Vaccinaties bij baby's en kinderen

Vaccinaties bij baby's en kinderen Via het Nederlandse Rijksvaccinatieprogramma worden al sinds 50 jaar bijna alle kinderen in Nederland voorzien van een aantal vaccinaties tegen ernstige infectieziekten. In dit artikel kun je lezen wanneer en welke vaccinaties je baby en/of peuter krijgt.

Het Nederlandse Rijksvaccinatieprogramma

In Nederland wordt sinds de jaren '60 op grote schaal gevaccineerd bij baby's, peuters en kleuters. In de loop der jaren is het programma qua leeftijdsindicaties behoorlijk veranderd, maar er wordt nog steeds ingeent tegen de meest belangrijke en dus meest gevaarlijke infectieziekten. Per jaar worden er ongeveer 2,5 miljoen inentingen gegeven aan kinderen in Nederland. De inentingen zijn gratis en het meedoen aan het vaccinatieprogramma is vrijwillig. Meer dan 95% van de kinderen in Nederland wordt volledig gevaccineerd. Dit betekent dat er een aantal heftige kinderziektes bijna niet meer voorkomen, zoals polio, difterie en de mazelen. Het inenten van kinderen gebeurt in drie fases. De eerste fase loopt van 0 tot en met 4 jaar. In het vierde levensjaar volgt fase 2 en fase 3 start wanneer een kind 9 jaar is.

Overzicht van de vaccinaties zoals dit geldt vanaf 1 april 2006 tot heden.

  • 0-48 uur: Hepatitis B voor risicodragende kinderen (wordt tot en met 11 maanden doorgegeven bij de overige vaccinaties)
  • 2 maanden: DKTP (Difterie, Kinkhoest, Tetanus, Polio) en Hib (Haemophilus Influenza type B, kan o.a. leiden tot hersenvliesontsteking) alsmede Pneumokokken (kan o.a leiden tot hersenvliesontsteking en longontsteking)
  • 3 maanden: DKTP + Hib alsmede Pneumokokken
  • 4 maanden: DKTP + Hib alsmede Pneumokokken
  • 11 maanden: DKTP + Hib alsmede Pneumokokken
  • 14 maanden: BMR (Bof, Mazelen, Rode Hond) alsmede Meningokokken C (kan leiden tot hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging)
  • 4 jaar: DKTP
  • 9 jaar: DTP en BMR

Inenten in de praktijk

De inentingen die worden gegeven tussen de 2 en 14 maanden krijgt een baby op het consultatiebureau. De vaccinaties bij 4 en 9 jaar worden gegeven via de GGD. Voor de inentingen van baby's krijgt men na de geboorte de oproepkaarten opgestuurd, die ingeleverd kunnen worden op het consultatiebureau. Voor de prikken bij 4 en 9 jaar wordt er een oproep van de GGD opgestuurd.

Als een kind in de drie maanden voor de inenting een bloedtransfusie of een gammaglobuline heeft gekregen, of het kind ernstig ziek is geweest of bepaalde medicijnen gebruikt, moet dit worden gemeld op het consultatiebureau of bij de GGD. In overleg met de arts wordt dan gekeken of het verstandig is om de vaccinatie toe te dienen of deze nog even uit te stellen.

Bijwerkingen

De meeste kinderen hebben last van bijwerkingen door de vaccinaties. De meeste klachten komen op de dag van de inenting zelf, behalve bij de BMR-prik. Bij deze inenting duurt het vaak gemiddeld een week voordat de eerste bijwerkingen beginnen en uiten zich voornamelijk in koorts en rode uitslag. Andere bijwerkingen bij vaccinaties zijn zwellingen, roodheid en pijn op de prikplek, en koorts, huilen en hangerigheid.

Wanneer men twijfelt over de hevigheid of langdurigheid van de bijwerkingen, bijvoorbeeld bij het ontstaan van hoge koorts na de inenting, waarschuw onmiddellijk de huisarts. Neem geen enkel risico, want bijwerkingen kunnen zich zeer heftig uiten, maar het kan ook zijn dat de verschijnselen niets met de inenting te maken hebben, waardoor er iets ernstigs over het hoofd gezien wordt.

Alternatieven

Sinds een aantal jaren gaan er stemmen op om kritisch te kijken naar de vaccinaties bij met name baby's, vanwege hun verminderde weerstand en de invloed van de werkzame stoffen van de inentingen op deze kleine kinderen. Ook spelen hierin diverse verhalen uit bijvoorbeeld Amerika een rol, waarin aantoonbaar is bewezen dat kinderen een autisme overhielden na ingeent te zijn. Diverse organisaties in Nederland roepen op om kinderen pas vanaf 1 jaar te gaan vaccineren, zoals bijvoorbeeld de Vereniging voor Kritisch Prikken (www.nvkp.nl). Inmiddels zijn er een aantal particuliere consultatiebureaus, verspreid over Nederland, die hieraan gehoor hebben gegeven en op latere leeftijd bij kinderen de vaccinaties toedient. Meestal worden de inentingen dan niet vergoed en moeten ouders deze zelf betalen.

Meer informatie

Het verkrijgen van meer informatie over vaccinaties en over de ziekten waartegen wordt ingeent, is te vinden op de website www.rijksvaccinatieprogramma.nl.
© 2009 - 2024 Julia78, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vaccinatie voor je babyBijna ieder kind in Nederland wordt ingeënt tegen bepaalde, gevaarlijke ziektes. Dit wordt ook wel vaccineren genoemd. D…
Inenten of vaccineren en voor wie bedoeldInenten of vaccineren is een stof in een lichaam spuiten als bescherming tegen bepaalde ziekten. Vaccineren komt tegenwo…
Overzicht vaccinaties voor kinderen in NederlandOverzicht vaccinaties voor kinderen in NederlandOm mensen te beschermen tegen een aantal ernstige virussen is in Nederland het Rijksvaccinatieprogramma opgezet. Een bab…
Ziektebestrijding door RijksvaccinatieprogrammaIngeënt worden is voor de meeste mensen en zeker voor kinderen geen prettige gebeurtenis. Velen schrikken terug voor de…

Hoeveel moet een baby drinken per dag?Hoeveel moet een baby drinken per dag?Het is best lastig een bepaald ritme te vinden in het voedingspatroon van een baby. Iedereen weet dat een pasgeboren bab…
Is een tweede inenting tegen de Mexicaanse griep nodig?Is een tweede inenting tegen de Mexicaanse griep nodig?Maandag 14 december is de GGD begonnen met een tweede vaccinatieronde onder de risicogroepen voor de Mexicaanse griep. H…
Bronnen en referenties
  • Folder Rijksvaccinatieprogramma
Julia78 (28 artikelen)
Gepubliceerd: 17-12-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.