Nog steeds niet ongesteld, wat nu?! Oorzaken en tips

Nog steeds niet ongesteld, wat nu?! Oorzaken en tips Vrijwel iedere vrouw maakt weleens mee dat haar menstruatie iets langer op zich laat wachten dan normaal. Toch is het vervelend wanneer het een week, een maand, of zelfs meerdere maanden duurt en je nog steeds niet ongesteld bent. In dit artikel een aantal mogelijke oorzaken van het uitblijven van de menstruatie en tips.

Menstruatie en cyclus

De cyclus van een vrouw duurt gemiddeld zo'n 28 dagen. Hierop zijn vrij veel uitzonderingen bekend; sommige vrouwen hebben een cyclus die maar liefst twee keer zo lang duurt. En ook factoren als (stoppen met) pilgebruik of ziekte kunnen invloed hebben op de duur van een cyclus (de cyclus is dan vaak langer). Veel vrouwen hebben echter wel een regelmatige cyclus. Zij weten dat zij, wanneer zij ongesteld zijn geweest, een aantal weken erna (gemiddeld dus zo'n 28 dagen) weer ongesteld zullen worden. Vrouwen die een regelmatige cyclus hebben en toch na een langere periode niet ongesteld worden, kunnen hierdoor flink wat onrust ervaren.

Mogelijke oorzaken uitblijven menstruatie

Er zijn best veel oorzaken te noemen waardoor een menstruatie kan uitblijven. Oorzaken die veel voorkomen zijn zwangerschap, ziekte en stress. Andere mogelijke oorzaken zijn:
  • Infectie
  • Ondergewicht en/of vermagering
  • Overgang
  • Problemen met de schildklier
  • Het PCO-syndroom
  • Diabetes
  • Geen eisprong
  • Teveel aan een bepaald hormoon
  • Een persisterende follikel
  • Afbouw/stoppen van de pil of ander voorbehoedsmiddel
  • Verklevingen in de baarmoeder(holte)
Er zijn dus nog meer mogelijke oorzaken te noemen. Een aantal belangrijke oorzaken worden hieronder verder 'besproken'.

Zwangerschap

Een voor de hand liggende reden voor het uitblijven van de menstruatie is natuurlijk zwangerschap. Een zwangerschapstest kan in de meeste gevallen aantonen of een vrouw zwanger is of niet. Soms gebeurt het echter dat een test 'negatief' als resultaat blijft aangeven, terwijl een vrouw maar niet ongesteld wordt. Soms is er bij een zwangerschap te weinig HCG-hormoon te meten waardoor een zwangerschapstest wit blijft. Voor vrouwen met een kinderwens kan dit erg frustrerend zijn, want zij willen graag zekerheid over een mogelijke zwangerschap. Een bezoekje aan de huisarts kan opheldering geven. Een bloedtest kan namelijk in veel gevallen vaststellen of iemand zwanger is of niet. En waarschijnlijk zal een zwangere vrouw na verloop van tijd zelf waarnemen dat ze zwanger is. Wanneer de menstruatie voor een lange periode uitblijft (bijvoorbeeld één of meerdere maanden) kan de huisarts medicijnen geven zoals Primolut die een menstruatie kunnen bespoedigen. En anders kan de huisarts doorverwijzen naar bijvoorbeeld de gynaecoloog.

Ziekte

Ziekte, in allerlei vormen, kunnen een menstruatie uitstellen. Een 'simpel' griepje kan al de boosdoener zijn. Ons lichaam en de werking ervan kan vrij heftig reageren op veranderingen. Het is voor een huisarts soms heel moeilijk om te bepalen welke ziekte de menstruatie beïnvloedt. Het is daarom als vrouw handig om je eigen lichaam goed in de gaten te houden. Heb je bijvoorbeeld bepaalde klachten? Ook kun je een dagboekje bijhouden waarin je precies schrijft hoe je je voelt enzovoorts.

