Oorzaken van hoofdpijn en soorten hoofdpijn bij kinderen

Oorzaken van hoofdpijn en soorten hoofdpijn bij kinderen Hoofdpijn komt bij kinderen minder vaak voor dan bij volwassenen, toch heeft één op de vijf kinderen wel eens hoofdpijnklachten. Wanneer kinderen hoofdpijn hebben kan dit diverse oorzaken hebben. Er kan sprake zijn van een infectie van de bovenste luchtwegen, slaaptekort, spanningshoofdpijn, migraine, een hersenschudding of een hersenvliesontsteking. Soms heeft de hoofdpijn ook iets te maken met het karakter van het kind. Kinderen die veel van zichzelf eisen en erg hun best doen, hebben vaker last van hoofdpijn.

Infecties

Bij infecties aan de bovenste luchtwegen is hoofdpijn slechts één van de symptomen. Andere symptomen kunnen zijn:
  • neusverkoudheid
  • hoesten
  • verhoging of koorts.

Slaaptekort

Het is niet het eerste waar je als ouder aan denkt wanneer je kind klaagt over hoofdpijn, maar slaaptekort is toch een veel voorkomende oorzaak. Het kan zijn dat je kind gewoon te laat naar bed gaat, maar ook beeldschermgebruik laat in de avond of het lezen van een spannend boek in bed kan de reden zijn van slaaptekort. Het kan ook zijn dat je kind te weinig beweging krijgt. Lekker buiten spelen en sporten kan helpen om de nachtrust te verbeteren.

Slechte ogen

Wanneer een kind zich voortdurend moet inspannen om goed te kunnen zien, ontstaat hoofdpijn. Deze pijn zit dan vaak boven de ogen en wordt in de loop van de dag steeds erger. Een bezoek aan de opticien wanneer je kind vaak klaagt over hoofdpijn is dus zeker een goed idee.

Slecht eten of drinken

Maaltijden overslaan

Wanneer er maaltijden worden overgeslagen, zorgt dit voor verlaging van de bloedsuikerspiegel. Voor de hersenen is glucose een belangrijke voedingsbron. Bij een tekort aan deze voedingsbron ontstaan klachten zoals hoofdpijn. Wat eten kan soms de klachten verminderen, maar dat helpt niet altijd. Het is beter om gewoon geen maaltijden over te slaan.

Te weinig drinken

Hersenen bestaan voor een belangrijk deel uit vocht en wanneer je te weinig vocht binnen krijgt gaan de bloedvaten in de hersenen uitzetten. Dit uitzetten van de bloedvaten is pijnlijk en wordt ervaren als hoofdpijn. Op dat moment het vochttekort weer aan vullen zorgt voor slinken van de bloedvaten, waardoor de hoofdpijn weer afneemt.

Spanningshoofdpijn bij kinderen

Er kunnen verschillende redenen zijn waardoor een kind spanningshoofdpijn krijgt. Dit kan door stress komen, maar dat hoeft niet altijd. Ook onvoldoende nachtrust, onvoldoende beweging, een slechte houding, teveel beeldschermtijd en rokerige ruimten kunnen spanningshoofdpijn veroorzaken. Soms kan fysiotherapie van de nek- en schouderspieren helpen. Bij aanhoudende hoofdpijnklachten is het verstandig om een arts te bezoeken.

Migraine bij kinderen

Wanneer migraine in de familie voorkomt, is de kans dat je kind ook gevoelig is voor migraine groter. Ongeveer tien procent van de kinderen heeft wel eens een migraine-aanval. Tijdens een migraine-aanval is je kind overgevoelig voor licht en/of geluid. Soms gaat de aanval gepaard met misselijkheid en/of braken. Het kind gaat stilletjes zitten of liggen en heeft geen behoefte aan lichamelijke activiteit. Wanneer het vermoeden aanwezig is dat het kind migraine heeft, is het verstandig om een arts te raadplegen.

