Voedsel bewaren:bewaartips groenten, fruit, zuivel en vlees

Groenten, fruit, zuivel en vlees zijn onderhevig aan bederving als je ze niet op de juiste manier bewaart. Per productgroep een overizicht van de beste bewaartips.

Bewaartip: eieren

Hoe kun je het beste eieren bewaren? Voor je de eieren wilt bewaren, moet je ze even met een doekje schoonmaken. Het is namelijk zo dat schone eieren – dus zonder veertjes en troepjes er aan – langer houdbaar zijn dan eieren waar vuil aan zit. Eieren kun je niet tot in het oneindige bewaren (het is immers een dierlijk product): maximaal drie weken. De beste plek is een koele en donkere plaats, bijvoorbeeld in de groentelade van je koelkast. Veel mensen bewaren hun eieren in een speciaal eierrekje in de koelkast. Dat is niet de meest slimme plek. De deur van de koelkast gaat namelijk vaak open en dicht en dat veroorzaakt temperatuurschommelingen en condens. Bewaar eieren niet in de directe buurt van sterk ruikende producten zoals knoflook of vis. Eieren hebben namelijk de neiging om door hun schaal heen de geur en smaak van andere producten over te nemen. Bewaar eieren bovendien met de punt naar beneden. Zo blijft de dooier het best op zijn plaats.

Bewaartip: aardappelen

Aardappelen kun je het beste in kleine hoeveelheden kopen. Een aardappel die te lang ligt, krijgt al snel uitlopers. Bewaar ze bij voorkeur op een donkere, koele plaats zoals in de groentelade van je koelkast. Bewaar ze in hun oorspronkelijke verpakking. De verpakkingen van nu zijn namelijk speciaal ontworpen voor optimale bewaring. Bewaar aardappelen niet in de buurt van citrusfruit (citroenen en sinaasappels), uien en zuivelproducten. Aardappelen hebben namelijk de neiging om de aroma’s van deze producten over te nemen.

Bewaartip: tomaten

Bewaar tomaten - los of aan een tros - nooit in de koelkast, maar leg ze op een schaal op kamertemperatuur. In een schaal in een koele berging kan ook, maar leg ze nooit naast aubergines, komkommers of courgettes.
Een koelkasttemperatuur moet onder de 7 graden zijn. De volgende groenten en fruitsoorten kun je het beste in de koelkast bewaren:

  1. Aardbeien
  2. Andijvie
  3. Asperges: bij voorkeur gewikkeld in een vochtige doek
  4. Bloemkool
  5. Broccoli
  6. Champignons
  7. Koolsoorten
  8. Prei
  9. Schorseneren
  10. Spruiten
  11. Sla
  12. Spinazie
  13. Witlof
  14. Wortelen

De volgende producten kun je het best op kamertemperatuur bewaren:

  1. Aubergines, nooit in de buurt van tomaten
  2. Bananen
  3. Citrusvruchten
  4. Courgettes, nooit in de buurt van tomaten
  5. Kiwi
  6. Komkommer, niet in de buurt van tomaten
  7. Tropische vruchten
  8. Tomaten

In een koele berging kun je beste bewaren:
  1. Aardappelen
  2. Bonen
  3. Courgettes
  4. Knolselderij
  5. Uien

Bewaartip: brood

Brood bewaar je het beste in een afgesloten plastic zak of een broodtrommel. Gebruik van het brood wat je nodig denkt te hebben en vries de rest in.

Bewaartip: melk

Melk bederft heel snel. Iedere keer als je een pak meld uit de koelkast haalt, verminder je de houdbaarheid met maar liefst een dag. Zet een pak melk dan ook direct weer terug in de koelkast.

Bewaartip: vleeswaren

Voorverpakte vleeswaren zijn relatief lang houdbaar, maar zeker niet oneindig. Ook bij vleeswaren geldt dat zodra je ze uit de koelkast haalt, de houdbaarheid snel vermindert. Leg ze dan ook snel weer terug in de koelkast. Bij twijfel aan de versheid van vleeswaren kun je het het beste niet meer opeten. Bedorven vlees kan de nodige ziekten veroorzaken.
© 2010 - 2024 Enroute, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dik worden van fruitEen grote valkuil bij mensen die willen afvallen, is het plotseling overstappen op het eten van (veel) fruit. Een appel,…
Vrouw en voeding: maaltijdschijfVrouw en voeding: maaltijdschijfDe maaltijdschijf wordt vaak gebruikt als een indicatie voor een gezond voedingspatroon. In Nederland is de maaltijdschi…
Het vitamine overzicht, wat is waarvoor en waar zit het in?Het vitamine overzicht, wat is waarvoor en waar zit het in?Vitamines zijn erg gezond en natuurlijk zijn de meeste wel bekend, maar het blijft altijd denken waar het in zit en waar…

Het goede van rode wijnHet goede van rode wijnHet is nogal wisselend wat er over alcohol wordt gezegd, behalve dan dat het in ieder geval verslavend kan zijn. Wijn, e…
Keltisch zeezoutKeltisch zeezoutKeltisch zeezout is een met de hand gewonnen zeezout dat op een 2000 jaar oude traditionele manier in de Guérande-streek…
Enroute (48 artikelen)
Laatste update: 07-05-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.