Nadelen van koffie voor de gezondheid

Nadelen van koffie voor de gezondheid Koffie heeft nadelen voor de gezondheid en is een belangrijke oorzaak van vermoeidheid. Ben je een notoire liefhebber van koffie en blijf je moe, dan zou je toch even verder moeten lezen. Koffie remt de aanmaak van melatonine, waardoor we doodmoe wakker worden na een slapeloze nacht. En cafeïne zelf wekt de hersenactiviteit op. Het effect van vermoeidheid is dus tweeledig. De bloedsuikerspiegel raakt tevens ontregelt door cafeïne en zo heeft de cafeïne in koffie nog meer nadelen.

Waarom veroorzaakt koffie chronische vermoeidheid?

Is koffie ergens goed voor? Wellicht helpt koffie mee om de dag wakker te beginnen. Meer dan twee kopjes koffie drinken heeft nogal wat nadelen voor onze gezondheid. Een van de grootste nadelen is vermoeidheid door koffie. De cafeïne die men binnenkrijgt bij consumptie van koffie bewerkstelligt een negatieve wisselwerking tussen bloedsuikerspiegel, slaapproblemen, aanmaak van melatonine en zelfs overgewicht. Wie uitgerust en energiek de dag door wil komen drinkt koffie met mate.

Een kopje koffie ontregelt de bloedsuikerspiegel

Koffie heeft behoorlijk nadelige gevolgen voor de bloedsuikerspiegel. De bloedsuikerspiegel stijgt en doordat het insulineniveau verhoogd wordt om de spiegel te verlagen wordt adrenaline aangemaakt. De pancreas raakt uitgeput en de bijnieren vanwege de overproductie van adrenaline ook. Dit kan zelfs resulteren in een burn out.

Slaapproblemen en melatonine

Koffie heeft een stimulerende werking. De opwekkende werking die cafeïne heeft op de hersenen blijft zo'n 6 uur duren na een kopje koffie. Echter, wanneer men koffie na koffie drinkt kan het maar liefst 15 uur duren voordat de cafeïne uitgewerkt is. Ga maar na: het kan dan zijn dat de cafeïne 's morgens nog niet uitgewerkt is en we beginnen alweer aan ons nieuwe bakje koffie. Door de opwekkende werking kan het uren duren voordat we in slaap komen en blijven. De cafeïne heeft onze geest te actief gemaakt. Maar dat is niet het enige. Koffie remt de aanmaak van melatonine, terwijl melatonine belangrijk is voor het uitblijven van slaapproblemen. Door beide factoren, koffie en de geblokkeerde aanmaak van melatonine, kampen we met vermoeidheid en slaapproblemen.

Gewichtstoename door het zwarte goedje

Melatonine is niet alleen belangrijk voor een gezond slaapritme, maar er tevens verantwoordelijk voor of we geleidelijk aan aankomen of slank blijven. Wanneer men door te veel koffieconsumptie een geremde melatonine-aanmaak heeft, is koffie gedeeltelijk verantwoordelijk voor kilo's die er geleidelijk aan bijkomen. Ook een goede nachtrust, buiten de belangrijke rol van melatonine om, zorgt voor een stabiel blijvend gewicht. Wie structureel slaaptekort heeft, veroudert sneller en komt eerder aan. Hier komt ook nog bij dat door de instabiele bloedsuikerspiegel die veroorzaakt wordt door cafeïne men onregelmatig en verkeerd gaat eten.

Te hoog cholesterol en aderverkalking

Regelmatig koffie drinken heeft nadelen op de lange termijn. Eén ervan is dat het een toename op hart- en vaatziekten bewerkstelligt. Dit komt door het hormoon homocysteïne. Bloedvaten worden meer star, met andere woorden: de bloedomloop vertraagt en de verkeerde vetzuren in het bloed nemen toe. Een Griekse cardioloog heeft kunnen bewijzen dat de cafeïne die in één kop koffie zit voldoende is om de wanden van de slagaders urenlang te verharden. Aderverkalking neemt hierdoor toe. Wie regelmatig koffie drinkt loop dus niet alleen door homocysteïne een hogere kans op hart- en vaatziekten maar loopt ook meer kans op een hartaanval door te toegenomen druk op het hart vanwege de aderverkalking. Cafeïne beperkt eveneens de toevoer van bloed naar de hersenen en hierdoor worden de aders in de hersenen samengetrokken. De invloed van cafeïne op de hersenen is zichtbaar op scans van hersenactiviteit.

