Oogproblemen en oogaandoeningen - Middelen & tips
Oogproblemen en oogaandoeningen hebben een grote impact. Het gezichtsvermogen is van wezenlijk belang. Bepaalde oogproblemen en oogziektes zijn positief te beïnvloeden door o.a. vitamines, antioxidanten, carotenoïden. Oudere mensen en Diabetici hebben een verhoogd risico op oogproblemen. Oogproblemen en aandoeningen als staar, grijze staar, glaucoom (groene staar), overgevoelige ogen etc. worden besproken in samenhang met gezonde tips en geschikte supplementen.
Oogproblemen: gezonde tips
Mensen met goede ogen beseffen vaak niet hoe belangrijk dit is, daar ze het als vanzelfsprekend ervaren. Toch gaan de ogen bij iedereen in de loop der tijd achteruit, ten gevolge van het verouderingsproces. Soms heeft men echter op jonge(re) leeftijd al
oogproblemen. Hieronder worden een aantal veel voorkomende oogproblemen besproken in samenhang met
voeding,
supplementen en zullen gezonde Tips gegeven worden, voornamelijk vanuit een Orthomoleculaire benadering.
Oogprobleem staar / grijze staar
Grijze staar of ooglensvertroebeling (cataract) is een aandoening waarbij er sprake is van een verminderd gezichtsvermogen. Doordat de lens van het oog ondoorzichtig wordt, treden er zwarte schimmen en dag en nachtblindheid op. De aandoening begint met vermindering van het gezichtsvermogen; ook ziet men kleine vlekjes. Vaak ziet men ook kringen als men naar lichtpunten kijkt. Oorzaken van grijze staar kunnen zijn: beschadiging van de ooglens, suikerziekte of langdurig gebruik van bijnierschorshormonen en inwerking van warmte op het oog.
Grijze staar lijkt mede veroorzaakt te worden door
vrije radicalen.
Vrije radicalen ontstaan door normale lichaamsprocessen. Het zijn kleine, destructieve deeltjes die o.a. verantwoordelijk zijn voor het
verouderingsproces van de mens. Uit onderzoek is gebleken dat 18% van de mensen tussen 65 en 75 jaar aan grijze staar lijdt en 46% van de mensen tussen 75 en 85 jaar. Nu Nederland aan het vergrijzen is, zal het aantal alleen nog maar toenemen. Staar kan ontstaan door degeneratie van lenseiwitten: de werking van vrije radicalen, cholesterolkristallen of afzetting van calcium. Ook kan glaucoom de oorzaak zijn (zie onder).
Verder - en dit geldt voor jong en oud - raken de ogen steeds meer overbelast, doordat men bv. steeds meer en langer aaneen tv kijkt. Een hele belangrijke overbelaster is het beeldscherm van de computer, waar we ook steeds vaker en langer achter zitten. Ook kunnen luchtvervuiling, constant lezen en schrijven een rol spelen. Door al deze factoren raken de ogen oververmoeid, wordt het zicht vaag en versnelt het verouderingsproces.
Voeding en supplementen bij oogproblemen
Een uitspraak die bijna iedereen kent - een volkswijsheid - is, dat veel wortelen eten goed is voor de ogen. Dit klopt inderdaad, daar wortelen beta-caroteen bevatten dat o.a. goed is voor de ogen. Buiten de bekende wortelen zijn er meer voedingsstoffen en/of supplementen die een algemeen positief effect hebben op de ogen en kunnen helpen om de schade van vrije radicalen te beperken, zoals:
Vitaminen, mineralen, kruiden
- Vitamine A, C en E
- Selenium
- Mangaan
- Vitamine B 2
- Zink
- Taurine
- Carotenoïden, m.n. luteïne
- Kruiden (o.a. zwarte bes)
- Ogentroost
- Bioflavonoiden
Staar en suikerstofwisseling bij diabetici
Verstoorde suikerstofwisseling kan leiden tot een grotere kans of risico op
oogproblemen. Vaak is er dan sprake van een verhoogde oogdruk, hetgeen schade toebrengt aan de lens. Bij een algemeen verstoorde suikerstofwisseling kunnen vitamine C en bioflavonoïden helpen om schade te verminderen of helpen te voorkomen.
