Zomerse ziektes en kwalen
Als men denkt aan de zomer denkt men vaak aan de zon, langer licht, genieten en vakanties. Veel mensen krijgen dan ook weer meer energie van de zomer. Bij de zomer zullen dus niet veel mensen denken aan een depressie, maar u kunt wel degelijk last krijgen van een zomerdepressie. Daarnaast zijn er nog een aantal ziektes en kwalen die voornamelijk in de zomer op gelopen kunnen worden.
Zonnesteek
Een zonnesteek hoeft niet direct van de zon te komen, maar het komt wel vaker voor als de zon schijnt. Normaal gesproken als u het warm heeft gaat u zweten of krijgt u dorst, waarna u uw lichaam afkoelt met drinken. Het vocht van het drinken kan weer omgezet worden in zweet. Dit systeem van het lichaam werkt in principe prima. Echter als u bijvoorbeeld intensief gaat sporten en weinig vocht neemt kunt u oververhit raken. Het lichaam droogt uit en de lichaamstemperatuur zal oplopen richting de 40 graden. De symptomen van een zonnesteek zijn onder andere hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid.
Als u op het moment dat u de symptomen heeft niet ingrijpt door af te koelen door bijvoorbeeld te drinken en door rustig in de schaduw te gaan zitten dan zullen de klachten alleen maar verergeren. U raakt in de war en zult abnormaal gedrag vertonen. Bij een zonnesteek in deze fase kunt u in shock raken waarna er organen uitvallen en in het ergste geval komt u te overlijden.
Als u iemand ziet die een zonnesteek heeft, zorg dan dat diegene in de schaduw komt en koel diegene door bijvoorbeeld te wapperen met een handdoek of met behulp van een ventilator. Geef iemand alleen drinken als diegene bij bewustzijn is, als iemand in shock verkeert bel dan zo snel mogelijk de hulpdiensten.
Ziekte van Weil en blauwalg
Deze ziektes/ziekteverwekkers staan bij elkaar omdat deze allebei worden veroorzaakt door bacteriën. De ziekte van Weil komt in Nederland niet heel vaak voor. De ziekte van Weil wordt gedragen en overgebracht door ratten. Het zijn bacteriën (leptospirosen) die in de urine van de rat voor komen. Als de urine in contact komt met uw ogen, mond, neus of een wondje dan kunt u de ziekte van Weil krijgen. Voor de ziekte van Weil hoeft u niet direct in contact te komen met de urine, maar als de urine in water of aarde zit kunt u het ook krijgen. Deze ziekte kunt u bijvoorbeeld oplopen als u bij een meer gaat zwemmen.
Niet bij iedereen komt deze ziekte tot uiting, maar de symptomen kunnen zijn:
- hoofdpijn
- spierpijn
- misselijkheid
- koorts
Als er het het vermoeden is dat u de ziekte van Weil heeft, neem dan contact op met uw huisarts. Het kan namelijk ook lijden tot een nier- of leverontsteking. Het duurt gemiddeld zo'n zeven tot twaalf dagen tot de symptomen merkbaar zijn.
Blauwalgen zijn eigenlijk geen algen maar cyanobacteriën. Als het warm is zullen deze bacteriën uitbloeien in het water. De ideale omstandigheden voor de drijvende bacterie is een temperatuur tussen de 20 en 30 graden, weinig stroming en voedselrijk water. Het ziet eruit als wier met een blauwe, groene of roodachtige kleur. De cyanobacterie kunt u enkel via de mond binnen krijgen. Doordat kinderen vaker per ongeluk een slok water binnen krijgen is er een grotere kans dat een kind de bacterie oploopt dan een volwassene. Honden kunnen de bacterie ook makkelijk binnen krijgen door uit het water met blauwalg te drinken. De symptomen bij de mens lopen erg uiteen maar een aantal symptomen van blauwalg zijn:
- hoofdpijn
- misselijkheid
- oorpijn
- loopneus
- huiduitslag
De klachten zullen na vijf dagen vanzelf weer verminderen en daarna verdwijnen.
Warmte-oedeem
Bij kou krimpen de bloedvaten ineen, maar bij erge warmte zetten de bloedvaten juist uit. Door het uitzetten van de bloedvaten kunnen sommige lichaamsdelen gaan opzwellen. Dit door de warmte opgezwollen lichaamsdeel wordt ook wel warmte-oedeem genoemd. Een warmte-oedeem wordt vooral gezien bij de handen, enkels en voeten. Bij veel lopen in warm weer of in een verkeerde houding zitten is er meer kans op een warmte-oedeem. In principe zal het vanzelf weer overgaan. Het gaat wel sneller over als u rust neemt en de zwelling koelt
Zomergriep
De zomergriep kunt u het hele jaar door oplopen. Het is namelijk niet gebonden aan de zomer, maar als mensen deze griep hebben in de zomer wordt het de zomergriep genoemd. De zomergriep is eigenlijk een buikgriep. De buikgriep is zeer besmettelijk en wordt meestal veroorzaakt door het enterovirus, rotavirus of norovirus. De griepprik zal deze virussen niet tegenhouden. De symptomen van een zomergriep zijn bijvoorbeeld buikpijn, diarree, hoofdpijn en soms overgeven. Zorg dat u goed blijft drinken om uitdroging te voorkomen. De zomergriep duurt ongeveer 1 tot 5 dagen.
Zomerdepressie
De winterdepressie is bekender en komt vaker voor, maar de zomerdepressie bestaat ook. De zonnestralen voelen snijdend en het liefst zit men binnen waar de zon niet schijnt. In de zomer slapen mensen door de warmte en het licht vaak ook slechter wat mensen emotioneel kan maken. In de zomer wordt er soms ook extra druk gevoeld. Iedereen is vrolijker, maar u bent somber. Duren deze gevoelens langer dan 2 weken? Zorg dan dat u er met iemand over kunt praten zoals bijvoorbeeld met familie of uw huisarts.