Stress, angst en koffie

Doordat cafeïne het insulineniveau verhoogt en de aanmaak van adrenaline stijgt speelt koffie een belangrijke rol bij stress. Koffie verhoogt het stressniveau. De effecten van koffie op stress is onderzocht (Universiteit Bristol, Duke University). Na onderzoek bleek dat, vooral bij de mannelijke deelnemers, teamworkers zich meer gespannen voelen na het drinken van koffie, wat logisch is omdat cafeïne verantwoordelijk is voor de aanmaak van epinephrine. Bovendien neemt de productiviteit af en niet toe. Een uitkomst van het onderzoek, is dat elk ziektebeeld dat door stress beïnvloed wordt toeneemt door koffie. Stress verhoogt het verouderingsproces. Wie jeugdig wil blijven doet er goed aan slechts met mate koffie te drinken of over te stappen op cafeïnevrije koffie.

Koffie en depressie

Omdat koffie vochtafdrijvend werkt lopen koffiedrinkers die bakken koffie per dag opslurpen een reële kans op depressiviteit op. En dit komt door de uitwerking die vochttekort op tryptofaan in de hersenen heeft. Tryptofaan is van belang voor de aanmaak van serotonine. Serotonine is dan weer onmisbaar voor ons gevoel van geestelijk welbevinden en ons humeur. Door serotoninetekort ontstaan angstgevoelens en gevoelens van somberheid. Dit heeft op den duur gevolgen voor het sociale leven. Uit onderzoeken blijkt (o.a. Biocompare) dat 30% van de koffiedrinkers overgevoelig is voor cafeïne. Proefpersonen ondervonden een versnelde hartslag en een opgejaagd en angstig gevoel bij overconsumptie. Ook de vertraging van bloedtoevoer naar de hersenen zorgt voor angsten, somberheid en gebrek aan concentratie. Bovendien voelt men zich geïrriteerd, en neemt het denkvermogen af.
© 2010 - 2024 Ssandra3108, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Koffie drinken: Voordelen en nadelenKoffie drinken: Voordelen en nadelenHeel wat mensen starten de dag met een kop koffie. Sommigen drinken daarna nog een of meerdere koppen, om verschillende…
De nadelen van koffieDe nadelen van koffieGemiddeld drinkt een persoon 148 liter koffie per jaar en vele Nederlanders kunnen hun dag niet meer zonder beginnen. Ov…
Postnatale depressie: symptomen, oorzaken & behandelingEen postnatale depressie is een depressie die optreedt bij vrouwen na een zwangerschap. Wat zijn de symptomen? Hoe ontst…
Fysieke symptomen (lichamelijke problemen) van een depressieFysieke symptomen (lichamelijke problemen) van een depressiePatiënten met een depressie kampen met tal van mentale, emotionele en psychische problemen. Enkele symptomen zijn bijvoo…

Gezonde spijsvertering: tipsGezonde spijsvertering: tipsEen goede voeding en goede leefgewoonten zijn goed voor een gezonde spijsvertering en de algehele gezondheid. Belangrijk…
Platte buik is gezond - buikvet is ongezondPlatte buik is gezond - buikvet is ongezondBuikvet is niet alleen ongezond, maar erg fraai om te zien is het over het algemeen ook niet. Vooral in de zomer, als de…
Bronnen en referenties
  • Biocompare
  • Universiteit Bristol, onderzoeker prof. P. Rogers.
  • Duke University, onderzoeker James Lane.
  • Psychomatic Medicine.
Reacties

Anke van Houten, 23-04-2015
Bijzonder vaag artikel met niet te controleren bronvermeldingen waar door de auteur wel telkens naar wordt verwezen (in haar reacties op kritische posts). Dat koffie slecht is als je moeite heb met slapen snap ik. Maar daarbuiten zijn er tal van onderzoeken te vinden waaruit blijkt dat koffie ook bijzonder grote gezondheidsvoordelen oplevert. Hierbij een aantal links http://www.scientias.nl/dagelijks-kopje-koffie-lijkt-kans-op-alzheimer-te-verkleinen/ http://www.kanker.be/koffie-en-kanker
Wat mij ook bevreemdt is de bewering dat koffie vocht afdrijvend zou werken… Uiteraard moet je plassen van koffie, net als van water. Maar vochtafdrijvend? Hierbij een link naar een Brits onderzoek over de relatie koffie-inname / vochtbalans. Vraag me toch echt af wat de auteur motiveert om zo kritiekloos stelling te nemen. Reactie infoteur, 08-04-2016
Wat u zegt, er zijn TAL van onderzoeken, zowel pro's als contra's.

Een ieder zou het voor zichzelf mogen ervaren. Hier is te lezen hoe sommige mensen zich erbij voelen.

