Chiazaad: voordelen en nadelen

Chiazaad: voordelen en nadelen Wat zijn nu precies de voordelen van het eten van Chiazaad? Welke heilzame uitwerking heeft het? En zijn er ook nadelen aan verbonden? Er bestaat niet veel wetenschappelijk onderzoek ter zake, maar wat we weten stemt ons voorzichtig optimistisch.

Wat is Chiazaad precies?

Chiazaad is krachtvoeding dat al duizenden jaren bestaat en reeds geteeld en gebruikt werd door de Azteken sedert circa 3500 voor Christus. De Azteken noemden het ‘loopvoeding’ omdat het mensen een massa energie meegaf en de krijgers veel uithoudingsvermogen voor hun fysieke activiteiten.

De zaadjes zelf zijn klein en kunnen twee kleuren hebben: wit en zwart. Niettegenstaande sommigen beweren dat er tussen deze twee types chiazaad verschillen inzake de heilzame werking voor de gezondheid bestaan, blijkt uit doorgedreven onderzoek dat de verschillen qua werking miniem zijn en meer afhankelijk zijn van de bodem waarin de plant gedijde dan in de kleur. Dit gezegd zijnde, beweren sommigen dat de witte zaadjes, ook bekend als salba, een beetje meer proteïnen zouden bevatten dan de zwarte, terwijl de zwarte iets meer vezels zouden bevatten.

Het chiazaad komt van een plant van de lipbloemenfamilie tot welke kruiden als munt behoren. Hoewel er diverse variëteiten van chiazaad bestaan is de meest gebruikte en commercieel interessantste de Spaanse salie die gekweekt wordt voor de zaadjes.

Heilzame werking van het chiazaad

Klopt de overlevering dat deze oude krachtvoeding de Azteekse krijgers meer energie en uithouding verschaften? Heeft ze nog andere voordelen? Wat is er zo bijzonder aan chiazaad? Laat ons deze vragen beantwoorden door de samenstelling van chiazaad eens nader te bekijken en hoe die verantwoordelijk is voor een heilzame werking.

Chiazaad is rijk aan omega 3 vetzuren

Een heleboel mensen weet dat vlaszaad en zalm belangrijke bronnen van omega 3 zijn, maar slechts weinigen weten dat chiazaad ook een rijke bron van omega 3 herbergt. In feite is 19 tot 25% van het gewogen chiazaad alfa-linoleenzuur, een belangrijk omega 3 zuur. Dit is essentieel aangezien we dit zuur niet zelf kunnen produceren. Als vergelijkingspunt nemen we het vlaszaad dat ongeveer 23% omega 3 bevat, dus wat betreft de omega 3-werking komt chiazaad in de buurt van vlaszaad.

Wat houdt de heilzame werking van het omega 3 zuur eigenlijk in?

Op cardiovasculair vlak en voor de gezondheid van het hart is het geweldig omdat het de dikte van bloed op een ideaal peil houdt dat klontervorming voorkomt, vernauwing van de slagaders uitsluit, het risico op hartbeklemming, hartaanvallen en beroertes verkleint. In feite werkt het als een milde bloedverdunner.

Omega 3 helpt om ons algemene lipidenprofiel te verbeteren en vermindert het trigluceride niveau. In mensentaal: het haalt de ‘slechte cholesterol‘ naar beneden. Omega 3 staat misschien het meeste bekend omdat het de perfecte voeding is voor de hersenen. Het helpt de symptomen van een aantal neurologische ziektes als depressie, de ziekte van Alzheimer, autisme en epilepsie te verlichten.

Het heeft een heilzame werking bij ontstekingen in de darmen, aan de gewrichten en aan de rug alsook bij stekende hoofdpijn. Eén studie doet uitschijnen dat de ontstekingen door inname van het chiazaad met 40% verminderen.

Het helpt om ons lichaam van voldoende vocht te voorzien, bijvoorbeeld verhindert het uitdroging van de ogen en de huid. Eigenlijk is omega 3 perfect voor de gezondheid van de huid. Het houdt ook de longen vochtig wat belangrijk is voor astmalijders en het oliet de gewrichten prima. Het houdt onze huidcellen gezond door de membranen ervan te versterken.

