij PMS (pre-menstrueel syndroom) en de overgan…
Mijn ervaringen met Ginseng crememijn kijk opMijn ervaringen met Ginseng cremeEczeem is een vreselijk jeukende huidaandoening, die maar moeilijk te verhelpen is. Ik zelf had er veel last van op de z…
Bronnen en referenties
  • Seminars (van o.a.) Biodynamics
  • Autodidactische research
Reacties

Mieke Roest, 06-08-2008
Ik heb een te snel werkende schildklier en slik strumazol en thyrax. Alleen krijg ik nu haaruitval. Gaat dit over? Reactie infoteur, 23-08-2008
@ Mieke, bij sommige mensen blijft dit; bij anderen is het tijdelijk. Dus helaas geen eenduidig antwoord. Een middel dat haargroei en haarkwaliteit bevordert zijn omega vetzuren. Informatie hierover kun je vinden in het artikel Omega 3 6 9 (ook in de rubriek Mens en Gezondheid hier op InfoNu in de subrubriek Gezonde Voeding). Hopelijk heb je er wat aan!
Sterkte ermee,
Groetjes van Sila (auteur artikel)

Jessy, 02-08-2008
Hallo, ik ben net 16weken zwanger (3de kindje) en ben terug op controle moeten gaan bij mijn gynaecoloog omdat er een sterk vermoeden is van een te snel werkende schildklier. Ik weet dat ik wel best eerst de definitieve uitslag afwacht, maar ik ben toch liever op voorhand goed ingelicht. Ben constant moe, maar niet de normale moeheid. Verschrikkelijk en heb zelfs al een tijdje in het ziekenhuis doorgebracht… uitdrogingsverschijnselen. Kon geen eten of drinken binnen houden… constant braken, maar ozo een dorst en toch kwam het er terug uit. Hoop dat jullie me hier toch een beetje gerust kunnen stellen ivm de zwangerschap. Kan ik hierdoor mijn kindje verliezen? Hartelijk dank voor jullie antwoord/reaktie. Reactie infoteur, 23-08-2008
Jessy, voor zover ik weet zal je je kindje hierdoor niet verliezen. Wel is het erg/ extra belangrijk om goed gecontroleerd, gemonitoord te worden en eventuele medicatie goed af te stemmen (goed ingesteld te worden)
Om klachten eventueel te verminderen zou je kunnen kijken in het artikel Schildklier Problemen Middelen & Tips (link hier naartoe vind je in het bovenstaande artikel) of ook in de artikelen Zwangerschapskwalen Tips en Zwangerschap Gezonde Tips, zijn misschien dingen te vinden, waar je iets aan hebt.

Hopelijk komen hier ook bezoekers die je misschien tips kunnen geven uit eigen ervaring met schildklierporblemen tijdens de zwangerschap.
Heel veel sterkte met een goed verloop van je zwangerschap!
Groetjes van Sila (auteur artikel)

Mira van Bree, 24-07-2008
Ik woon in Belgie, maar zoek veelal op nederlandse websites naar informatie over de schildklier, omdat je daar gewoon veel meer te weten komt. Ik weet sinds een 4-tal maanden dat ik last heb van een te snel werkende schildklier. Had last van hartkloppingen, ademnood, vermoeidheid, zweten, dikke enkels, struma.
Ik neem sinds de diagnose 3 medicijnen: Strumazol (om de schildklier stil te leggen), Elthyrone (noodzakelijk hormoon bij te nemen) en af en toe Atenol (om mijn te snelle hartslag naar beneden te halen). Elke maand heb ik een bloedonderzoek om de pillenmix goed af te stemmen. Sinds enige tijd merk ik dat ik lichamelijk en emotioneel niet meer mijn oude ik ben… Reactie infoteur, 23-08-2008
@ Mira, het blijft vervelend he om je niet meer de oude te voelen, lichamelijk en emotioneel! Misschien heb je er wat aan om het artikel Schildklierproblemen Middelen& Tips ook te lezen. Mogelijk staan er dingen in waar je wat aan hebt, die je lekkerder doen voelen (naast de medicatie die je nu hebt).
Sterkte ermee!
Groetjes van Sila (auteur artikel)

