Last van obstipatie?
Wanneer je last hebt van obstipatie heb je problemen met je stoelgang. Dit is erg vervelend en kan best pijnlijk zijn. Hoe ontstaat obstipatie en wat kan je eraan doen? je leest het hier...
Wat is obstipatie
Bij obstipatie heb je last van te trage darmbeweging waardoor de ontlasting te lang in de darm blijft. Er wordt vervolgens vocht onttrokken en er onstaat hardere ontlasting. Vaak hebben mensen moeite om hun ontlasting kwijt te raken omdat de ontlasting te hard is. Het is een vervelend en vaak pijnlijk probleem.
Hoe ontstaat obstipatie
Obstipatie kan ontstaan door een verkeerd voedingspatroon, waarbij te weinig vezels binnenkomen en waarbij vaak onvoldoende vocht wordt genuttigd. Vezels zorgen ervoor dat de darmperistaltiek (beweging) goed op gang komt en daarvoor is ook veel vocht nodig omdat vezels vocht absorberen. Hierdoor wordt de ontlasting zacht. Soms is een ziekte of aandoening de boosdoener zoals: darmkanker, ziekte van crohn (meestal diarree) of een spastische darm. Of er is een aangebore afwijking aan de darmen.
Ook kunnen bepaalde medicijnen obstipatie veroorzaken, bekend zijn de opiaten zoals morfine bij deze medicatie wordt daarom ook vaak een laxeermiddel voorgeschreven. Bij kinderen komt het ook wel voor dat ze in een veranderlijke situatie zitten zoals een verhuizing of een nieuwe school etc hierdoor kunnen ze ook stoelgangproblemen krijgen.
Wat zijn de klachten
- ineens minder dan normaal naar het toillet gaat (bijv: i.p.v elke dag ineens 2 x per week)
- moeilijk naar het toillet kunnen
- harde ontlasting en pijn bij het ontlasten
- buikpijn
Wat kan je zelf aan obstipatie doen
- eet genoeg vezels (volkoren brood)
- drink genoeg vocht (minstens 1 1/5 liter, geldt voor volwassenen)
- zorg voor voldoende beweging
- als dit niet helpt kunt u een laxeermiddel nemen, eerste keuze is lactulose deze is het minste schadelijke voor de darmen. wees voorzichtig met laxeermiddelen, gebruik ze zo min mogelijk en liefst na overleg met uw huisarts
- ga naar het toillet zodra u aandrang voelt en probeer het niet op te houden
Wanneer naar de huisarts
Als bovenstaande maatregelen niet helpen kunt u het beste contact met uw huisarts opnemen
als er bloed of slijm bij de ontlasting zit
Obstipatie kan een klacht zijn bij het prikkelbare darmsyndroom, hier kunt u daar meer over lezen
Voor meer informatie en tips kijk op:
kringapotheek