Stoppen met roken, tips tegen ontwenningsverschijnselen

Stoppen met roken, tips tegen ontwenningsverschijnselen Stoppen met roken kan zeer moeilijk zijn. Naast de voordelen zoals een betere conditie en betere gezondheid zijn er ook vervelende ontwenningsverschijnselen. Die zijn er de oorzaak van dat u geneigd bent steeds weer een sigaret op te steken. In dit artikel zetten wij deze 'afkickverschijnselen' op een rij en geven u tips om ze te voorkomen Stoppen met roken heeft grote voordelen voor uw gezondheid. De meeste van de positieve effecten zoals een betere conditie en gezondheid zijn echter pas na een aantal maanden op te merken. In het begin zal u te maken krijgen met ontwenningsverschijnselen. Het zal u helpen in uw stoppoging als u zich hier bewust van bent en ze herkent als ontwenningsverschijnselen. U kunt er dan bewust voor kiezen het ongemak even te doorstaan.

De volgende ongemakken kunt u tegenkomen

  • Slijmvliezen kunnen gaan opzwellen als reactie op het stoppen met roken. Het kan dus voorkomen dat u het in het begin benauwd krijgt.
  • De trilharen in uw luchtwegen herstellen zich en zijn nu in staat opgebouwd teer en slijm uit uw longen omhoog te duwen. U zult dus meer gaan hoesten en af het gevoel kunnen hebben dat er iets in uw keel zit. Uw lichaam is met de grote schoonmaak begonnen.
  • Doordat u nu meer zuurstof krijgt kunt u verschijnselen krijgen van hyperventilatie. Bijvoorbeeld licht in het hoofd, duizelig, hoog ademen.
  • Het lichaam verbruikt als u net gestopt bent met roken veel energie om te herstellen en om te gaan met de stress van het ontwennen. Uw weerstand kan daardoor in het begin verslechteren. Wees niet verbaasd als u verkouden wordt.
  • U kunt slaapproblemen krijgen. Niet kunnen slapen of juist enorm veel slapen.
  • U kunt vreemde dromen krijgen
  • Het stoppen met roken kan zeer zeker van invloed zijn op uw stemming. U kunt nerveus en emotioneel worden. Indien u bekend bent met depressies en psychiatrische problematiek is het aan te raden met uw arts te overleggen hoe u het beste kunt stoppen met roken.
  • Moeheid is een bekend verschijnsel bij het stoppen met roken. Uw lichaam is hard aan het werk.
  • Uw stoelgang kan veranderen, over het algemeen hoort obstipatie bij het stopproces.

Beperken van ontwenningsverschijnselen

U kunt de ongemakken beperken door ten eerste goed voorbereid te stoppen met roken.
Kies een periode uit in uw leven waarin u de rust en tijd heeft u te concentreren op het stoppen en eventuele ongemakken te doorstaan. Zorg dat u mentaal goed voorbereid bent. Begin bijvoorbeeld in de weken voor uw stopdatum met het roken van sigaretten op andere tijden dan u gewend bent, niet direct na het eten maar na de afwas. Of ga op vaste tijdstippen roken in plaats van wanneer u behoefte heeft. U leert dan alvast de behoefte te controleren en ontwenningsverschijnselen te herkennen.

Het kan zeer nuttig zijn om ondersteunende middelen te gebruiken zoals Champix en Zyban. Let wel op dat ook deze middelen zelf weer wat bijwerkingen hebben. Beide medicijnen kunnen een uitwerking hebben op uw gemoedstoestand. Wederom, indien u bekend bent met depressie of andere psychische of psychiatrische klachten dan is het raadzaam te overleggen met uw arts of u bovenstaande middelen kan gebruiken.

Nicotinepleisters, -zuigtabletten, -kauwgom en dergelijke hulpmiddelen kunnen ook meehelpen om de ontwenningsverschijnselen te beperken. U krijgt dan in ieder geval niet de klachten die komen door nicotinegebrek zoals de emotionele instabiliteit en slaapproblemen. Het schoonmaken van de longen, omdat daar geen nieuwe rook binnenkomt, kan wel alvast beginnen. Zo verspreid u de ontwenningsverschijnselen maar duurt het uiteindelijk ook langer voor u er door heen bent en ook van de echte verslaving af bent. Die wordt immers veroorzaakt door de nicotine. Het heeft dus voor- en nadelen.

Voeding

Bent u eenmaal gestopt dan kunt u met voeding het schoonmaakproces van uw lichaam ondersteunen en daarmee de periode van ontwenningsverschijnselen verkorten.

  • Neem extra vitamines. Desnoods een vitaminepil. Uw lichaam heeft ondersteuning nodig
  • Drink veel water
  • Cranberrysap bevat veel water en vitamine C
  • Brandnetelthee, dit werkt reinigend
  • Gebroken lijnzaad of lijnzaadolie. Verstop dit in uw yoghert, ontbijtgranen, vla etc. Lijnzaad bevat anti-oxidanten maar nog belangrijker, het bevordert de stoelgang. Hetzelfde geldt voor (gedroogde) pruimen.
  • Ook het drinken van water helpt de stoelgang. Daarnaast heeft het drinken van een glas water wanneer u trek krijgt in een sigaret als effect dat de trek snel verdwijnt.
  • Er zijn magnesiumtabletten of -capsules te koop bij de drogist. Magnesium geeft rust in tijden van stress. Dit zit ook in banaan alleen banaan werkt weer stoppend op de stoelgang.

Ga niet snoepen maar probeer te gaan wandelen of sporten en vergeet niet af en toe diep in te ademen. Het leidt af van het niet-roken en de beweging en de zuurstof zorgen ervoor dat uw lichaam sneller herstelt. Zorg goed voor uzelf en slaap veel! Succes!

stopenmetroken bl011/01/stoppen-met-roken-volgenog
© 2011 - 2024 De_onderzoeker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stoppen met roken – 5 tipsStoppen met roken – 5 tipsHet is intussen al even geleden, maar op 1 juli 2008 is door heel Nederland definitief het rookverbod ingegaan. Verboden…
Tips en redenen om te stoppen met rokenTips en redenen om te stoppen met rokenRoken is een ongezonde en dure gewoonte, maar stoppen is niet altijd eenvoudig. Aangezien roken steeds duurder wordt en…
Roken, de minder leuke kantRoken, de minder leuke kantIn tabaksrook zitten heel veel schadelijke stoffen, zo’n 40.000. Slechts 1 van al die stoffen is verslavend, nicotine. D…
Verslaafd aan sigarettenVerslaafd aan sigarettenSigarettenverslaving is een vorm van drugsverslaving. In sigaretten zit immers nicotine. Nicotine is een soort drugs. Ve…

Stoppen met roken zonder hulpmiddelenStoppen met roken, voor de rokers onder ons klinkt het als moeilijk en een harde strijd tegen de drang. Veelal worden er…
Zelfverwonding - wat is het?Zelfverwonding - wat is het?Zelfverwonding of automutilatie is het jezelf opzettelijk beschadigen. Dit kan op de meest uiteenlopende manieren. De be…
De_onderzoeker (3 artikelen)
Laatste update: 26-02-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.