Mieke Roest, 22-06-2008
Bij mij is net een te snelle schildklierwerking ondekt. Op zich maak ik me hier niet zo druk om en denk dat het met medicijnen goed te behandelen is. Mijn grote zorg is echter dat je er enorm van aankomt omdat je schildklierwerking wordt stilgelegd en de hypofyse dit moet overnemen. Normaal zou ik niet bang zijn om wat aan te komen maar ik ben al veel te dik (obesitas). Wie kan mij vertellen hoeveel je ong. aankomt met het gebruik van strumasol. Ik hoor graag ervaringen van jullie. Reactie infoteur, 23-08-2008
@ Mieke, ik kan je in ieder geval zeggen dat het van persoon van persoon kan verschillen of en hoe veel je aankomt. Het is niet bij iedereen hetzelfde. Lijkt me wel extra lastig voor je als je ook last hebt van obesitas.
Hopelijk reageren er nog anderen met soortgelijke ervaringen en kunnen ze je mogelijk tips geven.
Sterkte ermee!
Groetjes van Sila (auteur artikel)

Lenie, 09-06-2008
Ik heb ook al jaren schildklier problemen heel hoge hartslag en heel voelbaar in mijn borst en afvallen, gebruikte altijd carbimazol waar ik heel veel baat bij had en ging een hele tijd goed zonder medicijnen maar vandaag hoorde ik dat het weer fout was wat ik natuurlijk zelf al voelde.moet nu weer op gesprek bij de arts en zal nu wel een slok worden, hoop dat dat me van de problemen af zal helpen. Reactie infoteur, 23-08-2008
@ Lenie, hopelijk gaat het ondertussen weer goed of beter met je?
Groetjes van Sila (auteur artikel)

Kelly, 06-06-2008
Hoi slosse, ingrid
ik heb al sinds mijn 12e een te snel werkende schildklier (sind die tijd zijn ze erachter gekomen) en ik heb ook de radioactieve pil genomen etc. (ik ben nu 25)
als je vragen hebt, kun je mij mailen! ik weet er echt alles van…! Reactie infoteur, 23-08-2008
@ Kelly, bedankt voor je sympathieke aanbod, fijn!
Groetjes van Sila (auteur artikel)

Slosse Ingrid, 01-04-2008
Ik ben al naar verschillende dokters en professors geweest toch heb ik nog altijd niet de juiste diagnose gekregen. Kan mij moeilijk neerleggen bij de situatie, ik heb angst voor de radioactive pil alstevens voor een operatie. Wat als het schildklierhormoon in pilvorm niet aanslaat of geregeld kan worden? Is er dan nog een weg terug? Kan iemand mij helpen A.U.B. Groeten Ingrid Reactie infoteur, 04-04-2008
@ Ingrid, de reageerfunctie deed het even niet. Alsnog in antwoord op je reactie. Ik kan me voorstellen dat het woord radio-actief je afschrikt, maar het is wel in een aangepaste en veilige disis hoor! Voor specifieke vragen en om mensen te vinden met soortgelijke ervaringen, kun je het beste naar de site www.gravespatienten.nl gaan en je vraag daar op het forum voorleggen. Het beste advies komt vaak van lotgenoten die weten waar je het over hebt. Mogelijk komt er hier op InfoNu ook een reactie van iemand met een soortgelijke ervaring. En nog een andere tip: misschien kun je iets uit het artikel Schildklier Problemen Middelen & Tips halen, waar je iets aan hebt (link hier naar toe staat in dit artikel en onder het kopje verwante artikelen).

Sterkte en succes met het verdere verloop!
Groeten van Sila (auteur artikel)

Bolle, 17-03-2008
Hoi,
ik ben mama van 4 kinderen en ben voor de 2 de keer getrouwd.
ik wou heel graag nog een kind.
tot ik het grote nieuws hoorde dat ik zwanger was al 9 weken.
maar, er kwam een maar!
ik moest voor de schildklieren naar een specialist iets niet in orde.
2 dagen later kreeg ik bloedverlies en s'nachts verloor ik ons kindje
nu hoor ik dat ik geen kinderen meer mag hebben daar ik een zware ziekte aan de schildklieren heb en dat ik deze al een jaar heb.
de huisarts had me niets verteld
ik neem het haar kwalijk dat ik mijn droom baby kwijt ben en dat ik geen kinderen meer wag hebben
donderdag wordt ik dan ook voor goed geopereerd en ik vind het geestelijk heel moeilijk om er met mijn partner over te praten.
ik was dan ook blij dat ik even hier kon praten
ik dank jullie allen Reactie infoteur, 18-03-2008
@ Bolle, wat vreselijk verdrietig dat dit je overkomen is!
Wat erg! Heel veel sterkte gewenst met de verwerking van dit verdriet en ook veel sterkte gewenst met de operatie!