Neemt u ook niet kritiekloos stelling nu? Ik zou zeggen, kijk in de spiegel mevrouw (en lach even tegen uzelf, dat doet soms wonderen, missch wel meer dan het kopje koffie!). :-)

Harry, 18-10-2014
De bronnen en referenties zijn geen links?
Zoals met met veel voeding reageert iedereen anders op voedingsstoffen, hoewel we een lichaam in de basis identiek wordt verondersteld. Daar zit mijn inziens ook het probleem bij een stellingname of iets nou goed of slecht is. Er is nou eenmaal geen eensluidend oordeel over te geven. Het is dus per individu voor zichzelf te bepalen wat aan te houden. Ik stoor me dan ook nogal aan het "moddergooien" van de een naar de ander. Vaak zijn er vele waar en onwaarheden. Reactie infoteur, 21-10-2014
Hallo Harry!
Niet iedereen is gevoelig voor cafeïne, natuurlijk. Toch is de mogelijkheid van klachten die evt door cafeïne veroorzaakt worden, een stukje bewustwording. Als je het eenmaal weet, kun je er eventueel iets mee doen. En dat scheelt altijd. We zien hier toch wel wat mensen die klachten hebben en vermoeden dat cafeïne er iets mee te maken heeft.

Ook niet helemaal verwonderlijk, want cafeïne werkt direct in op de hersenen en bemoeit zich met de dopamine- en adrenalinehuishouding. Cafeïne wordt verwerkt in de lever, en de lever is tegenwoordig met huidige leef- en voedingsgewoonten vaak al overbelast. Het antioxidant glutathion wordt door cafeïne afgebroken. Een gezonde lever die geen overuren hoeft te maken, speelt mede een rol in de vitaliteit van de mens. Volgens een recente studie zou koffie goed zijn, maar cafeïne niet, in verband met leverenzymen.(http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/hep.27367/abstract)

Zeker, het is aan het individu om vast te stellen wat voor hem/haar werkt, of minder goed werkt. Helemaal mee eens!
Ook wordt in het artkel genoemd: bij 4 kopjes of meer

Met vriendelijke groet
Sandra

Ingrid, 18-10-2014
Hallo,
Begrijp ik het goed dat alle kwalijke gevolgen door het drinken van koffie veroorzaakt, helemaal niet optreden bij het drinken van cafeinevrije koffie? Dus alle andere stoffen die in koffie zitten zijn geen probleem? bvd voor uw reactie :-) Reactie infoteur, 21-10-2014
Hallo,
In cafeïnevrije koffie zit nauwelijks cafeïne, ongeveer 3 mg tegenover 86 mg in filterkoffie. Het zou dus goed kunnen, dat wie overgevoelig is voor cafeïne, geen klachten ervaart bij het drinken van cafeïnevrije koffie. Of bij het deels/deels drinken.
Mvg
Sandra

Erwin, 17-10-2014
Goedendag, bedankt voor dit artikel. In verband met diabetes type 1 en de invloed van koffie drinken op de bloedsuiker spiegel, ben ik gaan zoeken op internet. Ik heb type 1 en drink koffie. Het valt me op, niet wetenschappelijk, dat na drinken van koffie, mijn bloedsuikerspiegel in de war raakt. Het komt voor dat het behoorlijk kan stijgen, zonder dat er enige andere zaken gebeurd zijn welke deze stijging kunnen veroorzaken, bijvoorbeeld overvloedig eten. Ik zal eens een aantal dagen stoppen met het drinken van koffie om te bekijken wat het effect is.

Nogmaals bedankt

Erwin Reactie infoteur, 18-10-2014
Hallo Erwin,
Bedankt voor het delen van uw ervaring!
Ja van koffie kan de bloedsuikerspiegel op de hobbel gaan!
Verstandig van u om een paar dagen te stoppen, ben benieuwd hoe het dan is! Laat u het nog even horen?
Bedankt,
Sandra

Henk, 17-08-2014
Ha, wat een achterhaald verhaal, zelfs op deze site wordt het ontkracht: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/52394-koffie-gezond-of-niet.html

en he tis een van de gezondste drankjes ter wereld, wetenschappelijk meermalen aangetoond: http://authoritynutrition.com/how-coffee-makes-you-live-longer/

tijd om dit artikel te schrappen dacht ik? gr, Henk Reactie infoteur, 23-08-2014
Ik dacht het niet.

Mvg
Sandra (infoteur)

Janus, 19-07-2014
Wat vreemd om hier nu nog steeds te lezen dat koffie vochtafdrijvend zou zijn. Diverse instanties (waaronder het Voedingscentrum) melden dat deze informatie niet juist is en op een fabel berust! Ondersteund door wetenschappelijk bewijs nota bene.
Ik zou hier graag een onderbouwde reactie op zien van Info.NU.Dit soort informatie zonder onderbouwing gaat veel te veel rond op het internet, met als resultaat dat hele volksstammen in Nederland er verkeerde opvattingen over voeding op na houden. Reactie infoteur, 23-07-2014
U noemt het voedingscentrum en onderbouwing in één adem, wat best grappig is. Heeft u weleens de informatie van het vc bekeken? Er staat een vraag op de website van vc 'moet ik mijn appel schillen in verband met pesticides?' En het niet-onderbouwde antwoord van het Voedingscentrum is: 'Nee, niet nodig.' Het is de vraag op welke 'wetenschappelijke' informatie zo'n antwoord gebaseerd is.