Stress

Veel mensen (en dus ook vrouwen) onderschatten de invloed van stress op hun lichaam. Stress kan echter een enorme invloed hebben op de werking van ons lichaam. Er wordt bijvoorbeeld beweerd dat vrouwen meer moeite hebben met zwanger worden wanneer ze er teveel mee bezig zijn. Maar ook stress op het werk, in het gezin of bijvoorbeeld in de familie kunnen leiden tot het uitblijven van de menstruatie. Soms hebben vrouwen niet door dat ze last hebben van teveel stress. Dan is het aan te raden bij te houden gedurende een aantal dagen hoe je je voelt (geestelijk gezien). Er kan bijvoorbeeld een manier van leven ontstaan zijn waarbij veel negatieve gevoelens 'normaal' zijn geworden.

Ondergewicht en/of vermagering

Vrouwen (vaker jonge vrouwen) die in een korte tijd veel gewicht verliezen, bijvoorbeeld door Anorexia, kunnen voor een lange periode niet ongesteld worden. Het uitblijven van de menstruatie geeft dan ook meteen aan dat iemand ongezond bezig is. Vermagering kan echter ook het gevolg zijn van bijvoorbeeld een ziekte.

Tips

Wanneer je voor een lange tijd (vanaf een week of twee) niet ongesteld wordt, kun je het beste even een afspraak met je huisarts maken. Hij of zij kan een aantal onderzoeken bij je doen en je eventueel doorverwijzen. Blijf bij ongerustheid niet te lang doorlopen, maar zorg dat je in actie komt. Hoewel het uitblijven van de menstruatie best een vrij 'onschuldige' oorzaak kan hebben, kan het ook aangeven dat er iets mis is met je lichaam. Soms heb je zelf niet goed door waar 'de schoen wringt'. Kom je er met je huisarts niet helemaal uit, of wil je iets anders proberen, dan kun je natuurlijk ook eens een osteopaat raadplegen. Deze gaat anders te werk dan bijvoorbeeld een huisarts, maar heeft vaak wel veel kennis en kundigheid in huis.
© 2011 - 2025 Jolene1984, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oorzaken van het uitblijven van de menstruatieOorzaken van het uitblijven van de menstruatieNiet op tijd ongesteld worden komt redelijk vaak voor. Wanneer u dit voor de eerst keer meemaakt, zal u misschien wel sc…
Nooit meer ongesteld, kan dat?Nooit meer ongesteld, kan dat?Veel vrouwen hebben last van hun menstruatie of van PMS. Iedere maand is het weer opzien tegen de vervelendste dagen van…
Alles over de eerste keer ongesteldAlles over de eerste keer ongesteldIeder meisje maakt het mee, voor de eerste keer ongesteld. Het is altijd even schrikken, maar het is zeker niet iets om…
Alles over de prikpilDe prikpil is een injectie die je eens per drie maanden laat zetten. Hiermee ben je de gehele periode beschermd tegen zw…

Gezondheid: SpijsverteringGezondheid: SpijsverteringEr is weinig in het menselijke lichaam wat zo tot de verbeelding spreekt als onze spijsvertering. En waarom? Waarschijnl…
Hoe krijg ik mooie witte tanden? Ook zonder bleechen!Wil jij ook wittere tanden net zoals acteurs en zangers die in de spotlight staan? Het is mogelijk en er bestaan verschi…
Bronnen en referenties
  • www.dokter.nl
Reacties

, 09-02-2015
Hallo,
Ik ben 21 jaar en nu al 10 maanden geen menstruatie gehad. Ik heb zo'n 4 jaar de pil geslikt, uit het niet tijdens de stop werd ik niet meer ongesteld. Ik ben toen maar gestopt met de pil om te kijken of het terug kwam. Inmiddels nog steeds niets. Ook hem ik veel en snel moe, misselijk en vaak hoofdpijn. Ik ben maar mijn huisarts geweest maar voelde me niet serieus genomen.
Ik had gehoord dat je na een jaar geen menstruatie te hebben gehad onvruchtbaar kunt zijn. Ik weet nu even niet zo goed meer wat ik er mee aan moet

Mvg Reactie infoteur, 10-02-2015
Dag,

Heb je dit besproken met mensen uit jouw omgeving, zoals je moeder? Wellicht heeft zij dezelfde problemen gehad?
10 maanden niet ongesteld is vrij lang voor een jonge vrouw. Naast onvruchtbaarheid zijn er veel oorzaken voor te bedenken, zoals stress, ondergewicht, hormonaal disbalans enzovoorts. Maar ik ben geen arts en adviseer je om zeker nog eens de huisarts te bezoeken, Uit je zorgen, benoem je klachten, dik het eventueel aan! Zeker doen!

