Hoe gezond is kokosolie?

Hoe gezond is kokosolie? Kokosolie is zo’n product wat er eigenlijk al heel lang is en altijd in de reformwinkels te koop is geweest. Maar sinds we met de superfoods aan de slag zijn gegaan én we steeds gezonder gaan eten en willen leven, is kokosolie ook een soort “hype” geworden. Maar kokosolie is een gewoon een goed basisproduct voor in de keuken … en dus de vraag: “Hoe gezond is kokosolie eigenlijk?”

Kokosnoot en kokosolie

Kokosolie (of kokosvet in vaste vorm) komt uiteraard van de kokosnoot, waarbij zuivere kokosolie vrijwel kleurloos is en 100% natuurlijk. Het is een tropische olie die verkregen wordt uit het gedroogde witte vruchtvlees van de kokosnoot. Het gegeven wat wij in het westen altijd met gestolde kokosolie werken, heeft te maken met het smeltpunt van ongeharde en ongeraffineerde kokosolie. Dit ligt rond de 25 graden en van geraffineerde en geharde kokosolie ligt het rond de 35 graden. Daar waar het warmer is, wordt met het gesmolten product gewerkt.

Gezond?

Wat maakt kokosolie zo gezond? Kokosolie bestaat voor het grootste gedeelte (86%) uit verzadigde vetten. Dit zou onder normale omstandigheden betekenen dat het eigenlijk niet zo goed is, maar dat ligt toch wat genuanceerder. Het profiel van kokosolie is anders dan we gewend zijn als we het over verzadigde vetten hebben. Bijna 70% van het verzadigde vet in kokosolie bestaat uit de zogenaamde middellangeketen vetzuren. Het grootste gedeelte bestaat uit laurinezuur en in mindere mate zit er myristinezuur, palmitinezuur, caprinezuur en stearinezuur in. De onverzadigde vetzuren in kokosolie zijn oliezuur en linolzuur.
Dit alles neemt niet weg dat er ook helaas nog steeds tegenstanders van kokosolie zijn en deze mensen zien kokosolie niet als product wat in geen keuken mag ontbreken.

Wat zijn de voordelen van middellangeketen vetzuren?

De vetzuren worden zeer gemakkelijk door de darmen opgenomen. Als de stof in het bloed komt gaat deze naar de lever en wordt direct naar energie omgezet. Wat er omgezet wordt in vet is zeer beperkt.

Bron: Niekverlaan, PixabayBron: Niekverlaan, Pixabay
Wat doet het nog meer voor het lichaam?
De vetzuren zijn uitstekend om bacteriën, virussen, schimmels en parasieten te weren en de darmflora wordt versterkt. Als de schildklier traag is, kan kokosolie daar een positieve werking op hebben. Het stimuleert namelijk de verbranding. Calcium en magnesium worden beter opgenomen als je kokosolie tot je neemt. Dit is weer goed om de botten stevig te houden.

Hoe pas je kokosolie toe?

Het handige van kokosolie is dat je het kunt gebruiken om te bakken, te koken en zelfs om te frituren. De olie is hittestabiele olie en het rookpunt ligt veel verder dan bijvoorbeeld olijfolie, bovendien gaat het langer mee dan de gemiddelde oliën.
Als je het op de boterham wil doen in plaats van roomboter of margarine, dan kan dat ook. Er zitten minder vetten in.

Weetjes!

  • Niet om te eten, want kokosolie wordt ook nog toegepast op een wijze dat deze niet meer eetbaar is. Kokosolie vinden we ondermeer in verschillende shampoos, zeep en zelf tandpasta.
  • In het Sanskriet (oud Indische taal) staat de kokospalm bekend als Kalpa Vrisha. Dit wil zeggen: “de boom die alles bevat wat nodig is om te leven”. Wat ook wel klopt, want van deze boom kan je bijna alles gebruiken.
  • Extra vierge kokosolie kan je op verschillende manier krijgen, te weten 1) Laat het de natuurlijke fermentatie ondergaan 2) pers de kokosnootpulp.
  • Kokosolie is ook prima om als massage olie in te zetten.
  • Bij psoriasis of eczeem kan de combi van kokosolie eten en smeren een prima hulpmiddel zijn om er minder last van te hebben.

Tot slot

Kokosolie is werkelijk multifunctioneel. Geen wondermiddel, maar het bevat meer dan voldoende stoffen om het op een verantwoorde wijze in een gezond voedingspatroon toe te passen.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kokosvet: de gezondheidsvoordelenKokosvet: de gezondheidsvoordelenOp internet zijn verschillende berichtgevingen over kokosvet te vinden. De meningen over kokosvet zijn uiteenlopend, maa…
Kokosnoot, een vrucht met geneeskrachtKokosnoot, een vrucht met geneeskrachtEen kokosnoot is een vrucht die voor vele doeleinden wordt gebruikt. Hij is supergezond. In de tropen groeien overal op…
De geneeskracht van kokosolieDe geneeskracht van kokosolieKokosolie wordt gemaakt door gedroogde kokos te persen. Kokosolie wordt ook wel kokosvet genoemd, onder de 25 graden is…
Kokosolie: uit kokosnotenvruchtvlees en het gebruikKokosolie: uit kokosnotenvruchtvlees en het gebruikKokosolie is een product dat nog niet algemeen wordt gebruikt maar toch veel toepassingen kent. Lange tijd heeft kokosol…

Snel en veilig afvallenSnel en veilig afvallenAfvallen is de droom van velen. Mogelijk ook die van u. Er zijn vele verschillende afvalmethodes beschikbaar, die van al…
Ben ik te dik?! Wanneer spreek je van overgewichtBen ik te dik?! Wanneer spreek je van overgewichtUit cijfers van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) blijkt dat mensen in Nederland steeds dikker worden. Begin…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Nuzree, Pixabay
  • B. Berends - diëtist
  • Afbeelding bron 1: Niekverlaan, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.