Gezond afvallen zonder te diëten, een aantal tips

Gezond afvallen zonder te diëten, een aantal tips We hebben allemaal onze redenen om een maatje minder te willen hebben. De maatschappij schept ons vaak het beeld dat slanke mensen gelukkige mensen zijn. Of dit steeds zo is, valt in vraag te stellen maar ze zijn wellicht wel wat gezonder. Om dat slanke lichaam te krijgen, wil men ons graag doen geloven dat dit kan door één of ander dieet, een wonderpil of uren intensief sporten. En wellicht zal men even afslanken maar na enkele maanden of jaren gaat ons lichaam al snel zijn oude vorm aannemen of zelfs nog meer toenemen ten opzichte van vroeger. Waarom werkt diëten niet? Wat werkt wel?

Waarom diëten niet werkt!

Diëten: tijdelijk effect

Op dieet gaan staat gelijk aan een tijdje afzien met de hoop op een slanker figuur. Sommige mensen bereiken dat doel en anderen niet. Maar hoe komt het dat het effect van diëten soms te snel verdwijnt? Hoe komt het dat het bij sommige mensen gewoon helemaal niet lukt ook al probeerden ze al heel wat diëten uit? Werken alle diëten even goed? Het goede nieuws is dat alle diëten werken zolang men doet wat ze zeggen maar niemand slaagt erin te blijven doen wat diëten zeggen. Men raakt het beu om allerlei redenen. Het dieet is te eentonig, te moeilijk, te laag in calorieën of in voedingsstoffen, te verschillend van wat je gewoon bent te eten.

Diëten is ongezond

Vaak is diëten gewoon zelfs ongezond. Als het slechts één keer gebeurt, is dat inderdaad niet zo erg. Maar de meeste mensen blijven proberen en dan treedt het jojo-effect op. Afslanken, verdikken, afslanken, verdikken. Deze cyclussen zijn helemaal niet zo onschadelijk voor het lichaam als men denkt. Elke keer als je afslankt, vertraagt je stofwisseling en na enkele keren blijft die vertraagd, soms jarenlang. Om dan je slanke taille te behouden zal je dus nog minder moeten eten dan wanneer je nooit aan diëten was begonnen. Bovendien blijkt uit wetenschappelijke studies dat het ontstekingsproces dat gepaard gaat met elke gewichtstoename maakt dat het herwonnen vet zich meer en meer afzet in de buikstreek. Dat soort vet is veel gevaarlijker dan vet op de billen en dijen omdat het hiermee het risico verhoogt op hoge bloeddruk, hartkwalen en diabetes.

Psychologisch effect van diëten

Ook op psychologisch vlak is diëten niet gezond. Het is emotioneel vaak belastend. Het leidt tot frustratie omdat men probeert niet te denken aan alles wat men zich ontzegt. Men probeert niet aan eten te denken maar doet dit hierdoor dus te meer. Dit leidt tot een verstoord eetpatroon en kan in sommige gevallen zelfs leiden tot depressie. Diëten is dus niet echt een goed idee maar het zoeken naar een gezonde manier van leven en bewust eetpatroon wel.

Je bent wat je drinkt

Alcohol en calorieën

Zou je na een driegangenmenu nog een gebraden kip kunnen opeten? Nee? Maar zou je na een driegangenmenu nog 4 glazen wijn kunnen drinken? Wel, die 4 glazen wijn bevatten evenveel calorieën als die gebraden kip. We beseffen niet hoeveel calorieën we als mens tot ons nemen via drank al dan niet alcoholisch en hoeveel schade we ons lichaam hiermee bezorgen.

Frisdranken: een boosdoener

Iedereen weet dat er in cola of dergelijke andere frisdrank heel wat suiker zit ( tot wel 7 suikerklontjes per glas). Dat staat eigenlijk gelijk met evenveel calorieën als 2 boterhammen per glas. Maar dat is ook zo voor fruitsap, wijn, bier en likeur. Water is nog steeds de beste drank voor de mens. Omdat dit misschien wat saai lijkt kan men het wat aantrekkelijker maken door er smaken aan toe te voegen. Probeer het zelf maar uit met volgende smaken en misschien kom je wel voor een aangename verrassing te staan:
  • munt
  • citroen
  • perzik
  • sinaasappel
  • kiwi
  • aardbei

Het is best mogelijk wanneer je elke dag 2 glazen water drinkt in plaats van frisdrank of alcohol je 10 kg afvalt in 1 jaar tijd zonder dat je maar iets verandert in je eetpatroon.
Lightproducten zoals Cola-light is slechts een marketingstrategie om mensen te doen geloven dat dit beter is. Het bevat inderdaad minder calorieën maar het stimuleert de eetlust dus echt beter is het niet. Laat die dus gewoon maar netjes in de rekken staan.

Sportdranken vermijden!