Anoniem, 06-08-2014
Hallo ik ben een meisje van 14 en ik ben sinds januari ongesteld. Ik was het niet regelmatig maar ik ben al 3 maanden niet ongesteld geweest. Ik kan niet zwanger zijn, maar hoe moet je zoiets tegen je moeder zeggen. Reactie infoteur, 07-08-2014
Dag Anoniem,

Het kan zijn dat jouw menstruatie, je ongesteldheid, nog een beetje op gang moet komen. Ik heb dat vroeger zelf ook gehad. Uiteindelijk zal het wel regelmatig worden. Ik denk dat je het gewoon met je moeder kunt bespreken hoor! Ze weet dat je sinds januari ongesteld bent?

Groetjes!

Kim, 06-08-2014
Hallo allemaal,

Ik ben een meisje van 21 jaar oud. Ik slik nu 5 jaar de pil en werd telkens netjes in mijn stopweek ongesteld. (Wel in de laatste 2 dagen). Op dit moment ben ik al 7 weken niet ongesteld geworden… Ik heb al 2 zwangerschaps testen gedaan en deze zijn gewoon negatief. Wel heb ik een onwijs opgezette buik en heb pijn in mijn onder rug en mijn boven benen.

Iemand hier ervaring mee? Ik kan vrijdag pas terecht bij mijn huisarts…

gr. Kim Reactie infoteur, 07-08-2014
Dag Kim,

De opgezette buik en rugpijn duiden erop dat je flink wat vocht vasthoudt of veel last hebt van je darmen. Meestal is dat een aanloop naar je menstruatie. Zeven weken is wel vrij lang, goed dat je naar de huisarts gaat. Er zijn veel meer verhalen op internet te vinden over een menstruatie die uitblijft, waarbij allerlei oorzaken als stress, spanning, ziekte maar ook onbekende oorzaken voor te vinden zijn. Hopelijk word je snel ongesteld of geeft de huisarts uitsluitsel! Succes

Anoniem, 01-08-2014
Hallo, ik ben 18 jaar en ik ben nu al bijna 3 jaar niet ongesteld geweest.
toen ik begin 15 was was ik voor het eerst ongesteld maar sinds toen was ik het heel onregelmatig (denk aan 3 maanden).
wel ben ik in korte tijd veel afgevallen.
maar het is nu al bijna 3 jaar geleden dat ik ongesteld ben geweest, ik ben ook al naar de dokter geweest en onderzoeken gedaan maar daar kwam niks uit.
verder wil ik de anticonceptie pil niet slikken.
zou het dan alsnog mogelijk zijn om later kinderen te kunnen krijgen?
ik ben sinds vorige week geen maagd meer (misschien wat laat maar ach) en heb het wel veilig gedaan maar het condoom gleed af en daar kwamen we te laat achter.
ik weet dus niet of ik überhaupt nog vruchtbaar ben. kan iemand mij helpen? ik zit hier nogal mee Reactie infoteur, 07-08-2014
Dag Anoniem,

Het lijkt erop dat jouw menstruatiecyclus erg aan het 'rommelen' is. Dat je drie jaar niet ongesteld bent geweest kan betekenen dat er al die keren dus ook geen eisprong heeft plaatsgevonden (waardoor je ook geen kinderen kan krijgen), maar dat hoeft niet perse het geval te zijn. In jouw geval zou ik absoluut nog eens naar de huisarts gaan. Je kunt zelfs alles even op papier zetten, inclusief je gewichtsverlies. Leg het voor en bekijk samen of er meer onderzoeken gedaan kunnen worden.
Overigens vind ik 18 jaar voor seks helemaal niet te laat, maar dat is persoonlijk. Je weet het vast zelf, maar veilig vrijen is erg belangrijk. Probeer daar zeker op te letten.

Groetjes!

Jolene1984 (221 artikelen)
Gepubliceerd: 21-01-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.