Uitdroging bij baby's: Symptomen, behandeling en preventie

Uitdroging bij baby's: Symptomen, behandeling en preventie Baby’s die lijden aan uitdroging (dehydratie) hebben onvoldoende vocht in het lichaam. Dit gebeurt wanneer een baby meer vocht verliest dan dat hij opneemt. Dit gebeurt door een onvoldoende opname van vloeistoffen, maar ook een aandoening leidt mogelijk tot uitdrogingsverschijnselen. Belangrijke tekenen van uitdroging zijn weinig plassen, geen tranen produceren bij het huilen, weinig of geen natte luiers en prikkelbaarheid. Het is belangrijk om bij tekenen van een ziekte, frequent of ernstig braken en ernstige of aanhoudende diarree een arts te raadplegen om uitdroging te voorkomen.

Oorzaken van uitdroging bij baby's

Wanneer een zuigeling onvoldoende vocht opneemt om het verloren vocht te vervangen (plassen, zweten, huilen, ademen en stoelgang maken), leidt dit tot uitdroging. Uitdrogingsverschijnselen zijn mogelijk ook het resultaat van een ziekte.

Braken

Baby’s die veel braken, verliezen veel essentieel vocht voor het lichaam, wat sneller leidt tot dehydratie.

Diarree

Ook bij frequente diarree, verliest een pasgeborene veel vocht.

Koorts

Wanneer de lichaamstemperatuur stijgt, leidt dit tot een groter verlies van vocht. Daarnaast eet en drinkt een kind met koorts doorgaans niet goed.

Overmatige blootstelling aan hitte

Bij zeer hoge temperaturen, extreme luchtvochtigheid of teveel tijd buiten doorbrengen in de hete zon, gaan zuigelingen meer zweten, waardoor ze ook meer vocht verliezen via de huid.

Problemen met borstvoeding

In sommige gevallen krijgt een baby niet genoeg borstvoeding. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij een ziekte of structurele afwijking bij de baby, het niet goed vastgrijpen van de borst, onvoldoende aangelegd worden of een onvoldoende productie van borstvoeding door de moeder.

Problemen met flesvoeding

Wanneer een moeder de baby niet vaak genoeg of te weinig flesvoeding geeft, leidt dit eveneens tot uitdrogingsverschijnselen bij de zuigeling.

Weigeren om te eten

Soms wil of kan een baby niet eten, bijvoorbeeld door pijn of ziekte (verstopte neus, oorpijn of keelpijn).

Symptomen

Uitdrogingsverschijnselen bij baby’s treden snel op en bestaan uit één of meer van volgende tekenen:

Alarmsymptomen

Wanneer én of meer van volgende symptomen verschijnen, moet een ouder meteen een arts raadplegen:
 • braken na twee voedingen op rij
 • diarree die langer dan acht uur aanhoudt
 • een ingezonken fontanel
 • geen borstvoeding of flesvoeding willen of kunnen eten
 • koorts bij een baby jonger dan drie maanden

Behandeling van uitdrogingsverschijnselen bij zuigelingen

Een baby met uitdrogingsverschijnselen moet zo snel mogelijk weer vocht binnenkrijgen.

Thuisbehandeling

Milde symptomen zijn soms thuis nog goed te behandelen. Een baby moet voldoende kunst- of borstvoeding aangeboden krijgen. Verder moet een ouder goed op de hoogte zijn van de voeding en natte luiers van de zuigeling. Het opzoeken van koele plaatsen bij warmte is belangrijk. Om oververhitting te voorkomen, verwijdert een ouder tevens overtollige kleding of dekens van het kind. Wat oudere baby’s mogen ook een orale rehydratatieoplossing (ORS: combinatie van zout en suiker dat in water moet worden opgelost) krijgen. Dit mag echter niet wanneer ze tekenen van een ziekte vertonen, zoals bijvoorbeeld braken of diarree. Een arts moet hiervoor dan de toestemming geven.

Professionele medische behandeling.