Sportdranken zijn al helemaal uit den boze. Ze zijn ontwikkelt voor professionele atleten en geven mensen meer calorieën dan ze verbranden. Het is niet de bedoeling dat mensen ze beginnen te drinken om hun overvolle dag door te kunnen komen maar dat is wat velen doen. Hetzelfde geldt voor energiedranken. Deze dranken zijn gewoon op de markt gekomen om mensen het idee te geven dat ze er meer energie van krijgen alleen klopt dit niet echt. De samenstelling van de drank kan men vergelijken met het drinken van een kop koffie met een veel hogere dosis suiker.

En wat met koffie?

Nu we het toch over koffie hebben. Over koffie bestaan er ook heel wat theorieën omdat men vaak van mening is dat het helpt bij het afslanken omwille van de cafeïne die erin verwerkt is. Het is inderdaad zo dat cafeïne inderdaad in geringe mate de eetlust zal afremmen. Maar het gevaar schuilt echter in wat je bij die koffie doet. Sommige mensen voegen er suiker aan toe, room of melk. Indien dit het geval is en je 1 of 3 kopjes koffie drinkt per dag kan dit wiskundig gezien iemand 8 kg dikker maken per jaar ( 200 extra calorieën voor de suiker of room bij de koffie). De oplossing hiervoor is simpel. Je drinkt de koffie zwart of gebruikt magere melk. Kunstmatige zoetmakers zijn eventueel ook een oplossing maar kunnen de eetlust dan weer stimuleren.

Soep drinken om af te vallen?

Men kan echter wel de eetlust verminderen door soep te drinken voor de maaltijd. Om de eetlust af te remmen moet het drankje bestaan uit vetten of eiwitten. Gewoon water drinken zal dus de eetlust niet afremmen. Het moet de maag dus vullen. Eet de soep minder dan een half uur voor de hoofdmaaltijd en de eetlust zal afgeremd zijn. Uiteraard kan de soep gekocht worden maar indien die vers gemaakt is, smaakt die nog beter en weet men ook dat er geen overbodige suikers toegevoegd werden!

Luister naar je lichaam

Tussendoortjes, nu even niet!

Dat is een heel makkelijk iets zou men denken. Maar toch … hoe vaak eet je niet gewoon omdat je daar zin in hebt? Niet omdat je honger hebt. Eet daarom enkel wanneer je honger hebt. Hoe vaak stop je niet iets tussendoor in je mond gewoon omdat het binnen handbereik is? Al snel kan dat éne snoepje, die je collega op tafel zette voor haar verjaardag, gevolgd worden door een tweede en misschien later nog een derde. Het lijkt onschuldig maar wanneer je ook nog even je dessert bijtelt die je na de lunch had en je koekje bij je koffie dan heb je eigenlijk al behoorlijk wat gesnoept terwijl het lichaam dat eigenlijk niet nodig heeft. Luister naar het lichaam en eet enkel wanneer het honger heeft.

Heb je honger? Ga dan niet winkelen!

Ga ook nooit winkelen wanneer je honger hebt want je koopt dan meer dan je van plan was. Het is nu eenmaal niet nodig om een heel aanbod koekjes of chips in huis te hebben. Het probleem stelt zich dat je het uiteraard ook opeet indien je het in huis hebt. Stel dat je zin hebt in iets lekkers en je het niet in huis liggen hebt dan grijp je gewoon naar een alternatief zoals fruit of yoghurt.

Neem je tijd om te eten!
Vraag je soms af tijdens een maaltijd of je niet al verzadigd bent. Vaak eet je omdat je bord nog niet volledig leeg is, maar misschien heb je eigenlijk al genoeg. Het probleem is dat we vaak eten combineren met tv-kijken of het lezen van de krant of het bezig zijn met onze smartphone of nog iets anders. Onze aandacht is met andere woorden niet meer bij ons voedsel waardoor we ons die vraag nauwelijks nog stellen en we dus het risico lopen dat we teveel eten. Door het feit dat we ook afgeleid zijn van ons eten kauwen we nauwelijks nog waardoor we opnieuw het verzadigingsgevoel negatief beïnvloeden. Indien we langer zouden kauwen en dus trager zouden eten, hebben we sneller het gevoel dat we genoeg hebben gegeten.

Let op je portie

Ons probleem stelt zich niet enkel bij het feit dat we niet meer bewust bezig zijn met ons eten maar ook letten we steeds minder op de porties. Het merendeel van de porties zijn groter geworden in vergelijking met een tiental jaar geleden. Wanneer we recepten van een kookboek gaan vergelijken van vroeger en nu komen we tot de conclusie dat vaak de hoeveelheid proteïnen verdubbeld is. Mensen eten gewoon graag meer vlees. Ook bij een bezoek aan McDonald's of de bioscoop is het frappant om de inhoud van een medium of large cola te zien in vergelijking met 10 jaar geleden waarbij dit nog duidelijk heel wat minder was. Het gevolg is dat in Amerika nu al heel wat mensen te kampen hebben met obesitas. Junkfood speelt hier duidelijk een rol in en is geen goede optie maar uiteraard moeten we ook letten op onze portie.