Chiazaad is rijk aan oplosbare vezels

Ongeveer 20 tot 23% van het chiazaad zijn eiwitten, waardoor het een rijke bron aan proteïnen is, vergelijkbaar met noten en andere zaden. Eigenlijk bevat het een klein beetje minder proteïne dan vlees. Dit is goed nieuws voor vegetariërs aangezien het hier om volledige eiwitten gaat, wat betekent dat het al de voor je gezondheid essentiële aminozuren bevat.

De eiwitten in chiazaad zijn prima voor de functies van de proteïne in het menselijke lichaam zoals het aanmaken van weefsel, huid, spieren, haar, voor het herstellen van cellen en het produceren van proteïnehormonen. Proteïne vertraagt ook de evacuatie van suikers zodat je suikergehalte op peil blijft en je je energie langer kunt houden hetgeen overeenstemt met wat de Aztekenkrijgers van hun ‘lopersvoeding’ verwachtten.

Chiazaad is rijk aan antioxidanten

Chiazaad bevat een hoog aantal antioxidanten. Op de ORAC-schaal kun je voor elk product bekijken hoe rijk het aan antioxidanten is. Ons lichaam heeft per dag zowat 3000-5000 Oraceenheden nodig om zich tegen vrije radicalen te beschermen die kanker, ontstekingen en cellenbeschadiging kunnen veroorzaken. Chiazaad levert er rond de 3000 wat het in de nabijheid brengt van broccoli, sinaasappelen en druiven.

De antioxidanten in chiazaad zijn ponifenolen die tegen de vrije radicalen vechten en het lichaam zuiveren waardoor je meer energie krijgt.

Chiazaad bevat een mooi aantal mineralen

Mensen overschatten vaak het aantal mineralen dat chiazaad bevat. Als je een heleboel chiazaad eet zal je ook een heleboel mineralen binnenkrijgen, maar de gemiddelde dagelijkse portie chiazaad per persoon is ongeveer een soeplepel en in zulke dosissen zal je niet de voldoende aantallen mineralen binnenkrijgen voor therapieën. Toch bevat chiazaad ongeveer 700 mg calcium per 100 g, wat neerkomt op ongeveer 105 mg in een soeplepel van 15 g. De optimale dagelijks toegestane hoeveelheid calcium is ongeveer 1000 mg.

Van magnesium vind je ongeveer 466 mg per 100 g, wat neerkomt op 70 mg per soeplepel van 15 g. Therapeutische dosissen bedragen tussen de 400 en 700 mg.

Sommige bronnen vermelden ook dat chiazaad een aanzienlijk aantal vitamine B en C bevat, maar hierover bestaat geen wetenschappelijk bewijs.