Pasgeborenen met ernstige uitdrogingsverschijnselen (en eventueel bijkomende alarmsymptomen) moeten steeds gezien worden door een arts. Een arts onderzoekt de baby grondig om mogelijke aandoeningen of structurele afwijkingen uit te sluiten. Mogelijk moet een ouder gewoon frequentere voedingen aanbieden of een grotere hoeveelheid geven. Een moeder moet misschien andere borstvoedingstechnieken aangeleerd krijgen. Krijgt een baby te weinig borstvoeding, dan is mogelijk extra flesvoeding nodig. Voorts schrijft de arts soms een orale rehydratatieoplossing voor. Ernstige uitdrogingsverschijnselen vereisen een ziekenhuisbezoek. De baby krijgt daar intraveneuze (via een ader) vloeistoffen toegediend, wat vooral nodig is bij ernstige diarree of frequent braken. Indien nodig krijgen baby’s een medicamenteuze en/of chirurgische behandeling. Een zieke baby heeft nog altijd borstvoeding of een flesje nodig dus een ouder mag hiermee doorgaan, tenzij een arts een ander advies geeft. Tot slot is een nauwlettende opvolging nodig bij uitgedroogde zuigelingen.

Preventie

Uitdroging is niet te voorkomen door een baby tussen voedingen door water toe te geven; dit vult de maag van de baby maar levert geen voedingsstoffen. Een baby heeft om de twee à drie uur bijgevolg voldoende voeding nodig. Een ouder moet letten op het aantal natte luiers en goed letten op tekenen van uitdroging. Verder is het verstandig om geen extreme hitte op te zoeken. Is dat toch nodig, dan zoekt een ouder koele en schaduwrijke plaatsen op. Maar ook binnen ontstaat snel oververhitting, ook als enkele baby’s bijvoorbeeld bij elkaar liggen. Daarom moeten ouders ook hier op letten. Een ziekte voorkomen is niet altijd mogelijk, maar het risico hierop verlagen is wel mogelijk. Het is belangrijk om de verspreiding van bacteriën te voorkomen, door bijvoorbeeld de handen vaak te wassen alvorens het flesje van de baby klaar te maken, na het verwisselen van luiers of na het toiletgebruik. Zieke mensen bezoeken best een baby niet. Bij ziekte, diarree of braken in ernstige mate, moet een ouder altijd meteen een arts raadplegen om zo uitdrogingsverschijnselen te voorkomen.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Uitdroging bij kinderenUitdroging bij kinderenJonge kinderen zijn niet altijd in staat om zelf aan te geven dat ze tekort aan vocht hebben. Een eerste symptoom hierva…
Oorzaken en behandeling van diarree bij een babyOorzaken en behandeling van diarree bij een babyDiarree bij een baby is zeker en vast niet onbekend bij jonge ouders. Het valt immers regelmatig voor dat je kleine spru…
Uitdroging tijdens de zwangerschapUitdroging tijdens de zwangerschapUitdroging kan altijd een serieus probleem zijn maar tijdens de zwangerschap is dit nog gevaarlijker. Je hebt niet allee…
Ingezonken fontanel (zachte plek op schedel) bij babyIngezonken fontanel (zachte plek op schedel) bij babyEen ingezonken fontanel treedt op wanneer de zachte plek op de schedel van een baby dieper is dan normaal. Uitdroging vo…

Cyanidevergiftiging: Symptomen bij blootstelling aan cyanideCyanidevergiftiging: Symptomen bij blootstelling aan cyanideCyanide is een snelwerkende stof die traditioneel bekend staat als een gif. Cyanidevergiftiging duidt op vergiftigingsve…
Alcoholische cardiomyopathie: Hartfalen door alcoholmisbruikAlcoholische cardiomyopathie: Hartfalen door alcoholmisbruikAlcoholische cardiomyopathie is een hartspieraandoening waarbij een patiënt lijdt aan hartfalen als gevolg van chronisch…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Pixabay.com, Pexels
 • Geraadpleegd op 21 augustus 2019:
 • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Dehydration in Newborns and Infants, https://www.verywellfamily.com/dehydration-in-the-breastfed-infant-431631
 • Is Your Baby Dehydrated?, https://www.parents.com/baby/health/sick-baby/is-your-baby-dehydrated/
 • Signs of Dehydration in Infants & Children, https://www.healthychildren.org/English/health-issues/injuries-emergencies/Pages/dehydration.aspx
 • Spotting and Preventing Dehydration in Babies, https://www.whattoexpect.com/first-year/dehydration-in-babies
 • Uitdroging bij kinderen, https://www.cwz.nl/patient/aandoeningen/uitdroging-bij-kinderen/
 • Uitdroging bij kinderen, https://www.mamaplaats.nl/blog/uitdroging-bij-kinderen
Miske (4.039 artikelen)
Gepubliceerd: 21-08-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.