Hoeveel moet een baby drinken per dag?

Hoeveel moet een baby drinken per dag? Het is best lastig een bepaald ritme te vinden in het voedingspatroon van een baby. Iedereen weet dat een pasgeboren baby minder melk nodig heeft dan een kind van zes maanden. Het kan het simpelweg nog niet verwerken en heeft het nog niet nodig. Maar hoe weet je hoeveel borstvoeding je moet afkolven? En hoeveel moet je kind van een jaar per dag drinken?

Pasgeborenen / jonge baby’s

Allereerst moet er onderscheid gemaakt worden tussen borstvoedings- en fleskinderen. Als je borstvoeding geeft, heb je vaak geen idee hoeveel je kindje aan melk binnenkrijgt. Pas als je moet afkolven, is het handig te weten hoeveel milliliter je baby ongeveer binnen moet krijgen. Wat voor beide geldt: belangrijk is het goed op het kind zelf te letten. Groeit en ontwikkelt het zich goed? Dan is er meestal niets aan de hand en krijgt het voldoende vocht binnen. Elke baby is verschillend.

Borstvoeding

Bij borstvoeding is het belangrijk de eerste weken goed te letten op de luiers. In de eerste week na de geboorte zal je baby geleidelijk steeds meer melk gaan drinken. Dit is goed te zien aan het aantal volle natte luiers. Als je baby voldoende drinkt, heeft het zoveel natte luiers als het dagen oud is. Dus op de eerste dag één volle natte luier, op de tweede dag twee volle natte luiers, op de derde dag drie volle natte luiers, enz. Aan het eind van de eerste week zou je baby vier tot zes zware, volle luiers moeten hebben. Bij katoenen luiers zouden dat er ongeveer zes tot acht moeten zijn.

Ook het aantal poepluiers is een goede indicatie. Borstvoedingskinderen hebben in het begin luiers met zwarte meconium. Dit komt omdat ze de eerste dagen alleen je voormelk, colostrum, binnenkrijgen. Zodra je borstvoeding goed op gang gekomen is, zal de ontlasting van je baby ook veranderen. Dit gaat van zwart naar bruin en groenig naar mosterdgeel. Ook de hoeveelheid zal toenemen. In het begin hebben de meeste baby’s bij elke voeding wel een luier met ontlasting. Na ongeveer zes weken verandert dit patroon en kan het wel ruim een week duren voordat er weer sprake is van ontlasting. Omdat je borstvoeding geeft, hoef je nooit bang te zijn voor verstopping.

Er is geen echte vuistregel voor het aantal milliliter melk dat je baby bij je drinkt. De ene baby drinkt meer dan de andere en ook per voeding kan de hoeveelheid verschillen. Toch is het wel handig ongeveer te weten hoeveel je moet afkolven, daarna zal je zelf moeten kijken of je meer of minder moet geven. Je kunt hiervoor de volgende richtlijn gebruiken, voor een baby tot zes à acht weken:
  • 150 ml melk per kilogram lichaamsgewicht delen door het aantal voedingen

Bijvoorbeeld: je baby weegt 4 kilo. Per 24 uur heeft hij dus 4 x 150 ml melk is 600 ml afgekolfde melk nodig. Per dag geef je hem 8 voedingen. Dat betekent dat hij 600 / 8 is 75 ml per voeding moet krijgen.

Bij oudere baby’s, boven de acht weken, kun je het beste zelf proberen hoeveel meer ze willen drinken. Je kunt beginnen met een fles van 150 ml en dan bijgeven met kleinere flesjes. Na drie à vier maanden zul je merken dat je baby op een maximum hoeveelheid zit per dag, de hoeveelheid energie die een baby nodig heeft per kg gewicht, neemt af.

Bij warm weer is het wel zaak een baby meer aan te leggen. Niet alleen voor extra vochttoename, maar ook omdat de moedermelk kan afnemen, omdat je meer transpireert. Zo houd je het op peil.

Flesvoeding

Bij flesvoeding kun je ook bovenstaande vuistregel gebruiken. Je kunt ook op de verpakking zien hoeveel je baby nodig heeft. De eerste zes maanden is dit ongeveer 150 tot 180 ml per kg lichaamsgewicht.