U noemt het zelf mbt tot dit artikel: 'ondersteund door wetenschappelijk bewijs notabene'

Yep.

Paradoxaal dat u dan om verdere onderbouwing vraagt.

Maar een onderbouwing van uw zijde, dat koffie niet vochtafdrijvend werkt, stel ik zeer op prijs! Komt u dan maar niet met het Voedingscentrum aan, want daarvan is bekend dat haar 'onderbouwing' nauwelijks wetenschappelijk te noemen is, maar meer te maken heeft met de belangen waarin zij verstrengeld is.

Joke, 06-06-2014
Hartelijk bedankt voor dit goede overzicht van de mogelijke effecten van meer dan 2 dagelijkse kopjes koffie.
Het laatste half jaar ben ik steeds meer koffie gaan drinken, en de laatste tijd voelde ik me echt niet mezelf (vermoeidheid maar slecht slapen, constant licht depri, concentratieverlies na een straffe zoveelste koffie, …). Het lezen van dit artikel voelt alsof een puzzel plots in elkaar past.
Gisteren gelezen na mijn 2de kopje koffie, en het heeft moeite gekost maar het is me gelukt er geen 3de aan toe te voegen. De motivatie daarvoor heb ik aan jullie te danken!
Nu proberen vol te houden.
Nogmaals dank.
Joke Reactie infoteur, 07-06-2014
Graag gedaan! Ben blij dat het artikel eraan heeft bij kunnen dragen, dat je een knoop hebt door kunnen hakken. Vaak voelen we best wel goed aan, wat ons goed en wat ons minder goed doet (maar niet altijd willen we er aan). Sommige mensen merken dit eerder/duidelijker zoals bijvoorbeeld bij koffie. Heel goed om dan zo'n keuze te maken!

Groetjes
Sandra (infoteur)

Jonas, 07-04-2014
Het valt me op dat enkelen die een reactie plaatsten, de concentratie bij het lezen van dit artikel wat snel verloren waren. Een kopje teveel op neem ik aan? ;) Goed artikel, goed onderbouwd en nergens gelezen dat matig koffie drinken o zó slecht voor je is.
Aan al de blaffende honden: waar zijn jullie bronvermeldingen?

Thumbs up naar de schrijver van dit artikel.

Jonas H Voedings- en dieetkundestudent, Reactie infoteur, 11-04-2014
Hallo Jonas,
Dank u,

Jaja, we kunnen lang wachten op de bronnen van de blaffende honden, die komen nooit. Ook heb ik Freek verzocht, dat wat volgens hem uit het verband gerukt is, weer in verband te brengen. Helaas heeft ook hij nog niks in verband kunnen brengen. Daarmee lijkt uw term 'blaffende honden' wel goed geschoten.

Vriendelijke groet en succes met uw studie!

Sandra (infoteur)

Daantje, 30-12-2013
Dat van die invloed op bloedsuiker klopt wel, ik heb diabetes type 1 en prik mijn suikerspiegel een aantal keer per dag en meer koffie drinken (zwart) betekend een snellere daling van de bloedsuiker, daarnaast prik ik ook elke week mijn ketonenwaarde om te zien of ik verzuurd ben door afwijkende glucosespiegels, als ik veel koffie heb gedronken en een normale bloedsuiker heb gehad is deze waarde ook hoger, wat betekend dat koffie wel degelijk vochtafdrijvend werkt. Reactie infoteur, 01-01-2014
Hallo Daantje!
Kun je iets vertellen over het prikken van je ketonenwaarde?

Ben benieuwd

Marcella, 09-11-2013
Ganoderma koffie 2.0… Eindelijk een gezonde koffie!

Ook ik dronk liters ongezonde koffie weg op een dag en kwam te zitten met o.a zware vermoeidheid en aanhoudende hoofdpijn en buikklachten. Ik ben sinds kort gestart met koffie van Ganoderma en voel me stukken beter, energieker en fitter. Bovendien verminderd het product ook je eetlust dus ben ik al een paar kilootjes kwijt (mooi meegenomen)
Het is een nieuwe en gezonde manier van koffie drinken! Je zult er energieker en gezonder van worden doordat de koffie is verrijkt met de Ganoderma lucidum paddestoel ( al 4000jr bekend in de Chinese homeopatische geneeskunde, maar sinds kort pas bekend in NL) om zo een betere gezondheid te bereiken. Bovendien is het cafeïne gehalte maar liefst 12x zo laag is als in normale koffie soorten en smaakt de koffie enorm lekker!
Zeker een aanrader! Voor wie geïnteresseerd is: Check:Gano Derma op FB, hierop staan ook meer Ganoderma producten. Reactie infoteur, 13-11-2013
Bedankt voor de tip!

