Bronchoscopie, verdoving en ervaring

Bronchoscopie, verdoving en ervaring Een bronchoscopie wordt uitgevoerd door een specialist, die met een bronchoscoop een kijkje in de luchtwegen kan nemen. De meeste mensen zien wel op tegen dit onderzoek, vooral als men niet weet wat er te wachten staat. Het onderzoek is vaak niet pijnlijk maar kan wel vervelend zijn, waarbij braakneigingen ontstaan. Soms is een roesje of een narcose mogelijk.

Wat is een bronchoscopie?

Een bronchoscopie is een onderzoek waarbij de arts de luchtwegen kan bekijken en eventueel weefsel kan wegnemen of slijm kan afzuigen voor onderzoek. Het onderzoek wordt uitgevoerd met een bronchoscoop. Dit is een dun flexibel slangetje van enkele millimeters dik. Een bronchoscoop is uitgerust met verlichting, spiegels en lenzen en soms aangesloten op video-apparatuur.

Verdoving tijdens het onderzoek

Voordat het slangetje naar binnen gaat, spuit de arts een verdovend middel in de keelholte en de mond of neus. Dit gaat middels een spray en is niet vervelend of pijnlijk. De keel voelt na de verdovingsspray wat vreemd aan: het gevoel is minder en soms voelt de keel dik aan terwijl dit niet het geval is. Soms is het nodig om extra bij te verdoven. Dit kan de arts doen via de bronchoscoop.

In overleg kan besloten worden om een roesje toe te passen: dit is een middel dat je rustig maakt, een vergeetachtig effect heeft en je bewustzijn verlaagt. Hoe iemand op een roesje reageert is verschillend: de ene persoon blijft goed bij bewustzijn terwijl de nadere persoon in slaap valt en niks ervan mee krijgt. Een en ander hangt ook af van het gebruik van alcohol, medicijnen of verdovende middelen. Wie een van deze middelen gebruikt kan over het algemeen minder effect verwachten van een roesje. Een roesje wordt in sommige ziekenhuizen standaard uitgevoerd bij een bronchoscopie, omdat de patiënt dan makkelijker te onderzoeken is. Andere ziekenhuizen zijn juist tegen het gebruik van een roesje en vinden de patiënt makkelijker te onderzoeken zonder dat deze een roesje heeft gekregen. Na een onderzoek met een roesje zal je enige tijd in het ziekenhuis verblijven totdat je weer bij bent.

Soms wordt er gekozen voor een onderzoek onder narcose. Dit wordt alleen in uitzonderlijke gevallen gedaan. Een narcose is veel zwaarder dan een roesje. Na een onderzoek met narcose is het noodzakelijk om enige uren in het ziekenhuis te verblijven.

Eten en drinken voor en na het onderzoek

Enige uren voor het onderzoek mag je niet eten of drinken. Houd je aan de voorschriften die de arts je geeft. Na het onderzoek mag je enige tijd niet eten of drinken. Door de verdoving voel je geen voedsel lof drank de keel in glijden. De kans op verslikken is dan groot. Het slikken kan daarna wat moeizaam gaan. Dit gevoel verdwijnt vanzelf weer.

Zuurstof, saturatiemeter en hartbewaking

Zuurstoftekort ontstaat zelden tijdens het onderzoek, omdat de luchtwegen niet geheel afgesloten wordt door het onderzoek. Vaak kan er wel zuurstoftekort ontstaat door de paniek/ angst en een andere manier va ademhalen. Standaard wordt er soms extra zuurstof toegevoegd. Tijdens het onderzoek wordt je aangesloten op de hartbewaking of een saturatiemeter, een knijpertje op de vinger. Deze laatste meet het zuurstofgehalte in het bloed.

Ervaring met bronchoscopie

De meeste mensen ervaren een bronchoscopie als vervelend maar niet als pijnlijk. De verdovingsspray kan een vreemd gevoel in de keel geven. De keel lijkt soms dik aan te voelen maar deze is niet dik. Ademhalen kan gewoon zonder problemen. Voel je tijdens het onderzoek wat pijn, geef dit dan aan. De arts kan dan bijverdoven. Soms ontstaat er het gevoel van kokhalzen of overgeven wanneer het slangetje de longen bereikt, maar vaak is dit met een bewuste ademhaling te voorkomen. De arts/ assistente of verpleegster zal je vaak hier doorheen helpen door tegen je te praten gedurende het onderzoek. Met een roesje krijg je vaak wat minder mee maar kan er een gevoel van hoesten ontstaan, alsof er wat slijm in de longen zit. In de meeste gevallen moet je een beetje rechtop zitten, zodat het onderzoek beter te verrichten is. Na afloop van het onderzoek kan de keel ruw en soms wat pijnlijk aanvoelen, maar dit trekt snel weer weg. De arts bespreekt zijn eerste bevindingen met jou, maar soms moet je nog een week wachten voordat de uitslag van weefselonderzoek binnen is.
© 2013 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het roesje bij een medische ingreepHet roesje bij een medische ingreepWanneer je een medische ingreep of onderzoek moet ondergaan, kan het zijn dat je een roesje krijgt. Wat is een roesje pr…
Bronchoscopie: Inwendig kijkonderzoek luchtwegen (longen)Bronchoscopie: Inwendig kijkonderzoek luchtwegen (longen)Een bronchoscopie is een inwendig kijkonderzoek waarbij de arts de keel, het strottenhoofd, de luchtpijp en de lagere lu…
Beenmergpunctie: waarom, pijnlijk, uitslagBeenmergpunctie: waarom, pijnlijk, uitslagEen beenmergpunctie, waarom? Bij verdenking van een bloedziekte is een beenmergpunctie heel zinvol. Een beenmergpunctie…
Is een gastroscopie echt zo'n naar onderzoek?Een gastroscopie is een onderzoek van de maag. Met een soort kijker (endoscoop) kijkt de arts in de maag van de patiënt…

Anorexia nervosa: oorzaken, symptomen, behandeling, prognoseAnorexia nervosa: oorzaken, symptomen, behandeling, prognoseJe bent ervan overtuigd dat je te zwaar bent ook al vinden mensen uit je omgeving het tegengestelde. Nagenoeg iedereen p…
Zelfgenezing en kankerZelfgenezing en kankerZelfgenezing bij kanker: is dit mogelijk? Naast de medische behandelingen als operatie, chemotherapie en bestraling kiez…
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 16-03-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.