Baby’s van 6 maanden tot een jaar

De volgende vuistregel wordt gebruikt bij oudere baby’s vanaf 6 maanden tot een jaar:
  • Een gezond kind heeft 100 ml vocht per kg lichaamsgewicht nodig per 24 uur.

Bijvoorbeeld: je baby weegt 7 kilo. Dan heeft het 7 x 100 is 700 ml vocht nodig per dag. Voor opvolgmelk geldt een minimum van een halve liter per dag, zodat je kleine voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Voor een kind van acht maanden is dat 600 ml per dag.

Ook in deze leeftijd drinkt niet elke baby dezelfde hoeveelheid. Laat je kind voldoende drinken, maar let op dat het ook niet te veel drinkt. Dit kan de eetlust verminderen. Geef ook niet te veel melk, maar houd je aan de aanbevolen hoeveelheid.

Het beste kun je je kind buiten melk geven:
  • kraanwater
  • mineraal- en bronwater zonder koolzuur
  • thee zonder suiker
  • diksap of vruchtensap
  • limonade(siroop)

Geef vocht met zo min mogelijk suiker.

Problemen bij drinken

Bij oudere baby’s is het vaak moeilijk de juiste hoeveelheid vocht binnen te krijgen. Als je echt problemen hebt, hier een paar tips:
  • Laat het in bad spelen met bekertjes en laat het zo wat drinken.
  • Voeg bij al het vast voedsel als groente en fruit, water toe.
  • laat je baby aan tafel drinken, niet tussen het spelen door een slokje.
  • Warm het drinken op.
  • Probeer dunne pap te geven.
  • In noodgevallen: gebruik ORS, een medicijn om het verlies aan water, suikers en zouten aan te vullen.

Neem echter bij tekenen van uitdroging altijd contact op met je huisarts. Vooral bij diarree of braken, kunnen kleine kinderen heel snel uitdrogen. Je herkent het aan de belangrijke symptomen:
  • minder plasluiers
  • droge slijmvliezen: droge mond
  • minder alert
  • snelle ademhaling
  • stemverlies
  • ingezonken ogen
  • het hartje gaat sneller kloppen
  • een ingezonken fontanel
  • afgenomen gewicht
  • loomheid/sufheid

Overleg bij vragen over dit onderwerp altijd met het consultatiebureau of je huisarts. Die kunnen je de beste raad geven, ieder kind is immers anders.
© 2009 - 2024 Nicolette, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Borstvoeding of de fles?Borstvoeding of de fles?Als je bent bevallen dan kan je kiezen voor borst- of flesvoeding. Er zijn vrouwen die zweren bij borstvoeding, maar er…
Alles wat je wilt weten over borst- en flesvoedingAlles wat je wilt weten over borst- en flesvoedingTijdens je zwangerschap denk je er al over na of je borstvoeding wil gaan geven aan je baby of dat je toch de voorkeur g…
Waarom heeft mijn baby last van regeldagen?Waarom heeft mijn baby last van regeldagen?De baby is geboren en na een kraamweek waarin je moest wennen aan de baby en het nieuwe ritme lijkt alles goed te gaan.…
Uitdroging bij baby's: Symptomen, behandeling en preventieUitdroging bij baby's: Symptomen, behandeling en preventieBaby’s die lijden aan uitdroging (dehydratie) hebben onvoldoende vocht in het lichaam. Dit gebeurt wanneer een baby meer…

Goed met geld omgaan is kwestie van opvoedingGoed met geld omgaan is kwestie van opvoedingKinderen goed leren omgaan met geld is belangrijk voor de toekomst. Op jonge leeftijd geleerde ideeën over geld blijven…
Vaccinaties bij baby's en kinderenVaccinaties bij baby's en kinderenVia het Nederlandse Rijksvaccinatieprogramma worden al sinds 50 jaar bijna alle kinderen in Nederland voorzien van een a…
Reacties

