Snurken: Hoe komt het en wat doe je eraan?

Snurken is vervelend. Voor jou maar ook zeker voor je omgeving. Snurken zorgt ervoor dat je zelf niet goed slaapt en kan ook je gezondheid schaden. Snurken zorgt er ook voor dat je familie, partner, vrienden of collega's niet met jou op één kamer kunnen slapen. Als ze willen slapen tenminste. Dit artikel legt uit wat snurken is en wat je eraan kunt doen. Er zijn namelijk meerdere oorzaken voor deze vervelende kwaal en een aantal hiervan kun je zelf beïnvloeden. Wat kun je doen aan snurken? Iedereen snurkt wel eens af en toe. Mensen snurken bijvoorbeeld, als ze heel erg moe zijn of de avond tevoren wat teveel gedronken hebben. Het is in principe een heel normaal verschijnsel; zelfs je huisdier doet het weleens. Maar als je dikwijls snurkt heeft het ook echt negatieve gevolgen; voor je gezondheid en voor de relatie met mensen in je nabije omgeving.

Wat zijn de oorzaken van snurken?

Snurken wordt veroorzaakt door vernauwing van de luchtpijp. Doordat je weinig ruimte hebt om vrijuit te ademen, onstaat het typische geluid van snurken dat we allemaal zo goed kennen. Wat de oorzaken zijn bij jou kun je het beste achterhalen door een slaapdagboek bij te houden en je partner te vragen wat er precies gebeurt 's nachts en wanneer.

Hoe snurk je? Vermoedelijke oorzaak
Met je mond dichtWaarschijnlijk een probleem met de tong
Met je mond openWaarschijnlijk te wijten aan verstopping van de keel
Liggend op je rugHier kun je zelf iets aan doen!
In alle slaappositiesMeer serieuze behandeling kan nodig zijn

Aan een aantal van deze oorzaken kun je zelf iets doen door iets te veranderen aan je levensstijl; op andere oorzaken heb je zelf minder invloed. Snurken neemt bijvoorbeeld altijd toe met de leeftijd.

Ook snurk je meer als je een man bent en kunnen er erfelijke factoren een rol spelen. Allergieën, roken, luchtweginfecties en astma kunnen, tijdelijk of meer chronisch, zorgen voor een toename van het snurken.

Welke oorzaken van snurken kun je zelf aanpakken?

  • Drinken van alcohol
  • Slapen in de verkeerde houding
  • Overmatig roken
  • Een verstopte keel of neus
  • Overgewicht (omdat het zorgt voor een lage spierspanning)

Wat kun je doen om snurken te verminderen of te stoppen?

De volgende tips blijken meestal al erg succesvol:

  • Hoger slapen met je hoofd (slapen op een verstelbare bodem met het hoofdeinde naar boven of op meerdere kussens)
  • Op je zij slapen (en minder op je rug)
  • Minder alcohol drinken en stoppen met roken
  • Je neus vrijhouden (met middeltjes, neusspray en dergelijke)
  • Gewicht verliezen
  • Daarnaast zijn er verschillende middelen, te krijgen op Internet of bij de drogist, die beloven snurken te kunnen verminderen. Speciale kussens, sprays voor neus en keel en speciale beugels of maskers

Zorg ervoor dat je bij ernstig snurken of apneu (zuurstoftekort door stoppen met ademen tijdens de nacht) altijd contact zoekt met je huisarts. In dit geval zijn huismiddeltjes niet langer de aangewezen remedie maar kun je op de langere termijn medische klachten ontwikkelen door een chronisch gebrek aan zuurstof.
© 2009 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Slaapproblemen door snurken: oorzaken, behandeling & tipsSlaapproblemen door snurken: oorzaken, behandeling & tipsSnurken is een aandoening die vooral veroorzaakt wordt door een bemoeilijkte ademhaling. Snurken kan zo luidruchtig zijn…
Snurken, slapeloze nachtenSnurken. Voor velen erg irritant. Vooral als je naast iemand ligt die snurkt. Het maakt een irritant geluid, en je partn…
Wat te doen tegen snurken?Wat te doen tegen snurken?Is je partner ook weer aan het snurken s'nachts? Veel mensen op middelbare leeftijd snurken wel eens en wordt alleen maa…
Slaapapneu: tips & oplossingen bij slaapapneuSlaapapneu: tips & oplossingen bij slaapapneuSlaapapneu, slaap-apnoe en snurken zijn vervelende verstoorders van de slaap, een OSAS en CSAS. Sommigen noemen slaapapn…

Avicenna, leerdicht der geneeskunstAvicenna, leerdicht der geneeskunstDe Perzische-Arabische arts en filosoof Aboe Ali, werd geboren in 980 in Afsjanah. Hij zou al op zijn tiende jaar de vol…
Luisteren met je hart: de WELKE-methodeLuisteren met je hart: de WELKE-methodeDe communicatiemethoden in onze relatie tot de ander - passief en aandachtig luisteren af en toe onderbroken door 'mmm'.…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia
  • Helpguide- A Trusted Non Profit Resource
Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 09-02-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.