Hierbij is er een heel makkelijke regel die men kan toepassen. Als men van de twee handen een kommetje maakt, moet de volledige maaltijd daarin passen. Meer hoeft men dus niet te eten want het lichaam vraagt niet meer. Wanneer je het moeilijk hebt om steeds in te beelden hoeveel voedsel er nu werkelijk in je twee handen past, kan je ook gewoon uit een kommetje eten of een kleiner bord nemen.

In het oog is in de mond. Indien men eten ziet staan, is het verleidelijk om het in de mond te stoppen. Zet thuis dus een fruitschaal in het zicht en niet een schaaltje met chocolaatjes. Alle dikmakers zet men achteraan in de kast of haalt men niet in huis.

Sporten en afvallen?

Lichaamsbeweging is een essentieel onderdeel van afslanken maar dat betekent niet dat er elke dag moet gesport worden. We leven nu eenmaal in een maatschappij waarin het vaak niet mogelijk is om dit elke dag te doen. Ons gezin eist onze aandacht of onze job laat het niet toe. Vaak zijn er nog tal van andere zaken die ons verhinderen er een dagelijkse gewoonte van te maken om te sporten. Of we hebben te hoge verwachtingen van dat sporten en zien niet onmiddellijk resultaat waardoor we het opnieuw opgeven. Lichaamsbeweging hoeft niet onmiddellijk gelijk te staan met sporten. 80% van afslanken en slank blijven komt door goede eetgewoonten en slechts 20 % door lichaamsbeweging.

Als men per dag 1/8 meer zou bewegen, dat betekent, de fiets nemen in plaats van de auto naar het werk of de winkel, de trap nemen in plaats van de lift om naar het appartement te gaan, de kleine dingen zeg maar want daar begint het mee en men gaat 1/8 minder snoepen dan zal men geleidelijk aan gewicht verminderen.

Om van lichaamsbeweging over te schakelen naar effectieve lichaamsoefening moet men vooral iets kiezen wat men graag doet en ook zal volhouden. Vooral ook opletten dat men niet begint te eten achteraf als compensatie omdat men nu heeft gesport anders mist men het effect natuurlijk! Het is wel zo dat je dankzij lichaamsbeweging je beter in je vel gaat voelen. Een half uurtje bewegen per dag is voldoende. Wat je doet, doet er niet toe, zolang je het maar doet.

Weet wat je eet

Iedereen weet dat groenten en fruit de basis is voor een gezonde voeding. In India is het vegetarisme uitgegroeid tot een traditie en levenshouding. We hoeven echt niet zoveel suikers, vlees en dergelijke te eten. We moeten opnieuw ons gezond verstand gebruiken en dichter aanleunen tot de natuur. Kijken wat de seizoensproducten zijn en daarmee aan de slag gaan. Proberen creatief te zijn met de restjes in de koelkast en verspilling tegengaan. Zo sparen we de natuur ook wat. Opnieuw zelf meer aan de slag gaan in de keuken zodat we weten wat we eten. Koekjes die men zelf bakt smaken beter en men weet hoeveel suiker er in zit! Dan zal men er ook bewuster en wellicht minder van eten!

Lees verder

© 2015 - 2024 Pops, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen met knoflookKnoflook eten geeft je misschien wel een slechte adem, maar het heeft veel positieve eigenschappen. Afvallen met knofloo…
Hoe kun je afvallen met afslankthee?Hoe kun je afvallen met afslankthee?Kun je afvallen met afslankthee? Is het echt zo’n wondermiddel als constant wordt beweerd? Hoe werkt het afvallen met af…
Hoe kun je snel afvallen?Hoe kun je snel afvallen?Hoe kun je snel afvallen? Een vraag die veel mensen zich stellen. Wanneer je veel te zwaar bent of een paar kilo teveel…
Snel afvallen in een weekSnel afvallen in een weekSnel afvallen in een week, wie wil dat nou niet? Misschien heb je over een week wel een belangrijk feest en wil je er op…

Gezonde groenten uit een potjeGezonde groenten uit een potjeDe een betwist het ten stelligste en de ander is in de volle overtuiging dat het dé manier is om gezond te leven. We ete…
Is tarwegras gezond?Is tarwegras gezond?Tarwegras is iets wat we de laatste jaren bij de zogenaamde superfoods zetten en enorm veel levenskracht levert. Dat wil…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Mojzagrebinfo, Pixabay
  • Dr.Luc EvenePoel Levenslank, 174 Keuzes om een leven lang slank te blijven, Davidsfonds, UItgeverij
Pops (143 artikelen)
Laatste update: 01-11-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.