Hersenschudding

Aan een hersenschudding is altijd een trauma vooraf gegaan. Wanneer een kind op zijn of haar hoofd is gevallen of een flinke klap op het hoofd heeft gekregen is het verstandig om naar de huisarts te gaan. De huisarts kan dan beoordelen of het kind naar het ziekenhuis moet. In het ziekenhuis wordt beoordeeld of er een wekadvies gegeven moet worden. Een wekadvies houdt in dat het kind de eerste zes uur na het ongeval om het uur en de uren hierna om de twee uur gewekt moet worden. Het kind moet bij het wekken helder zijn en goed reageren. Wanneer dit niet goed lukt moet je direct contact opnemen met het ziekenhuis. Dit wekadvies geldt voor 24 uur. Ook in de dagen en weken hierna is het belangrijk om het kind in de gaten te houden. Wanneer er sprake is van sufheid, ernstige hoofdpijn of misselijkheid moet opnieuw de arts gewaarschuwd worden.

Hersenvliesontsteking

Bij een hersenvliesontsteking is hoofdpijn slechts één van de symptomen. Vaak is er ook sprake van koorts, misselijkheid en braken, slaperigheid, sufheid of een verminderd bewustzijn. Aarzel in dit geval niet en neem direct contact op met een arts of de spoedeisende hulp.

Omgaan met hoofdpijn

Kinderen met hoofdpijn hebben een overgevoeligheid op dat gebied. Dat wil zeggen dat een groot deel van deze kinderen als volwassene ook vaak last van hoofdpijn zullen houden. Het is dan ook belangrijk dat het kind met de hoofdpijn leert omgaan. Een fysiotherapeut kan helpen met het aanleren van een goede lichaamshouding. Een gezonde leefstijl met voldoende ontspanning en inspanning, regelmaat en een goed voedingspatroon kan helpen om de hoofdpijnaanvallen te verminderen. Beperk medicatie tot maximaal twee maal per week. Wanneer het kind vaker medicatie nodig heeft, is het verstandig om een arts te raadplegen.
© 2017 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoofdpijn: migraine, spanningshoofdpijn en hersentumorHoofdpijn: migraine, spanningshoofdpijn en hersentumorHoofdpijn, de meeste mensen hebben er wel eens last van. De oorzaken van hoofdpijn kunnen verschillend zijn: zo kan hoof…
Hoofdpijn bij kinderenHoofdpijn bij kinderenMen zou denken dat kinderen met hoofdpijn eigenlijk niet mogelijk is, maar toch komt het voor dat kinderen al op heel jo…
Hoofdpijn: soorten, oorzaken & behandeling hoofdpijnHoofdpijn: soorten, oorzaken & behandeling hoofdpijnEr bestaan drie soorten hoofdpijn: migraine, clusterhoofdpijn en spanningshoofdpijn. De oorzaak van hoofdpijn is bij ied…
Spanningshoofdpijn, hoe kom je eraan?Spanningshoofdpijn, hoe kom je eraan?Sommige mensen hebben vaak last voor ondraaglijke hoofdpijnen. Vaak is het niet duidelijk waardoor de hoofdpijn ontstaat…

Hoogbegaafd en dyslectisch: slim maar te 'dom' om te lezenHoogbegaafd en dyslectisch: slim maar te 'dom' om te lezenEen klein percentage van de bevolking mag zich hoogbegaafd noemen. Zij zijn veel slimmer dan gemiddeld en scoren heel ho…
Allergieën bij uw kind: relativeer zorgenAllergieën bij uw kind: relativeer zorgenHet leven als ouder of verzorger van een kind met allergieën brengt een hoop zorgen en vragen met zich mee. Hoe gaat de…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Free-Photos, Pixabay
  • https://www.medicalfacts.nl/2009/01/13/kinderen-met-hoofdpijn-ouders-reageren-vaak-te-laks/
  • https://www.jmouders.nl/gezondheid/lichamelijke-aandoeningen/hoofdpijn-en-migraine/kinderen-en-hoofdpijn
  • http://www.isala.nl/patienten/folders/7208-hoofdpijn-bij-kinderen-behandeling-en-leefregels
Katinka900 (661 artikelen)
Gepubliceerd: 23-08-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.