Druiven gezond?
Druiven, gezond? Ja! Druiven hebben niet alleen een lekkere zoete smaak maar leveren ook gezondheidsvoordelen op voor uw lichaam.
Artikel Indeling
Voedingswaarde druiven
Per 100 gram bevatten druiven gemiddeld 53 kcal, 0,9 gram aan eiwit, 11,5 gram aan koolhydraten en 0,1 gram aan vetten. In druiven komen de volgende vitaminen voor: A, B1, B2, B6, B11, C.
Waarom zijn druiven gezond
Lees hieronder de redenen waarom druiven nu zo gezond zijn:
Druiven zijn goed voor de botten
Druiven zijn een geweldige bron van micronutriënten zoals koper, ijzer en mangaan. Deze stoffen zijn allemaal belangrijk bij de vorming en voor de sterkte van de botten. Het toevoegen van druiven in uw dieet op regelmatige basis kan het ontstaan van aandoeningen zoals osteoporose voorkomen. Mangaan is een zeer belangrijk element in het lichaam. Dit element helpt het lichaam bij de vorming van collageen en bij het functioneren van het zenuwstelsel.
Druiven tegen Hart-en vaatziekten
Druiven zorgen voor een verhoging van de stikstofmonoxide in het bloed. hierdoor kunnen bloedstolsels worden voorkomen. Daarom is het eten van druiven een effectieve manier om de kans op hartaanvallen te verkleinen. Lees verder waarom andere voedingsmiddelen ook goed zijn voor het hart:
Dadels,
Olijven,
Sinaasappels en
Aardbeien.
Bovendien zijn druiven rijk aan antioxidanten, deze verhinderen de oxidatie van het LDL-cholesterol. Druiven bestaan verder uit hoge aantallen van flavonoïden. Deze flavonoïden zorgen niet alleen voor de kleur van de druiven maar dienen ook als zeer krachtige antioxidanten. De twee belangrijkste soorten antioxidanten van druiven zijn: resveratrol en quercetine. Deze twee verbindingen gaan de effecten van vrije radicalen tegen, die het lichaam bedreigen en schadelijke effecten stimuleren. Deze twee anti-oxidante flavonoïden fungeren daarnaast als filter om gifstoffen uit het bloed te halen.
Druiven tegen astma
Door hun bekende therapeutische waarde kunnen druiven worden gebruikt als een remedie voor astma. Het hydraterende vermogen van druiven is hoog, waardoor er meer vocht in de longen terecht komt en de astmatische aanvallen zullen worden gereduceerd.
Druiven tegen migraine
Rijpe druivensap is een belangrijke remedie voor het genezen van migraine. Het moet vroeg in de ochtend worden gedronken, zonder het te mengen extra water. Ironisch genoeg wordt het drinken van rode wijn vaak beschouwd als een oorzaak van migraine. Het drinken van druivensap wordt echter beschouwd als een oplossing voor het probleem.
Migraine heeft verschillende oorzaken zoals: gebrek aan slaap, veranderingen in het weer of voedingstekorten. In het algemeen is alcohol de oorzaak van migraine. Druiven bevatten zoveel antioxidanten dat ze deze ziekte kunnen genezen.
Druiven tegen Alzheimer
De stof Resveratrol, een gunstige polyfenol aanwezig in druiven, verlaagt de niveaus van de amyloidal-beta peptide bij patiënten met de ziekte Alzheimer. Onderzoeken suggereren dat druiven de gezondheid van de hersenen kunnen verbeteren en het ontstaan van degeneratieve neurale ziekten kunnen vertragen.
Een onderzoek dat is gepubliceerd in het British Journal of Nutrition beweert zelfs dat: druivensap het functioneren van de hersenen kan verbeteren bij oudere mensen die al een milde cognitieve stoornis hebben.
Feiten over druiven
- Spaanse ontdekkingsreizigers introduceerde de vrucht aan Amerika al ongeveer 300 jaar geleden.
- Er zijn meer dan 60 soorten druiven. De belangrijkste soorten zijn de Amerikaanse en de Europese.
- Het kost ongeveer 2,5 kilogram aan druiven om een fles wijn te maken.
- Druiven zijn er in vele kleuren, waaronder groen, rood, zwart, geel, roze en paars.
Lees verder