Monique, 10-10-2012
Onze dochter is nu 7 weken en doet het super. Ze was een maand te vroeg geboren, maar mocht gelukkig na 5 dagen al naar huis. Ze woog 4 pond. Ze weegt nu ongeveer 7 pond. Ze drinkt erg goed. Ik ben sinds kort helemaal overgegaan op flesvoeding. Ze had aan mijn borstvoeding niet meer genoeg. Ik kan overal vinden wat mijn dochter mag/zou moeten drinken, maar kan ik haar ook te veel drinken geven? Ik hoorde laatst ergens dat dat niet goed zou zijn voor de nieren. Is dat zo? Ze drinkt nu 6 voedingen per dag en bij elke voeding drinkt ze tussen de 100 en 130 cc op. Reactie infoteur, 23-10-2012
Excuses voor mijn late reactie. Je zult intussen vast al elders om raad gevraagd hebben… Bij dit soort vragen kun je altijd het beste even je consultatiebureau of huisarts raadplegen. Vriendelijke groet, Nicolette

Chantal, 23-01-2012
Onze zoon is nu 6 maanden en hij heeft 3 flessen
6:30 190 cc en 6 scheppen
10:00 fruit ongeveer 1 stuk fruit
12:00 broodje
12:30 190 cc en 6 scheppen
15:00 halve liga
17:30 groente en yoghurt
22:30 210 cc 6 scheppen voeding en 3 scheppen rijstebloem

De gehele dag door bied ik hem water aan alleen dat drinkt hij nog niet echt. Hij heeft wel minder plas luiers, maar niet verontrustend. Uit een fles water vind hij niets en uit een drinkbeker gaat redelijk. Alleen met schema wat hierboven staat krijgt hij toch te weinig vocht binnen lijkt het. Hij weegt 8 kg.
Hij is heel alert en doet het super goed Reactie infoteur, 07-02-2012
Allereerst excuses voor mijn late reactie. Als je zoontje alert is en het goed doet, dan is dat al een goed teken. Je kunt deze vraag echter het beste aan je eigen consultatiebureau of huisarts stellen. Veel succes! Groet, Nicolette

Isabelle, 17-10-2011
Mijn kleine meid is nu bijna 6 maanden en weegt net boven de 8 kilo. Haar schema ziet er als volgt uit:
8:30 fles 210 met 7 schepjes opvolg melk
10:30 120 / 150 cc water met scheutje roosvice
13:00 heel potje fruit 200gr
15:30 120/150 cc water met scheutje roosvice
17:00/18:00 heel potje groente 200gr
21:00 fles 210cc met 7 schepjes opvolg melk

mijn vraag is of er nog steeds 3 tot 4 uur tussen de voedingen moet zitten of mag ik bijvoorbeeld dat laatste flesje eerder geven? Reactie infoteur, 18-10-2011
Beste Isabelle,

Het lijkt me geen probleem. Na verloop van tijd verschuift dat laatste flesje toch steeds meer naar het begin van de avond tot je bijvoorbeeld na de groente wat yoghurt geeft en met evt. een bekertje water je kleine meid lekker op tijd naar bed gaat. Maar overleg altijd even met je eigen consultatiebureau. Succes! Nicolette

Ronald Zaneveld, 07-09-2011
Opmerking: "De volgende vuistregel wordt gebruikt bij oudere baby’s vanaf 6 maanden tot een half jaar:"

Volgens mij zit in de bovenstaande regel een foutje, 6 maanden tot een half jaar duurt wel kort namelijk… verder een interessant artikel. Onze dochter van 7 maanden weegt nu 10+ kg we vragen ons af of ze dan ook meer dan 1 liter per dag moet drinken, en hoe controleer je de hoeveelheid als mama nog steeds BV geeft? Reactie infoteur, 08-09-2011
Beste Ronald,

Heel scherp gezien, ik heb het aangepast. Bedankt!
Wat betreft je vraag, ik zou als ik jullie was even contact opnemen met het consultatiebureau. Het lijkt mij niet dat ze meer dan 1 liter per dag moet drinken, maar vraag het voor de zekerheid even na. De hoeveelheid bij BV is altijd lastiger te meten. Mijn ervaring is dat als je voedt op verzoek en je kindje ziet er tevreden uit (goede plas/poepluiers etc.), het niet uit maakt hoe lang je baby bij je drinkt. Maar ik begrijp dat het bijv. wel handig is het te weten als je af wilt kolven. Wat is jullie ervaring tot nu toe? Meestal bereik je na een bepaald aantal maanden een bepaald 'plafond' en blijft de hoeveelheid afgekolfde melk gelijk. Maar nogmaals, vraag voor de zekerheid even na bij de 'deskundigen'.

Succes! Groet, Nicolette

Nicolette (61 artikelen)
Laatste update: 08-09-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.