Last van obstipatie?

Last van obstipatie? Wanneer je last hebt van obstipatie heb je problemen met je stoelgang. Dit is erg vervelend en kan best pijnlijk zijn. Hoe ontstaat obstipatie en wat kan je eraan doen? je leest het hier...

Wat is obstipatie

Bij obstipatie heb je last van te trage darmbeweging waardoor de ontlasting te lang in de darm blijft. Er wordt vervolgens vocht onttrokken en er onstaat hardere ontlasting. Vaak hebben mensen moeite om hun ontlasting kwijt te raken omdat de ontlasting te hard is. Het is een vervelend en vaak pijnlijk probleem.

Hoe ontstaat obstipatie

Obstipatie kan ontstaan door een verkeerd voedingspatroon, waarbij te weinig vezels binnenkomen en waarbij vaak onvoldoende vocht wordt genuttigd. Vezels zorgen ervoor dat de darmperistaltiek (beweging) goed op gang komt en daarvoor is ook veel vocht nodig omdat vezels vocht absorberen. Hierdoor wordt de ontlasting zacht. Soms is een ziekte of aandoening de boosdoener zoals: darmkanker, ziekte van crohn (meestal diarree) of een spastische darm. Of er is een aangebore afwijking aan de darmen.
Ook kunnen bepaalde medicijnen obstipatie veroorzaken, bekend zijn de opiaten zoals morfine bij deze medicatie wordt daarom ook vaak een laxeermiddel voorgeschreven. Bij kinderen komt het ook wel voor dat ze in een veranderlijke situatie zitten zoals een verhuizing of een nieuwe school etc hierdoor kunnen ze ook stoelgangproblemen krijgen.

Wat zijn de klachten

  • ineens minder dan normaal naar het toillet gaat (bijv: i.p.v elke dag ineens 2 x per week)
  • moeilijk naar het toillet kunnen
  • harde ontlasting en pijn bij het ontlasten
  • buikpijn

Wat kan je zelf aan obstipatie doen

  • eet genoeg vezels (volkoren brood)
  • drink genoeg vocht (minstens 1 1/5 liter, geldt voor volwassenen)
  • zorg voor voldoende beweging
  • als dit niet helpt kunt u een laxeermiddel nemen, eerste keuze is lactulose deze is het minste schadelijke voor de darmen. wees voorzichtig met laxeermiddelen, gebruik ze zo min mogelijk en liefst na overleg met uw huisarts
  • ga naar het toillet zodra u aandrang voelt en probeer het niet op te houden

Wanneer naar de huisarts

Als bovenstaande maatregelen niet helpen kunt u het beste contact met uw huisarts opnemen
als er bloed of slijm bij de ontlasting zit

Obstipatie kan een klacht zijn bij het prikkelbare darmsyndroom, hier kunt u daar meer over lezen

Voor meer informatie en tips kijk op: kringapotheek
© 2007 - 2024 Laura, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe verbeter ik mijn stoelgang?Hoe verbeter ik mijn stoelgang?Mensen die lijden aan obstipatie hebben te maken met darmproblemen. Obstipatie komt veel voor. Ongeveer 1 op de 3 mensen…
Obstipatie; verstopping dikke darm oorzaken en oplossingenObstipatie; verstopping dikke darm oorzaken en oplossingenEen obstipatie van de ontlasting in de darmen kan erg vervelend zijn en kent vele oorzaken. Om een obstipatie op te loss…
Stoelgangproblemen: obstipatieStoelgangproblemen: obstipatieObstipatie is een lastige kwaal dat een opgezette buik veroorzaakt en de stoelgang bemoeilijkt. Een gebrek aan vezels in…
Verstopping en diarreeVerstopping en diarreeTwee uitersten van elkaar: verstopping/obstipatie en diarree/buikloop. Niet naar de wc kunnen gaan of juist erg vaak moe…

Last van diarree?Last van diarree?Bij diarree heb je last van een dunne soms waterige ontlasting. Het is erg vervelend als je last hebt van diarree vooral…
Wanneer je last hebt van een verkoudheidWanneer je last hebt van een verkoudheidLast van keelpijn een verstopte neus,een bonkende hoofdpijn en algehele malaise? grote kans dat je verkouden bent! hoe o…
Bronnen en referenties
  • Bron: kring-apotheek
Laura (36 artikelen)
Laatste update: 14-03-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.