Darmflora, plantjes in je darmen

Het belang van een goede darmfunctie voor de gezondheid is zo langzamerhand wel bekend. Eeuwen geleden stelden de Egyptenaren al: "de dood huist in de darm", doelend op het feit dat het uitblijven van een regel­matige stoelgang leidt tot een vergiftiging van het eigen organisme door het ophopen van afvalstoffen. Tegenwoordig weten we dat naast het belang van de darmtransit ook het interne darmmilieu, de beestjes in de darm, een grote rol speelt. In ide­ale omstandigheden is de goede "darmflora" een natuurlijk ecosysteem van immens veel bacteriën, beestjes die zich vooral ophouden in het terminale deel van het ileum (2e deel dunne darm) en in het colon (dikke darm).
In en op ons lichaam dragen we onnoemelijke aantallen bacteriën en andere micro-organismen met ons mee. Alleen al in onze darmen leven er naar schatting honderdduizend miljard, die met elkaar ongeveer een kilo wegen. Dat aantal ligt, als we niet op een paar miljard kijken, iets boven het aantal cellen in een gemiddeld mensenlichaam.

Functie goede darmflora

Deze goede darmflora vervult talrijke functies voor de gast­heer zoals het verhogen van de weerstand tegen ziektekiemen, het bevorderen van de darmtransit, het voorkomen van diarree, het verminde­ren van voedingsallergieën en atopische verschijnselen, het beter verwer­ken van lactose, het afremmen van de vorming van kankerverwekkende stoffen, het ondersteunen van de spijsvertering, het reinigen van de darm, het aan­maken van bepaalde vitaminen (biotine, vit B1, vit B2, foliumzuur, vit B12, PABA...), de opname van voedingsstoffen....

Helaas zijn er heel wat factoren die deze goede darmflora kunnen verstoren. Gekend is het nefaste effect van bepaalde antibiotica, maar ook andere medicijnen (zoals antifiogistica of ontstekingswerende medicijnen), radiotherapie, chemotherapie, stress, verouderen, een gebrek aan vezels in de voeding, een overmaat van sui­ker en/of alcohol in de voeding... kunnen de darmflora ondermijnen.

Planten met een mogelijke invloed op de darmflora

  • Planten met veel inuline: aardpeer, paardenbloem, wilde cichorei, schorseneer, grote klis.
  • Planten met veel slijmstoffen: lijnzaad, vlozaad, heemst, kaasjeskruid
  • Planten met ruwvezels: granen, vooral haver, kokosmeel, sommige vruchten zoals pruimen
Te gebruiken in muesli (havervlokken, pruimen, bananen, lijnzaad en yoghurt bijvoorbeeld. Als groente: schorseneer, kliswortel en aardpeer. Als kruidenthee of koffie: bloemen van kaasjeskruid en geroosterde cichorei of paardenbloemwortel.

Voor verder onderzoek

  • Bhounik Y, Vahedi K, Achour L, et al. Short-chain fructo-oligosaccharide administration dose-dependently increases fecal bifidobacteria in healthy humans. J Nutr 1999;129:113-6.
  • Coussement PA. Inulin and oligofructose: safe intakes and legal status. J Nutr 1999;129:1412S-7S.
  • Davidson MH, Synecki C, Maki KC, et al. Effects of dietary inulin in serum lipids in men and women with hypercholesterolaemia. Nutr Res 1998;3:503-17.
  • Roberfroid MB, Van Loo JAE, Gibson GR. The bifidogenic nature of chicory inulin and its hydrolysis products. J Nutr 1998;128
  • "Short-chain fructo-oligosaccharides reduce the occurrence of colon tumors and develop gut-associated lymphoid tissue in Min mice. Cancer Res. 1997; 57: 225-228. Roberfroid MB, Delzenne NM. Dietary fructans. Annu Rev Nutr. 1998; 18:117-143. Sahaafsma G, Meuling WJ, van Dokkum W, Bouley C. Effects of a milk product, fermented by Lactobaccillus acidophilus and with fructo-oligosaccharides added, on blood lipids in male volunteers. Eur J Clin Nutr. 1998; 52:436-440. Teun U, Vapaatalo H, Korpela R."- Sheldon Saul Hendler and David Rorvik, PDR for Nutritional Supplements
© 2011 - 2024 Herborist, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De geneeskracht van aardpeerDe geneeskracht van aardpeerAardpeer is goed voor mensen die lijden aan diabetes. Deze mooie plant wordt nauwelijks gebruikt als landbouwgewas. De a…
Inuline, voeding als medicijn bij diabetes mellitus type 2Inuline is een stof die de ziekte diabetes mellitus type 2 kan tegengaan. Inuline is een polysacharide; in feite is het…
Darmproblemen en darmfloraDarmklachten en spijsverteringsproblemen zijn eerder regel dan uitzondering in onze moderne maatschappij, evenals tekort…
Groenten als geneeskruidDat goede voeding je gezondheid kan bevorderen is nogal vanzelfsprekend, maar dat groenten ook bij ziekte en dus als med…

Cholesterol: wat is het? hoe pak je het aan?“Mijn cholesterol is te hoog.” Een vaak gehoorde klacht, en niet alleen bij senioren. Cholesterol is een stof die ons li…
Voedingstekort aanvullen: vitamines, ijzer en calciumVoedingstekort aanvullen: vitamines, ijzer en calciumVeel mensen lopen naar de apotheker op zoek naar vitamines en voedingssupplementen, om zo een voedingstekort aan te vull…
Bronnen en referenties
  • PDR for Nutritional Supplements
  • https://sites.google.com/site/kruidwis/kruiden-a/taraxacum
  • https://sites.google.com/site/kruidwis/planten-van-a-tot-z/helianthus-tuberosis-aardpeer
Herborist (762 artikelen)
Gepubliceerd: 02-05-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.