Bijwerkingen van chiazaad

Is dit alles te mooi om waar te zijn? Laat ons ook even de andere kant van het plaatje bekijken. Welke zijn de bijwerkingen als je chiazaad eet?
  • Opzwelling: zoals met alle oplosbare vezels, vlaszaad inbegrepen, kan chiazaad tot opzwelling leiden. Dit komt omdat oplosbare vezels door de mens niet kunnen worden verteerd. Dus belanden ze in de darmen waar de darmbacteriën ervan gedijen. Als ze ze opeten zorgen ze voor gassen die ons een opgezwollen gevoel bezorgen. Als je darmflora gezond zijn, dan zijn de kansen tot opzwelling gering. Sommige mensen zijn er gevoeliger aan dan andere. Een andere reden voor opzwelling is dat je ze moet wegspoelen met veel water, anders kan je geconstipeerd worden. Daarom is het belangrijk acht glazen water per dag te drinken als je chia- of vlaszaad eet.
  • Verdere verlaging van de bloeddruk als je al bloeddrukverlagende medicatie gebruikt. Sommige mensen zeggen dat als je al een lage bloeddruk hebt het riskant is dan nog dingen in te nemen die de bloeddruk verder verlagen. Het hangt er in feite allemaal van af hoe laag je bloeddruk wel is en vervolgens voor jezelf te beslissen of het het risico waard is. Als je bloeddruk van nature laag is, zal er waarschijnlijk weinig risico zijn. Wel moet je oppassen als je bloeddruk onder de normale waarden zakt. Dit geldt trouwens niet alleen voor inname van chiazaad maar ook voor vlaszaad en visolie.
  • Verdunt het bloed verder bij mensen die bloedverdunnende medicatie nemen. Het omega 3 element in het chiazaad is verantwoordelijk voor het verdunnen van het bloed hetgeen heilzaam is voor de werking van het hart. Voor personen die al bloedverdunnende middelen innemen is het een extraatje. Of dit al dan niet gevaarlijk is bespreek je best met je huisarts. Ook hier geldt hetzelfde voor vlaszaad en visolie.
  • Mogelijk groter risico op prostaatkanker, Een studie die werd uitgevoerd in het Nederlandse Wageningen Instituut voor de Voedselveiligheid in 2004 kwam tot de conclusie dat het risico op prostaatkanker bij mannen zou kunnen vergroten. Zeker is het niet aangezien verder wetenschappelijk onderzoek ontbreekt.

Besluit

Zo zie je dat het eten van chiazaad behoorlijk wat voordelen voor de gezondheid heeft. Nadelen zijn niet echt wetenschappelijk bewezen en wie al bloeddrukverlagende of bloedverdunnende medicatie inneemt doet er best aan een arts te raadplegen vooraleer chiazaad uit te testen.

Wie het Engelse artikel wil lezen waarop dit stuk steunt kan hier een kijkje nemen.
© 2013 - 2025 Vosje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Chiazaad, superfood of onzin?Chiazaad, superfood of onzin?Aan het chiazaad is al veel aandacht aan besteed, vooral op het internet. Het is een hype, net als veel andere superfood…
Superfoods: hennepzaad, chiazaad en lijnzaadSuperfoods zijn voedingsmiddelen die een hoog gehalte vitamines, mineralen en antioxidanten bevatten. Superfoods staan b…
Superfoods: chiazaadEen populair voedingsmiddel uit de huidige superfood trend is chiazaad. Dit kleine zaadje uit Midden-Amerika doet naar v…
Omega 3 vetzuren binnenkrijgen zonder vis te etenOmega 3 vetzuren binnenkrijgen zonder vis te etenOmega 3 vetzuren zijn een belangrijk onderdeel van onze dagelijkse voeding. Verschillende voedingsmiddelen bevatten omeg…

Mirabellenjam maken of de pruimen in potten verwerkenMirabellenjam maken of de pruimen in potten verwerkenMirabellen zijn zonnig gele, heerlijke pruimpjes om zo uit de hand te eten, maar ze kunnen ook goed gebruikt worden om e…
Zorg om zware baby'sZorg om zware baby'sAls het geboorgewicht van een baby hoger is dan 4500 gram praten we over foetale macrosomie. Gemiddeld weegt een pasgebo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: ValeriaJa, Pixabay
  • (1) Li Or http://nimbleful.hubpages.com/hub/Chia-Seeds-Benefits-and-Side-Effects
  • (2) Chicco AG, D'Alessandro ME, Hein GJ, et al. Dietary chia seed (Salvia hispanica L.) Br J Nutr. Jan 2009;101(1): 41-50.
  • (3) Ann Nutr Metab. 2007; 51(1): 27-34. Ayerza R Jr, Coates W. Office of Arid Lands Studies, Universiteit van Arizona, Tucson, AZ 85637, VSA
  • (4) Vuksan V, Whitham D, Sievenpiper JL, et al. Supplementation of conventional therapy with the novel grain Salba (Salvia hispanica L.). Diabetes Care. November 2007; 30(11): 2804-2810
  • (5) http://chiaseedsfacts.blogspot.com/2009/11/chia-seeds-facts-omega-3-highest-in.html
Vosje (460 artikelen)
Gepubliceerd: 09-09-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.