Monique, 05-08-2013
Ik drink al 30 jaar koffie. Tussen de 4 en 6 kopjes per dag. Vorige week heb ik besloten om te stoppen met koffie te drinken. Maandag hele dag geen koffie, Dinsdag 1 kopje wegens heftige hoofdpijn+2 paracetamol, Woensdag 3 slokken koffie+2 paracetamol, Donderdag, Vrij, Zat, Zo… geen koffie! Het was een gewenning om er mee op te staan en mee naar bed te gaan. Nu drink ik bambu (granen drank) met soya melk. En dat is prima te doen.
Vanaf 7 jarige leeftijd dronk ik koffie en ben nu 37 jaar. Ik kan jullie nog niet vertellen of ik me anders voel omdat het proces ongeveer 2 weken duurt voor dat je iets gaat merken… betere concentratie, Uit geslapen wakker worden, Fitter, minder gestrest. Reactie infoteur, 16-08-2013
Bedankt voor de reactie,

herkenning hier

Wat ook misschien een idee is, als u toch (tijdelijk) van de koffie af bent: s avond s voor het slapen gaan een kamillethee nemen (of kokosmelk) met kurkuma en een beetje citroensap: dit reinigt de lever snachts en zorgt voor nog fitter opstaan!

Met vriendelijke groet
sandra

Nieke, 08-05-2013
Ik heb vaak erg last van drinken van koffie. Ik ga trillen, slap, moe… herken dat er iets met die suikerspiegel gebeurt. Ik moet echt wat eten daarna, anders ga ik van mijn stokje voor mijn gevoel. Blijkbaar ben ik er erg gevoelig voor. Het typische is alleen dat ik het soms ook met cafeine vrije koffie heb, (ik drink bijna altijd cafeine vrij). Kan dat? Of ligt het dan toch ergens anders aan? Ik slaap trouwens ook zeer slecht door en ben nu aan de melatodine tabletten… Reactie infoteur, 03-06-2013
Zo zie je maar dat mensen heel verschillend op iets kunnen reageren. Overgevoeligheid voor cafeïne komt zeker voor, en aangezien je het ook bij cafeïnevrije koffie hebt, lijkt me dan ook dat je extra gevoelig bent voor het stofje. Het is wel apart, heb je het ook met thee? (daar zit ook cafeïne in) Er zijn meer mensen die er echt honger van krijgen, terwijl sommigen weer zeggen dat koffie tegen hongergevoel helpt. Ook bloedsuikerspiegels en slapeloosheid zijn een bekend gegeven.

In een andere reactie hier, schrijft iemand over het sterk minderen van geraffineerde koolhydraten, die ook tot dezelfde klachten leiden.

Misschien ook een goede tip voor jou, om daar eens naar te kijken?

Bulent, 01-05-2013
Goed artikel, en heel herkenbaar, ik heb veel zelf ervaren! (We hebben het dan over een steekproef van 1 persoon ;) )

Ik ben deels overgestapt op cafeïne vrije koffie, water of thee. Net als een voorgaande reactie zou ik willen weten of er nadelen zijn aan decafe? (wetende dat het productieproces voor decafe verschillend is).
Bvd voor het antwoord. Reactie infoteur, 17-06-2013
Bedankt voor de vraag,
Ik verwijs u even door naar de volgende website, hierop is te lezen welke verschillende productieprocessen er gebruikt worden: http://www.hyfoma.com/nl/content/voedingsmiddelen-branches-processing-bereiding-productie/drank/koffie/caffeinevrije-koffie/

Een nadeel is, dat ook cafeïnevrije koffie, een verzurende werking heeft.

Met vriendelijke groet
Sandra

Peter, 12-04-2013
Ik kan alleen maar zeggen sinds dat ik gestopt ben met koffie drinken, mezelf een stuk beter voel. Ik dronk tussen de 4 -6 kopjes per dag.wel zwart dat dan weer wel. Geen opvliegers minder stress minder moe minder na het toilet beter slapen. Voor mij geen koffie meer. Ik herken de meeste symptomen zoals in het artikel beschreven.

Bedankt. Reactie infoteur, 03-06-2013
Ja, ook ik kan het verschil duidelijk vernemen, als ik het hou bij 4 kopjes op een dag, en in de avond geen koffie meer drink!

