Tarwegras en Gerstegras

Tarwegras en Gerstegras Tarwegras, jong groen van ontkiemde granen, zien we massaal op de vruchtbare Vlaamse akkers. Het groeit daar om in de zomer een goede graanoogst te leveren. De laatste decennia zijn die jonge tarwegrasplantjes als nieuw gezondheidsgroen aan een opmars begonnen.

Over Ann Wigmore

Het tarwegras als sap is vooral populair geworden door de boekjes van Ann Wigmore in de jaren tachtig van de vorige eeuw.
Ann Wigmore groeide op in Litouwen, onder de hoede van een grootmoeder die in de wijde omtrek bekendheid genoot vanwege haar kruidenkennis. Wigmore herinnert zich hoe ze samen met haar grootmoeder op pad gingen om in bos en moeras de planten te zoeken die ze nodig had. 
Als volwassene emigreerde ze naar Amerika, kreeg gezondheidsproblemen en begon dan de experimenteren met kruiden. Ze herinnerde zich hoe enthousiast haar Litouwse grootmoeder was geweest over het gebruik van grassen.
En dus begon ze allerlei grassen en granen te kweken om er sap mee te maken. Het tarwegrassap dat ze dronk verbeterde haar gezondheid. Wigmore schrijft: "Was ik tevoren door uitputting en nervositeit niet in staat geweest meer dan een paar uur per dag te werken, het tarwegras scheen me lenigheid en energie te brengen".

Gezondheidswaarde van tarwegras

Sinds de jaren zestig en zeventig staan de graangrassen opnieuw in de belangstelling. In Japan richtte Yoshide Hagiwara (1925-2004) de schijnwerpers op gerstegras, en in Amerika gaf Ann Wigmore (1909-1993) de voorkeur aan tarwegras
Van deze jonge scheuten van gerst en tarwe is al decennia geweten dat ze een uitzonderlijke rijkdom aan bio-actieve stoffen bevatten. Naast vitami­nes als carotenoïden, vitamine B6, vitamine B12, vitamine E en foliumzuur en mineralen als calcium en ijzer is vooral het hoge gehalte aan enzymen en chlorofyl opmerkelijk.
Dat gerst - en tarwegras wordt geoogst om er sap of voedingssupplementen mee te maken. Het sap heeft vooral een sterke antioxidant werkingen. De enzymen als superoxide-dismutase en catalase, zorgen en er samen met de antioxidante vitamines A, C en E voor dat ze vrije radicalen afremt, helpt beschermen tegen vroegtijdige ouderdomsverschijnselen en tegen chronische aandoe­ningen als hart en vaatziekten, reumatische aandoeningen, tumoren en al­lergieën.

De moderne mens wordt trouwens steeds meer blootgesteld aan vrije radicalen door het milieu (stralingen, PCB's, dioxine, zware metalen, uitlaatgassen) en de voeding (geur -, kleur en bewaarstoffen, pesticiden, herbiciden...), waardoor hij een extra bescherming kan gebruiken. Ook is bewezen dat door de enzymen de func­tie van de infectiebestrijdende witte bloedcellen (de macrofagen) gestimu­leerd wordt en dus de lichaamseigen weerstand toeneemt.

Chlorofyl, de groene stofzuiger!

Chlorofyl, het pigment dat aan planten hun typische groene kleur geeft, is zeer sterk vertegenwoordigd in gerstegras en tarwegras. Chlorofyl is een echte ontgifter in het lichaam: deze stof bindt zware metalen (kwik, cadmium, lood...), PCB's en andere toxines en verhoogt de uitscheiding ervan via de stoelgang en de urine. Een gunstig effect mag dan ook verwacht worden bij een slechte adem, een onaan­gename lichaamsgeur, een onzuivere huid en een vervuild darmkanaal, terwijl we ons een stuk vitaler gaan voelen en beter kunnen presteren. Aan te stippen zijn ook het positieve effect van chlorofyl op de lichaamseigen afweer en op de heling van de huid en slijmvliezen.

Tarwegras ontzurend

Door zijn componenten met een sterk basenoverschot werkt het tarwegras trouwens ook krachtig alkaliniserend of ontzurend. Een zurenoverschot in ons lichaam door het gebruik van een overmaat suiker en dierlijke eiwitten of door een gebrek aan groenten en fruit, kan hierdoor beter geneutrali­seerd worden. Dit vertaalt zich ook in een beter gezondheidsniveau, meer immuniteit en energie.

Bereiding van tarwegras

Tarwekorrels of kamut een nacht weken, laten ontkiemen in aanhangend water
Daarna de licht gekiemde tarwe gelijkmatig uitstrooien op een laag potgrond, beetje aandrukken en afdekken met een paar lagen vochtig keukenpapier en tijdelijk een laag plastic er bovenop .

Wetenschappelijk onderzoek

  • Scand J Gastroenterol. 2002 Apr;37(4):444-9. Wheat grass juice in the treatment of active distal ulcerative colitis: a randomized double-blind placebo-controlled trial.
  • Nutr Cancer. 2007;58(1):43-8. Wheat grass juice may improve hematological toxicity related to chemotherapy in breast cancer patients: a pilot study.
© 2011 - 2024 Herborist, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe gezond is tarwegras?Hoe gezond is tarwegras?Als gevolg van onze toenemende aandacht voor alles wat met een gezonde voeding te maken heeft, zijn we voortdurend op zo…
Is tarwegras gezond?Is tarwegras gezond?Tarwegras is iets wat we de laatste jaren bij de zogenaamde superfoods zetten en enorm veel levenskracht levert. Dat wil…
Zelf tarwegras kweken: met of zonder tarwegraskwekerZelf tarwegras kweken: met of zonder tarwegraskwekerVan tarwegras kun je met behulp van een slowjuicer het zeer gezonde tarwegrassap maken. Tarwegras kun je los kopen maar…
De geneeskracht van tarwegrasDe geneeskracht van tarwegrasTarwegras is een zoet groen drankje en wordt steeds vaker verkocht. De meeste mensen benoemen het met de Engelse term wh…

Zomerstrak in een handomdraaiIn je voorbereiding voor een strandlichaam moet je één eenvoudige les meenemen: hoe minder vet je meedraagt, hoe beter j…
Balans tussen werk en privé: onderzoek, tips en cijfersBalans tussen werk en privé: onderzoek, tips en cijfersBalans tussen werk en privé. Nederlanders vinden dat dat best goed zit, blijkt uit internationaal onderzoek van Robert H…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pexels, Pixabay
  • Ann Wigmore. Be your own doctor.
  • http://www.wigmore.org/
  • http://www.livestrong.com/article/121482-health-benefits-wheatgrass-juice/
Herborist (762 artikelen)
Gepubliceerd: 04-08-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.