Diabetici, zeker degenen met overgewicht, lopen zes keer meer risico op staar. De afbraak van galactose (onderdeel van melksuiker lactose) gaat ten koste van voedingsfactoren die belangrijk zijn voor de aanmaak van de enzymen die het oog beschermen.
Voor staar bij diabetespatienten geldt het volgende voedings- en supplementenadvies:
- Geen suiker (is bekend); belangrijk is ook melksuikerarme voeding
- Vitamine E (heeft een preventieve werking)
- Chroom (constante bloedsuikerspiegel)
Diabetici met grijze staar (cataract) hebben driemaal minder chroom in het bloed dan diabetici zonder staar. De preventieve werking van vitamine E is uitvoerig onderzocht. Extra inname van deze vitamine lijkt tot 80% bescherming te kunnen bieden tegen het ontstaan van grijze staar.
Staar en tekort voedingsstoffen
Uit onderzoek komt bij mensen met grijze staar een opvallend tekort aan bepaalde voedingsstoffen naar voren. Van de onderzochte groep vertoonde 25 tot 30% een tekort aan:
- Vitamine B 2
- Selenium
- Vitamine A
- Antioxidanten
- Zink
Zink lijkt de belangrijkste factor te zijn bij het voorkomen van grijze staar. Zink tekorten lijken te leiden tot staar. Zink is belangrijk voor het goed functioneren van:
- de aanmaak van enzymen in het oog
- het vrijmaken van vitamine A uit de lever
- de aanmaak van vrije radicalen vangende enzymen (SOD).
Oogproblemen door straling
Straling kan staar veroorzaken. Straling uit zonlicht, zonnebanken, beeldschermen en kunstlicht activeren de verwoestende vrije radicalen, die schade aan het oog toebrengen. Zonnebrillen bieden hier geenszins voldoende bescherming. Belangrijke voedingsfactoren tegen vrije radicalen zijn:
- Vitamine C
- Caroteen
- Cysteïne
- Taurine
- Zink
- Vitamine B 2
- Glutathion
- Selenium
Glutathion en selenium zijn de twee belangrijkste middelen die het oog tegen vrije radicalen beschermen.
Bloeddoorlopen ogen
Bloeddoorlopen ogen zijn vaak het gevolg van een ontsteking, alcoholgebruik of stress. Belangrijk is om alcohol en stress zoveel mogelijk te vermijden. Beschadiging aan bloedvaatjes worden gerepareerd door:
- Vitamine C
- Bioflavonoïden
- Zink
- Ginkgo biloba (stimuleert doorbloeding)
Branderige ogen
Branderige ogen kunnen het gevolg zijn van overgevoeligheidsreacties. Stoffen als sigarettenrook, chloor, contactlensvloeistof en make-up kunnen het oog irriteren. Belangrijk is om deze stoffen zo veel mogelijk te vermijden. Kies bv. lenzenvloeistof en make-up die specifiek op allergie getest zijn (allergeen).
Overgevoeligheidsreacties
Overgevoeligheidsreacties heviger van aard dan bovengenoemd, zijn vaak allergieën. Allergische reacties ontstaan door het niet goed functioneren van het immuunsysteem. Belangrijk hierbij is om het allergeen te vermijden, maar ook om het immuunsysteem te versterken. Geschikte voedingsstoffen en supplementen hiervoor zijn:
- Vitamine B-complex
- Vitamine B2
- Vitamine C
- Zink.
Glaucoom / groene staar
Glaucoom of groene staar is een aandoening waarbij de druk in de oogbol te hoog is, waardoor de lens steeds harder wordt en uiteindelijk beschadigd. Dit kan soms zelfs blindheid tot gevolg hebben, indien het niet op tijd behandeld wordt. Bij vroegtijdige onderkenning is er nog veel te verhelpen. Glaucoom komt bij vrouwen veel meer voor dan bij mannen. De vochthuishouding in het oog en hierdoor de oogdruk is positief te beïnvloeden door:
- Vitamine B 3, B 5, B 6, B12
- Foliumzuur
- Vitamine C, E, K
- Kalium, magnesium, calcium, zink
Extra inname van vitamine E lijkt bescherming tegen het ontstaan van glaucoom te geven. Directe drukverlaging is te verwachten van vitamine C, Calcium en Kalium. Het is belangrijk om het eten van drop en zoethout zo veel mogelijk te vermijden, daar er een stof in zit (glycyrrhizinezuur) die de druk in de oogbol verhoogt.