Freek, 21-03-2013
Ook in uw reactie op de reacties blijkt dat u zeer ongenuanceerd alles vanuit één perspectief benadert. In het artikel zelf trekt u eigenlijk al veel uit zijn verband en doet u niet eens de kleinste poging uw standpunt ook maar enigszins te weerleggen. Op de reacties blijft u het antwoord geven "wetenschappelijke onderzoeken, ik verwijs naar de bronvermelding". Maar u lijkt te zijn vergeten de stelling krachtiger te maken door (wetenschappelijke) weerleggingen te ontkrachten, of kunt u dit niet… Reactie infoteur, 21-03-2013
Misschien kunt u wat duidelijker zijn in uw reactie U noemt: 'uit het verband gerukt' en 'vanuit één perspectief benaderd'. Maar maak deze uitlatingen eens wat krachtiger door feitelijke uitleg: hoezo vanuit één perspectief benaderd, kunt hier wat andere perspectieven tegenover stellen? Hoezo uit het verband gerukt? Kunt u aangeven hoe en wat er uit het verband gerukt zou zijn, en beter nog --ook voor de lezers--- zou u hetgeen dat uit het verband gerukt is, weer in verband willen brengen?
Roepen kunnen we allemaal.

Bedankt voor uw medewerking.
We lezen het wel.

Tony, 17-03-2013
Wat een bullshit. Het lijkt alsof hier over een zware drug gesproken wordt!
- koffie ontregelt de bloedsuikerspiegel niet, het is namelijk een laag glycemisch product
- verder heeft koffie meer voordelen dan de bovengenoemde nadelen!
Maar net zoals met alles geldt; Drink met mate… Reactie infoteur, 17-03-2013
'Drink met mate', dus zo'n bullshit is het niet.
Overigens, dat staat ook in het artikel. Met mate.
En wederom verwijs ik maar weer eens naar de bronvermelding.

Syber, 20-02-2013
Tegenwoordig wordt al gauw geschermd met onderbouwd door wetenschappelijke bronnen. Waarschijnlijk net zo wetenschappelijk onderbouwd als Diederik Stapel. Er zijn ook talloze wetenschappelijke bronnen die beweren dat matige koffie consumptie, niet meer dan 1-3 koppen per dag, voordelen heeft voor het menselijke lichaam. Maar ja het is maar net waar zo'n wetenschapper zijn financiering van krijgt. Overigens wetenschapljke beweringen worden vaak niet onderbouwd. Voorbeeld van Diederik Stapel is wel bekend geworden dat er geen controle is van wetenschappelijke onderzoeken en conclusies. Alle zogenaamde wetenschappers zijn zo druk bezig met hun eigen roem dat een ieder maar wat mag roepen. Resultaat de ene tegenstrijdige artikel na het ander, om de gewone mens maar nog meer te verwarren. Reactie infoteur, 05-03-2013
Prima, maar zet hier dan ook wat van die bronnen neer, die u noemt.

F. S., 24-10-2012
Wat een reacties hier. Koffie werkt verslavend en dat is duidelijk zichtbaar, want als je een verslaafde aan zijn middel komt, dan staat die in vuur en vlam.

Komt er dan 1 onderzoek waaruit blijkt dat koffie gezond is tegen 100 onderzoeken waaruit blijkt dat koffie ongezond is, dan gelooft men dat ene onderzoek.

Gewoon een goed onderbouwd artikel met bronvermelding en al. Credits voor de auteur. Reactie infoteur, 05-03-2013
Merci!:-)

Erik, 07-06-2012
Ik weet niet waarom je zo fel tegen koffie bent, maar er staan nogal wat leugens hier. Bijvoorbeeld de vochtafdrijvende werking, dat is een mythe die allang weerlegd is. Koffie werkt alleen vochtafdrijvend als je er liters van drinkt.

Bovendien: als je zo graag de nadelen van cafeïne wilt beschrijven, noem het dan niet koffie, maar noem ook red bull, thee, enzovoort.

Bovendien, verwijs mij eens naar één degelijk onderzoek dat aantoont dat het drinken van minder dan 8 kopjes koffie per dag ongezond is, want hier is een verassing voor je, dat is nog door niemand overtuigend bewezen. En kom me niet met vermoeidheid en slapeloosheid, want dat is persoonlijk, de meeste mensen kunnen na het drinken van koffie overdag prima slapen. Denk je dat ze het blijven doen als ze er slapeloos van worden?

En wat is "een toename op hart- en vaatziekten" in godsnaam? Ga ik een artikel geloven van iemand die statistiek niet eens in normaal ABN kan vertalen? Ehm, nee!
En het is bloedsomloop, niet bloedomloop.