Bedankt voor je reactie en als je nogmaals je hart wilt luchten na de operatie, doen hoor…!
Groeten van Sila (auteur artikel)

Mb, 18-01-2008
Hoi sinds een week weet ik dat mijn schildklier te snel werkt. Ik was al 9 weken ziek en wist niet wat het was. Ik voel me zwak, snelle hartslag en moeite met slikken. Ik heb 4 ICSI behandelingen gehad en alle zijn mislukt. Zo dat te maken hebben met me schildklier? Ik heb een dochter uit vorige relatie. Ik kan niet telang wachten ben al 43. Wie kan me advies geven? Bij voorbaat dank! Reactie infoteur, 20-01-2008
@ MB, het verband tussen mislukken van ICSI behandelingen en schildklier is niet precies aan te geven. Wel kan er een verband zijn tussen zwangerschap en schildklierproblemen.
Je zou kunnen kijken in het artikel 'Schildklier Problemen Middelen & Tips' (link hierboven onder het kopje 'Verwante artikelen'), waar diverse natuurlijke (homeopathische en orthomoleculaire) middelen genoemd worden tegen schildklieraandoeningen. Op voorhand is niet te zeggen welk middel precies, daar dit vaak individueel verschillend uitpakt. Het blijft vaak een kwestie van uitproberen. Dit is met 'gewone' reguliere middelen overigens ook vaak het geval.

Veel sterkte toegewenst,
Groet van Sila (auteur artikel)

Moors, 30-11-2007
Mijn vriendin heeft te snelle werking schildklier, hartkloppingen, dikke benen gezwollen ogen, was juist zinnens
aan kinderen te beginnen nu mag dit niet door de pillen (6 stuks ipv normaal 2 of 3, dus hoge dosis)
kan zijn homeopatie als aanvulling gebruiken of niet en is er geen oplossing want ze moet nu 1.5jaar wachten met zwanger worden ander kindje misvormd. Reactie infoteur, 20-01-2008
@ Moors, excuses voor de late reactie, was er ' doorheen geglipt'. Alsnog een laat antwoord: homeopathische en orthomoleculaire middelen zijn vaak niet of minder schadelijk. Het is echter wel raadzaam om dit altijd in overleg te blijven doen met de arts/huisarts. Indien deze conservatief/conventioneel is en erg anti-natuurlijke middelen, kan je altijd een second opinion vragen bij een arts die wel openstaat voor/ervaring heeft met complementaire geneeswijzen.

Orthomoleculaire en homeopathische middelen voor diverse schilldklierproblemen, kun je vinden in het artikel Schildklierproblemen Middelen & Tips; een link hier naar toe, staat hierboven bij 'Verwante artikelen'
Succes en sterkte ermee voor je vreindin!
Groet van Sila (auteur artikel)

Gerlinde, 03-11-2007
Hallo, ik heb last van tintelingen in mijn linker neusvleugel en voldoe aan de symptomen van hypothyreoïdie. Bij een vorig bloedonderzoek werd dit deels bevestigd maar waren de klachten nog niet zo ernstig. Ik ben ook wel een beetje psychotisch misschien kan het ook daar aan liggen. mijn symptomen zijn: slapte, veel dorst hebben, vermoeidheid, veel zweten, nervositeit, het te warm hebben, tintelingen in linker neusvleugel, pijn op de plaats van de schildklieren in de hals en lagere lichaamstemperatuur. Misschien weten jullie raad?
groetjes, G Reactie infoteur, 03-11-2007
@Gerlinde, misschien kun je iets vinden waar je wat aan hebt in het artikel Schilklierproblemen Middelen & Tips. De link staat hierboven onder het kopje Verwante artikelen.
Succes ermee,
Groet van Sila

Teunie, 01-11-2007
Ik kreeg 4 weken geleden hartklachten en met bloedprikken kwamen ze er achter dat mijn schildklier te snel werkt, ik ben maandag begonnen met de medicijnen strumazol kent iemand dit? Reactie infoteur, 03-11-2007
@Teunie, het middel strumazol is me bekend qua naam, maar verder niet qua precieze werking of details. Misschien kan je via het zoekwoord strumazol binnen Google een site vinden met mensen die hier ervaring mee hebben. Wel kun je hier een artikel vinden met informatie over natuurlijke (orthomoleculaire) middelen: Schildklier Problemen Middelen & Tips. De link staat hierboven onder het kopje Verwante artikelem
Groet van Sila

J. E. Smeets, 12-10-2007
Heb net te horen gekregen dat ik een te snel werkende schildklier heb en als ik dit zo lees herken al mij klachten (ik heb achteraf er dus al een half jaar last van. Reactie infoteur, 12-10-2007
@J.E. Smeets, een half jaar is pittig lang, maar gelukkig is het boven tafel gekomen. Bij sommige mensen wordt het niet of nog later geconstateerd.
Sterkte ermee!
Groet van Sila (auteur artikel)

Jvd (613 artikelen)
Laatste update: 07-12-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.