Oogbindvliesontsteking
Oogbindvliesontsteking kan het gevolg zijn van bacteriële en virale besmetting of van thermische schade. De volgende voedingsstoffen zijn herstelbevorderend voor dit oogprobleem en hebben een gunstige invloed op het immuunsysteem:
- Vitamine A, B 2, C
- Caroteen
- Zink
- Lysine (aminozuur, antivirale werking)
Droge ogen
Droge ogen kunnen het gevolg zijn van traanbuisaandoeningen, allergieën, een tekort aan vitamine A of een extreem droge omgeving. Ook kunnen droge ogen een eerste symptoom van reumatische artritis zijn. Extra vitamine A en vitamine B 2 zijn bevorderlijk voor dit oogprobleem.
Jeukende ogen
Jeukende ogen kunnen het gevolg zijn van een allergie, een droge omgeving, oogbindvliesontsteking, overgevoeligheid voor licht en andere straling. De geschikte middelen en behandeling hangen af van de oorzaak, maar in algemene zin heeft het kruid
ogentroost een goede werking bij dit probleem.
Overgevoeligheid licht
Overgevoeligheid voor licht kan worden veroorzaakt door thermische belasting (bv. lassersogen), een vitamine B 2 tekort. Het kan tevens een bijwerking van medicijnen zijn. Ook kan het genetisch bepaalde en aangeboren oogzwakte zijn.
Geel oogwit
Geel oogwit kan duiden op overmatig eiwit in het oog, een verminderde werking van de lever, hepatitis (leverontsteking), galstenen of galblokkade, bijwerkingen van bepaalde medicijnen en/of een verstoorde stofwisseling van vitamine B 2.
Kleurenblindheid en nachtblindheid
Beide zijn meestal aangeboren en niet wezenlijk behandelbaar. In sommige gevallen kan een tekort aan vitamine A en/of Zink de oorzaak zijn. Indien dit het geval is, verbetert de toestand bij inname van supplementen. Een gunstig werkend middel is zwarte bes(extract), deze bevat zink en flavonoïden, hetgeen een positieve invloed heeft op het gezichtsvermogen.
Lensbeschadiging en netvliesbeschadiging
Deze oogbeschadigingen kunnen ontstaan door o.a objecten in het oog, straling, belasting van vrije radicalen of een verstoorde suikerstofwisseling. Cataract is de meest gebruikte verzamelnaam voor deze beschadigingen. Lensbeschadigingen en verontreinigingen kunnen niet weggewerkt worden door het lichaam, maar worden meestal ingekapseld. Hetgeen leidt tot troebel zien en verlies van gezichtsvermogen.
Voeding rijk aan carotenoïden
Carotenoïden zijn belangrijk naast het gebruik van antioxidanten. Het is bevorderlijk om groenten te eten die veel carotenoïden bevatten. Om de oude volkswijsheid 'wortelen' aan te vullen, eet zo veel mogelijk (verse) groenten als:
- Bladsla
- Boerenkool
- Broccoli
- Erwten (groene)
- Maïskolf
- Spinazie (ongekookt)
- Spruiten
- Tomaten
- Tuinbonen
- Wortelen (last but not least)
Voedingsstoffen en supplementen in het algemeen
Oogproblemen zijn positief te beïnvloeden door:
- Vermijden van suikers, witte bloem producten en galactose (lactose uit melk/melkproducten).
- Antioxidanten complex
- Kruiden: zwarte bes, ginkgo en ogentroost
- Vitamine A, C, E
- Carotenoïden (zoals luteïne en zeaxanthine)
De bovengenoemde middelen zijn er van verschillende merken o.a.
AOV, Bloem, Nutramin, A.Vogel, Biodynamics, Bional Pharma, Bonusan, VSM e.d. middelen met een specifieke samenstelling voor bepaalde oogproblemen zijn bv.
Ogentroost van Weleda,
Vitasight (alle belangrijke bestanddelen in één),
Multiple OPC (85 of 100). En
Homeopatische oogdruppels Similasan (nr 1 of 2).