Mijn god, ik hoop niet dat de schrijver van dit bullshitartikel ervoor betaald heeft gekregen. Reactie infoteur, 13-06-2012
Ik wijs u op onderstaande bronnen.
Bronnen dus, geen mythes.

" Bovendien, verwijs mij eens naar één degelijk onderzoek dat aantoont dat het drinken van minder dan 8 kopjes koffie per dag ongezond is, want hier is een verassing voor je, dat is nog door niemand overtuigend bewezen."

Wat u schrijft is een mythe.
Als u deze beweringen doet, onderbouw dit dan met bronnen.

Een mythe is dat koffie alleen vochtafdrijvend werkt als je er liters van drinkt.
Waar je ook LITERS van drinkt: het zal vochtafdrijvend werken, al heeft het geen vochtafdrijvende eigenschappen. Koffie heeft vochtafdrijvende eigenschappen.

Beter lezen dus en niet met mythes komen.
Even doorscrollen naar de bronvermelding.

En nee, ik noem geen red bull en thee, omdat dit artikel over KOFFIE gaat.

Met vriendelijke groet

Igor, 10-05-2012
Tot voor kort dronk ik tijdens de pauzes altijd een bak koffie en daarbij stak ik een peuk op. Slechte concentratie, vermoeidheid en stress in de loop van de dag verweet ik vooral aan roken, en dat heeft ervoor gezorgd dat ik uiteindelijk stopte met roken omdat mijn zware studie aardig wat denkvermogen vereist. Nicotinetekort probeerde ik vooral te compenseren door de relatief grote hoeveelheden koffie naar binnen te werken. Uiteindelijk heeft dat ervoor gezorgd dat ik overdag aardig uitgeput en nog minder geconcentreerd ben. Mijn vermoeden dat het komt door koffie is nu bevestigd dankzij dit artikel, waarvoor ik de auteur wil bedanken! Ik ga mijn koffieconsumptie nu zeker aanpassen.

Ik heb wel één vraag: heeft thee dezelfde schadelijke werking op het lichaam en geest aangezien daar ook cafeïne in zit? Of zijn het vooral koffie eigen stoffen in combinatie met de cafeïne die de boven beschreven negatieve verschijnselen veroorzaken? Reactie infoteur, 15-05-2012
Bij thee is het hetzelfde, alleen de hoeveelheid die in thee zit is een stuk minder. Ook de hoeveelheid cafeïne in oploskoffie is minder dan die in gewone koffie.

De energiedrankjes bevatten de meeste cafeïne, en kunnen zelfs leiden tot cafeïnevergiftiging.

Marco, 13-03-2012
Diegene dat reactie geplaatst heeft last gaat krijgen van koffie drinken kunnen er gewoon niet tegen, ik kan voor ik naar bed gaat een kopje koffie drinken en gewoon slapen. Dat is met alles zo, de ene gaat waggelen na 2 biertjes terwijl een ander stuk of 6 op kunnen. En ik heb type 2 maar als je mij zou zien, zou je 't niet zeggen want ik heb een behoorlijke mager postuur vroeger dachten ze dat ik anorex zou hebben. Ik heb geen aanleg om dik te worden maar heb wel type 2, hoe kan dat? Maar terug te gaan over de koffie, je moet niet alleen maar nadelen plaatsen zo ken ik er wel meer. Zo, nu eerst even een… kopje koffie. Reactie infoteur, 15-05-2012
Ik verwijs maar eens weer, naar de wetenschappelijke onderzoeken (zie bronnen)

Op den duur ontregelt koffie de hormoonhuishouding en zorgt voor ontregeling neurotransmitters. Hoewel de één gevoeliger is dan de ander, heeft koffie gewoon effecten voor iedereen op de langere termijn, mits men dit niet met mate drinkt.

Niet alleen nadelen plaatsen, waarom niet?
De nadelen zijn gebaseerd op gedegen onderzoek en men mag hier best over geïnformeerd worden.

