Suiker - verslavend, slecht of gewoon lekker

Suiker - verslavend, slecht of gewoon lekker Suiker is lekker maar ook funest. Suiker werkt verslavend en daarom zouden er eigenlijk waarschuwingsstickers op producten waar suiker aan is toegevoegd moeten staan. Dat vindt Paul van Velpen, directeur van de GGD in Amsterdam. Hij pleit ervoor dat het gebruik van suiker wordt ontmoedigd. Is suiker wel zo verslavend als de GGD-directeur ons wil doen geloven? Dat het slecht is voor onze tanden is bekend, dat we er dik van worden ook, maar hoe verslavend is de zoetigheid? Moet er een suikertaks worden ingevoerd om ons te beschermen tegen overmatige suiker consumptie?

Slecht en verslavend als roken

De GGD-directeur noemt suiker een drug die verslaaft. Van producten met suiker willen we steeds meer, ook al hebben we eigenlijk geen honger meer. De zucht naar suiker is net zo sterk als de zucht naar sigaretten. Het is net zo moeilijk om van de drang naar zoet af te komen als van het roken. De directeur pleit voor het invoeren van een suikertaks. Tevens moeten er regels komen over de hoeveelheid suikers die aan een product mogen worden toegevoegd. Voor mensen die verslaafd zijn aan suiker moeten er therapieën komen. Het is een verslaving die een behandeling behoeft.

Dieet

Een dieet is slechts een tijdelijk oplossing, meent Van Velpen. Het is de gevaarlijkste drug van deze tijd die ook nog eens overal gemakkelijk te krijgen is voor niet veel geld.

GGD: "Overdreven"

GGD Nederland vindt de mening van GGD-directeur Amsterdam overdreven. De landelijke GGD meent wel dat suiker slecht is en dat er aandacht voor moet zijn hoe slecht het goedje eigenlijk voor ons is, maar om het veelvuldig gebruik van suiker in de hoek van verslavingen te stoppen, daar wil de landelijke GGD niet aan.

Suiker toegevoegd

Aan heel veel voedingsproducten is suiker toegevoegd. Vaak proeven we dat niet eens en geeft het etiket niet voldoende uitsluitsel over het ingrediënt. Suiker is een product dat met mate genuttigd dient te worden. Door alle verborgen toegevoegde suikers kom je al snel over je dagelijkse quotum suiker heen. Niet meer dan 10% van je dagelijkse energietoevoer mag uit suiker bestaan. Neem je meer suiker tot je dan loop je kans op gezondheidsklachten:
  • overgewicht;
  • diabetes;
  • huidproblemen;
  • oververmoeidheid;
  • hoge bloeddruk;
  • hoog cholesterol gehalte;
  • tandbederf;
  • overactiviteit (ADHD bij kinderen) in sommige gevallen.

Suiker en diabetes

Suiker wordt direct in je bloed opgenomen. Het is een zoete en plakkerige substantie die eigenlijk ‘lege calorieën’ zijn.
Verminderen van suikerinname is belangrijk voor de gezondheid. Suiker zit ook in groente en fruit, maar dat is suiker die, anders dan geraffineerde suiker, ook nog vezels, vitamines en mineralen heeft die de suikeropname vertragen. Vezels bevorderen namelijk de spijsvertering en zorgen dat je voor lange tijd energie hebt. Geraffineerde suikers geven een korte tijd energie.

Alvleesklier

Tevens moet de alvleesklier hard werken om de witte suikers uit het bloed te halen. Dit kan zelfs leiden tot stoornissen en suikerziekte. De relatie tussen suikerinname en ouderdomsdiabetes is overigen nog nooit aangetoond.

Suikerbiet en suikerriet

Suikers komen van nature voor in alle soorten groente en fruit. Dit zijn enkelvoudige koolhydraten. Ze zitten ook in andere voedingsproducten. Met suiker wordt in dit verband meestal saccharose of sucrose bedoeld, dat afkomstig is van de suikerbiet of het suikerriet. Saccharose is een combinatie van glucose en fructose, twee kleine koolhydraten. Glucose noemen we ook wel duivensuiker en fructose noemen we vruchtensuiker.
De suikerpot / Bron: Persbureau AmelandDe suikerpot / Bron: Persbureau Ameland
Lactose is ook suiker, maar dan van dierlijke oorsprong. Het komt in melk voor. Moedermelk is bijvoorbeeld zoet, het heeft een suikergehalte van 7%.

Waarom suiker

Suiker wordt om de volgende redenen gebruikt:
  • de zoete smaak;
  • als smaakversterker;
  • als bewaarmiddel;
  • geeft structuur aan voedsel.

Verborgen suiker

In veel voedingsmiddelen zitten suikers zonder dat we het in de gaten hebben. Het zijn de zogenaamde verborgen suikers.
Vloeibare suikers zitten bijvoorbeeld in frisdrank, vruchtensap en yoghurt. Deze producten geven geen verzadigend gevoel en vergroten zo de kans op overgewicht.

Serotonine

Suiker is verslavend, dat is uit experimenten gebleken. Het activeert het beloningscentrum in de hersenen. Drugs, vet en mooie muziek of sporten doen dat ook. Het onderzoek naar de verslavende aspecten van suiker is onder ratten gedaan en of deze conclusie ook voor mensen geldt is niet aangetoond. Er is geen wetenschappelijk bewijs voor gevonden. Suiker kan wel het serotonine-gehalte in de hersenen beïnvloeden. Serotonine geeft een gevoel van welbevinden en verdrijft onprettige gevoelens. Suikerinname zorgt voor een hoger serotonine gehalte en dat zou je een positief effect kunt noemen. Critici van Van Velpen spreken hierbij eerder over compensatie dan over verslaving.

Geen verslaving - wel oppassen

Wie stopt met het eten van suiker krijgt geen onthoudingsverschijnselen. Ook is er niet steeds meer suiker nodig om hetzelfde prettige gevoel te krijgen. Daarom is er van verslaving aan suiker geen sprake. Wel worden we gemotiveerd om te eten, omdat we beloond worden met een prettig gevoel. Is suiker voor handen (en in welke huishouding is dat niet) dan kan dat leiden tot meer eten dan gezond voor ons is.

Lees verder

© 2013 - 2025 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Suiker - de zoete boosdoener?Suiker - de zoete boosdoener?Er is veel discussie over suiker. Vooral over het gebruik en dan met name de overconsumptie van suiker. We zouden minder…
Verborgen suikers herkennen op het etiketVerborgen suikers herkennen op het etiketIn veel bewerkte producten die we in de supermarkt kopen zit suiker. Omdat iedereen tegenwoordig wel weet dat te veel va…
Het leed dat suiker heetHet leed dat suiker heetHoe weet je of er suiker in een product zit? Door op de verpakking te kijken. Maar nu begint het leed: want waar jij ver…
Suikers, welke zijn goed? Welke kunnen we beter vermijden?De zoete smaak in onze voedingsmiddelen die wij dagelijks nuttigen, is afkomstig van suiker, ook wel sucrose genoemd. Su…

Stevia; een gezond alternatief voor suikerStevia; een gezond alternatief voor suikerSteeds vaker is te lezen over de nadelige gevolgen van suiker (verslavend, dikmakend). Gelukkig is er een gezond alterna…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Clker Free Vector Images, Pixabay
  • www.gezondheid.be
  • www.optimalegezondheid.com
  • www.nos.nl
  • Leeuwarder Courant
  • http://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/is-suiker-verslavend.aspx geraadpleegd op 6 mei 2017
  • Afbeelding bron 1: Persbureau Ameland
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 06-05-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.