Denktochna, 29-01-2012
Lekkerbakkiekoffie! Ik dronk de hele dag door sterke koffie. Ik ben daarmee gestopt omdat ik merkte dat klachten die ik had direct toenamen of verminderden als ik meer of minder koffie dronk. De klachten waren: in eerste instantie heel opgepept zijn, maar al snel ook enorm onrustig, hard praten, druk zijn zodat andere mensen zich daaraan ergerden, ongeconcentreerd, slecht kunnen nadenken, ongeduldig, snel geïrriteerd, soms hartkloppingen en zelfs aanvallen van zeer versnelde hartslag, duizeligheid, na een tijdje trillen en slap van de honger, niet goed kunnen ontspannen en genieten, stress, anstig zijn, halverwege de dag al last van zware vermoeidheid, sombere gedachten, vaak slecht slapen en vaak gebroken wakker worden.
Nu drink ik nul tot twee bakken koffie en heb ik daar geen of nauwelijks last van. (Ik drink dan water en kruidenthee zonder theïne).
Mijn advies: drink niet teveel koffie. Belangrijk is: onderzoeken wat de uitwerking van koffie is op jou en wanneer je het moment bereikt dat je "te" veel koffie drinkt. Het is geen flauwekul wijsheid dat alles waar "te" voor staat slecht is. Ik vermoed dat het artikel wel degelijk betrouwbare informatie bevat. Reactie infoteur, 02-02-2012
Bedankt voor uw reactie. Het is zeker geen flauwekul!
Met name het slecht slapen en snel geïrriteerd zijn herken ik.
Toch blijft het een lekker bakkie koffie :-)

Wat u schrijft: onderzoeken wat de werking van koffie is op je, is een heel belangrijke tip. Het is altijd makkelijk om een artikel af te doen als onzin, maar waarom dit niet onderzoeken? Helemaal mee eens dus.

Hallozeg, 19-10-2011
Veel is echt onzin. Beter zoek je een site waar echt onderbouwde wetenschappelijke feiten staan, want koffie drinken is gezond. Zullen we het over melk hebben wat jaarlijks vele slachtoffers maakt? Reactie infoteur, 03-11-2011
Nee, we gaan het niet hebben over melk, want dit artikel gaat over koffie. Onderbouwde wetenschappelijke feiten vind je bij bronvermelding, onderaan het artikel.

June, 02-02-2011
Zeer uit zijn verband getrokken: alleen maar artikelen opgezocht die de mening/het schrijfdoel ondersteunen. Dat heet ook wel 'niet-wetenschappelijk'. Voor een betrouwbare tekst zouden ook artikelen meegenomen moeten worden die het tegendeel bewijzen. Deze worden hier genegeerd. Reactie infoteur, 02-02-2011
Omdat de resultaten van deze wetenschappelijke onderzoeken veruit het grootst zijn. Bronnen zijn wetenschappelijk, daar kun je niets anders van maken. Niemand zegt natuurlijk dat men de koffie moet laten staan. Mijns inziens is het juist goed en informatief om deze effecten te belichten. Met vriendelijke groet.

Martin, 12-09-2010
Koffie is goed zolang je maar niet teveel neemt. Maar goed, dat is met alles. Als je teveel chocolademelk drinkt is dat ook niet goed. Het verschilt ook per persoon. Die zeven uur die in het krantenartikel staan zijn niet geldig voor iedereen. Zowiezo, kranten zijn niet betrouwbaar. Het wordt ook niet gecontroleerd. Dat verhaal met die griekse cardioloog is ook uit de duim gezogen. In de krant staan ook veel onzinnige dingen. Ik zou als ik u was meer op wikipedia vertrouwen dan op de krant want wikipedia wordt gecontroleerd en de krant niet. Reactie infoteur, 13-09-2010
Beste Martin, dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke onderzoeken, zie bronvermelding. Met vriendelijke groet.

Voorlichtingsbureau Koffie &. Gezondheid, 30-08-2010
Bovenstaand artikel is zeer eenzijdig, ongenuanceerd en uit zijn verband getrokken. Vier a vijf kopjes koffie per dag past namelijk voor de meeste mensen goed in een gezonde leefstijl. Dat blijkt uit vele wetenschappelijke onderzoeken. Jammer dat de lezer foutieve informatie krijgt zoals?meer dan twee kopjes koffie drinken heeft nogal wat nadelen voor de gezondheid? en?Omdat koffie vochtafdrijvend werkt…?. Lees alles over koffie en gezondheid op www.koffieengezondheid.nl.

Ir. A. Mathijssen, Voorlichtingsbureau voor Koffie en Gezondheid Reactie infoteur, 30-08-2010
Wel ook de informatie uit dit artikel komt uit wetenschappelijke onderzoeken en zijn niet uit de duim gezogen. U kunt hier links plaatsen naar de wetenschappelijke onderzoeken waaraan u refereert. Voor de volledigheid van uw reactie. Dank u.

Thom, 17-05-2010
Hoe serieus is dit artikel? Ik drink zelf veel koffie en vraag mij nu af of ik beter thee (theeine) kan gaan drinken. Reactie infoteur, 17-05-2010
Dit artikel is heel serieus. Zie ook de broninformatie.
Het is niet nadelig om ongeveer 4 bakken koffie per dag te drinken, maar dagelijks meer dan 4 bakken koffie heeft idd deze nadelige gevolgen.

Ssandra3108 (253 artikelen)
Laatste update: 16-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.